Wat te doen in Amersfoort
Nederland Reizen

Wat te doen in Amersfoort? 9 top tips en hotspots

Vorig jaar, vóór het ontluiken van de lente, gingen we op verkenning naar Utrecht.
Aangezien we toen al enorm onder de indruk waren van de mooie provincie hoofdstad, was ik dan ook meteen enthousiast toen ik de kans kreeg om Amersfoort te ontdekken.
Of je nu een dagtrip plant of een langer verblijf, Amersfoort heeft veel te bieden, voor zowel geschiedenisliefhebbers als voor mensen die willen genieten van een bruisende sfeer. Maar wat kan je doen in Amersfoort? Laat me je een overzicht geven van enkele hotspots en activiteiten die je kunt ervaren tijdens je bezoek aan deze prachtige stad.

Wat te doen in Amersfoort

Inhoudstafel

Amersfoort, een kei van een stad

Amersfoort is een stad gelegen in het midden van Nederland, in de provincie Utrecht. Het is een historische stad met een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn prachtige historische binnenstad en architectuur. In de binnenstad is de rivier “de Eem” duidelijk aanwezig.

Door zijn centrale ligging is de stad goed verbonden met andere steden, zowel via het openbaar vervoer als met de auto. Het treinstation is een belangrijk knooppunt van het Nederlandse spoornetwerk, waardoor het gemakkelijk bereikbaar is vanuit andere delen van het land.

Amersfoort heeft een bevolkingsaantal van ongeveer 160.000 inwoners en is hiermee de 16de grootste stad van Nederland en de 2de grootste van de provincie Utrecht.

Amersfoortse Kei

Keistad, is de naam die aan Amersfoort ook wel gegeven wordt en dit omwille van een weddenschap in 1661 over een zware zwerfkei van zo een 7.157 kilo. De inwoners van Amersfoort worden hierdoor ‘keientrekkers’ genoemd. Je kan de dag van vandaag de kei nog steeds terug vinden op de Arnhemsestraat.

Wat doen in Amersfoort?

1. "Een wandeling door de betoverende straten en bezienswaardigheden"

Als je in Nederland een stad zoekt waar de middeleeuwen nog tastbaar aanwezig zijn, dan moet je zeker naar Amersfoort gaan. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 13de eeuw en de muurhuizen en de stadspoorten zijn hier nog steeds het levendige bewijs van. Het centrum wordt omringd door grachten en heeft prachtige oude gebouwen, smalle straatjes en gezellige pleinen. Die kan je allemaal ontdekken tijdens de stadswandeling. Dit is een geweldige manier om de charme en geschiedenis van de stad te ervaren. Dit kan je hier met of zonder gids doen.

 

Deze keer gingen we met ons tweetjes op stap. Je kan kiezen tussen verschillende wandelingen. Wij deden de stadswandeling (4.5km) maar een bijna gelijkaardige wandeling is de fotoroute (2.6 km). Grote delen van de wandeling komen overeen, alleen doe je bij de stadswandeling nog een groot deel van de plantsoenen erbij. De route van de stadswandeling met bijhorende uitleg over de verschillende bezienswaardigheden waar je voorbijkomt, is te verkrijgen bij de VVV van Amersfoort.

VVV Amersfoort

Hotspots tijdens de wandeling:

* Onze-Lieve-Vrouwetoren
Wat te doen in Amersfoort

De trots van de stad, en iconisch symbool van Amersfoort, is de Onze-Lieve-Vrouwetoren, ook wel bekend als de Lange Jan. Deze toren is meer dan 98 meter hoog en biedt een panoramisch uitzicht over Amersfoort. De toren is prominent aanwezig in de stad. Dit niet alleen visueel maar ook auditief, want met zijn 100 klokken is hij ook duidelijk hoorbaar. Je kan de toren dagelijks beklimmen maar daarvoor moet je wel de 346 treden trotseren. 

