Doen in Den Haag
Nederland Reizen

7 top dingen om te doen in Den Haag

Wat kan je allemaal doen in Den Haag op 1 dag? Wel, een dag gaat snel, maar ik kan je wel zeggen dat we de ideale manier gevonden hebben om het maximale uit die ene dag te halen. En zo hebben we toch wel vrij veel van de stad gezien in een relatief korte tijd.  Hoe en welke 7 leuke dingen wij daar deden som ik hieronder graag voor je op. Lees verder om het maximale uit 1 dag te halen.

Doen in Den Haag

Den Haag, het politieke hart van Nederland

Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en is de grootste gemeente van Nederland na Amsterdam en Rotterdam. Ook al is Den Haag dan niet de hoofdstad van Nederland, de regering en het parlement is hier wel gevestigd. Wat maakt dat Den Haag wel een politiek belangrijke rol speelt. Dit is  waar het centrum van de macht zich bevindt.

Den Haag is daarnaast ook de stad van de koninklijke familie. Al meer dan 4 eeuwen wonen en werken de leden van de Koninklijke familie in deze hofstad. Je kan dus gerust ook zeggen dat het een stad is met vele bijzondere historische monumenten en paleizen.

Ook staan de meeste ambassades, alle ministeries en de Hoge Raad in Den Haag. Daarnaast is de stad standplaats van verschillende nationale en internationale rechtscolleges, waaronder het Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof.

Den Haag

Den Haag, de stad aan Zee

Den Haag is eveneens een stad aan zee want met een kustlijn van 11 km is het de grootste Nederlandse stad aan de Noordzee. Door deze ligging aan de kust is Den Haag een internationaal toeristenoord geworden. De stad beschikt over twee badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin.

Strand van Scheveningen

Wist je dat er Hagenaren en Hagenezen zijn?

Je bent een Hagenees als je geboren en getogen bent in Den Haag en Hagenaren zijn ergens anders geboren en later hier komen wonen

1. Fiets de stad rond met Baja-bikes

Het leek me al heel lang een fijne manier om de stad eens al fietsend te verkennen. Dus ik ging op zoek naar een fietsbedrijf waar ze ook met gidsen werken (en je niet alleen een fiets huurt) want het is ook wel eens makkelijk als je niet alles zelf moet beginnen uitzoeken.
Zo kwam ik al vlug uit bij Baja Bikes in Den Haag.
Zij leiden je op een ontspannen manier op 2.5 uur de politieke hoofdstad door. Onze gids Ruben was bovendien erg grappig en de leuke anekdotes die hij vertelde, zorgde ervoor dat we ons geen seconde verveelden. We reden van de ene hotspot naar de andere en regelmatig maakten we een tussenstop en wist hij een leuk weetje te vertellen.
Ontdek de stad met de fiets!

Doen in Den Haag

Een blik op enkele plekken waar we voorbij kwamen tijdens onze fietstocht

De grote kerk

Onze tocht begon aan de Grote Kerk. Samen met het Binnenhof is dit één van de oudste gebouwen in de Haagse binnenstad.

Meerdere leden van koninklijke familie werden er gedoopt en koningin Wilhelmina, koningin Juliana en prinses Margriet zijn getrouwd in deze Grote Kerk.

Doen in Den Haag

De Grote Markt

Op de Grote Markt heb je heel wat Horeca gelegenheden en terrasjes en een standbeeld van Haagse Harry.

Doen in Den Haag
De Grote markt van Den Haag
Doen in Den Haag
Stripheld de ondeugende Haagse Harry
Doen in Den Haag

Het oude stadhuis

Doen in Den Haag
Het oude stadhuis

Het Mauritshuis

In het Mauritshuis vind je meesterwerken van wereldformaat. Je komt er schilderijen tegen van wereldberoemde Nederlandse en Vlaamse 17de-eeuwse schilders zoals Johannes Vermeer en  Rembrandt. Hiervoor komen jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld naar het museum. Je kan via deze link een entree ticket voor het Mauritshuis bestellen.

Doen in Den Haag
Het Mauritshuis in Den Haag

Het Torentje en de Hofvijver

Het torentje is de naam van een deel van het binnenhof waar de premier van Nederland zijn kantoor heeft. Het is een heel klein gebouw maar met een prachtig uitzicht op de Binnenhofvijver.

Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag

Het plein

Nadat we ongeveer een uurtje gefietst hadden was er tijd voor een korte pauze en een welkome plasstop. We hielde halt op het Plein. Het ligt in het centrum van Den Haag naast het Binnenhof en is omringd door voorname historische stadswoningen. Het staat bekend om zijn vele horecagelegenheden. Door de ligging vinden er vaak activiteiten plaats. Een mooie plek om even stil te staan en van de omgeving te genieten.

Doen in Den Haag
Plein en de skyline van Den Haag
Doen in Den Haag

Lange Voorhout

Hier kom je aan de Lange Voorhout. Dit is niet alleen de plaats waar je Escher in het paleis vindt (waarover later meer), maar dit is ook de chiquere buurt. Je vindt hier duurdere huizen en er zijn hier ook heel wat ambassades waaronder de Amerikaanse, Zwitserse, Britse, Spaanse, Duitse, Turkse, ….

Doen in Den Haag

Hotel Des Indes

Doen in Den Haag
Hotel Des Indes

De Passage

Ook De Passage, één van de mooiste nog bestaande winkelgalerij van Europa, lag op onze route. Het is een UNESCO-monument en hier moet je sowieso eens doorstappen al is het alleen maar om naar het prachtige gebouw te kijken.

2. Maak een stadswandeling

Je kan een kaart ophalen bij de toeristische dienst van Den Haag en zelf een stadswandeling uitstippelen. Of je kan, net zoals wij bij onze vorige city trips deden, een gids onder de arm nemen en met hem de stad verkennen. Het grote voordeel ervan is dat je meteen alles gezien hebt wat in de stad belangrijk is. Aangezien wij dat eigenlijk nu al gedaan hadden met de fietstocht, deden we dit niet meer. Maar anders kan ik het je zeker aanbevelen. We gingen zelf nog wat verder op ontdekking en kwamen deze pareltjes nog tegen.

We wandelden via het Muzenplein naar Den Haag Centraal en kwamen zo in het winkelcentrum terecht. Niet ver van de Foodhallen had je ook nog Chinatown. Je kan alle plaatsen terugvinden onderaan dit artikel op het kaartje.

Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag

De fietsparking Biesie Klette mag ook hier niet ontbreken. Ook in Den Haag kan je niet naast Koning fiets, net zoals overal in Nederland.

Doen in Den Haag

3. Ga naar het Vredespaleis

Het Vredespaleis in Den Haag is destijds gebouwd om wereldvrede na te streven. Het huisvest het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de de Bibliotheek van het Vredespaleis. Dagelijks wordt er nog steeds aan een betere wereld gewerkt door mensen wereldwijd bijeen te brengen, op te leiden en te inspireren.

Als je kiest voor bovenstaande stadswandeling zit een tochtje langs het Vredeshuis er al meteen inbegrepen.

Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag

Vergeet geen foto te nemen van de Wereldvredesvlam

De Wereldvredesvlam is een teken van hoop en een instrument om mensen te inspireren om aan een betere wereld te werken. Het ontwerp van het monument is gebaseerd op de elementen vuur, water, aarde en lucht.
 je kan deze vlam sinds april 2002 terugvinden aan de toegangshekken van het Vredespaleis.

Doen in Den Haag
Doen in Den Haag

Op de zuil staat de tekst: `World Peace, Flame”. Sinds 2004 liggen rond het monument een rand van 196 steentjes uit 196 landen. Sommige stenen zijn bijzonder: zo ligt er een brok steen uit de Berlijnse Muur en een steen van Robbeneiland, de plek waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat.

4. Bezoek de Koninklijke highlights van Den Haag

➡️ Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde is het werk- en ontvangstpaleis van het staatshoofd van Nederland en momenteel is dat Koning Willem-Alexander. Wil je weten of de koning aanwezig is? Let dan goed op de vlag die boven het paleis wappert. Als de koning aanwezig is, wordt de koninklijke standaard gehesen.

Aangezien de koning het paleis nog steeds gebruikt om te werken, is het niet altijd toegankelijk voor het publiek. In de zomer kan je enkele dagen Paleis Noordeinde bezoeken.

Ook al is het paleis niet open voor publiek, de paleistuin is dat wel en is zeker een bezoekje waard. Waan je even een prins of prinses die op zoek gaat naar kunst want die is hier namelijk te vinden in de bomen. De tuin is gratis toegankelijk. Zoek je dus een picknickplekje of een rustig plekje om even te ontsnappen aan de stad, dan kan je hier altijd terecht. Het uitzicht krijg je er gratis bij.

Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag

➡️ De Koninklijke Stallen

Juist naast de Paleistuin liggen de Koninklijke Stallen. Hier staan onder andere de Gouden en glazen koets van de Koninklijke Familie. Ook de paarden die deze koets trekken kan je hier terug vinden. Helaas zijn de Koninklijke Stallen ook niet continu toegankelijk voor het publiek. Net als paleis Noordeinde kan je ze tijdens de zomeropening enkele dagen bezoeken. Snel online een kaartje reserveren is dan wel de boodschap. Lukt dat niet? Geen probleem want van in de Paleistuin kom je heel dichtbij de buitenkant.

Doen in Den Haag

➡️ Koninklijk Huisarchief

Het Koninklijk Huisarchief bevat de persoonlijke archieven van de leden van het Huis Nassau en Oranje-Nassau. Een deeltje van de Koninklijke Verzamelingen is tentoongesteld in het familiemuseum in het Koninklijk Huisarchief. Langs de buitenkant zie je een mooi gebouw dat tussenin de Koninklijke stallen en Paleis Noordeinde staat.

Doen in Den Haag

➡️ Paleis Het Lange Voorhout - Nu Escher in het Paleis

In 1845 werd dit klein paleis gekocht door de koninklijke familie. Koningin Juliana en Koningin Beatrix gebruikten het tijdens hun regeerperiode als werkpaleis. Maar na renovatie van Paleis Noordeinde, verhuisde Koningin  Beatrix haar kantoor naar daar. Sinds 1992 is het paleis dan ook ingericht als museum namelijk Escher in het Paleis. Hou je van optisch bedrog? Dan moet je zeker hier eens binnenstappen. Hier kan je tickets boeken voor Escher in het Paleis.

Doen in Den Haag

Dit paleis zagen wij ook tijdens onze fietstocht. Als je hier bent kijk dan ook eens rond naar de mooie gebouwen want de statige Lange Voorhout is de chique buurt van Den Haag.

➡️ Maak een Koninklijke wandeling

Ben jij koningsgezind en na het lezen van bovenstaande info benieuwd geworden om al deze gebouwen en monumenten eens in real life te zien? Doe dan gewoon de Koninklijke wandeling. Na 3.42 km heb je ze allemaal gezien. Via de site kan je alles mooi volgen op een plannetje en bij elk infopunt is er wat meer uitleg of staat er soms zelfs een filmpje bij.
Koninklijke wandeling Den Haag

5. Het Binnenhof mag je niet missen

Wanneer je in Den Haag bent moet je het Binnenhof gezien hebben.  De stad ontstond namelijk in de middeleeuwen rond de Hofvijver en het Binnenhof. Tegenwoordig is hier het centrum van de Nederlandse politiek te gevestigd. Hier is de Eerste en Tweede Kamer waar de politiek elke dag bij elkaar komt.

Doen in Den Haag

Jammer genoeg waren er grote verbouwing aan de gang toen wij er waren, en hebben we dus geen mooie foto’s kunnen nemen. Gelukkig kan je langs de zijde van de vijver wel nog mooie fotootjes nemen.
Wil je graag een rondleiding volgen in de Eerste of Tweede Kamer? Dan kan je die boeken via de site van Prodemos.

Doen in Den Haag

6. Ga naar de pier van Scheveningen

Op 15 minuten ben je van het centrum van Den Haag in Scheveningen, het populairste strand van Nederland.

Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Scheveningen

Je kan heerlijk chillen in één van de vele strandbars of op de pier genieten van iets lekkers. Maak een rondje in het reuzenrad of voel je liever de adrenaline door je aders stromen? Dan is er een mogelijkheid om je aan een bungy sprong of zipline te wagen.
Wil je echter liever langs de boulevard flaneren, ook dat kan.

Wat mij het meeste fascineerde aan Scheveningen was om de mooie zonsondergang vast te leggen op de gevoelige plaat. Wij gingen ooit een dagje naar Scheveningen enkel en alleen om de Pier te fotograferen.

