Bezienswaardigheden Ieper
België Reizen Wandelen in West-Vlaanderen Wandelinspiratie West-Vlaanderen

Bezienswaardigheden Ieper. Treed in de voetsporen van je overgrootouders

Er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden in Ieper dat je zelf al vooraf een goeie selectie moet maken. Wij wilden op ons 3 daagse bezoek zoveel mogelijk gezien hebben. We gingen sowieso wandelen. Maar als je naar Ieper gaat, mogen de bekende kerkhoven en musea over de Eerste Wereldoorlog niet op je lijstje ontbreken: “bezienswaardigheden Ieper” geeft je alle must visits op een rijtje.

Bezienswaardigheden in Ieper

Inhoudstafel

Ieper, een stad in de Westhoek

Ieper is gelegen in de Westhoek en is op 5 na, de grootste stad van West-Vlaanderen. De gemeente Ieper bestaat uit elf deelgemeentes. Naast het stadscentrum zelf, liggen daarrond nog de deelgemeenten Boezinge, Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Hollebeke, Sint-Jan, Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke en Zuidschote.

Ieper kreeg veel bijnamen. Eentje ervan is de “Kattenstad” of sinds het bezoek van paus Johannes Paulus II, de ‘Vredesstad’. Maar het is ook nog Lakenstad, Middeleeuwse grootstad, Vestingstad, Bisschopsstad, Militaire stad, Verwoeste en wederopbouwstad, Westhoekstad. Ieper was, en is het allemaal. 
Ieper ligt eveneens in het West-Vlaamse Heuvelland, een geliefde plek voor wandelaars.

Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden Ieper

In de middeleeuwen waren katten het mikpunt van geweld. Mensen associeerden ze met het kwade en gooiden ze tijdens de jaarmarkten van de belforttoren naar beneden. Deze traditie hield tot 1817 stand in Ieper.

Bezienswaardigheden in Ieper die je moet gezien hebben

Er zijn heel veel bezienswaardigheden in Ieper.  Je zal er niet van schrikken als ik zeg dat Ieper vooral om zijn rijke oorlogsverleden vele bezoekers per jaar trekt. Liefhebbers van oorlogsmonumenten en herdenkingsplaatsen komen hier dus zeker niets te kort. Ik heb voor jou de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van Ieper uitgezocht en zet ze hierna allemaal mooi op een rijtje.

Musea in Ieper

Ieper herbergt tal van musea, die bezoekers een boeiend inzicht bieden in de rijke geschiedenis en cultuur van de regio. Van de impact van de Eerste Wereldoorlog tot de geschiedenis van het onderwijs in België, er is voor elk wat wils.

Hooge Crater museum

In de schaduw van de achtbanen van het pretpark Bellewaerde, en op de plaats waar enkele van de hevigste slagen bij Ieper uitgevochten werden, vind je het Hooge Crater Museum. Het “beste privaat museum in Flanders Fields” is gevestigd in een gerestaureerde kapel.

Je ziet er levensgrote reconstructies van oorlogstaferelen van de Eerste Wereldoorlog die ze probeerden zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Van het leven in Duitse bunkers en Britse loopgraven tot paarden bereden door cavalerietroepen. Je kan het er allemaal vinden.

 

Hooge Crater Museum
Hooge Crater Museum
bezienswaardigheden Ieper
bezienswaardigheden Ieper
Hooge Crater Museum
Hooge Crater Museum

Daarnaast is er een uitgebreide collectie wapens en uitrustingen waardoor je je levensecht kan voorstellen hoe het er toen moet aan toegegaan zijn.
Al deze informatie wordt bovendien in 4 talen weergegeven. Het museum Hooge Crater hoort echt wel op je lijstje van mooiste bezienswaardigheden in Ieper.

Hooge Crater Museum
Hooge Crater Museum
Hooge Crater Museum
bezienswaardigheden Ieper
Hooge Crater Museum
Hooge Crater Museum
Hooge Crater Museum

Een plek voor jong en oud

Dit museum is niet alleen gericht op volwassenen die in onze oorlogsgeschiedenis geïnteresseerd zijn. Ook onze jongste bevolking raakt hier gefascineerd door wat ze te zien krijgen. Voor hen is er een aangepast interactief parcours waar ze opdrachtjes op hun maat kunnen uitvoeren. Ze worden hier bijgestaan door de Hooge Boys, en om het nog leuker te maken, voorgesteld door leeftijdsgenoten. Ook kunnen ze nabij kennismaken met sommige echte oorlogsoverblijfselen. Voor je kids hoef je dus al zeker niet te twijfelen of je wel naar dit museum zou gaan.