Aan de voet van de toren vind je het Lieve Vrouwekerkhof. Op dit plein vind je allerlei toeristische attracties. Zo is er een halte voor het toeristentreintje, het is ook het beginpunt van de meeste stadswandelingen, place to be voor de bloemen- en snuffelmarkten, de VVV Amersfoort is hier gevestigd en er zijn eveneens verschillende cafés met bijhorende terrasjes en sfeervolle restaurants.

Lieve Vrouwekerkhof
* Koppelpoort

De Koppelpoort is een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Amersfoort en een absolute must-see tijdens je bezoek aan de stad. Deze imposante stadspoort, die deel uitmaakt van de tweede omwalling, dateert van ca 1425 en is een combinatie van een landpoort en een waterpoort, waardoor het een uniek en indrukwekkend architectonisch meesterwerk is.

Koppelpoort
Wat te doen in Amersfoort
Amersfoort by night

Tegenwoordig is de Koppelpoort niet alleen een historisch monument, maar ook een toeristische attractie. Je kunt de poort van dichtbij bewonderen en de imposante architectuur ervan ervaren. Daarnaast biedt de poort een schilderachtig uitzicht op de grachten en de omliggende omgeving, wat het een geweldige plek maakt voor fotografie. Een bezoekje aan de Koppelpoort kan wel enkel op afspraak.

* Muurhuizen
Wat te doen in Amersfoort

Muurhuizen is een straat die deel uitmaakt van de voormalige stadsmuur. Toen in 1380, door de economische groei, de ruimte binnen de oorspronkelijke stadsmuur te klein werd, besloot men om een nieuwe stadsmuur die een veel ruimer gebied moest omsluiten, te bouwen. Doordat de bouwwerken in verschillende periodes gebeurden, kan je er nu een uiteenlopende stijl van gebouwen terug vinden.

Wat te doen in Amersfoort
Wat te doen in Amersfoort
Muurhuizen
Wat te doen in Amersfoort
* De Monnikendam

De waterpoort Monnikendam is onderdeel van de tweede stadsmuur. Ze werd rond 1400 gebouwd ter verdediging van de watertoegang. De poort bestaat uit twee ronde muurtorens die zijn verbonden door een poortboog waaronder de Heiligenbergerbeek stroomt. In de waterpoort bevindt zich nu een restaurant.

Wat te doen in Amersfoort
Monnikendam
* Kamperbinnenpoort

De Kamperbinnenpoort is één van de laatste overblijfselen van de eerste stadsmuur die nog steeds overeind staat. Ze bestaat uit twee torens met een boog ertussen. Dit is een geweldige plek om een foto te maken en even stil te staan bij de geschiedenis van de stad.

* Hof
Hof

Het grootste plein in Amersfoort is De Hof. Bewonder de middeleeuwse gevels, de Sint-Joriskerk en de gezellige sfeer van het plein. Je vindt hier een massa terrassen. Hier is ongetwijfeld een plekje voor je vrij om een verfrissend drankje te drinken. Hou je van de markt, dan kan je hier elke vrijdag en zaterdag terecht.

* Eemhaven

Eemhaven is gelegen vlakbij de Koppelpoort en is dé nieuwe ‘ankerplaats’ voor de pleziervaart op de randmeren. Hier kan je met je eigen boot naartoe komen en overnachten. Geniet van de sfeer van de prachtige locatie en breng dan zeker ook een bezoekje aan de nieuwe stad want die ligt vlakbij.

Eemhaven Amersfoort
Amersfoort by night

Vergeet tijdens het wandelen langs de grachten ook niet de prachtige grachtenpanden en bruggen te bewonderen. Vele bewoners hebben van hun tuintjes aan het water echte kunstwerkjes gemaakt.

Wat te doen in Amersfoort
Wat te doen in Amersfoort
Booking.com

2. Amersfoort vanaf het water: Ontdek de historische binnenstad tijdens een rondvaart

Stap aan boord en laat je betoveren door de schoonheid van de stad, vanaf het water tijdens een ontspannen rondvaart over de grachten. Terwijl je comfortabel zit en geniet van de rustige atmosfeer, neemt de ervaren gids / schipper je mee op een reis door de geschiedenis van deze charmante stad.

