Palingbeek Wandelroute
Wandelen in West-Vlaanderen Wandelinspiratie

Palingbeek wandelroute, wandel door een stukje geschiedenis

De Palingbeek wandelroute kan je vinden in het Provinciedomein De Palingbeek. Op een boogscheut van Ieper zit je hier te midden van de natuur en wandel je doorheen een stukje geschiedenis. Op de route kom je verschillende plekken tegen die ons herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. In dit bosrijke decor stap je langs poelen en moerassen, boomgaarden, oud en jong bos en bloemrijke graslanden. Voor ieder wat wils dus.

Palingbeek wandelroute

Provinciedomein Palingbeek

Provinciedomein Palingbeek is het grootste provinciedomein van West-Vlaanderen. Je kan hier terecht om te ontspannen, te wandelen en de kinderen kunnen zich er naar hartenlust uitleven in de speeltuin van het domein. Er vertrekken van hieruit heel wat wandel-, fiets-, ruiter- en looproutes.

Op sommige momenten gaan er ook workshops of cursussen door. Er zijn speciale programma’s voor scholen en groepen. En mocht je een hongertje voelen opkomen kan je in het Palingbeek restaurant terecht.

Via allerlei borden kom je verhalen te weten van de Oude Vaart en WO I.

Provinciedomein Palingbeek
Palingbeek Wandelroute

Wandelnetwerk de Ieperboog en de Palingbeek wandelroute

De Palingbeek wandelroute is een bewegwijzerde suggestielus die deel uitmaakt van de wandelnetwerkkaart Ieperboog. Er zijn verschillende instappunten voor dit wandelnetwerk. Wij vertrokken aan het bezoekerscentrum “De Palingbeek”, en kozen voor de lange wandeling. Ik wou gewoon niets missen van wat je hier allemaal te zien krijgt.

Bezoekerscentrum De Palingbeek

Palingbeek wandelroute

Bij de start van de wandeling kan je eerst eens in het bezoekerscentrum binnen springen. Wie het centrum bezoekt, wordt uitgenodigd en gestimuleerd om de grote natuur-, landschappelijke en historische waarden van het domein en de ruime omgeving, de Ieperboog, te ontdekken. Ook voor kinderen is er een aangepast programma voorzien.
Er is info te vinden over de bewegwijzerde wandelpaden, die je naar de mooiste plekjes van deze streek brengen.
Kijk zeker eerst naar de site voor de openingsuren van het bezoekerscentrum. Maar ook zonder een bezoekje kan je aan de wandeling starten, aangezien ze volledig bewegwijzerd is.

Historische oorlogsrelicten langsheen deze wandeling

Naast het glooiende landschap en de vele mooie natuurelementen is er nog veel meer te zien. Tijdens de wandeling volg je trouwens de frontlijnen en kom je de best bewaarde oorlogslandschappen van de Ieperboog tegen: the Bluff, Ravine Wood (nu Molenbos), Hill 60 en de kratersite Caterpillar. Deze maken allemaal deel uit van de geschiedenis van de Grote oorlog.

Hedge Row Trench Cemetery

Hedge Row Trench Cemetery is een kleine Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, Het Cross of Sacrifice staat centraal opgesteld. Er liggen 96 Britten (waarvan 2 niet geïdentificeerd konden worden) en 2 Canadezen begraven.

Hedge Row Trench Cemetery
Hedge Row Trench Cemetery
Palingbeek wandelroute

Door de hevige gevechten werden de graven zodanig beschadigd dat ze niet meer gelokaliseerd konden worden. Daarom heeft men na de oorlog alle oorspronkelijke graven als Special Memorials opgericht en deze in een cirkel rondom het Cross of Sacrifice opgesteld.

De Palingbeek wandelroute is meer dan alleen wandelen.
Het is je laten onderdompelen in onze voorgeschiedenis.

Hill 60

Zowel Hill 60 als de nabijgelegen mijnkrater Caterpillar werd midden de jaren 1800 kunstmatig opgehoogd door het uitgraven van de spoorweglijn Kortrijk-Ieper. De heuvel kwam zo een 60 meter boven zeeniveau te liggen. Dit maakte deze 2 oorlogsrelicten strategisch enorm interessant omdat ze van hieruit een mooi zicht op Ieper hadden. Daardoor werd er ook stevig om gevochten.

Het Duitse leger veroverde het gebied op de Fransen maar de geallieerden vochten ongenadig terug en zo kregen de Britten het opnieuw in handen. De Duitsers gaven zich echter niet zomaar gewonnen. Er woedde een hevige strijd met onder andere chloorgas en een ondergrondse oorlog.  Na enkele keren te wisselen tussen Duitse en geallieerde handen, verloren tijdens het grote Duitse offensief van april 1918 de geallieerden Hill 60 voor de derde keer. Pas eind september 1918 zouden de Duitsers hun Höhe 60 definitief prijsgeven.

Palingbeek Wandelroute
Palingbeek Wandelroute
Palingbeek Wandelroute
Palingbeek Wandelroute

Het domein Hill 60, met zijn betonnen bunkers, schuilplaatsen, loopgravenstructuren, mijnkraters en bomputten is één van de weinige authentiek gebleven oorlogslandschappen van de Westhoek. Heel wat soldaten liggen nog steeds onder deze heuvel begraven. Het is vrij toegankelijk. Zoek je een picknick plaats, dan moet je hier zijn.