Hooge Crater Museum
Hooge boys in Hooge Crater Museum
Hooge Crater Museum
Hooge Crater Museum
Hooge Crater Museum

Themacafé

Je kan je bezoek aan het museum perfect afsluiten met een drankje in het Hooge Crater Museumcafé. Dit is in hetzelfde pand gelegen en zowel binnen als op hun terras kan je genieten van een uitgebreide keuze aan streekbieren, hapjes, boterhammen, croques en artisanale ijsjes. Vergeet zeker hier ook niet de indrukwekkende collectie bewerkte hulzen (trench-art) te bewonderen.

Hooge Crater Museum
Themacafé Hooge Crater Museum
Themacafé Hooge Crater Museum

Yper museum

Waar vind je het Yper museum?

Het Yper museum vind je op de Grote Markt in Ieper. Het is gevestigd in een vleugel van de Lakenhallen, Europa’s grootste burgerlijke complex in neo-gotische stijl. In de Lakenhallen bevinden zich eveneens het In Flanders Fields Museum, het Kenniscentrum van de Musea Ieper, de dienst Toerisme en het streekbezoekerscentrum. Dat zorgt ervoor dat de Lakenhallen meteen één groot museumgebouw is. Handig want zo heb je ze meteen allemaal samen.

Yper museum
Yper museum
Bezienswaardigheden in Ieper

In het Yper Museum vind je elf eeuwen Ieper en Westhoek terug. Je ontdekt er een unieke collecties van onder andere kaarten, archeologische vondsten, munten, kant- en handwerk… Er zijn vaste maar ook tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen.

Bezienswaardigheden in Ieper
Yper museum
Bezienswaardigheden in Ieper
Yper museum
Is dit museum geschikt voor kinderen?

Ook voor kinderen is dit museum leuk. Met hun kattenpootarmband kiezen ze zelf de moeilijkheidsgraad van de interactieve spelletjes tijdens hun bezoek. Ze gaan ook op zoek naar zoveel mogelijk katten of munten en leren zo veel bij over de museumcollecties. Wist je dat ze letterlijk middenin de rioleringen van het middeleeuwse Ieper terecht komen? Hierin kunnen ze plaatsnemen dankzij de reuzegrote maquette van de stad.

Yper museum
Bezienswaardigheden in Ieper

De bezoeker wordt hier ondergedompeld in een interactief parcours van de middeleeuwen tot nu. Er zijn leuke filmpjes en je kan foto’s nemen in een uniek decor. Een leerrijke, verrassende en leuke ervaring voor jong en oud.

Yper museum
Yper museum
Bezienswaardigheden in Ieper

In Flanders Fields museum

Het In Flanders Fields museum zit op de eerste verdieping van de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper, een belangrijk symbool van oorlogsleed en van wederopstanding.

Het museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. Want ook al zijn de echo’s van een oorlog uitgedoofd en de herinneringen vervaagd, dit stukje geschiedenis mag nooit verdwijnen en dat is wat ze in het “In Flanders Fields museum” dag na dag en jaar na jaar blijven doen.

In het museum zal je merken dat de focus ligt op de menselijke ervaring van de oorlog. Op verschillende manieren en met verscheidene technieken brengen ze de mensen van toen weer tot leven. Kijk naar de films, luister naar de verhalen en laat je onderdompelen in de verschrikkelijke tijd van de Groote oorlog. Een aandenken aan onze voorgeschiedenis die nooit verloren mag gaan en die hier fantastisch goed en levensecht wordt voorgesteld. Dit mag niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden in Ieper.

Bezienswaardigheden in Ieper

In het ‘In Flanders Fields museum’ komt de geschiedenis van de Groote Oorlog dagelijks opnieuw tot leven.

Voor elk van de meer dan 600.000 doden die vielen in ons land, voor elk van de ruim 425.000 graven en namen op monumenten en voor de honderden andere sporen en relicten in de frontstreek, voor elk van de miljoenen getroffenen (fysisch of psychisch gewonden, vluchtelingen en gedeporteerden) bestaat er een verhaal van verdriet, pijn en beproeving ergens in de wereld.