Terwijl de boot langzaam door de grachten glijdt, zul je versteld staan van de prachtige historische architectuur die de oevers sieren. Luister naar boeiende verhalen en interessante feiten terwijl je langs eeuwenoude huizen, schilderachtige bruggen en pittoreske pleinen vaart.

Vanop de grachten krijg je een uniek perspectief op de stad. Bewonder de reflecties van de gevels in het kalme water en geniet van het uitzicht op groene oases en charmante terrassen aan de waterkant. Of je nu een bezoeker bent die de stad voor het eerst ontdekt, of een lokale inwoner die op zoek is naar een nieuwe manier om Amersfoort te ervaren, een rondvaart op de grachten is een onvergetelijke en ontspannen belevenis.

Op de site van Waterlijn kan je de verschillende uren van de vaarten zien en ook de diverse routes. Wij deden de Westroute die over de Westelijke grachtengordel vaart. Via dezelfde site kan je online je kaartje kopen.

Wat te doen in Amersfoort
Amersfoort van op het water

3. Verken de stad in stijl met de Toeristentrein

Wat te doen in Amersfoort

Stap aan boord van de toeristentrein en laat je moeiteloos door de middeleeuwse straten van Amersfoort vervoeren. Deze kleurrijke trein is een leuke en handige manier om de hoogtepunten van de stad te ontdekken, terwijl je geniet van het comfort en gemak van het vervoer.

De trein werkt volgens het Hop on Hop off principe. Stap dus onderweg in of uit waar je wil. De verschillende haltes en nog meer info vind je op de website.

4. De Nieuwe Stad vol ontdekkingen

Naast de historische binnenstad heb je hier ook het nieuwe Amersfoort. Hierbij behoort het Eemplein, de Eemhaven en De Nieuwe Stad. Dit moderne stadsdeel biedt een boeiende mix van architectuur, cultuur, winkels en uitgaansgelegenheden.

De Nieuwe Stad
Wat te doen in Amersfoort

De Nieuwe Stad is ontstaan op het terrein van de voormalige Prodentfabriek, een bekend tandpastafabriek in Nederland. Dit historische industriële complex is omgetoverd tot een creatieve en levendige hub waar innovatieve bedrijven, kunstenaars, horecagelegenheden en winkels samenkomen.

Naast de winkels en horecagelegenheden is de Nieuwe Stad ook een belangrijke culturele bestemming. Bezoek het Kunsthal KAdE, een toonaangevend museum voor moderne en hedendaagse kunst, waar spraakmakende tentoonstellingen en artistieke evenementen plaatsvinden. Laat je inspireren door de diverse en creatieve uitingen van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Er worden regelmatig festivals, markten en andere activiteiten georganiseerd, die de buurt tot leven brengen en de gemeenschap bij elkaar brengen.

5. Op twee wielen door Amersfoort: Verken de stad op de fiets of E-Chopper

Fietsen is een geweldige manier om de stad en de omgeving te verkennen. Amersfoort is net zoals overal in Nederland fietsvriendelijke met goed ontwikkelde fietspaden en routes, waardoor het gemakkelijk en veilig is om per fiets te reizen.
Amersfoort en de omliggende regio maken deel uit van het fietsknooppuntennetwerk, wat betekent dat je gemakkelijk je eigen route kunt plannen en volgen. Het knooppuntensysteem is goed bewegwijzerd en biedt een prachtige manier om de natuur en bezienswaardigheden te ontdekken.

Een prima alternatief om een stad snel te leren kennen is per fiets met een gids. Bij Baja-bikes zijn ze daar zo goed in. Wij gingen al eens met hun op stap in Den Haag.