Wat het resultaat was en welke tips ik je hierbij kan geven staat in 5 Tips voor de perfecte foto van Scheveningen bij zonsondergang

Doen in Scheveningen

7. Versterk de innerlijke mens

Doen in Den Haag

Je hebt zoveel leuke bars en cafeetjes waar je iets kan gaan drinken of eten in Den Haag. Waar je zeker eens langs moet gaan is de Foodhallen in winkelhof Haagsche Bluf. Je kan daar onder 1 dak kiezen uit wel 12 foodstands en twee bars. Van barbecueburgers tot authentieke falafel. Of kies je liever voor Vietnamese streetfood of Italiaanse pizza, je kan het er allemaal vinden. Bovendien is het een erg leuke buurt om eens door te wandelen. Diegene die ook graag eens gaan shoppen zullen zich hier in deze buurt ook wel vermaken.

Doen in Den Haag
Doen in Den Haag

Lunchen bij Jamey Bennett

Lekker eten op een Instagrammabele plek kan je doen bij Jamey Bennett. Op het gezellige pleintje ‘Plaats’ recht tegenover de Hofvijver vind je dit super fijne restaurant.
Van het ontbijt tot een slaapmutsje of een cocktail… hiervoor kan je hier allemaal terecht.
Wij aten er de steak tartaar, wat zeker een aanrader was.
Wel best even vooraf reserveren denk ik want hadden wij dat niet gedaan, hadden we naast een tafeltje gegrepen.

Doen in Den Haag
Jamey Bennett
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag

Logeer in Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade

Wanneer je wat langer dan één dag in Den Haag wil verblijven, of wanneer je net zoals wij, verder het land in wil trekken, kan ik je een prima hotel aan bevelen. Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade is qua hygiëne en luxe een toppertje.

Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Doen in Den Haag

Leonardo Hotels beschikt over meer dan 200 hotels op meer dan 100 bestemmingen. De meeste zijn centraal gelegen en zijn  gekend voor hun hoge kwaliteit en service standaarden, alsook voor hun stijlvol interieurdesign. Het hotel in Den Haag ligt op 10 minuutjes van het centrum van Den Haag en op 2 km van de kust van Scheveningen. Het heeft een ruime parking waar je makkelijk je auto kwijt kan en voor elektrische voertuigen is er een oplaadpunt. Aandachtspuntje, de parking is wel betalend.

Doen in Den Haag

Ook je trouwe viervoeter is welkom in dit hotel.

De lobby en de bar

Meteen wanneer je dit hotel binnenstapt valt je het luxueus modern design van de bar en de lobby je op. Van elk hoekje zou je hier wel een mooie foto kunnen nemen

Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade

Het was dan ook zalig om in de bar naast de haard een aperitiefje te nuttigen voor we aan tafel gingen in het restaurant LEO’s. Je kan hier trouwens de hele dag door van diverse internationale dranken genieten.

Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade

Restaurant LEO’S International Flavors

In LEO’s International Flavors kan je gewoon ‘à la carte eten’ of je kan meegaan met het foodsharing concept.  Hier creëren ze gerechten die geïnspireerd zijn op keukens van over de hele wereld.

Leo's
Leo's Den Haag
Leo's Den Haag

Alles draait om authentieke smaken, maar met een persoonlijke touch van de Chef. Het waren stuk voor stuk smaakbommetjes. Je hebt overigens echt meer dan genoeg gegeten met de verschillende gerechtjes. Echt een aanrader. Het voordeel van te eten in het hotel is dat je dan daarna niet meer met de auto op de baan moet. Dus je kan een glaasje wijn meer drinken. 🍷
Wil je echter toch nog op stap, tram 1 stopt net voor de deur en brengt je veilig naar de gewenste bestemming.

Leo's Den Haag
Leo's Den Haag
Leo's Den Haag
Leo's Den Haag
Leo's Den Haag

Misschien 1 minpuntje, heel veel keuze tussen verschillende gerechten op de kaart is er niet in het restaurant. Maar met de foodsharing gerechtjes kan je  niet misdoen.

De kamers van Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade

Je hebt hier maar liefst keuze uit 8 soorten kamers. Alle kamers zijn voorzien van het nodige comfort en beschikken over moderne voorzieningen zoals airconditioning, een bureau, een zithoek, een minibar en een flatscreen-tv. De badkamers zijn uitgerust met een douche en sommige hebben een bad. Er is ook gratis WI-FI beschikbaar.

Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag
Doen in Den Haag

Wij logeerden in de Corner Suite. Deze kamers was met zijn 43 m2 erg ruim en zalig om te verblijven. Het leek wel of je over een mini appartementje beschikte.  De Corner Suites hebben een kingsize bed en een badkamer met bad en aparte douche.

Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade

Ontbijten in Leonardo Hotels

Het uitgebreide ontbijt was in buffetvorm en super lekker. Ruime keuze aan brood, beleg, pannekoeken, …
Mocht je willen kan je eveneens het ontbijt op je kamer laten afleveren.

Let wel op!
Er wordt een toeslag gerekend voor het ontbijt

 

Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Doen in Den Haag
Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade
Doen in Den Haag
Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade

Wat heeft het hotel nog meer te bieden

Promenade Health Club & Spa biedt verschillende sauna’s, gezichtsbehandelingen, een zwembad en fitnessruimte. Deze  is kosteloos te gebruiken voor de hotelgasten.

Doen in Den Haag

Nog op zoek naar andere leuke activiteiten om te doen in Den Haag

Terugblik op dagje Den Haag

Den Haag is een erg gezellige en mooie stad met veel variatie en veel mogelijkheden. Jammer genoeg waren we er maar 1 dag en dat was toch wel te weinig. Ik zou dus zeker aanraden om minstens 2 dagen te gaan. Zeker als je Den Haag ook wil combineren met een dagje Scheveningen strand is 2 dagen geen overbodige luxe. Wat je zeker ook  nog kan ontdekken als je naar Den Haag komt is Madurodam. Zeker met kinderen is dit een leuke uitstap.
Mocht ik de kans krijgen kom ik graag nog eens terug om alles wat rustiger te ontdekken. Maar voor nu ben ik wel blij dat ik een beeld heb van het mooie Den Haag.

Ondertussen hebben we de voorbije maanden toch enkele mooie stukjes Nederland kunnen ontdekken. Wil je ook meer te weten komen van de gezellige plekjes waar onze Noorderburen wonen? Bekijk dan zeker de volgende artikels Wat te doen in Zaandam? Verrassend & fotogenieke plek en Wat doen in Utrecht? Wat je moet gezien hebben. Ben je gek van bloembollenvelden? Ga dan zeker eens de Tulpentour door de bollenvelden in Lisse doen.

Have fun en laat zeker eens een berichtje na als je iets aan dit artikel had.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Mijn oom heeft jarenlang in Den Haag gewoond, dus ik kwam er vroeger vaak. Sinds hij is verhuisd ben ik er volgens mij niet meer teruggekeerd, dus ik denk dat het al ruim vijftien jaren geleden is dat ik in de stad was. Hoog tijd voor een nieuw bezoekje dus.

 2. Ik kom al een tijdje regelmatig in Den Haag. Veel van deze plekken ken ik wel, maar er is altijd iets nieuws te ontdekken! De vredesvlam heb ik bijvoorbeeld nog nooit gezien. Brandt er ook daadwerkelijk vuur in het monument?

  1. ja zeker, de vlam brandt continu denk ik.

 3. Ik ben alleen eens in Den Haag geweest om met school de tweede kamer te bezoeken, maar verder nog helemaal niet. Wij hebben het er wel eens over om richting Den Haag te gaan voor een weekendje. Dus dan komt dit zeker van pas!

 4. Ik neem altijd een kijkje op het Binnenhof. En het Mauritshuis is een aanrader inderdaad!

 5. Wat een massa interessante info! Heel veel prachtige historische gebouwen ook. Doe mij maar high tea in Hotel des Indes!

 6. Wauw, wat een mooi, uitgebreid blog zeg! Je hebt echt veel gezien in Den Haag. Jammer genoeg kan ik niet al je mooie foto’s zien, vanwege de trage wifi, maar ik zie dat je er ook lekker weer bij gehad hebt. Fijn!

 7. Leuk, ik wil heel graag weer eens naar Den Haag! Ik ben met school ooit bij het Binnenhof geweest en ik ben eens bij een musical geweest. Maar dat is zo langg geleden. Ik zou dus zeker graag een fietstour willen boeken zodat ik weer een goed beeld van de stad krijg. Fietsen met Baja Bikes vind ik altijd erg fijn. Tof hotel had je trouwens!

  1. Baja bikes was inderdaad super leuk. En het hotel was echt prachtig. Heerlijk om er te verblijven.

 8. Bij Den Haag denken mensen alleen maar aan de politiek, maar het strand is er fantastisch. Ik ga er in de zomer weer veel plezier beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.