Wat te doen in Blankenberge
België Reizen Wandelen in West-Vlaanderen Wandelinspiratie West-Vlaanderen

Wat te doen in Blankenberge – 5 tips in een gids

Als je een kind van mijn generatie bent, denk je bij het horen van het woord ‘Blankenberge’ misschien ook wel aan een massa volk, de lekkere ‘boules de Berlin’ op het strand, fietsen in de velodroom of met een go-cart op de dijk rondrijden. Wie heeft er, net als ik, niet uren staan wachten op de zeedijk in de blakende zon voor de opnames van Tien om te zien. Herkenbaar?
Dan wil ik je zeker aanraden om verder te lezen want Blankenberge is veel meer dan de dingen die je je uit je kindertijd herinnert.

Toen ik klein was vond je er me elke zomer met mijn grootouders, en zo lang was het geleden dat ik er nog geweest was. Deze winter keerden we terug naar de badstad waar ik mijn jeugd doorbracht. Ik heb Blankenberge nu door een heel andere bril gezien, en weet dat Blankenberge veel meer is dan al het voorgaande dat ik hier opsomde.
Ik laat je in dit artikel kennismaken met de 5 dingen die je zeker moet doen als je naar Blankenberge gaat. Jeugdsentiment maakte plaats voor nieuwe herinneringen. Ik snap nu beter dan ooit waarom Hugo Matthysen Blankenberge “Parel aan de kust” noemde.

Wat te doen in Blankenberge
In de kerstperiode kan je terecht op 'Winterpret' aan het Koning Leopold III-plein in Blankenberge

Inhoudstafel

5 tips wat je moet doen als je in Blankenberge bent?

Wat te doen in Blankenberge

Iedereen kent Blankenberge natuurlijk van het strand waar je kan ontspannen en genieten van de zon of zwemmen in de Noordzee, wandelen langs de kustlijn of deelnemen aan watersport activiteiten zoals zeilen of surfen. Daarnaast is ook de Belgium Pier, een belangrijke highlight dat behoort tot het nationale patrimonium. Maar er zijn nog enkele verborgen pareltjes die ik je heel graag wil laten ontdekken. Welke dat zijn kom je hier weten.

1. Herleef de glorie van de Belle Epoque in het Belle Epoque Centrum

De Belle Epoque was een tijdperk van weelde en culturele bloei in Europa, en het Belle Epoque Centrum in Blankenberge, neemt bezoekers mee terug naar deze betoverende periode. Dit unieke museum biedt een fascinerende kijk op het leven tijdens de Belle Epoque en laat zien hoe deze stijl en cultuur de kuststad beïnvloed heeft.

Het museum is gevestigd in een prachtig gerestaureerd herenhuis dat zelf een voorbeeld is van de Belle Epoque architectuur. Bij binnenkomst in het Belle Epoque Centrum stap je als bezoeker letterlijk terug in de tijd. Het museum neemt je mee naar het begin van de 20e eeuw, waar je de sfeer, de mode, de kunst en de luxe van die tijd kan ervaren.

Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge

De Belle Epoque periode

Het was een periode van grote artistieke expressie, en het centrum toont een uitgebreide collectie kunstwerken, meubels, kleding en accessoires uit die tijd. Bezoekers kunnen genieten van prachtige schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve objecten die kenmerkend zijn voor deze periode. Maar door de leuke en interactieve filmpjes of geluidsopnames is dit museum ook voor kinderen een fijne activiteit.

Belle Epoque Centrum

Tijdelijke exposities

Naast de permanente tentoonstellingen organiseert het Belle Epoque Centrum ook regelmatig evenementen en activiteiten. Dit kunnen lezingen, workshops, concerten of tijdelijke exposities zijn, die bezoekers een dieper inzicht bieden in de culturele en artistieke aspecten van de Belle Epoque. Toen wij het Belle Epoque Centrum bezochten was er de tentoonstelling van de fiets namelijk ‘Fietsen door de belle époque’.