Gebruik de audiogids tijdens je bezoek

Met de audiogids voeg je een extra dimensie toe aan je bezoek. Je kan 3 verschillende parcours volgen. Het basisparcours loodst je door het hele museum. Bovendien zijn er 31 extra haltes op het verdiepingsparcours die meer uitleg geven bij verschillende onderwerpen zoals terreur, propaganda of Spaanse griep.
Voor de kinderen wordt het verhaal op kindermaat verteld, maar minstens even interessant en gestaafd met concrete voorbeelden.

In Flanders Field Museum
Bezienswaardigheden in Ieper
In Flanders Field museum

Bezoek de Belfort toren

De Belforttoren hoort bij de Lakenhallen. Deze is een door UNESCO beschermd monument. Gedurende de veertiende eeuw was het het grootste gebouw in de westerse wereld. In de Eerste Wereldoorlog werd bijna heel het gebouw verwoest. Het voorgebouw is 125 meter lang, de belforttoren is 70 meter hoog.

Tijdens je bezoek aan het ‘In Flanders Fields museum’ (en na de beklimming van 231 extra treden) kun je vanop het gerestaureerde Belfort genieten van het prachtig, panoramisch uitzicht over de stad Ieper en de omliggende slagvelden van de Westhoek.

Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper
Menen Poort
Van op de Belforttoren kan je ook de Menenpoort spotten

Na je bezoek kan je nog langsgaan in het museum café voor een hapje of een drankje.

In Flanders Field museum cafe
In Flanders Field museum cafe
In Flanders Field museum cafe

Begraafplaatsen 1ste Wereldoorlog

Ik geef hieronder een opsomming van de begraafplaatsen die wij bezochten in Ieper en omstreken. Er zijn er nog veel meer maar allemaal hebben ze 1 ding gemeen en dat is dat ze er onberispelijk bijliggen. Dat is te danken aan Commonwealth War Graves Commission, of kortweg CWGC. Deze organisatie is eigenaar, en doet tevens het onderhoud van deze sites. Ze houden de herinnering levend aan de meer dan 1,7 miljoen mannen en vrouwen die in dienst van het Britse Gemenebest sneuvelden in beide wereldoorlogen.

🕇 Hooge Crater Cemetery

Recht tegenover het Hooge Crater museum heb je het Hooge Crater Cemetery. Deze Britse begraafplaats, met zijn ligging op een heuvelflank, is één van de mooiste Britse oorlogsbegraafplaatsen van de Ieperboog. Er rusten hier 5.923 slachtoffers waarvan er 3578 niet geïdentificeerd werden. Meer dan 5100 slachtoffers komen uit het Verenigd Koninkrijk maar er rusten ook Australiërs, Canadezen en Nieuw-Zeelanders.

Bezienswaardigheden in Ieper
Wat is de Hooge Crater?

Aan de ingang van deze begraafplaats heb je de Stone of Remembrance. Deze verwijst naar de beruchte Hooge Crater. Op 19 juli 1915 explodeerde hier namelijk een enorme ondergrondse mijnlading. De Britse tunnelers hadden een tunnel gegraven naar de Duitse frontlijn. De Britse aanval raakte echter niet veel verder dan de crater zelf. Later in die maand sloegen de Duiters genadeloos terug met hun vlammenwerpers. Er werden hier vreselijke gevechten gevoerd en enorm grote verliezen geleden.

Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper
Hooge Crater Cemetery
Aan de overzijde van de straat zie je het Hooge Crater Museum
Hooge Crater Cemetery

🕇 Tyne Cot Cemetery Passendale

Zonder twijfel één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Ieper (meer bepaald in Passendale) is het Tyne Cot Cemetery.
Bezienswaardigheden in Ieper
Tyne Cot Cemetery staat bovenaan mijn lijstje van bezienswaardigheden in Ieper

Met zijn 11956 graven is dit de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld. De site is ronduit indrukwekkend te noemen met o.a. haar Stone of Remembrance, the Cross of Sacrifice (gebouwd bovenop een Duitse bunker). Belangrijk is ook dat het een ‘open cemetery’ is waardoor er altijd graven kunnen bijgezet worden. Zelfs in 2018 werden nog 3 overblijfselen bijgezet van onbekende soldaten. 

Tyne cot Cemetery
Bezienswaardigheden in Ieper

De getallen zijn schrijnend. Tijdens de Slag om Passendale van 1917 vielen hier in 100 dagen tijd bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinwinst van amper acht kilometer. Naast de bijna 12000 graven, waarvan slechts 3.800 geïdentificeerd konden worden, staan op het indrukwekkende Tyne Cot Memorial nog eens 35.000 namen van vermiste soldaten, die na 15 augustus 1917 sneuvelden.

