Kreta ontdekken
Griekenland Kreta Reizen

Kreta ontdekken, een mooi eiland om naartoe te gaan

Wist je dat Kreta het grootste en mooiste eiland in de Middellandse zee is. Wil je helemaal van het Westen naar het Oosten van het eiland gaan, dan zal je zo een 260 kilometer moeten overbruggen.
Kreta ontdekken, wil zeggen heel veel beleven en zien. Er zijn heerlijke stranden, mooie baaien, een massa aan geschiedenis & cultuur. Maar ook mooie natuur, wandelroutes en bovendien veel leuke stadjes en haventjes om in rond te kuieren. Wij gingen vooral op ontdekking naar de streek rond Chersonissos, aangezien we in die buurt verbleven.  Ik geef je dan ook graag mijn tips mee zodat jij ze kan gebruiken op je volgende vakantie naar het mooie Kreta.

Griekse departementen
Departementen van Kreta

Het eiland Kreta, vakantiebestemming nummer 1 van Griekenland

Kreta is ingedeeld in 4 departementen. Van west naar oost heb je Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi.

Wij verbleven in Analipsis. Dit ligt vlakbij de vrij drukke toeristische badplaats Chersónissos, in het centraal gelegen departement Iraklio of ook wel Heraklion genoemd (veel namen van steden op Kreta hebben verschillende schrijfwijzen). Heraklion is de hoofdstad en hier is ook één van de luchthavens van Kreta te vinden. Wij vertrokken vanuit Brussels airport.

Kreta ontdekken

Kreta ontdekken - welke plaatsen moet je gezien hebben

Het eiland is veel te groot om op 7 dagen alles te kunnen zien. We waren deze vakantie ook niet van plan om elke dag op uitstap te gaan. We wilden ook heel graag van ons mooie hotel genieten. Dus ik heb een selectie gemaakt, van wat ik binnen een beperkte afstand van onze verblijfplaats, allemaal wou bezichtigen.

Aangezien we 2 dagen een auto hadden, zijn de uitstappen ingedeeld per regio. We trokken een dagje naar het Oosten richting Agios Nikolaos en een dagje naar het Westen richting Rethymnon.

Dag 1: Op weg naar het Oosten

Wij bezochten de onderstaande plaatsen in de opgegeven volgorde. Heen en terug kwamen we aan zo een 121 km of 2u en 17 minuten rijden. Maar aangezien het over een hele dag verspreid was, viel dit heel goed mee.

Analipsis

Op zo een 30 minuten rijden van Heraklion ligt Analipsis of ook Analipsi genoemd. Dit dorpje bestaat uit twee gedeeltes namelijk het oude dorp, dat stamt uit de tijd van de Turkse overheersing. Dan heb je ook nog Analipsi Beach en dat ligt zoals de naam het zegt direct aan de zee.
Het is er heel wat rustiger dan in Chersonissos dat maar 5 km verderop ligt.
Je vindt in het dorpje kleine straatjes met gezellige tavernes. Hier heerst nog steeds de authentieke Griekse sfeer. Analipsis ligt in een gebied met veel olijfbomen, hetgeen de Griekse sfeer nogmaals benadrukt.

Ons hotel lag vlak aan het zandstrand waar er ligbedden en parasolletjes staan. Op het strand kan je er genieten van een prachtige zonsondergang.

Analipsis
Analipsis
Kreta ontdekken

Aangezien Analipsis vrij centraal ligt, is het een prima uitvalbasis voor een aantal uitstappen met de auto. Buiten diegene welke wij gedaan hebben, kan je ook nog naar Elounda, Heraklion, Knossos (met zijn oude Minoïsche paleis), het Lassithi Plateau of natuurlijk naar de zuidkust van het eiland.

Wil je graag wandelen en is de Samaria kloof je te ver weg of te lang… Dan kan je hier in de buurt terecht voor een alternatief.
De Aposelemis kloof  heeft een totale lengte van zeven kilometer en een beperkt hoogteverschil. Voor de wandeling moet je zo een 3 uur uittrekken. Met temperaturen boven de 30 graden in de zomer, lijkt me dit trouwens al lang genoeg.

