Wat te doen in Kortrijk?
België Reizen West-Vlaanderen

Wat te doen in Kortrijk? 13 fantastische To Do’s…

Wat te doen in Kortrijk? Dat was ook de vraag die ik me stelde toen we besloten om een citytrip te maken naar deze West-Vlaamse stad. Dus ik ging op onderzoek uit en vond deze 13 bezienswaardigheden. Ga je mee met ons op staycation naar Kortrijk.

Enkele weetjes

Kortrijk is een centrumstad. Het telt zo een 77.000 inwoners. Hierdoor is het de 2de grootste stad (na Brugge) van de provincie West-Vlaanderen.

Wist je dat
– een inwoner van Kortrijk een Kortrijkzaan/ Kortrijkzane of soms Kortrijkenaar wordt genoemd?
– de rivier de Leie door deze historische stad stroomt.
– er hogescholen en een universiteit zijn.
– Kortrijk de eerste stad in België was die een autovrije winkelstraat aanlegde.  Nu is de hele historische  binnenstad autovrij.

Situering in België

Wat te doen in Kortrijk op 2 dagen?

In eerste instantie was het de bedoeling om gewoon een dagje te gaan shoppen. Maar omdat we beiden Kortrijk nog nooit bezocht hadden, beslisten we om er toch een tweedaagse van te maken. We gaan allemaal vaak op vakantie naar vreemde landen, maar onze eigen steden hebben we nauwelijks bezocht. Van dat lijstje met ongekende steden kunnen we nu dus eentje schrappen.

 

Planning 2-daagse

We besloten om de eerste dag te spenderen aan het bezichtigen en verkennen van de stad. Het was mooi weer, en dan was ik zeker dat ik mijn foto’s kon nemen met een stralend zonnetje. De 2de dag was dan voorzien om te shoppen. Mocht je nu enkel gaan om te shoppen of om de stad te verkennen, dan kom je op 1 dag wel rond.

Toerisme Kortrijk

Zoals elke keer bij een citytrip, gingen we ook nu weer eerst langs bij de dienst toerisme. Ik had wel al een lijstje van wat ik zeker wou zien. Maar met een plannetje erbij en wat extra uitleg, was ik zeker dat we niets zouden missen.

Deals Booking
Bespaar minstens 15% op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties, te herkennen aan de Vakantiedeal-badge in de zoekresultaten en bij de kamerselectie. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 9:59 uur CET op 30-09-2024 voor verblijven met een incheckdatum vanaf 29-03-2024 en een uitcheckdatum op of voor 30-09-2024. De korting is alleen van toepassing op de kamerprijs (exclusief eventuele toeslagen of belastingen). Als je wijzigingen aanbrengt in je boeking, kun je je korting verliezen. In dat geval ben je het volledige bedrag verschuldigd. Korting kan niet worden gebruikt in combinatie met enige andere promotie behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label 'Partneraanbieding' zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Bezienswaardigheden

1. Schouwburgplein

Als je op het Schouwburgplein loopt, vallen meteen de metalen bogen van fontein De Golf op. Dit is het werk van een Belgische kunstenaar. Je ziet er ook de gevel van de Schouwburg die aansluit aan de trapgevels van de gerenoveerde herenhuizen.

2. De Grote Markt

Wat te doen in Kortrijk?
Stadhuis Kortrijk

Wanneer je op het einde van het Schouwburgplein naar links gaat, kom je uit op de Grote Markt. Hier valt je meteen de gezellige sfeer op van de vele terrasjes. Er rijden auto’s op de Grote Markt maar er is, in de schaduw van het Belfort, eveneens een speeltuin voorzien voor de allerkleinsten. Naast het Belfort staat er natuurlijk ook het stadhuis in een laatgotische renaissancestijl. Aan de gevel staan beelden van de Graven van Vlaanderen.

Wat te doen in Kortrijk?

3. Het Belfort

Op de Grote Markt staat het Belfort. Dit 14de-eeuws gebouw is een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle. Het heeft 4 puntige torentjes en een beroemd jaquemartuurwerk. Daar staan de beroemde uurslagers Manten & Kalle. In de nok staat de beiaard met de 48 klokken Dit gebouw staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

Wist je trouwens dat het oudste Belfort der Nederlanden in Aalst staat?

4. Sint Maartenskerk

Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?
Sint Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk is de hoofdkerk van Kortrijk. Wanneer je deze kerk ziet, valt meteen de imposante ingang op. De kerk is uit de 12de eeuw en werd door de eeuwen heen verwoest, herbouwd en terug opgebouwd. De 19de-eeuwse  en 83 meter hoge toren kan je overal van in de stad zien. In de kerk is er een schat aan kunstwerken te vinden. Er is eveneens een beiaard en een indrukwekkende Sacramentstoren van 6.5 meter hoog.