Ga met een E-Chopper op stap

Je hoeft natuurlijk niet noodzakelijk die fietsknooppunten te volgen met de fiets maar, kan het net als wij, met een E-Chopper doen.
Zo een E-Chopper heeft een stoere & robuuste uitstraling met brede banden en een comfortabele zitpositie. Het biedt een soepele en stille rijervaring zonder schadelijke uitstoot, waardoor het een duurzaam alternatief is voor de fiets.  Hij rijdt zo’n 25km/uur en met een scooter- of autorijbewijs mag je dus op een E-Chopper rijden.  Het is even wennen om hiermee in de bochten te rijden door de dikke banden, maar na 5 minuutjes ben je het al meteen gewoon.

Echt een heel fijne ervaring om hiermee eens rond te rijden. We kunnen het echt aan iedereen aanbevelen.
Voor het huren van een E-Chopper, een fiets, step of zelfs een Citytuk kan je bij Fun Event terecht.

E-Chopper
E-Chopper

6. Verrijk je kennis: Duik in de wereld van musea

In de stad zijn verschillende interessante musea die een verscheidenheid aan onderwerpen en kunstvormen belichten. Hier zijn enkele musea die je kunt bezoeken in Amersfoort:

 • Museum Flehite is gevestigd in 3 muurhuizen en richt zich op de geschiedenis en kunst van Amersfoort. Momenteel was er de familietentoonstelling Kunst & Zoo rond het 75 jarig bestaan van DierenPark Amersfoort. Daarom stond er buiten, langs de oever van de gracht, een plassende ijsbeer. Ik vond persoonlijk de buitenkant van de huisjes heel fotogeniek.
Wat te doen in Amersfoort
Wat te doen in Amersfoort
Museum Flehite
 • Mondriaanhuis: is gewijd aan het leven en werk van de beroemde Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan, die in Amersfoort in dit huis geboren is. Het museum neemt je mee door zijn artistieke evolutie en toont verschillende aspecten van zijn werk, van vroege landschappen tot zijn beroemde abstracte composities.
Mondriaanhuis
Wat te doen in Amersfoort
 • Kunsthal KAdE: Deze kunsthal is een dynamische plek voor hedendaagse kunst en biedt regelmatig wisselende tentoonstellingen van nationale en internationale kunstenaars. Het is een geweldige plek om nieuwe en innovatieve kunstwerken te ontdekken. Momenteel loopt er de tentoonstelling “Wonderbaarlijke wezens”, ook naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van DierenPark Amersfoort. Voor of na je bezoek kan je ook terecht in de KAdEShop of in het KAdECafé waar je kan lunchen of gewoon iets gaan drinken.
Wat te doen in Amersfoort
Wat te doen in Amersfoort
KAdE
KAdE

Daarnaast heb je ook nog, Wijkmuseum Soesterkwartier en tal van andere musea. Alle info hierover is terug te vinden op de site van de VVV Amersfoort.

7. Shop till you drop: Ontdek de Amersfoortse winkelstraten

Ben jij iemand die tijdens een citytrip graag eens gaat shoppen? Dan kan je in Amersfoort zeker in enkele straten terecht.
Elke winkelstraat heeft zijn eigen charme en karakter, waardoor winkelen een aangename en gevarieerde ervaring is. Of je nu op zoek bent naar trendy mode, bekende merken, ambachtelijke producten of lokale specialiteiten, in Amersfoort vind je zeker wat je zoekt. Enkele van de belangrijkste winkelstraten in Amersfoort zijn: De Langestraat, De Krommestraat, Utrechtsestraat, Arnhemsestraat, De Kamp, Eemplein, Sint Jorisplein.

8. Pleinen vol gezelligheid: Geniet van een terrasje op de levendige pleinen

De gezellige pleinen hier zijn de perfecte plekken om te genieten van een lekker drankje en de charme van de stad, om te ontspannen terwijl je de historische en levendige omgeving absorbeert. Enkele pleinen waar wij de sfeer gingen opsnuiven zijn:

 1. Lieve Vrouwekerkhof: Dit plein is vernoemd naar de Onze-Lieve-Vrouwetoren die het domineert. Het is een levendig plein met terrasjes, restaurants en winkels rondom.