Kreta ontdekken
Kerkje Agios Dimitrios
Kreta ontdekken

Koutouloufari & Piskopiano

Koutoufoulari is een rustig dorpje op de flanken van de berg Charakas op 2 kilometer van Chersonissos. Toen we in Koutouloufari toekwamen, werden we meteen ondergedompeld in de sfeer van het dorpje. Zijn kleine steegjes (waar je met een auto nauwelijks door kan) met huizen in de oorspronkelijke authentieke Kretenzische stijl, gezellige tavernes, winkeltjes, vriendelijke bewoners, heerlijke zichten op de dieper geleden baai van Chersonissos, … Wil je echter naar het strand dan ga je naar de naburige stadjes moeten gaan want dat kan hier niet.

🅿️ Op een parking aan de Petinaki weg, vlakbij de Kristi appartementen.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Koutouloufari
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Piskopiano

Wanneer je op de weg blijft verder wandelen richting Chersonissos, kom je na enkele honderd meters al het volgende dorpje tegen, namelijk Piskopiano.
Wanneer je dan links de trappen naar boven stapt kom je dit mooie kerkje tegen.
Ook de super vriendelijke bevolking viel hier echt op.

Oud Malia

Malia heeft zowel een oud als nieuw gedeelte. Het nieuwe deel is vooral gericht op toerisme en staat bekend om zijn uitgangsleven. Je vindt hier dan ook vooral de hotels en discotheken en ook heel veel Engelse toeristen. Hou je meer van de Griekse authenticiteit, dan moet je in het oude Malia zijn. 

Malia

Start je bezoek aan de grote Agios Nektarios kerk, gelegen aan de hoofdstraat, en ga achter de kerk de straat naar boven richting “the old town Malia. Dit is de plek waar je moet zijn als je op zoek bent naar kleine witgekalkte huisjes met houten luikjes, geverfd in frisse kleuren. In een doolhof van smalle steegjes, verspreid over Ano Malia (zoals het oude gedeelte wordt genoemd) kan je je fototoestel lustig zijn werk laten doen. De fotogenieke straatjes van Oud-Malia zijn dan ook absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Malia

Om de Griekse architectuur op te snuiven, moet je in het oude Malia zijn.

🅿️ Wij stonden aan het einde van de hoofdweg voorbij de rijen huizen, aan de kant van de baan. Maar ergens halverwege, kan je rechts inslaan voor een (kleine) openbare parking.

Het paleis van Malia

Wil je archeologische ontdekkingen doen, dan kan je op 3 km ten oosten van de stad het Minoïsche paleis van Malia bezoeken. Dit paleis zou vroeger van koning Minos (volgens de Griekse mythologie de zoon van Zeus) geweest zijn. Je kan het paleis qua indeling een beetje vergelijken met dat van Knossos, een andere archeologische site in Heraklion.

Sissi

Sissi is een mooie badplaats gelegen 43 kilometer ten oosten van Heraklion stad en 17 kilometer van Chersonissos. Dit vissersdorpje is heel erg gezellig en vooral super fotogeniek.

 

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken.... Vergeet Sissi niet

Sissi bestaat eigenlijk uit 2 delen namelijk Sissi aan zee en Epano of boven Sissi. Epano Sissi is het authentieke gedeelte met lichthellende straatjes en ligt vijfhonderd meter van de badplaats Sissi.

Sissi
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken

Door zijn rotsachtige kust kan je best zwemmen in de fjordvormige baai van de haven waar je een klein strandje vindt. Langs de voetgangerspromenade (nabij het Palm Bay hotel)  die je naar de haven brengt, moet je absoluut eens wandelen als je van instagrammabele foto’s houdt. Zo kleurrijk en fotogeniek vind je ze nergens anders. Ben je op zoek naar nog meer zwemstranden, ga dan in oostelijke richting naar de stranden van Boufos, Avlaki en het strand bij Kalimera Beach.

