Wat te doen in Koksijde
België Reizen Wandelen in West-Vlaanderen West-Vlaanderen

Wat te doen in Koksijde? Een verrassend weekend

Koksijde was één van de badsteden aan onze Belgische kust die ik eigenlijk nog nooit eerder bezocht had! Shame on me, I know. Onbekend is onbemind zegt met weleens. En in mijn geval was dat dus zo. Toen we de kans kregen om 2 dagen in Koksijde / Oostduinkerke te verblijven, waren we echt verrast van de sfeer die we ervaarden. We konden heel veel ontdekken en ook de charme die deze badstad uitstraalt was heerlijk.Terwijl ik het vroeger eerder voor andere badsteden had, kan ik nu wel zeggen dat dit tot mijn favorietjes behoort! Waarom hoor ik je denken. Dat zal ik je hier eens haarfijn uitleggen.

Strand Koksijde

Inhoudstafel

Koksijde - Oostduinkerkerke

Koksijde is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en telt bijna 22.000 inwoners. De kern van deze gemeente zit zo een 2 kilometer landinwaarts. Aan de kust spreekt met van Koksijde-bad, dat meer gericht is op het toerisme. Westelijker heb je dan de deelgemeente Sint-Idesbald en ten oosten van Koksijde heb je Oostduinkerke. Ook Oostduinkerke heeft een kern op ruim een kilometer van de kust, met Oostduinkerke-Bad tegen de kustlijn en Groenendijk net naast Nieuwpoort. Op ruim 4 kilometer in het binnenland ligt het landelijke polderdorpje Wulpen, eveneens deelgemeente van Koksijde.

Plannetjes Koksijde

Wat te doen in Koksijde - Oostduinkerke

Wat te doen in Koksijde

Je kan er heerlijke relaxen op het brede zandstrand maar er is zoveel meer te beleven in Koksijde. Ontdek de Hoge Blekker, ga op zoek naar kunst en archeologie, proef een vers gebrouwen biertje in de plaatselijke brouwerij, maak kennis met het vissersleven of ga op tocht als een echte speurneus. Al deze activiteiten mogen niet op je programma ontbreken bij een bezoekje aan Koksijde-Oostduinkerke.

Wat te doen in Koksijde

Escape Game: Het wapen van Amsterdam

Heb je een zwak voor het spelen van een escape room en hou je bovendien van fietsen, dan is deze activiteit echt iets voor jou.
In Koksijde hebben ze namelijk een openlucht escape game ontwikkeld. Aan de hand van bepaalde aanwijzingen, een digitale kaart, een smartphone en heel wat attributen, word je van de ene mysterieuze locatie naar de andere gestuurd. Onderweg moet je raadsels oplossen om de volgende locatie te weten te komen. Zo ontrafel je stap voor stap het spel en met de nodige samenwerking kom je tot een gezamenlijke geslaagde missie..

Het doel van het spel is achterhalen wat de locatie is van het gezonken schip “Het Wapen van Amsterdam”. De af te leggen fietsroute hiervoor is zo een 20 km en je hebt een 4 uur de tijd om het mysterie op te lossen. Stel dat je tijdens het spel even op een dood spoor zit, dan kan je via Whatsapp een hulplijn inschakelen.

Escape game Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Escape game Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde

Nuttige info over de openlucht escape room in Koksijde

De ideale teambuilding activiteit, maar ook een top activiteit om met je tiener kinderen of tijdens een familie weekend te organiseren. Bovendien leer je op deze manier ook meteen alle verborgen plekjes van Koksijde kennen. Dubbel voordeel dus.

  • Startplaats: Jeugdhuis de Pit, Kursaallaan 28, Koksijde
  • Leeftijd: 14+
  • Prijs: Groepstarief van €99 (max 10 personen) Ideale groepssamenstelling is van 4 tot 6 personen.
  • Parking: Casino Koksijde is net naast het jeugdhuis. Ik raad je aan om bij de toeristische dienst een kaart op te vragen waar je kan parkeren. Daar zie je meteen ook de tarieven voor de verschillende parkeerplaatsen in Koksijde.

Hier is geen fiets inbegrepen. Daar moet je zelf nog voor zorgen. Wij deden dit met een e-bike en eigenlijk is dit geen overbodige luxe omdat je toch wel onder een strak tijdschema zit. Je kan een fiets huren bij Royal Karts op de Zeedijk.

Hier kan je je Escape game boeken.