 2. Hof: is een groot plein omringd door historische gebouwen en is een van de oudste pleinen in Amersfoort. Het is een ontmoetingsplaats en een plek waar vaak evenementen en markten worden gehouden.

 3. Groenmarkt: is een sfeervol plein omringd door prachtige gevels. Het is een gezellige plek met verschillende horecagelegenheden en vaak een plek voor straatoptredens en evenementen.

Wat te doen in Amersfoort
Wat te doen in Amersfoort
Hof

9. Authentiek Nederlands avontuur: Een daguitstap naar het Pittoreske Spakenburg

Als je in Amersfoort bent moet je gewoon op daguitstap naar Spakenburg. Het is een kleine 40 km hiervandaan. Je kan er dus gewoon via de fietsknooppunten met de fiets naartoe, of zoals wij deden met de E-Chopper.

Waarom moet je Spakenburg dan bezoeken?
Ga de sfeer opsnuiven van het traditionele vissersdorpje. Wandel door de smalle straatjes en steegjes, bezoek de visafslag, vaar mee met een authentieke dotter, eet en drink iets in het gezellige haventje, bezoek het Spakenburg museum en als je geluk hebt kan je misschien wel een inwoner spotten in hun traditionele klederdracht.
Kortom, Spakenburg moet op je ’to do’ lijstje staan wanneer je in de buurt bent.

Wat te doen in Amersfoort
Rondje Spakenburg
Wat te doen in Amersfoort
Wat te doen in Amersfoort

Klik op Rondje Spakenburg om de route met de fietsknooppunten en de bezienswaardigheden onderweg, terug te vinden.

Geniet van een comfortabel & gastvrij verblijf in Mercure hotel Amersfoort Centre ⭐⭐⭐⭐

Of je nu op zoek bent naar een gezellig weekendje weg, een inspirerende zakelijke reis of een onvergetelijke vakantie, het Mercure Hotel Amersfoort Centre biedt de perfecte plek om te verblijven. Gelegen in het hart van de stad, biedt dit hotel met een luxe eigentijdse stijl, een uitstekende mix van comfort, gastvrijheid en moderne voorzieningen.

Booking.com
Mercure Amersfoort
Wat te doen in Amersfoort
Mercure Amersfoort

Slapen als een roosje

De stijlvolle en comfortabele kamers zijn hygiënisch en mooi ingericht en beschikken over moderne voorzieningen zoals een 42-inch flatscreen-tv, gratis wifi en een bureau, een relaxstoel, comfortabele bedden en een fantastisch uitzicht. Het heerlijke beddengoed zorgt voor een goede nachtrust, zodat je fris en energiek aan de dag kunt beginnen. De kamers beschikken eveneens over een luxe ingerichte badkamer met rainshower en grote douche.
Ter info, wij sliepen in een superior tweepersoonskamer.

Mercure Amersfoort
Mercure Amersfoort

Het hotel is bovendien heel goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Naast het hotel is er ook een interparking ‘Oppidium’ en wanneer je hier naar verdieping -1 rijdt, heb je meteen toegang tot de lobby van het hotel. Super makkelijk. Je betaalt hier een prijs per dag.

Interesse in dit hotel?
Meer info & boeken -> Bekijk het hotel

Deals Booking
Bespaar minstens 15% op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties, te herkennen aan de Vakantiedeal-badge in de zoekresultaten en bij de kamerselectie. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 9:59 uur CET op 30-09-2024 voor verblijven met een incheckdatum vanaf 29-03-2024 en een uitcheckdatum op of voor 30-09-2024. De korting is alleen van toepassing op de kamerprijs (exclusief eventuele toeslagen of belastingen). Als je wijzigingen aanbrengt in je boeking, kun je je korting verliezen. In dat geval ben je het volledige bedrag verschuldigd. Korting kan niet worden gebruikt in combinatie met enige andere promotie behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label 'Partneraanbieding' zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Planning voor een driedaagse citytrip

Ik geef je onze planning van de 3 daagse mee. Dan heb je een idee wat haalbaar is. De eerste & laatste dag was er niet zo heel veel voorzien aangezien je de reistijd ook moet incalculeren. Wij zijn de laatste dag ook altijd graag op tijd thuis.

