Blokhutboot
Nederland Reizen

Verken het Land van Maas & Waal met een Blokhutboot

Toen ik op instagram foto’s van de Blokhutboot zag voorbijkomen, was mijn nieuwsgierigheid meteen geprikkeld. Ik wilde dan ook heel graag deze unieke manier van overnachten in de natuur eens uitproberen. Vooral omdat we gingen varen in het Land van Maas en Waal, dacht ik dat het wel leuk zou zijn mocht ik dit eens kunnen uittesten. Ik wil in deze blog dan ook graag onze ervaringen op de blokhutboot met je delen. Je kunt eveneens enkele praktische tips verwachten, mocht je zelf op stap willen gaan met dit gezellige huisje op het water.

Blokhutboot

Inhoudstafel

Het Land van Maas en Waal

Iedereen kent wel het  “Land van Maas en Waal”  dankzij Boudewijn De Groot, maar zelf was ik er nog nooit geweest. Deze regio ontdekken was dus eigenlijk een stukje jeugdsentiment dat naar boven kwam.

Het land van Maas en Waal situeert zich in de provincie Gelderland en is een prachtige streek in het zuiden van Nederland, gelegen tussen de rivieren de Maas en de Waal.

LAnd van Maas en Waal
Maasbommel overzetveer
Het land van Maas en Waal

Deze regio staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, pittoreske stadjes en dorpen zoals Wamel, Dreumel, Beneden-Leeuwen, Alphen en Batenburg met elk hun eigen unieke charme en geschiedenis. Het gebied is rijk aan natuurlijke schoonheid, met kronkelende rivieren en groene weilanden. Er zijn tal van recreatiemogelijkheden, zoals fietsen & wandelen langs de rivieroevers en dan natuurlijk ook varen, met de Blokhutboot.

De Blokhutboot, een huisje op het water

Met de Blokhutboot varen is kinderspel. Je hebt er dan ook geen vaarbewijs voor nodig. We hadden vooraf thuis al eens de vaarinstructies op YouTube bekeken, waardoor je al meteen het gevoel kreeg dat je het snel onder de knie zou hebben. Bij aankomst kregen we dan een duidelijke uitleg en deden we een korte proefvaart. Onze zoon nam meteen de rol van kapitein op zich en genoot van de verantwoordelijkheid die hij kreeg. Aanleggen aan een steiger, of in de natuur, was meteen zijn vaste job. Ieder van ons hield wel steeds een oogje in het zeil bij het afdraaien, zodat we te allen tijde veilig konden varen. Hou 1 ding in gedachten. Blijf steeds aan de rechterkant van de rivier varen en de grotere vrachtschepen en veerboten hebben altijd voorrang.

Blokhutboot
Blokhutboot

Je krijgt bij aankomst ook het Blokhutboot magazine dat wel erg handig is. Door de kaartjes die erbij zitten weet je perfect waar je ergens bent. Er staan ook handige tips in voor de verschillende stops inclusief de QR-code om meteen naar de betreffende website te gaan. Ook staan de mooie aanlegplaatsjes in de natuur overal aangegeven in het magazine. Ook de plekken waar je kampvuur kan houden vind je er terug, op bepaalde plaatsen is dat toegelaten.

De gouden Ham
Blokhutboot
Blokhutboot
Land van Maas en Waal

Kamperen maar dan net iets anders

In de Blokhutboot heb je alles wat je nodig hebt, inclusief de nodige luxe. Naast het terras op het voordek heb je een living, een tafel (die kan uitgebouwd worden tot een extra bed voor 3 kinderen), een 2-persoonsbed en een uitgeruste keuken. Keukengerei is voorzien voor 6 personen. Met 6 volwassen wordt het echter wel erg krap. Er is een apart toilet en een buitendouche met warm water. Twee ramen zijn voorzien van muggen horren wat wel erg praktisch kan zijn in de zomer op het water. Daarnaast kan je ook een sup bijhuren. De kano is standaard in de prijs inbegrepen.