Belle Epoque Centrum
Belle Epoque Centrum
Wat te doen in Blankenberge
Belle Epoque Centrum

De fiets wint de dag van vandaag alleen maar aan populariteit, maar de fietsen die we nu gebruiken zijn in geen geval te vergelijken met de fietsen die vroeger rondreden.

De eerste fiets, toen nog een loopfiets, zag het levenslicht omstreeks 1817. Tegen 1900 was de fiets hipper dan ooit onder de burgerij. Het was niet alleen een statussymbool, maar bood ook de vrijheid om de natuur te ontdekken. Het fietstoerisme was gestart.
Tijdens de tentoonstelling kregen we antwoord op de vragen: waarom hadden fietsen een klein en groot wiel? Hoe zagen de eerste wielerwedstrijden eruit? En wist je dat de fiets ook de emancipatie van de vrouw bevorderde?
Nog tot en met 18 juni 2023 kan je deze tijdelijke tentoonstelling bezoeken. Meer info is te vinden op de site van het Belle Epoque Centrum.

Op het dak is er een mooi terras en krijg je een heerlijk zicht op de kerk en op de Blankenbergse daken.

Ook buiten het centrum is Belle Epoque in Blankenberge te vinden

Veel gebouwen in Blankenberge zijn in de Belle Epoque stijl gebouwd, en een wandeling door de stad onthult prachtige architectuur, levendige pleinen en gezellige cafés die herinneren aan deze glorieuze periode.

Bol AlgemeenBol Algemeen

2. Ontdek de charme en geschiedenis van het Huisje van Majutte

In Blankenberge is er een verborgen schat genaamd Huisje van Majutte. Dit historische huisje neemt je mee terug in de tijd en laat je kennismaken met de charme van dit oudst bewaarde en geklasseerde vissershuisje aan de Belgische kust.

Wat te doen in Blankenberge

Stap binnen in het Huisje van Majutte en laat je onderdompelen in het leven op het einde van de 18e eeuw.
Het interieur is er liefdevol ingericht met antieke meubels, decoratieve objecten die een glimp geven van het dagelijks leven in het verleden. Deze unieke locatie met woonkamer, keuken, zolder, tuin, toiletten en garage heeft samen met z’n typische specialiteiten een betoverende historische waarde waar bezoekers kunnen ronddwalen en zich een voorstelling maken van hoe het leven er destijds uitzag.
Ontdek tijdens je bezoek waarvoor men een lollepot en een snotneuze gebruikte, en hoe een snelzeiker eruit ziet. Wist je dat er zelfs een lijk in een put gevonden is? Een verhaal uit één van de romans van Pieter Aspe.

Huisje van Majutte
Wat te doen in Blankenberge
Huisje van Majutte
Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge
Huisje van Majutte
Huisje van Majutte
Wat te doen in Blankenberge
Huisje van Majutte

Na je bezoek moet je zeker ook eens een kijkje gaan nemen in het gezellige museum-café en er proeven van een Stientje Kervel of misschien heb je liever een Majutte trutte of een Kokketeute? ☺️

De eigenaar staat zelf in de zaak en ontvangt zijn gasten met leuke verhalen en anekdotes waardoor je nog meer geniet van je bezoek aan dit speciale plekje in Blankenberge. Dit mag je zeker niet overslaan bij je bezoek aan deze badstad. Meer info over onder andere de openingsuren kan je vinden op de site van Huisje van Majutte.

3. Duik in de fascinerende onderwaterwereld van SEA LIFE Blankenberge

SEA LIFE Blankenberge is een betoverende bestemming die liefhebbers van de onderwaterwereld zeker zal bekoren. Dit populaire zeeaquarium biedt bezoekers de mogelijkheid om een duik te nemen in de mysterieuze diepten van de oceanen, en laat je kennismaken met de prachtige zeedieren en educatieve ervaringen die hier te vinden zijn.