Sint Maartenskerk
Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?

5. Het begijnhof met belevingscentrum

Ook hier in Kortrijk bestaat het Sint-Elisabethbegijnhof uit gezellige en rustige straatjes, waar van de drukte van de stad niets te merken is. Het is een stad binnen de stad. De 41 witte huisjes liggen vredig naast elkaar. Het is opgericht in 1238. Sinds 1998 staat het begijnhof op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Begijnhof Sint Elisabeth
Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?
Begijnhof

Het belevingscentrum is nieuw. Je kan daar de geschiedenis door de vele eeuwen terugvinden.
In het begijnhof woonden sterke, onafhankelijke vrouwen. Geen kwezels maar feministen avant la lettre. (dienst Toerisme)
Door middel van posters, teksten, foto’s en een audiogids kom je er achter hoe hun dagelijkse leven eruit zag en leggen ze hun Begijnhofschatten bloot.

Wat te doen in Kortrijk?
Begijnhof
Wat te doen in Kortrijk?

6. Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Artillerietoren

De O.-L.-Vrouwekerk werd in de 13de eeuw gebouwd. Naast de kerk zie je de bruinrood geschilderde Artillerietoren.  Dit is één van de weinige dingen die nog resten van de 14de-eeuwse stads omwallingen. Oorspronkelijk werd het gebruikt als drinkwatertoren.

O.-L.-Vrouw Kerk
Wat te doen in Kortrijk?
Artillerietoren

Op de top van de Artillerietoren tref je de 4 elementen die hierin Kortrijk destijds een rol speelden namelijk water, Kortrijk, kanonnen en Vlaanderen

7. De Broeltorens

Deze gerestaureerde middeleeuwse Broeltorens zijn samen met de Artillerietoren de enige restanten van de oude stadsvestigingen. Ze beschermden de brug over de Leie. De zuidelijke Speytoren werd gebouwd om het verkeer op de Leie te controleren. De noordelijke Inghelborchtoren diende als wapenopslagplaats.

Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?
Broeltorens
Wat te doen in Kortrijk?

8. De verlaagde Leieboorden

Wat te doen in Kortrijk?

Omdat de grotere schepen zouden kunnen varen op de Leie, was een verbreding en rechttrekking nodig. Daardoor onderging Kortrijk een facelift en werd het contact met het water hersteld.

Door de verlaagde Leieboorden is het voor jong en oud heerlijk vertoeven  aan de rand van het water. Ook de ideale plek om wat leuke foto’s te schieten nabij één van de bekendste plekken van de stad.

9. Het Koning Albertpark

Het Koning Albertpark is de perfecte plek om te gaan fietsen of wandelen. Je kan er ook gewoon op een bankje gaan zitten en van de rust van het water genieten. Je vindt er bovendien het Leiemonument. Hier worden jaarlijks de gesneuvelde soldaten van de Leieslag  uit 1940 herdacht.

Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?

10. Buda-Eiland

Het Buda-Eiland wordt gevormd door de 2 armen van de Leie. De Leie splitst zich namelijk ongeveer in het centrum van de stad en komt wat verder weer samen, waardoor het Buda-Eiland ontstaan is.
In deze wijk van de stad kan vooral de artistieke medemens zijn gading vinden. Je vindt er onder andere Broeikaai (een nieuwe creatieve site), de Budatoren (een oude brouwerijtoren die verbouwd werd tot een productiehuis voor kunsten).  De budascoop, waar je niet-commerciële films kan gaan bekijken. Buda-beach is een strand en speeltuin waar jong en oud welkom zijn. En de Budafabriek is een voormalige textielfabriek die een talentenfabriek is geworden voor ontwerpers, kunstenaars en ondernemers.

Wat te doen in Kortrijk?
Buda-Eiland
Wat te doen in Kortrijk?
Wat te doen in Kortrijk?

11. Baggaertshof

2 dochters van een rijke linnenkoopman stichtten in 1638 het Baggaertshof. Het bestaat uit 12 huisjes, een portierswoning en een kapel en dit allemaal gebouwd rond een binnenkoer. Het diende voor de opvang van arme weduwen en wezen. De stichters bepaalden het huisreglement. Eén van de regels was bijvoorbeeld dat ze op tijd thuis moesten zijn om de grote klok te luiden.
Op de binnenkoer is er al eeuwenlang een medicinale kruidentuin met meer dan 200 soorten kruiden.