Blokhutboot
Blokhutboot
Blokhutboot
Blokhutboot

Slapen in de natuur met de Blokhutboot

Blokhutboot

Het fijne aan de Blokhutboot is dat je je een plekje kan zoeken in de natuur waar het leuk is om te overnachten. Met behulp van je spudpalen kun je op locatie blijven liggen, en via je loopplank kun je dan de oever bereiken. Wij zijn echter 2 x in een jachthaven gaan logeren. De eerste avond was zeer winderig en heel erg koud. We zijn daarom ergens iets gaan eten en drinken om op te warmen (al is er wel een erg goed werkende verwarming aan boord)


Op paasavond zijn we gaan dineren bij Moeke Mooren, en aangezien je na zonsondergang niet meer mag varen, konden we daar niet meer weg. In de zomer zou ik een overnachting in de natuur zeker aanraden.

Voordeel van logeren in een jachthaven is dat je op sommige plekken kan gebruik maken van de toiletgebouwen waar je dan een binnendouche kan nemen. Het is maar wat je zelf verkiest of wat het beste uitkomt.

Moeke Mooren
Logeren bij Moeke Mooren

De Gouden Ham

Het gebied is vernoemd naar het gelijknamige meer dat ontstaan is door de winning van zand en grind. Het meer is omringd door prachtige bossen, weilanden en moerassen, wat zorgt voor een divers en uniek landschap. De Gouden Ham is een ideaal gebied voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers die willen genieten van rust en ruimte.

Watersportliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen. De Gouden Ham biedt volop mogelijkheden voor zeilen, kanoën, kajakken en waterskiën. Ook zijn er diverse jachthavens en strandjes waar je kunt genieten van de zon en het water. Met zijn 700 meter lang strand is het één van de grootste waterrecreatiegebieden van Nederland.

De Gouden Ham
Blokhutboot
De Gouden Ham

Moringerwaarden

Het gebied bestaat uit een moerasgebied en een aantal vennen, omgeven door uitgestrekte bossen en weilanden. De Moringervaarden is een belangrijk vogelbroedgebied en trekt jaarlijks vele vogelliefhebbers en natuurliefhebbers aan.

Het moerasgebied van de Moringervaarden is van groot ecologisch belang. Het is één van de weinige overgebleven moerasgebieden in Nederland, en herbergt een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Het gebied is rijk aan zeldzame vogelsoorten, zoals de blauwborst en de roerdomp. Ook komen er verschillende soorten libellen, vlinders en amfibieën voor.

De Moringervaarden is een geliefde bestemming voor wandelaars en fietsers. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes die door het gebied lopen en je langs de mooiste plekjes voeren. Ook zijn er diverse uitkijkpunten waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht.

Moringerwaarden
Moringerwaarden
Moringerwaarden
Moringerwaarden

Dorpjes bezoeken

Batenburg

Batenburg
Batenburg

Wanneer je van in de Gouden Ham, thuisbasis van de Blokhutboot, vertrekt richting de Loonse Waard kom je langs verschillende dorpjes. Je kan gewoon doorvaren tot bij de natuurplas “De Loonse Waard”. Maar je kan ook stoppen in een aantal van deze dorpjes en eens een kijkje nemen. Je komt onder andere Megen, Batenburg & Ravenstein tegen. Per dorpje staat er een korte beschrijving in het blokhutboot magazine, en bij het lezen van Batenburg was ik meteen verkocht. Het is één van de oudste plaatsen in Gelderland. In het centrum zijn de huisjes witgepleisterd en naast de Sint-Victorkerk vind je de ruïne van een oud kasteel. Je kunt ze niet bezoeken maar wel bewonderen aan de buitenkant.

Batenburg
Batenburg
Batenburg
Batenburg
Batenburg
Batenburg
Batenburg

Eetadresjes en speelgelegenheden voor de kids

Er staan veel tips en eetgelegenheden in de brochure. Dus als je hier langer blijft, heb je keuze in overvloed. Wij bezochten er twee en beiden waren de moeite waard en erg kindvriendelijk.