Wat te doen in Blankenberge

SEA LIFE Blankenberge herbergt een breed scala aan zeedieren, van kleurrijke tropische vissen tot indrukwekkende haaien en majestueuze zeeschildpadden. Ze nemen je mee op een reis door de verschillende oceanen van de wereld, langs de koraalriffen van de Stille Oceaan tot het amazonegebied. Leer over de habitats, voeding en levenscycli van verschillende zeedieren terwijl je oog in oog komt te staan met kleurrijke vissen zoals Finding Nemo en Dori, zeesterren en zeepaardjes…
Met meer dan 2500 dieren biedt Sea Life een prachtige staalkaart van de zeven wereldzeeën.

Zeehondenopvangcentrum

Ze zijn ook bekend door de opvang die ze bieden voor aangespoelde zeehonden. Ieder jaar spoelen er aan onze kust tientallen zieke zeehondjes aan. Deze jonge pups zijn ziek, gewond, uitgeput en sterk vermagerd. Gescheiden van hun moeder hebben deze dieren een zeer kleine overlevingskans. In de zeehondenkliniek en de bijhorende quarantaines worden ze opgevangen en verzorgd, om daarna opnieuw in zee te worden vrijgelaten

Sealife
Sealife

Wat je niet mag missen in SEA LIFE

Een hoogtepunt van SEA LIFE is de haaientunnel, een glazen tunnel die bezoekers een 360-graden uitzicht biedt op een verbazingwekkende onderwaterwereld. Loop door de tunnel terwijl haaien boven je hoofd zwemmen en krijg een uniek perspectief op deze indrukwekkende roofdieren.

Sealife
Sealife

Een ander moment dat je niet mag missen is het dagelijks voedermoment van de otters, pinguïns en zeehonden.
De dieren kunnen zelfs trucjes. Echt fijn om te zien.

Ook aan de allerkleinste is gedacht. Voor hen is er een avontuurlijke speelzone waar ze kunnen klimmen, glijden en plezier kunnen hebben in een onderwaterthema omgeving. Dit biedt kinderen de mogelijkheid om te spelen en tegelijkertijd iets te leren over de zee en haar bewoners.

Wil je SEA LIFE in Blankenberge gaan bezoeken? De toegangsprijs, openingsuren, voedingsmomenten van de dieren en nog veel meer info zijn terug te vinden op Visit Sealife.

4. Ontdek de charme van Blankenberge te voet: enkele wandeltips

De Uitkerkse Polder is een natuurgebied in de buurt van Blankenberge waar je kan kiezen tussen verschillende wandelingen van sterk uiteenlopende afstanden. Eentje ervan is de groene route die wij deden. Dit is niet de langste wandeling maar wel eentje die perfect is voor mensen met kinderwagens of rolstoelen. Bovendien is dit “the place to be” voor vogelspotters en natuurfotografen. Een uitgebreide beschrijving en talloze foto’s van deze wandeling kan je bij mijn wandelinspiratie terugvinden via Uitkerkse Polder wandeling – perfect voor wandelaars, vogelaars en fotografen

Uitkerkse Polder wandeling
Vogelkijkhut

Of ontdek je liever de magie van het duingebied Fonteintjes?

Het gebied ligt tussen Blankenberge en Zeebrugge enerzijds en de zee en de kustbaan anderzijds. De Fonteintjes zijn een langgerekt duinengebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden. Het natuurgebied herbergt een diverse verscheidenheid aan planten en dieren. Van kleurrijke wilde bloemen tot zeldzame vogelsoorten, er is altijd iets te ontdekken. Vogelliefhebbers kunnen genieten van het spotten van trekvogels en andere gevederde vrienden die hun thuis hebben gevonden in dit serene landschap.

5. De iconische Belgium Pier: Een historisch landmark in Blankenberge

Gelegen aan de kust van Blankenberge prijkt de Belgium Pier als een iconisch symbool van de badplaats. Met zijn rijke geschiedenis en adembenemend panoramisch uitzicht op de Noordzee, het strand en de kustlijn is de Belgium Pier een must-see bestemming voor bezoekers van alle leeftijden. De Belgium Pier heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot 1894. Gedurende de jaren heeft de pier verschillende transformaties ondergaan, maar het heeft altijd zijn charme en unieke karakter behouden. In 1914 werd ze door de Duitsers in brand gestoken. In 1933 tenslotte kwam er een nieuwe, betonnen pier die nu sinds 2003 een grondige verbouwing ondergaat naar het ontwerp van 1933. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een elegant paviljoen en een plek voor ontspanning en amusement.  Het is een perfecte plek om te ontspannen, te wandelen en te genieten van de prachtige zonsondergangen die deze kustregio te bieden heeft.