Wat te doen in Kortrijk?
Baggaertshof
Baggaertshof
Baggaertshof
Baggaertshof
Baggaertshof

12. Groeningepark

Deze Groeningepoort is een herdenkingsmonument . De triomfboog werd gebouwd naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag en geeft toegang tot het Groeningepark waar tijdens de middeleeuwen het Groeningeveld lag.

Groeningenpark

In het Groeningepark staat ook het vergulde Groeningemonument. Het vergulde beeld stelt de Maagd van Vlaanderen voor. Met haar ene hand houdt ze een speer in de richting van het overwonnen Frankrijk, en met haar andere hand de fiere Vlaamse leeuw.

Wat te doen in Kortrijk?

13. Shopping K

K in Kortrijk

Op de vraag: Wat te doen in Kortrijk? Kan ik ook antwoorden: “gezellig shoppen”. Je kan naar de winkelwandelstraten gaan of kiezen voor K in Kortrijk. Dit is het winkelcentrum van 34.000m².
Shopping K ligt omgeven door de grote winkelstraten. Naast grote ketens hebben ook leuke boetieks en gezellige eetgelegenheden er een plaatsje gevonden. Je kan daarom, net zoals wij, een dagje uittrekken om te shoppen..

Shoppen in Kortrijk

Logeren in Kortrijk

Hotel Wu Wei

Wu Wei Kortrijk

Aangezien we er graag een 2 daagse staycation van maakten, ging ik op zoek naar een hotel. Zo kwamen we bij Hotel WU WEI terecht. Dit 4*hotel is gevestigd in een oude drukkerij net buiten het centrum van Kortrijk. Dit maakt het gemakkelijk om er met de auto naartoe te rijden. Bovendien kan je je auto er gratis en veilig overdekt parkeren. Ben je meteen gerust voor de hele dag.

Dit hotel staat voor comfort en rust.
Ze hebben super goede bedden, die perfect zijn voor grote mensen. (bedden van +2m)
Elke kamer is ruim en uitgerust met een bureau, draadloos internet, kluis, luxueus bedlinnen, minibar, radio, roomservice, telefoon, televisie, wasservice, badkamerbenodigdheden, badjassen, haardroger en douche. De suites hebben allemaal een dubbel bed en ook een bad op de badkamer.

Wu Wei

Wellness Center

Naast een hotel is het ook een privé badpakkenwellness center. Met 3 sauna’s, een binnen- en een buitenzwembad, een hammam, heetwaterbad, dompelton en verschillende rustruimtes met haardvuren….
Je kan er zowel terecht voor een saunabeurt als een dagje welnessen.

Eten en drinken

Lunch time in Maona

Lunch in Kortrijk

Voor lunch zijn we naar Maona geweest. We hebben daar een gegrild broodje gegeten met avocado en kip of serrano ham. Heel erg lekker en het personeel was super vriendelijk.
Je kan er ook terecht voor een “Latte” in alle smaakjes.

Koffie pauze bij Viva Sara Kaffée

Ik drink graag eens een Latte met karamelsmaak. Een aanrader is het koffiehuis Viva Sara Kaffée op de Grote Markt. De koffie was heerlijk. Wij zaten op het terras maar binnen is het een instagrammable decor. Alleen al daarvoor had ik graag eens binnen gezeten.😉

Diner in Pand 44

Je hebt in Kortrijk heel veel leuke plekken om te gaan eten. Wij kozen ervoor om naar Pand 44 te gaan. Een heel mooi interieur en super lekker eten. Ook het concept van  foodsharing was leuk maar je zou het eerder “foodrush” kunnen noemen.  Het eten werd veel te snel bediend. We waren in het begin maar met 2 koppels.  Alhoewel het andere koppel daar al voor ons zat, hebben ze ons telkens samen bediend.
Gevolg:
wij kregen het eten aan een snel tempo voorgeschoteld. Zo erg zelfs dat we bij één van de gangen nog aan het eten waren, als ze er al met de volgende gang stonden. Best dus aangeven wanneer het te snel gaat!!!!

Pand 44
Viva Sara Kaffée

Tot slot...

Hopelijk heb ik je warm gemaakt voor deze gezellige stad in de provincie West-Vlaanderen, en heb ik je opnieuw kunnen inspireren voor een leuk uitstapje naar één van onze mooie Belgische steden.

Heb je interesse in andere steden van België. Ga dan zeker ook eens kijken naar de volgende artikels.

Bezienswaardigheden Ieper. Treed in de voetsporen van je overgrootouders

Op stap in Antwerpen – Wat moet je gezien hebben

Vakantie in België – Waar naartoe in Oost-Vlaanderen?

Spookstad Doel in beeld. Griezel je mee…?