🅿️ Wij stonden geparkeerd vlakbij de zee maar wat hogerop de straat kan je ook langs de weg parkeren.

Sissi
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken

Voulisma Beach

Voulisma Beach, ook wel Golden Beach genoemd, ligt in een windluwe baai en is een zandstrand met kiezels en rotsen dat ten oosten van het dorp Istro (of Istron) gelegen is. Bij zonnig weer kan je aan Golden Beach de zee bewonderen in vijftig tinten blauw. Echt prachtig om zien.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Voulisma beach
Voulisma beach

Er is hier ook een strandbar waar je heerlijk kan genieten van een hapje en een drankje met een fenomenaal zicht over de kustlijn. 

Dupe van zijn eigen bekendheid

Nadeel is dat de mooie blauwschakeringen van de zee veel toeristen aantrekken. Het strand is bovendien niet groot en grotendeels voorzien van (huur)ligbedden en parasols.

Wanneer je over de rotsen verder stapt, zou je echter op een rustiger deel komen, waar je ook nudisten kan terugvinden. Wij zijn wel niet zo ver geweest.

Aangezien het voor ons wat te druk was, bleven we hier niet maar het strand was zeker een bezoekje waard. Alleen al het zicht van aan de trap aan de bar om naar beneden te gaan, was mooi om te zien.

🅿️ Bij het strand is er gratis parkeerplaats. Mocht er geen plaats zijn kan je je ook altijd langs de kant van de weg parkeren. Is dan wel even stappen.

Agios Nikolaos

Dit charmante havenstadje, dat tegen een heuvel is gebouwd, is waarschijnlijk het meest pittoreske van heel Kreta maar jammer genoeg ook wel erg toeristisch. Laat dit je echter niet afschrikken, want als er een plek is die je moet gezien hebben bij het ontdekken van Kreta is het Agio Nikolaos wel.

Kreta ontdekken
Agios Nikolaos

🅿️ Je kan je ontdekkingstocht starten aan de parking bij de haven. Je kan je auto best hier achterlaten want in de steile straatjes is het autoverkeer vaak lastig en parkeren is niet altijd gemakkelijk. Het is er bovendien ook erg druk. De tarieven van de parking zijn heel redelijk van prijs.

Kreta ontdekken

Tip!

Aan de parking kan je aan het kraampje voor een spotprijs een flesje of blikje frisdrank kopen.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken

Start je wandeling beneden langs de promenade, aan de grote haven en wandel zo langs het water naar boven.
Je komt dan voorbij het stadstrand Kitroplatia. Wanneer je het water blijft volgen kom je aan een boulevard. Je kan rustig iets gaan drinken op één van de vele terrasjes van de cafés langs het water.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken

Hier kan je eveneens de glasbodemboot nemen voor excursies naar het eiland Spinalonga of een rondvaart door de baai.

Het bodemloze Voulismenimeer

Wanneer je dan verder stapt richting het Voulismenimeer, waan je je in een filmset. In de oudheid dacht men dat dit meer bodemloos was. Maar ondertussen weet men dat het 64 meter diep is, en dit voor een meer met maar een diameter van zo een 130 meter. Het meer is via een kanaal verbonden met de haven. Langs één zijde is het omringd door torenhoge kliffen.

Kreta ontdekken

Aan de overzijde is het meer omringd door vele kleurrijke cafeetjes en restaurantjes. Loop zeker ook eens de rots naar boven. Naast een adembenemend panoramisch zicht op het meer, kan je er ook een tafeltje reserveren voor een romantisch dinertje op het meest schilderachtige plekje van Kreta.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken

Wanneer je langs de hoofdstraten terug naar de haven loopt, kom je naast de vele winkeltjes ook de Byzantijnse  kathedraal Agia Triada tegen.

 

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken

Dag 2: Onderweg naar het Westen

Aangezien we voor onze verste bestemming toch al gauw 1u30 onderweg waren, kozen we ervoor om maar 1 tussenstop te maken. Zo konden we dan wat langer in Rethymnon blijven hangen. Ik kan je verzekeren dat ook dit een kant van Kreta is dat je moet ontdekken.