De Pier Blankenberge

Niet alleen het uitzicht is de max

Naast het bewonderen van het uitzicht, kan je in de brasserie van de Belgium Pier gezellig tafelen met een fantastisch zicht op de zee.
Er is eveneens een feestzaal waar je terecht kan voor allerlei evenementen. Van bedrijfsuitjes tot teambuilding, je kan er terecht.
Alle info is te vinden op hun website

De pier
De Pier Blankenberge
Lunchen in de Pier

Andere bezienswaardigheden in Blankenberge

Paravang & de haven

Er zijn naast de dingen die ik hier opnoemde nog een aantal bezienswaardigheden in Blankenberge, die je ook zeker moet bezoeken. Zo is er de haven met de Paravang die je ook moet gezien hebben. Een paravang is een typische constructie om je te beschermen tegen de wind en om privacy te creëren.  Dit sierlijke bouwwerk uit de belle époque periode is een getuige uit de tijd van het elitaire badentoerisme. Door zijn neogotische stijl met exotische invloeden oogt het een beetje oosters.Gewoon rustig voor je uit staren naar de haven of het of het Leopoldpark.of een boek lezen, het blijft een aangename plek om wat te chillen.

Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge

Shoppen in Blankenberge

Ook om te shoppen ben je in Blankenberge aan het juiste adres. Er is een gevarieerd winkelaanbod waar zowel bezoekers als inwoners kunnen genieten van een leuke winkelervaring. Er zijn verschillende winkelstraten en gebieden waar je kunt winkelen en allerlei producten kunt ontdekken. Zo heb je de Kerkstraat: Dit is een belangrijke winkelstraat in Blankenberge, waar je een mix van lokale boetieks, kledingwinkels, cadeauwinkels en speciaalzaken kunt vinden. Hier kun je op zoek gaan naar unieke kledingstukken, accessoires en souvenirs.

Maar ook op de Zeedijk zijn er een aantal winkels, voornamelijk gericht op toeristen. Je kunt hier terecht voor kleding, strandartikelen, souvenirs en lekkernijen.

Wat te doen in Blankenberge

Ga zeker eens langs in de conceptstore Escape Home & Travel. Hier vind je een mix van reis-geïnspireerde interieur en home-decoratie. Ben je op zoek naar leuke gadgets voor op vakantie of on-the-go, én niet alledaagse geschenkjes, die kan je hier vinden… Alles in het decor van een ware urban jungle. Ik heb van daar de wereld beroemde tote bag met het wel erg toepasselijke opschrift ‘I’ve got a crush on the world’!

Ontspanning en luxe aan de kust: logeren in C-Hotels Helios

Gelegen op de dijk van Blankenberge met zicht op zee, biedt C-Hotels Helios een oase van comfort en luxe voor vakantiegangers. Met zijn stijlvolle kamers, uitstekende voorzieningen en de nabijheid van het strand, is C-Hotels Helios de ideale bestemming voor een ontspannen en onvergetelijk verblijf.

Hotel Helios
Hotel Helios
Hotel Helios
Hotel Helios
Hotel Helios
Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge
Hotel Helios

Slapen in C-hotels Helios

C-Hotels Helios beschikt over ruime en smaakvol ingerichte kamers die zorgen voor een aangenaam en ontspannen verblijf. Je kan er kiezen tussen kamers met of zonder zeezicht. Ga je met je familie naar zee, kies dan voor een ruime familiekamer voor vier personen voorzien van een kingsize bed en een stapelbed. Elke kamer is voorzien van moderne voorzieningen zoals comfortabele bedden, een eigen badkamer, een tv met chromecast en gratis wifi. De kamers zijn ontworpen met oog voor detail en bieden een gezellige en gastvrije sfeer voor gasten.

Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge
Hotel Helios
Hotel Helios
Hotel Helios
Wat te doen in Blankenberge
Hotel Helios

Wellness in C-Hotels Helios

Ontspanning voor lichaam en geest kan je vinden in de Wellness ruimte van het hotel. Er is een Finse sauna en een infraroodcabine en de mogelijkheid om heerlijk te relaxen in de ligstoelen. De wellness-faciliteiten zijn inbegrepen in het verblijf.

Wat te doen in Blankenberge
Wakker worden met dit zicht vanuit onze kamer van C-Hotels Helios.
Deals Booking
Bespaar minstens 15% op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties, te herkennen aan de Vakantiedeal-badge in de zoekresultaten en bij de kamerselectie. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 9:59 uur CET op 30-09-2024 voor verblijven met een incheckdatum vanaf 29-03-2024 en een uitcheckdatum op of voor 30-09-2024. De korting is alleen van toepassing op de kamerprijs (exclusief eventuele toeslagen of belastingen). Als je wijzigingen aanbrengt in je boeking, kun je je korting verliezen. In dat geval ben je het volledige bedrag verschuldigd. Korting kan niet worden gebruikt in combinatie met enige andere promotie behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label 'Partneraanbieding' zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Leuk extraatje

Op de tiende verdieping van het hotel heb je een terras met een panoramisch uitzicht. Wil je de uitgestrekte kustlijn bewonderen of liever de stad en de Uitkerkse polders, dit kan beiden vanop de terrassen van dit hotel.

Hotel Helios
Hotel Helios

Een lekker ontbijtbuffet in stijl om de dag te beginnen

Een van de hoogtepunten van een verblijf in Hotel Helios is het uitgebreide en smakelijke ontbijtbuffet dat elke ochtend wordt geserveerd. Met een scala aan verse en smaakvolle opties biedt het ontbijtbuffet de perfecte start van de dag. Je vindt er gerechten om aan verschillende smaken en voorkeuren te voldoen. Je kan er genieten van een assortiment van versgebakken broodjes, croissants en homemade granola. Daarnaast zijn er heerlijke vleeswaren, kaas, eieren, spek en worstjes voor de liefhebbers van een hartig ontbijt. Er zijn ook diverse spreads, zoals jam, honing en Nutella, evenals yoghurt, vers fruit en vruchtensappen.

Hotel Helios
Hotel Helios
Hotel Helios
Hotel Helios
Hotel Helios
Hotel Helios

Aangenaam verblijven aan de Belgische kust

Eén van de grootste voordelen van Hotel Helios is de nabijheid van het mooie strand van Blankenberge. Op slechts een steenworp afstand kunnen gasten genieten van zon, zee en zand. Het is de perfecte gelegenheid voor ontspannende wandelingen langs de kustlijn, het bouwen van zandkastelen of gewoon genieten van de verfrissende zeelucht. C-Hotels Helios is ook gunstig gelegen nabij diverse attracties en bezienswaardigheden. Vanuit het hotel kunnen gasten gemakkelijk het centrum van de badstad verkennen, met zijn charmante architectuur, winkels en restaurants. Bovendien biedt de kustlocatie gemakkelijke toegang tot andere populaire bestemmingen zoals Brugge en andere badsteden.
Boek je verblijf in C-Hotels Helios.

Booking.com
Booking.com

Eetadresjes in Blankenberge

Blankenberge biedt een breed scala aan eetgelegenheden die voldoen aan verschillende smaken en voorkeuren. Of je nu op zoek bent naar lokale specialiteiten, internationale gerechten of gewoon een gezellig café voor een kopje koffie en een lekkere wafel, Blankenberge heeft voor elk wat wils. Ik schreef reeds dat je op de pier heerlijk kan gaan lunchen maar hier zijn nog enkele andere opties die wij je zeker kunnen aanbevelen.

Tearoom & koffiebar Silversand

Tearoom & koffiebar Silversand is een charmante plek gelegen aan de zeedijk in Blankenberge. Het de ideale plek om te genieten van een heerlijk kopje thee of koffie, samen met smakelijke zoete lekkernijen.