Naar de Ardennen op groepsweekend…

Groepsaccommodatie in de Ardennen: onze tips en wandelingen

Of kies je voor de kust? Kijk dan zeker naar Wat te doen in Koksijde? Een verrassend weekend en Hotsports in Oostende

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

28 reacties

 1. Yvonne zegt:

  Wat mooi, die fontein De Golf, prachtige foto is dat! Ik had geen idee dat er in Kortrijk zoveel historische bezienswaardigheden zijn. Lijkt me zeker een tof weekend daar.

  1. Dat is inderdaad een mooi kunstwerk. Maar wandelen langs de Leie was ook leuk hoor.

 2. Leuke stad hoor, er is genoeg te doen! Wat een mooie gebouwen. Fijn ook dat het historische centrum autovrij is. Bijzonder dat het hotel in een oude drukkerij gevestigd is.

  1. Ja zeker en vast. En als je rond bent zijn er ook nog voldoende winkels. 😉

  2. Wat een leuk artikel! Ik zet Kortrijk nu zeker op mijn lijstje!

   1. Dank je wel. Laat maar weten hoe het was.

 3. Wat ziet Kortrijk er tof en mooi uit! Ik hou wel van die historische gebouwen. De naam Kortrijk ken ik enkel van de bordjes op de snelweg, maar het ziet er echt leuk uit voor een stedentripje.

  1. Als je de kans hebt moet je het zeker eens doen.

 4. Kelly zegt:

  Ik had echt nog nooit van Kortrijk gehoord, maar het ziet er wel erg mooi uit. Ideaal dat het historisch centrum autovrij is. Dat hoor je niet vaak.

  1. Dat is inderdaad wel fijn. Je loopt er op je gemak zonder te moeten opletten voor auto’s.
   Je kan je dus volledig concentreren op het nemen van foto’s of shoppen… 😉

 5. Kortrijk stond al op mijn wishlist, maar nu nog een stukje hoger. Wat een ontzettend leuke stad vol toffe torens, een knusse Grote Markt en begijnhof én een tof hotel. Ik ga jouw artikel zeker opslaan voor als wij weer eens in België op pad willen gaan!

  1. Super dat ik je kunnen inspireren heb. Have fun als je gaat!

 6. Ik ken Kortrijk eigenlijk alleen maar van de snelweg, maar dit ziet er toch wel erg leuk uit!

  1. Was bij mij ook voor het eerst hoor en zo super ver is het niet van mijn stad gelegen.

 7. Wat een leuk stadje! Een fijne mix van oud en nieuw.

  Ik vind die brug bij de schouwburg echt heel gaaf. Een fraai lijnenspel.

  1. Ja he, Is eigenlijk een fontein / kunstwerk. Maar heel erg leuk inderdaad.

 8. Ik heb altijd gedacht dat ik ooit eens in Kortrijk ben geweest bij een museum, totdat ik dit artikel las en er helemaal niks van herkende. Het bleek dat het bokrijk was waar ik geweest ben haha. Maar dit ziet er echt heel leuk uit, dus ik wil hier zeker eens echt heen!

  1. Hahaha, dat is wel totaal iets anders en helemaal de andere kant van ons land. Maar het ligt inderdaad ook in België ?
   Bedankt voor je leuke reactie!

 9. Wat leuk om door het begijnhof te lopen, en het Belfort is ook schattig met de torentjes.

  1. Ik vind begijnhoven ook zo leuk om door te wandelen.

 10. Zelf ben ik er nog nooit geweest. Eigenlijk ken ik te weinig Belgische steden, en dit terwijl het mijn land is. Oeps! Binnenkort moet ik misschien eens wat meer ontdekken in ons kleine landje?

  1. Is zo herkenbaar. En daar wil ik ook graag verandering in brengen. Veel reisplezier in elk geval!

 11. Wat ziet dat er tof uit! En heerlijk ook dat de binnenstad autovrij is, daar hou ik van 🙂 Ga deze zeker op mijn lijst zetten voor een toekomstige stedentrip!

 12. Mooie stad met een rijke historie! Ga ik zeker eens bezoeken. Vooral de kerken zien er indrukwekkend uit.

 13. Dat klinkt als een geslaagd tripje! En wat zien het Begijnhof en Baggaertshof er knus en gezellig uit!

 14. Hilde zegt:

  Mooie blog Gundi! Goed opgebouwd, en mooie foto’s. Wij hebben morgen een dagje Kortrijk op de planning!

  1. Dank je wel Hilde! Hopelijk heb je dan ook iets aan mijn blog gehad…
   Veel plezier in Kortrijk!

 15. Ziet er leuk uit, zou deze stad graag eens willen bezoeken met onze kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.