oranje wandeling Borgloon
Wandelen in Limburg Wandelinspiratie

De oranje wandeling in Borgloon, rijk aan bloesems en kunst

De tijd van de bloesems komt er aan. Enkele jaren geleden deden we de oranje kruis wandeling in Borgloon. Je kan deze wandeling ook terugvinden onder de naam ‘Greenspot Grootloon – oranje kruis‘ Niet alleen voor de bloesems is deze wandeling een aanrader, maar ook de kunst die je op deze 8.5 km lange wandeling ziet, maakt er iets unieks van. Aangezien we met z’n allen nog steeds volop aan het wandelen zijn, wil ik je deze wandeltip zeker niet onthouden.

oranje wandeling Borgloon

Haspengouw

“The Place to be” voor mooie bloesems in België is natuurlijk Haspengouw. De fruitstreek strekt zich uit over verschillende provincies in België zoals bijvoorbeeld Limburg, Luik, Vlaams-Brabant, ….

Het typische glooiende landschap levert op zich al prachtige zichten op. Wij hebben Borgloon bezocht in de Provincie Limburg.

oranje wandeling Borgloon

Op de planning stond...

Van iemand die in de fruitstreek woont, kreeg ik een aantal tips van de dingen die we zeker moesten zien of doen als we in de buurt waren. Bovenaan mijn lijstje stond  het doorkijkkerkje. De oranje wandeling in Borgloon gaat langs deze kerk,  daarom kozen we voor deze route.  Daarna stond Mettekoven op de planning en dan reden we door naar het bloesem terras in Zepperen. Tenslotte gingen we naar Chateau de la motte om iets te gaan eten. Moe maar voldaan keerden we daarna terug huiswaarts.

oranje wandeling Borgloon
oranje wandeling Borgloon
oranje wandeling Borgloon

De oranje wandeling in Borgloon

Je kan de prachtige bloesems op verschillende manieren gaan bekijken maar wij deden ze ’te voet’.
Er is keuze uit verschillende wandelingen namelijk:

 • Gele wandelroute 12,6 km (3,5 uur)
 • Oranje wandelroute 8,8 km (2 uur)
 • Blauwe wandelroute 6,1 km (1,5 uur)
 • Groene wandelroute 4,4 km (1 uur)

Ik laat je dan graag meebeleven van wat er allemaal te zien is op de oranje wandeling.

wandeling oranje kruis borgloon
oranje wandeling Borgloon
oranje wandeling Borgloon

Kunst op je route...

Reading between the lines

Reading between the lines of beter gekend als het doorkijkkerkje staat sinds 2011 in  Borgloon. Dit kunstige kerkje is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen cortenstaalplaten. De constructie weegt 30 ton. Door de speciale manier waarop het gemaakt is blijf je zicht hebben op het mooie landschap eromheen.

Doorkijkkerkje

Ga zeker ook eens naar binnen en kijk in de toren van de kerk naar boven.
Het is echt de moeite waard om dit kunstwerkje te bezoeken.

Doorkijkkerkje
Doorkijkkerkje

Twijfelgrens

Twijfelgrens

Dit kunstwerk, midden in de natuur is van Fred Eerdekens. Het lijkt een geplooide lijn, maar als je vanuit de juiste positie kijkt kan je het woord ‘twijfelgrens’ lezen.

Je kan het vinden op de wandelweg tussen Parking b en de Romeinse Kassei.
Het is enkel te bereiken te voet of met de fiets. Om het op je route tegen te komen moet je de blauwe of oranje wandelroutes volgen.

Twijfelgrens

Bloesems en prachtige landschappen op de oranje wandeling in Borgloon

Als je deze wandeling maakt wil je echter ook bloesems zien. Deze kom je onderweg overal tegen.

oranje wandeling Borgloon
oranje wandeling Borgloon
oranje wandeling Borgloon
oranje wandeling Borgloon

Bloesemterras

Midden tussen de bloesems kan je de Bloesembar Le Bon Vinvant terug vinden. Er stond toen een hoge stelling vanwaar je een prachtig zicht krijgt over de fruitplantages. En ook in de verte op de kerk van Zepperen.

Je kan er gezellig iets drinken of eten en lekker chillen op het terras.

Waar kan je het vinden?
Het ligt bovenop de Hondsberg in Zepperen vlakbij fietsknooppunt 171.
In de GPS geef je best Kruiskapelstraat of Zwarteweidestraat in.
Bezoek zeker de facebook pagina om te zien of het dit jaar weer doorgaat.