Wat te doen in Koksijde
Escape game Koksijde
Wat te doen in Koksijde

Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke

De garnaalvissers te paard is iets waar je meteen aan denkt als je de kuststad Oostduinkerke hoort. Het is de enige plaats in de wereld waar garnalen nog te paard gevangen worden. Een eeuwenoude lokale traditie die de verbondenheid tussen mens, dier en natuur beklemtoond.
Sinds december 2013 staat garnaalvisserij te paard dan ook op de UNESCO Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde

Het paard stapt tot aan de borst door het water, parallel met de kust. De vissers gebruiken een plankennet. Een ketting sleept over het zand en veroorzaakt schokgolven waardoor de garnalen opspringen en in
het net terechtkomen . De Brabantse trekpaarden moeten een enorme trekkracht ontwikkelen om het net te kunnen voorttrekken. Na een half uur wordt het vissen onderbroken en wordt er terug naar het strand gegaan om het net te ledigen. De garnalen belanden in de korven die langs weerszijden van het paard hangen. Daarna worden de garnalen volgens traditioneel recept gekookt in zoet water. Op sommige dagen wordt de demonstratie van de garnaalvissers te paard vervolgd door het koken van de garnalen op de Zeedijk.

Wat te doen in Koksijde
Garnaalvissers Oostduinkerke
Garnaalvissers Oostduinkerke
Garnaalvissers Oostduinkerke

Nuttige info over de garnaalvissers te paard

Tijdstip: Het vissen zelf kan binnen een periode van drie uur: van anderhalf uur voor tot anderhalf uur na laagtij.
De demonstratie duurt 45 minuten. Wil je weten wanneer je ze aan het werk kan zien? Kijk dan op de site van Visit Koksijde
Locatie: Astridplein | Groenendijk ter hoogte van Windekind | Sint-André

Wat te doen in Koksijde

Bezoek het charmante MuseOs

MuseOs is een natuurhistorisch museum over dierkunde en anatomie, gespecialiseerd in schedels, skeletten en fossielen van gewervelde dieren. Dit is het levenswerk van twee biologen, Luc en Leentje, die van hun passie hun werk gemaakt hebben. Zij hebben aan hun huis een 3 verdiepen tellend museum gemaakt waar je meer dan 1000 skeletten kan vinden.

Museos
Wat te doen in Koksijde

Hoe ziet de schedel van een potvis eruit? De ruggengraat van een leeuwin al in elkaar gestoken? In MuseOs kan dit allemaal

Hun grootse schedel is die van een potvis en de kleinste die van een dwergvleermuis. Het grootste skelet is van de olifant en het kleinste van een zeepaardje. Er is zelfs een skelet te zien van 120 000 jaar oud, namelijk dat van een oerrund. En zo kan je er nog heel wat andere dingen ontdekken.

Wat te doen in Koksijde
Museos Gundi
Al kennisgemaakt met mijn naamgenoot?
Museos
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Museos

Maak de jonge archeoloog wakker

Niet alleen de volwassenen kunnen hier terecht om hun kennis bij te schaven. Ook voor de kinderen is hier heel wat te beleven. Overal vind je gezellige hoekjes waar de kinderen hun interesse voor de wetenschap kunnen aanwakkeren.

Museos
Museos
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Museos

Er zijn voelhoeken waar je de echte skeletten kan aanraken. Maar je kan ook de ruggengraat van een leeuwin in elkaar puzzelen. Er staat een microscoop en er zijn ook verschillende doe-opdrachten verspreid over het museum zoals bijvoorbeeld een fotozoektocht, een puzzel en een kleur- en knutseltafel.
Kortom, plezierig en leerrijk voor jong en oud.

Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde

Nuttige info voor een bezoek aan MuseOs

Locatie: Veurnestraat 2, 8670 Koksijde-Dorp

Openingsuren: Kijk daarvoor naar de website van MuseOs want aangezien dit een privé initiatief is, zijn ze niet continu open.

Doe één van de vele wandelingen

Je kan heel wat kilometers afleggen in Koksijde. Je kan dit doen aan de hand van de wandelknooppunten maar je kan er ook voor kiezen om één van de 7 bewegwijzerde routes te volgen. Hier vind je verschillende moeilijkheidsgraden en eveneens buggy of rolstoeltoegankelijke wandelingen zoals de Artiestenwandelroute (9,3 km), de Polderwandelroute (13,2 km) of de Spelleplekkewandelroute (8,1 km).