Booking.com

Bali beach

Bali was ooit een bescheiden vissersdorp en is in vrij korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste badplaatsen van Kreta. Dat dankt Bali vooral aan de mooie stranden, maar ook door het feit dat het dorp over een drietal inhammen verdeeld ligt. De drukte waar zeker in de zomer sprake van is, lijkt daardoor erg mee te vallen. Het mooiste stukje van Bali ligt bij de oude haven.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken in het westen
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken

Rethymnon

Rethymnon is de op 2 na grootste stad van Kreta. Je moet deze stad bezoeken omdat het er wat kleiner en relaxter is dan in  andere grote steden. Het is er minder toeristisch en hierdoor kan je er de Kretenzer sfeer nog opsnuiven.

Rethymnon
Rethymnon

Je kan van in de haven van Rethimnon met een piratenschip richting de Blue Lagoon varen. Doordat het aanbod er vrij groot is, kan je als je goed kan onderhandelen, voor een relatief goedkope prijs mee op een boottocht.

Kreta ontdekken
Rethymnon in Kreta moet je absoluut ontdekken

Er is een kleine Venetiaanse haven waar je kan genieten op terrasjes.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Rethymnon
Rethymnon
Kreta ontdekken

Bezienswaardigheden zijn onder andere het Fortezza en het archeologisch museum. Het Fortezza behoort tot de best bewaard gebleven burchten van Kreta.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Rethymnon
Rethymnon

Vooral het wandelen door de stokoude smalle straatjes in Rethymnon vond ik heel leuk. Je kan er zo de authentieke Griekse sfeer opsnuiven. Dit is zeker een aanrader.

Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Rethymnon
Kreta ontdekken
Rethymnon
Kreta ontdekken
Rethymnon
Kreta ontdekken
Kreta ontdekken
Het Rimondi plein met de Rimondi fontein

Een bezoek aan Rethymnon kan je combineren met een bezoek aan het Arkadi klooster.

Rethymnon
De minaret en de Neratze-moskee in Rethymnon

Moni Preveli

Preveli is één van de grootste trekpleisters van Kreta. Het ligt aan de kust en beschikt over een mooi strand. Het is ook gekend voor het klooster dat in de tweede wereldoorlog bescherming bood aan de geallieerden, nadat Kreta in 1941 door de Duitsers werd ingenomen.

Prachtige stranden in Kreta

Als je de kustlijn in Kreta wil ontdekken ben je wel even bezig. De kustlijn is namelijk zo een 1046 km lang. Je vindt er heerlijke pareltjes. Wij verbleven aan het noordkust van het eiland en heel veel van de mooiste stranden van Kreta liggen aan de westkust. We zullen dus nog eens moeten terugkeren om de westkust te verkennen.

Nog zoveel te zien op Kreta

 • In het westen van Kreta vind je Chania en haar Venetiaanse haven. Dit blijkt één van de mooiste plekjes op Kreta te zijn. Daar in de buurt ligt Balos Beach wat me zeker ook een aanrader lijkt. Het zandstrand van Elafonisi beach is wit van kleur, soms een beetje roze van de schelpen. Het staat in de top 25 van de mooiste stranden ter wereld.
 • Ga een dagje weg naar Elounda. Dit kan je combineren met Plaka en het lepra eiland Spinalonga.
 • Je zal je misschien ook afvragen waarom we niet naar Chersonissos gingen, terwijl dit op 5 km van ons hotel ligt. Dit is de grootste en levendigste badplaats aan de noordoostkust. En dat is net de reden waarom we niet gingen. De tijd van discotheken is voor ons voorbij. Ik hou het liever bij de typische Griekse dorpjes.

Logeren in Kreta

Er zijn natuurlijk heel veel mooie hotels op Kreta. Grote of kleine, aan jou de keuze. Als je kiest voor een wat luxueuzer verblijf in één van de meest Instagrammable hotels, dan kan ik je zeker aanraden om mijn artikel Reizen naar Kreta – Luxueus genieten in uniek resort te lezen. Hier krijg je nog meer tips om van je vakantie in Kreta een topper te maken.