Zepperen
Zepperen
Zepperen
Bloesem terras
Zepperen

Zicht op de kerk van Zepperen van aan het Bloesem terras

Nuttige informatie

Naam: Greenspot Grootloon Oranje kruis

Start & aankomst: De start van deze route is aan de Klappoel, (= achter Stadhuis, Markt z/n, 3840 Borgloon)

Maar wil je dichtbij het doorkijkkerkje starten? Dan kan je parkeren op Parking B aan de St. Truidersteenweg tussen De Grootloonstraat en de Neremstraat in Borgloon. Wij stonden in de Grootloonstraat zelf, nabij de kerk van Groot-Loon.

Afstand: 8.8 km

Herkenningsborden: Oranje kruis volgen

Ondergrond: Deels verhard maar meestal onverhard

Extraatjes: 
Reading between the lines = Doorkijkkerkje
Twijfelgrens = Kunst werk midden in de natuur

Oranje kruis wandeling
Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?

De juiste timing is alles!

Als je de bloesems wil zien, is een correcte timing wel noodzakelijk. Wanneer je niet tussen de bloesems woont, is het erg moeilijk om te weten wanneer je nu best gaat. Daar hebben ze iets handig op gevonden namelijk een bloesemmeter.

Via deze link kan je perfect zien hoever de bloesems staan in Sint Truiden en of je best al gaat of beter nog even wacht. Ze vermelden zelfs wanneer ze verwachten dat ze opengaan en wanneer ze in volle bloei zouden staan. Handig om te onthouden!!!!

oranje wandeling Borgloon

Plan je trip volgens het ritme van de bloesems!

oranje wandeling Borgloon

Een weekendje Limburg boeken met een voordelige DEAL van Booking.com en in combinatie met je Genius korting? Zoek vlug naar de geschikte deal.

Deals Booking
Bespaar minstens 15% op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties, te herkennen aan de Vakantiedeal-badge in de zoekresultaten en bij de kamerselectie. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 9:59 uur CET op 30-09-2024 voor verblijven met een incheckdatum vanaf 29-03-2024 en een uitcheckdatum op of voor 30-09-2024. De korting is alleen van toepassing op de kamerprijs (exclusief eventuele toeslagen of belastingen). Als je wijzigingen aanbrengt in je boeking, kun je je korting verliezen. In dat geval ben je het volledige bedrag verschuldigd. Korting kan niet worden gebruikt in combinatie met enige andere promotie behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label 'Partneraanbieding' zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Plannen voor de toekomst...

Het is ook heel leuk om de bloesems te verkennen via de fietsroutes. Het stond daarom al een tijd op mijn lijstje.  Ik was dan ook erg blij dat we ook konden Haspengouw per fiets ontdekken. Je moet zeker eens gaan kijken naar wat je dan allemaal voor moois te zien krijgt. (om nog maar van het eten te zwijgen 😍)
Ook de Vespa route lijkt me trouwens een heel leuke ervaring en onlangs zag ik dat je er zelfs met 2PK-tjes kan  rond rijden. Fijne initiatieven allemaal.

Vespa route
Vespa

Een alternatieve wandeling in de buurt is Greenspot Zammelen. Minder druk, minder bekende kunstwerken op de route maar minstens even mooi. De landschappen zijn fenomenaal en de meters aan vlonderpaden zorgden ervoor dat het genieten was van de eerste seconde tot de laatste.

Je kan ook in de uithoek van Limburg gaan wandelen namelijk in de mooie Voerstreek: Wandeling in Teuven. Genieten van de prachtige natuur

Wil je naast de bloesems eens in een andere streek in Limburg gaan wandelen? Dan kan ik je zeker de Vallei van de Zwarte Beek aanbevelen. Kijk daarvoor maar eens naar mijn artikel Fietsen door de bomen & logeren in een droom hotel Hier zie je meteen ook een wandeling door Blueberry Fields en een fietstocht door Bosland.

Nog een ander artikel over Wat te doen in Genk geeft informatie over 5 hotspots die je zeker moet doen wanneer je in Genk bent. Fietsen door het water is er eentje van.