Schipgat wandelroute

Wij deden de Schipgatwandelroute van 5,8 km. Dit lijkt op zich niet zo lang maar geloof me, het is een pittig tochtje. Het pad gaat grotendeels door duinen namelijk door de Hoge Blekker. Dit is de hoogste duin van de Vlaamse Kust. En zeker met onze zomerse temperaturen was dit een uitdaging. Ik ga in een aparte post deze wandeling bespreken.

Maar ik kan alvast zeggen dat de meer dan 700 ha aan natuurgebieden, van Koksijde een echt wandelparadijs maken.

Schipgat wandelroute
Hoge blekker
De Hoge Blekker

Een andere wandeling in West-Vlaanderen die meer dan de moeite waard is, is de Palingbeek wandelroute.
Hier wandel je doorheen het Provincirdomein de Palingbeek en kom je in contact met onze voorgeschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Breng een bezoek aan de Huisbrouwerij Sint-Idesbald

Huisbrouwerij St. Idesbald

Net buiten het centrum van Koksijde, en niet zo toeristisch, heb je Huisbrouwerij St. Idesbald. Zowel binnen als buiten is het heerlijk vertoeven en ondertussen kan je genieten van een lekker lokaal gebrouwen Belgisch Abdijbiertje.
Binnen kan je de installatie zien van de brouwerij.

Wat te doen in Koksijde
St Idesbald
Wat te doen in Koksijde
Huisbrouwerij St. Idesbald

Tip! Vraag zeker ook eens hoe het brouwen hier gebeurt! Is leuk om te horen.

Huisbrouwerij St. Idesbald
Huisbrouwerij St. Idesbald

Buiten geniet je van het heerlijke zicht op de historische site van ‘Ten Bogaerde’.

Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde

Eten in Koksijde

Je hebt heel veel leuke eetadresjes waar je in Koksijde terecht kan voor een lunch of diner. Ik geef je die mee waar wij geweest zijn en ik dus met zekerheid kan zeggen dat het lekker was.

Lunch in Kantine

In Kantine kan je terecht voor een ontbijt, lunch of koffiestop. Voor super vriendelijke bediening en een lekkere lunch gingen wij naar Kantine.  Hier is eveneens Kabine gevestigd. Dit is een conceptstore waar unieke must haves, kinderspullen en interieur samenkomen, terwijl je van je koffie kan slurpen of je slaatje kan verorberen.

Wat te doen in Koksijde
Kantine
Kantine

Diner in 't Lusthof

Eten op een gezellig en overdekt tuinterras, dat kan bij avondrestaurant ’t Lusthof. Een tikkeltje Provence opsnuiven aan onze Belgische kust. Er is een ruime keuze van gerechten op de kaart.

 

Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde

Logeren in B&B Villa Monique

We gaan normaal gezien weinig naar B&B’s. Als we ergens gaan logeren kiezen we eerder voor een hotel. Deze keer probeerden we eens een B&B uit en wat een leuk adresje.

Het is een heel erg netjes verblijf en de kamers waren volledig ingericht met alle comfort.

Wat te doen in Koksijde

Wij hadden een kamer die geschikt is voor 4 personen. Daarbij heb je dan nog een aparte privé badkamer met een lavabo en een inloopdouche.

Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde

De kinderen sliepen in een tweepersoonskamer waar de volledige sanitair zich in de kamer bevond. Beide waren echt heel mooie kamers.

Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde

Ontbijt à al Monique

Als je het ontbijt zag, waande je je in een hotel. Zo uitgebreid en met verse productjes. Je kreeg meer dan genoeg en werd ontvangen in een huiselijke sfeer. De eigenares is super vriendelijk en stelt je meteen op je gemak. Aangezien het heel goed weer was stonden de ramen helemaal open en werd de mooie tuin naar binnen getrokken.

Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
Wat te doen in Koksijde
B&B Villa Monique
B&B Villa Monique
B&B Villa Monique
B&B Villa Monique

Deze kerk is vlakbij en ervoor is er een grote parking waar je makkelijk je auto kwijt kan.

Het is bovendien vlakbij de winkelstraat en niet ver van de zeedijk.
Kortom B&B Villa Monique is een aanrader om te verblijven tijdens een weekendje Koksijde.

Wat te doen in Koksijde

Andere logeeradressen 'huisdieren toegelaten'

Ga je graag naar zee met je viervoeter? Dan heb ik voor jou enkele hotels opgezocht.