De tearoom biedt een uitgebreide selectie aan thee en koffie, van klassieke varianten tot verrassende smaakcombinaties. Voor de grootste wafel van België moet je eveneens in Silversand zijn!

Silversand
Silversand
Silversand

Naast warme dranken serveert Tearoom Silversand ook een scala aan heerlijke gerechten. Of je nu houdt van een lichte traktatie of een stevige hap, er is voor elk wat wils. De zorgvuldig bereide en gepresenteerde lekkernijen zorgen voor een ware smaaksensatie.

Wil je ontspannen na een strandwandeling of gewoon genieten van een gezellig samenzijn met vrienden, Tearoom Silversand biedt de perfecte setting. Het ligt bovendien vlak naast ons hotel waar we verbleven.

Koffiehuis Koffiepotje

Koffiepotje Blankenberge is een koffiehuis gelegen in Blankenberge. Het is een populaire plek voor zowel locals als toeristen om te genieten van een ontbijt, een snelle hap, een warme chocomelk of liever een thee of eerder een verfrissend drankje.
Of je nu houdt van een klassieke espresso, een romige cappuccino of een smaakvolle latte, je kan ervoor in het koffiepotje terecht.

Door het interieur van het koffiehuis waan je je in een koffiemuseum. Je vindt er allerlei zaken terug die met koffie te maken hebben waaronder een oude koffiemolen van bijna 180 jaar oud. Het interieur is ingericht met een vleugje creativiteit en originaliteit, waardoor elke bezoek aan Koffiepotje een unieke ervaring is. Kortom, de ideale plek om even bij te komen en te ontspannen na een wandeling langs de kust of een dag vol activiteiten zoals een bezoek aan het nabijgelegen Belle Epoque centrum.

Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge

Bistro Miramar

Bistro Miramar is een gezellige eetgelegenheid gelegen aan de zeedijk in de schaduw van de Pier. Deze bistro biedt gasten een warme en informele sfeer waar ze kunnen genieten van heerlijke gerechten en een vriendelijke service.

De menukaart van Bistro Miramar biedt een scala aan culinaire opties. Van smaakvolle visgerechten tot sappige vleesgerechten en lekkere dessertjes, er is voor elk wat wils.

Of je nu op zoek bent naar een ontspannen lunch, een gezellig diner met vrienden of een romantisch avondje uit, Bistro Miramar biedt de ideale setting. Wij zijn er in elk geval heerlijk gaan dineren.

Bistro Miramar
Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge
Wat te doen in Blankenberge
Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?

Terugblik op ons bezoek aan Blankenberge

Blankenberge is zoals je kon zien niet enkel een zomerbestemming, ook in de winter is het er heerlijk vertoeven. Wie gaat er niet eens graag uitwaaien aan de kust?
Nu weet je ook waar je dan daarna naartoe kan om je heerlijk op te warmen en tezelfdertijd wat cultuur op te snuiven.

Wat te doen in Blankenberge
Infokantoor Blankenberge
Hotel Helios
Sea You Soon

Heb je na het lezen van deze blog toch nog wat extra inspiratie nodig of zit je nog met een vraag? Ga dan zeker langs bij Infopunt Toerisme Blankenberge. Het super vriendelijke personeel zal je niet alleen met veel plezier helpen maar ook het gebouw op zich is een foto waard. Ons hebben ze heel goed geholpen waarvoor ik ze dan ook uitdrukkelijk wens te bedanken. Jullie hebben ons verblijf nog  leuker gemaakt dan het al was.

We bezochten eerder ook al de badplaatsen Oostende en Koksijde / Oostduinkerke welke ook verrassende plekjes hadden om te bezoeken. Misschien een leuke tip om je bezoek te combineren met een andere badstad aan de Belgische kust?
Heb je na het lezen van deze of een andere blog nog vragen? Stuur dan gerust een berichtje of plaats een commentje hieronder als je iets aan mijn tips had.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Blankenberge is ook een van de mooiste strand di in België is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.