Waar ga jij de bloesems bekijken of waar ben je van plan om te gaan?
Laat je het me eens weten met een commentje hieronder. Nieuwe inspiratie is altijd welkom.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. Lenaerts Marc zegt:

  De wandeling start eigenlijk aan de Klappoel in Borgloon naast het oude stadhuis, van daaruit is de wandeling het zwaarst. Momenteel loopt er ook een andere wandeling in Borgloon, die van Goldenstar. De 14 km ( 13,5 volgens mijn GPS is bijna volledig verhard, brengt je door de bloesems ( nog twee weekjes te vroeg) en passeert lang de Tjenneboom, langs het monument van Tjenne de Heks en de Zwevende kapel.
  Aanrader als je van verhard wandelen houdt.
  Vriendelijke groeten
  Marc

  1. Dank je wel Marc. Ik ga je tip aanpassen en super dat je dit zegt. Ik ga zeker eens kijken want in de paasvakantie gaan we terug bloesems spotten!

   1. Van Hoeck Wilfried zegt:

    Bedankt Marc voor de info, net waar ik op zoek naar was, een mooie bloesemtocht in Limburg.
    Kan je míj later het beste tijdstip doorsturen als de bloesems op hun mooist zijn.
    Ben in pensioen, ben dus iedere dag beschikbaar om te klmen kijken.

 2. Royackers Pieter zegt:

  Gundi, ik heb die wandeling ook gedaan op dinsdag 27 mei, aangezien jij net als ik , ook een echte fotoliefhebber bent bekijk je waarschijnlijk de wereld op een heel andere manier als iemand zonder fototoestel. Voor deze oranje wandeling van 8,5 km staat 2uur aangegeven als duur van de wandeling. Nu is mijn vraag : heb jij de hele wandeling gedaan en hoelang heb jij er over gedaan . Ik ben echt nieuwsgierig.

  1. Dag Pieter, Ik heb ze helemaal gedaan maar wel al 2 jaar geleden. Dus de exacte tijd weet ik niet meer maar reken daar inderdaad maar wat bij want fotograferen duurt wel iets langer he. Neem vooral ook de tijd om te genieten van het prachtige landschap!
   Veel plezier!!!

 3. Eveline zegt:

  Dag Gundi,
  Een collega en ik zijn geïnteresseerd in de Oranje wandeling. Ik lees in de eerste reactie dat de wandeling aan de Klappoel naast het oude Stadhuis start. Wordt hier de Oranje wandeling bedoeld? Is dat de startplaats van de Oranje wandeling?

  1. Dag Eveline, ja hoor. Maar zoals je kan lezen zijn wij op een andere plek langsheen de route gestart. Je kan eigenlijk gewoon inpikken doorheen het parcours. Het is een erg mooie wandeling maar bij goed weer ook wel vrij druk. Hou daar zeker rekening mee.
   Ik heb ze nog wat aangepast. Als je nu op de naam van de route klikt (bij de nuttige informatie) word je doorgestuurd naar nog een anders site met nog meer info.
   Greenspot Zammelen is trouwens ook een aanrader.

 4. Eveline zegt:

  Dag Gundi,
  Hartelijk dank! Ik heb echter nog 2 andere vraagjes waarvan ééntje waarschijnlijk een domme vraag 😊, maar ik ga ze toch stellen. De wandeling eindigt toch op het vertrekpunt nl. aan de Klappoel?? Het is maar omdat wij terug naar de wagen moeten. Mijn tweede vraag : “Zijn er hier en daar bankjes langs het parkours?”

  1. Hi Eveline, geen probleem. Daarvoor ben ik er. Het antwoord op je eerste vraag is ja. Het is een lusvormige wandeling. Je komt dus steeds aan je vertrekpunt toe. En je tweede vraag. Het is al enkele jaren geleden en ik kan het niet zo goed meer zeggen. Maar ik weet dat er een aantal plekken zijn waar je zeker even kan zitten. In het centrum heb je die trappen (zie foto) en ook cafeetjes. En net voor het kunstwerk ’twijfelgrens’ had je ook een bankje als ik me niet vergis.

 5. Hilde zegt:

  Deze wandeling vandaag gedaan. Heeeeel mooi, perfect weer, veel bloesems en lekker terrasje in Borgloon! Bedankt voor de tip Gundi 😁👍

  1. Wat fijn om te horen. Jij heel erg bedankt om dit hier te posten. Doet me altijd veel plezier om dat te lezen.

 6. Evi zegt:

  Inderdaad een supermooie wandeling! Voor wie nog twijfelt, zeker de moeite om te ontdekken.
  Ook nog een leuke wandeling vertrekt in Borgloon aan de stroopfabriek.
  Nog een tip voor mooie wandelingen op een heel andere plek in Limburg zijn de begijnenvijvers in Hechtel.

  1. Wat fijn dat je hier een reactie achterlaat. Doet me plezier dat de wandeling bevallen is.
   Dank je wel voor de tips. Zullen zeker van pas komen…
   Veel wandelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.