Palingbeek wandelroute
Hill 60
Hill 60

Mijnkrater Caterpillar

In hun strijd om de heuvels terug te krijgen, startten de geallieerden met het graven van een mijngang onder de Duitse stellingen. Ze werden bijgestaan door eenheden van de Canadese en Australische leger.
Toen de mijngang, de Berlin Tunnel genoemd, in oktober 1916 af was, leidde die naar twee mijnkamers. De mijnkamer onder de Caterpillar was gevuld met 32 ton springstof. De andere onder Hill 60 was gevuld met 24 ton explosieven. De tunnel was 427 meter lang en bevond zich op 33 meter diep. Bij de Tweede Slag om Mesen werden de mijnen tot ontploffing gebracht met als resultaat grote kraters waaronder de Caterpillar.  De dag van vandaag is hij gevuld met water.

Mijnkrater Caterpillar

De indrukwekkend gekronkelde vorm van de mijnkrater zorgde voor de naam de Caterpillar, door de gelijkenis met de gelede romp van een worm.  Ontdek hem via het wandelpad dat langs de spoorwegsleuf Ieper – Kortrijk ligt. Deze krater heeft een diameter van 79,2 meter en is 15,5 meter diep.

Zowel Caterpillar als Hill 60 behoren tot de best bewaarde oorlogslandschappen van de Westhoek.

Getuigenlandschap : "The Bluff"

Nabij de parking van het Palingbeekterrein kom je instappunt Zuid van de Ieperboog tegen. Aan instappunt Zuid is een paviljoen dat exact op de Duitse frontlijn staat, en waar je een boeiende film van 15 minuten kan bekijken over het lokale oorlogsverhaal. Infopanelen informeren over dit verhaal en de wandeltochten in dit frontgebied. Van hieruit kan je nog andere (kortere) wandelroutes ontdekken. Via de meterslange vlonderpad en de houten trappen kan je deze gebieden binnen het Ieperse oorlogslandschap ontdekken.

The Bluff
Ieperboog
The Bluff
Palingbeek wandelroute
The Bluff
Koen Vanmechelen

Langs het vlonderpad liggen heel wat poelen in een door oorlog getekend landschap. De vele poelen en vijvers rechts van het pad zijn allemaal overblijfselen van de ondergrondse oorlog. Dit is een kraterlandschap dat na het einde van de oorlog praktisch onveranderd bleef.

‘ComingWorldRememberMe’

Ook hier in Zillebeke kwamen we een werk van kunstenaar Koen Vanmechelen tegen. In Genk staat Koen in Labiomista ook in de kijker met zijn werken.
Hier in het provinviedomein Palingbeek, in de groene zone, vind je ‘ComingWorldRememberMe’. Dit was het beeldende kunstproject binnen GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WOI. Met deze landartinstallatie houdt men hier de herinnering aan het verleden van de 600 000 slachtoffers op Belgische bodem levendig.

LandartmarkKoen Vanmechelen

Volksterrenwacht Iris

Doe je deze wandeling op woensdag- of zondagnamiddag, spring dan zeker eens binnen in AstroLAB IRIS, want dan is dit bijna altijd open. Bezoekers kunnen dan gratis naar de zon kijken door de telescopen. De 68cm telescoop (de grootste amateurtelescoop van de BENELUX) is hier te bezichtigen en je kan ermee een kijkje nemen in de ruimte. Leuk voor de kids.

Palingbeek wandelroute
Iris

Impressie van de Palingbeek wandelroute

Nuttige informatie voor deze Palingbeek wandelroute

Naam: De Palingbeekwandelroute (klik op de naam voor het GPX bestand)

Start & aankomst: Je hebt keuze uit 2 startplaatsen.
1. Bezoekerscentrum de Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper) Wij vertrokken hier!
2. Parking Palingbeekstraat, 8902 Zillebeke (Ieper)

Afstand: Je hebt keuze uit 2 afstanden. De normale wandeling is 12.4 km maar je kan ook voor de verkorting kiezen van 7.9 km. Weet dan wel dat je een mooi stukje mist namelijk de Caterpillar Krater en Hill 60

Herkenningsborden: Deze lusvormige wandelingen zijn in 1 richting aangegeven met zeshoekige witte bordjes met een groene rand.

Ondergrond: Hier vind je een mengeling van verharde en onverharde paden. Door de trappen en de stukken door het gras is deze route niet toegankelijk met een rolstoel of buggy. Je viervoeter kan je wel meenemen aan de leiband.

Horeca: Cafetaria aan de Parking van de Palingbeek. Ook verschillende eet- en drankmogelijkheden aan Hill 60

Extraatjes: Bezoekje aan volkssterrenwacht IRIS. Meterslange vlonderpaden langs authentieke oorlogslandschappen.

Palingbeek wandelroute
Palingbeek wandelroute

Terugblik op deze wandelroute

Het provinciedomein Palingbeek is enorm uitgestrekt. Kijk zeker eens op het kaartje voor de plattegrond van dit domein. Hier krijg je ook meteen een mooi overzicht waar elk van de bezienswaardigheden zich bevinden.

Ik heb zelf genoten van de wandeling en ze steekt geen seconde tegen. Er is veel variatie en je hebt er vlonderpaden aan de lopende band. Perfecte combo dus. Je leert ondertussen nog iets over onze geschiedenis. Kortom, de Palingbeek wandelroute is een aanrader.

Wil je graag nog andere wandelroutes of uitstapjes ontdekken in deze streek? Klik dan zeker eens door naar de site van Toerisme Westhoek.

Heb je nog vragen of bedenkingen na het lezen van dit artikel? Laat dan zeker hieronder een commentaar achter. En ga je naar aanleiding van mijn artikel deze wandeling doen? Tag me dan zeker op je socials met @gundiscover & #gundiscover.

Veel wandelplezier en tot gauw!
Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.