Twijfel je om Zakynthos te ontdekken. Lees dan zeker mijn blog: Logeer op Zakynthos in een luxe eco boetiek hotel Castelli

Wanneer je naar Kreta gaat mag je meteen je uurwerk een uurtje verder draaien want het is daar een uur later dan bij ons.

Brussels airlines TinTin
Brussels airlines Tintin

Als je vliegt vanop Zaventem, en je met de auto naar daar gaat, ben je misschien wel opzoek naar de parkeermogelijkheden?

Lees dan zeker eens het artikel over de verschillende parkings die je hebt op Brussel Airport.

Terugblik op onze ontdekking van Kreta

Mijn grootste valkuil is dat ik steeds teveel probeer te plannen in een te korte tijd. Ik wil alles zien. Met als gevolg dat we van hier naar daar moeten vliegen, en eigenlijk niet optimaal kunnen genieten door een gebrek aan tijd.
Ik heb echt moeten keuzes maken in wat wel en niet te gaan bekijken en qua timing zaten onze uitstappen nu dus wel goed.
Belangrijk om weten, is wanneer je in de stadjes culturele uitstappen wil maken, je wel meer tijd zal moeten uittrekken. Wij gingen vooral de sfeer opsnuiven en kijken wat er allemaal te zien was. Maar we deden niet echt culturele uitstappen. Hou hier dus zeker rekening mee als je dat wel wil doen.

Wil je ook graag eens het grootste eiland van de Cycladen bezoeken (dit is een Griekse eilandengroep in de Egeïsche Zee ), dan moet je naar Naxos gaan. Lees hier wat er te doen is op Naxos en welke tips je niet mag missen.

Mocht je nog vragen of tips hebben, kan je ze steeds hieronder bij de commentaren plaatsen. Ik hoor ze graag. Als je iets aan mijn info had, mag je dit ook steeds delen op je sociale media met vermelding van @gundiscover of #gundiscover

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Goed dat jullie jezelf op één deel van het eiland gericht hebben. Ik denk dat veel mensen zich erop verkijken hoe groot het eigenlijk is en dan te veel willen zien en alleen maar in de auto zitten. Grappig dat er hier een Bali ligt, dat wist ik niet. Ziet er mooi uit.

 2. Ik ben gewoon nog nooit in Griekenland geweest. Daar moet maar eens verandering in komen. Wat een schattige dorpjes en mooie stranden. En ik ben het met je eens: ik hou ook meer van authentieke dorpjes ipv grote levendige badplaatsen met discotheken.

 3. Wauw wat gaaf zeg, wat een foto’s. Ik ben ooit eens op Kreta geweest (ook naar Chersonissos), maar heb toen echt niets van het eiland gezien. Wat een sfeervolle plekjes heb je er zeg, lijkt me heel gaaf om het eiland eens goed te ontdekken.

 4. Aniek zegt:

  Wat een mooie zonsondergang! Koutoufoulari lijkt me ook een prachtig dorpje om te bezoeken.

 5. Kreta is een heerlijk eiland. En inderdaad veel te groot om in 1 – of zelfs 2 – weken te verkennen. Als ik je foto’s zie, wil ik meteen die kant op. Zo fijn… En dan inderdaad een paar dagen met een auto op pad om de wat minder toeristische plekken te verkennen.

 6. Wat is Kreta een prachtig eiland! Ik zou graag door al die knusse plaatsjes willen struinen en een duik willen nemen in dat knalblauwe water. Ik ben ook erg benieuwd naar die kloven!

 7. Wat een heerlijk uitgebreid artikel met mooie foto’s. Kreta was een optie voor onze meivakantie, maar uiteindelijk hebben we toch een andere keuze gemaakt. Het blijft nog even op ons lijstje staan, want het lijkt mij wel prachtig. De natuur, het blauwe water en die knusse dorpen spreken mij enorm aan.

 8. Kreta is wel mooi maar ik vind het zelf te toeristisch nu. Toch is het zeker de moeite waard om eens te gaan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.