Jachthaven De Schans

Als je van de Gouden Ham richting Lithoijen vaart is de eerste jachthaven voorbij Maasbommel die van Alphen, namelijk Jachthaven De Schans.
Het was erg koud toen we die dag aan het varen waren, en hadden dus echt nood aan een plek om even op te warmen. Waar konden we beter stoppen dan hier? In het knusse en sfeervol ingerichte restaurant brandde de kachel en konden we heerlijk genieten van de warmte. We zijn hier dan ook even blijven chillen. In de zomer kun je hier heerlijk genieten van de zomerbar en voor de kinderen is er een speeltuin en een airtrampoline. Een leuk weetje, hamburgers zijn hun specialiteit. Wij namen een borrelplank, want we hadden nog een kaasschotel in de blokhutboot.

Blokhutboot
De Schans Alphen
De Schans Alphen
De Schans Alphen
De Schans Alphen
Jachthaven De Schans
Blokhutboot

Moeke Mooren

De hotspot in het land van Maas en Waal is Moeke Mooren. Deze gezellig eetgelegenheid en hotel biedt een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten van culinaire hoogstandjes. De gerechtjes waren lekker en verzorgd. Naast de culinaire verwennerijen biedt deze locatie ook diverse (regen) activiteiten, zoals discobowlen, een spannende escaperoom, oude Hollandse spelen, een buiten- en binnenspeeltuin en e-bike verhuur voor het verkennen van de omgeving. En een leuk weetje, je kunt hier gratis aanmeren wanneer je hier iets eet of drinkt.

Moeke Mooren
Moeke Mooren
Moeke Mooren

Ga struinen door de Moringerwaarden

Zoals altijd ga ik graag eens wandelen wanneer ik ergens op vakantie ben. Zo kan ik ook telkens een leuke wandeltip met jullie delen. De Moringerwaarden is een uniek natuur- en wandelgebied in het oostelijk deel van de Gouden Ham. Je hoort de vogeltjes fluiten en je bevindt je midden in de natuur. Je maakt hier veel kans om ijsvogels of bevers te spotten. Maar ook watervogels zoals eenden en ganzen en zelfs een ooievaar hebben hier hun stekje.
De wandeling vertrekt aan Moeke Mooren en je loopt bijna de hele tijd naast het meer. Je kan kiezen uit verschillende afstanden. Vraag zeker aan de receptie van Moeke Mooren je uitgebreide wandelkaart.

Moringerwaarden
Moringerwaarden

Checklist: "Op vakantie met de Blokhutboot"

Het is altijd handig om te weten wat je allemaal moet meenemen wanneer je op vakantie gaat en al zeker als je met een boot gaat varen. (wat je waarschijnlijk toch niet elke maand doet) Ik heb daarom voor jou een handige checklist gemaakt, om af te vinken wanneer je alles inpakt. Aangezien het erg koud was toen we met de blokhutboot gingen varen, heb ik qua kledij natuurlijk vooral de aandacht gevestigd op slechter weer.

Checklist Blokhutboot
Checklist Blokhutboot
Blokhutboot
Blokhutboot
Blokhutboot
Blokhutboot
Blokhutboot
Bol AlgemeenBol Algemeen

Terugblik op een weekendje Blokhutboot

Eropuit trekken met de Blokhutboot is echt een aanrader. Spijtig dat de weergoden ons niet gunstiger gezind waren, want ik had heel graag eens gaan varen met de kano of de sup. Zelfs aan boord was het al ijskoud, dus dan op het water gaan zitten leek me echt gekkenwerk.
In de zomer, als je kunt een plonsje maken in het koele water, een glaasje drinken op je terras of langs de oevers met een kampvuur kan barbecueën kun je optimaal genieten van dit avontuur. Kijk zeker eens naar de highlights van ons avontuur op mijn Instagrampagina.

Er zijn nog andere vertrekplaatsen om met de blokhutboot te gaan varen. Kijk voor alle info op de site van de blokhutboot.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.