Je kan natuurlijk alles plannen zoals je zelf wil, maar in deze planning hield ik rekening met de ligging van de verschillende bezienswaardigheden. Zo hoef je niet nodeloos heen en weer te lopen. En belangrijk, alles is te voet haalbaar. Je hoeft je auto dus nooit te gebruiken gedurende de hele citytrip.
Op onderstaande kaartjes staan de adressen ingegeven in volgorde van de planning.

Wat te doen in Amersfoort

Dag 1

 • Aankomst en eventueel inchecken in het Mercure hotel.
 • Naar de VVV Amersfoort voor een plannetje op te halen voor de stadswandeling.
 • Na een drankje op het terras keerden we terug naar het hotel om ons te verfrissen voor het diner.
 • Bezoek aan de Nieuwe Stad.
 • Gaan eten in Rock Brew City.

Dag 2

 • 9u: Ontbijt in Anna’s Smaakatelier.
 • Vanaf 10u ophalen E-Chopper bij Fun event.
 • Rondje Spakenburg inclusief rondvaart Dotter.
 • Diner op de Groenmarkt bij Dolle Diva.
 • Cocktail gaan drinken bij Dikke Dirck.

Dag 3

 • Ontbijt bij Coffee Corazon.
 • Wandeling & fotograferen in het centrum.
 • Boottochtje op de grachten.
 • Terrasje op de Hof.
 • Lunchen bij Madonna.
 • Bezoek aan Kunsthal KAdE.

Terugblik op 3 dagen Amersfoort

We waren van Utrecht onder de indruk maar Amersfoort is minstens even goed. De gezellige sfeer die er hangt in de smalle straatjes en op de gezellige pleinen overheerst. Er zijn super veel toffe plekken om iets te gaan eten of te drinken. Voor ons was 3 dagen zeker genoeg om de sfeer van de stad te kunnen opsnuiven en om het gevoel te hebben dat we voldoende gezien hadden. Ik ben ook blij met de indeling van ons programma waarbij we tussenin vooral tijd hadden om gezellig wat te genieten. Meer informatie over de eet adressen in Amersfoort vind je in Eten in Amersfoort, de 6 lekkerste hotspots

Als je al fan bent van Amsterdam en Utrecht, niet twijfelen zou ik zeggen en ga zeker eens naar Amersfoort. Je zal er geen spijt van krijgen.
Hartelijk dank aan Visit Utrecht Region om ons wegwijs te maken in deze mooie stad.

Liefs,

Gundi

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Wat een leuke tips! Ik zou zo niet snel naar Amersfoort zijn gegaan, maar het komt nu echt op mijn lijstje te staan. We zijn de laatste tijd veel leuke Nederlandse steden aan het bezoek, dus dit past perfect!

 2. Leuk! Ik heb in Amersfoort gestudeerd dus kwam toen heel af en toe in het centrum. Maar al die leuke straatjes die je noemt heb ik even gemist. Wel ooit nog eens een rondvaart door de stad gehad en dat was inderdaad heel leuk.

  Zo te zien moet ik nodig nog eens die kant op!

 3. Ik ben nog nooit in Amersfoort geweest, maar het staat wel al een tijdje op mijn wensenlijstje voor een dagje uit in Nederland. Ik zou er graag een rondvaart willen maken, dat lijkt me erg mooi op een plek als dit!

 4. Ik ben wel vaker in Amersfoort geweest voor een cursus, maar dan kwam ik helaas het centrum niet in. Het ziet er prachtig uit met al die historische gebouwen. Ik zou het ook leuk vinden om met een e-shopper de stad te verkennen.

 5. Wat super mooi is het daar.
  Super mooie foto’s.

  1. Dank je wel! Doet me plezier dat je er iets aan had!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.