Hotel Apostroff

Gelegen op een wandelafstand van de zee vind je Hotel Apostroff en met de mogelijkheid om te gaan zwemmen in een verwarmd binnenbad. De moderne hotelkamers zijn voorzien van een ruime badkamer. Er is eveneens een sauna, een bubbelbad, een fitnessruimte, tafeltennistafel en een speelkamer voor kinderen.
Ook voor een verblijf met kinderen is dit een prima Hotel want Apostroff bevindt zich op slechts 7 km van Plopsaland.

Hotel Apostroff Koksijde
Foto's Booking.com
Hotel Apostroff Koksijde
Hotel Apostroff Koksijde
Hotel Apostroff Koksijde
Hotel Apostroff Koksijde

Ook Sealview Nevada 602 ligt in Koksijde-Bad in Koksijde en op 7,1 km van Plopsaland. Deze accommodatie aan het strand biedt gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.

Het appartement beschikt over 2 slaapkamers, 1 badkamer, een flatscreen-tv met kabelzenders, een eethoek, een volledig uitgeruste keuken en een balkon met uitzicht op zee. Minder info op de site van Booking.com

Toch liever een ander verblijf? Hier vind je nog andere suggesties.

Booking.com

Via deze link vind je ook nog Last minutes in Sunparks Oostduinkerke aan zee.

Je weg zoeken in Koksijde

Even terugkijken...

Ik liet je met mijn artikel kennismaken met wat wij hier in Koksijde allemaal deden. Maar daarnaast is er nog zoveel te beleven. Zo kan je nog naar Abdijmuseum Ten Duinen gaan, een bezoekje brengen aan het Paul Delvaux museum, gaan shoppen op de Zeelaan of je kan een fietstochtje maken langs het fietsnetwerk West-Vlaanderen. Je kan ook meerdere tochten opzoeken in het Knooppunter fietsboek van de Belgische Kust. Daarvoor en voor nog veel meer inspiratie verwijs ik je graag door naar de site van Visit Koksijde. Daar vind je een schat aan up-to-date informatie.
Ik wil ook graag Visit Koksijde en Glenaki Tourism Consultancy nog bedanken om voor ons een mooi en gevarieerd programma uit te werken zodat we alle facetten van Koksijde / Oostduinkerke te zien kregen.

Wat te doen in Koksijde

Kijk zeker ook eens op mijn pagina van West-Vlaanderen om andere activiteiten en steden in deze provincie te ontdekken.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Ik heb nog nooit van deze plek gehoord, maar wat kun je er veel doen zeg. Het eten en drinken ziet er ook allemaal goed zeg. Dat garnalenvissen is niet zo mijn ding, maar verder lijkt het me heel leuk.

  1. Die garnaalvissers zijn nochtans ook het zien waard hoor.

 2. Ik heb hier nog nooit van gehoord! Jammer dat de lego tijdelijk is, dat soort dingen vind ik altijd echt leuk haha. Maar er is gelukkig nog veel meer te doen zo te lezen. Leuke tips

 3. Oh wauw, dat garnalenvissen klinkt echt als bijzonder, lijkt me prachtig om te zien! Ik ging vroeger af en toe naar Bredene/Oostende voor een sporttoernooi en vond het sfeertje daar aan de kust altijd erg leuk. Koksijde zal dus ongetwijfeld ook een leuke bestemming zijn!

 4. Aniek zegt:

  Leuk! Ik zou gaan voor een mooie wandeling door de duinen en een bezoek aan de Huisbrouwerij St. Idesbald.

 5. Mooi !! Ik ben geen voorstander van de kust ga liever naar de Ardennen!
  Dit zag er wel aannam uit en kunnen we misschien eens proberen . Spijtig zijn er geen hotels vernoemd waar de hondjes (2) meekunnen . Dank u

  1. Dag Maria, wat fijn om te lezen. Ik ben voor jou op zoek gegaan naar wat huisdier vriendelijke alternatieven en heb er enkele aan mijn blog toegevoegd. Ga zeker eens een kijkje nemen en laat gerust weten wat je ervan vond. Veel plezier.

 6. Koksijde is ook een mooie badplaats.
  We zijn er al eens heen geweest met de kerstperiode.
  Alleen wist ik niet dat je zo veel kon doen daar.
  O, die kerk ken ik. We zijn er ook af en toe heen geweest.
  Weer super mooie foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.