De overige bijna 55.000 namen van vermisten gesneuveld tussen augustus 1914 en 15 augustus 1917 vind je op de Menenpoort.

Bezienswaardigheden in Ieper
Tyne Cot Memorial

Tyne Cot Cemetery, 

de stille getuige van de bloedige Slag bij Passendale

Bezienswaardigheden in Ieper
Het bezoekerscentrum

Van aan het aanpalende bezoekerscentrum in de Vijfwegenstraat, nabij de parking, krijg je een uniek panoramisch zicht op de slagvelden van 1917. Hier krijg je eveneens het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery en de doden van Passendale, te horen en te zien. Ze roepen doorlopend de namen en de leeftijden van de gesneuvelde soldaten af, wat erg beklijvend is.

Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper

🕇 Liverpool Scottish Memorial Stone & Royal Engineers Grave – Railway Wood

R.E. Grave in Railway Wood is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Het Cross of Sacrifice geeft de plaats aan waar 1 officier en 11 tunnelers / manschappen  omkwamen tijdens de ondergrondse oorlogvoering tussen november 1915 en augustus 1917. Je vindt er geen grafzerken, maar hun namen en regimenten staan onderaan op het Cross of Sacrifice gebeiteld.

Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper

Achter het monument ligt een grote open kraterput die door de Britten Valentines Crater genoemd werd omdat er een explosie was op 14 februari 1916.

🕇 Hill 62

Het Canadese gedenkteken Hill 62 is een oorlogsmonument dat de acties van het Canadese leger tijdens de Eerste Wereldoorlog gedenkt. Dit gedenkteken staat op een heuvel in de omgeving van Ieper. Vanop Hill 62 heb je een prachtig zicht op de torens van Ieper, en dan merk je meteen ook het strategisch belang van een hoogte tijdens WO I.

Hill 62
Bezienswaardigheden in Ieper

‘62’ wijst erop dat de heuvel 62 meter boven de zeespiegel ligt. Hill 62 of Höhe 62 kwam in 1916 in Duitse handen tot Canadese troepen de heuvel veroverden en zo de vitale hoger gelegen posities, waardoor de Duitsers hun overzicht over de stad Ieper verloren.

Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper

Herdenkingsplaatsen van de Gro(o)te Oorlog

Kasteeldomein ’t Hooge + loopgraven

Het kasteel diende in het begin van de oorlog als Brits hoofdkwartier. Na een bloedige aanslag stierven hier hogere officieren en een majoor-generaal. Daarna werden in het park Franse en Britse soldaten begraven.

Na deze bloedige start vonden hier nog de vreselijkste aanvallen plaats. Het werd hier zowel boven- als ondergronds nooit stil en rustig. Er vielen dagelijks slachtoffers en uiteindelijk werd de hele site met de grond gelijk gemaakt.

Bezienswaardigheden in Ieper

Op bovenstaande foto zie je de overblijfselen van een grote krater (die er eigenlijk 4 samen zijn) die onstond na de ondergrondse oorlog (cfr.Hooge Crater) tussen de Duiters en de Britten. Ze brachten beiden onder de loopgraven van de vijandelijke stellingen, een heleboel explosieven tot ontploffing waardoor deze fameuze krater ontstond. Bij deze ondergrondse oorlog vielen aan elke zijden enorm veel slachtoffers.

Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper
Loopgraven Ieper

De wederopbouwversie van Kasteel Hooge is nu hotel Kasteelhof ’t Hooge. In de tuin vind je de restanten van de vele mijninslagen bij ’t Hooghe. Je ziet hier nog loopgraven en kan er zelfs in wandelen. Er is ook nog een authentieke bunker die je kan bezoeken.

Je kan voor 1€ vrij op het domein rondlopen.

Kasteeldomein 't Hooge
Bezienswaardigheden in Ieper

Last Post aan de Menenpoort

Last Post Ieper

De Last Post is wereldwijd gekend en absoluut één van de redenen waarom ik eens naar Ieper wou komen. Het is traditioneel het definitieve vaarwel aan de gesneuvelden in Ieper. De Last Post wordt gespeeld door de klaroeners van de Last Post Association ter ere van de soldaten die sneuvelden gedurende de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Bedoeling is om dit dagelijks eerbetoon eeuwig in stand te houden.

Sinds 2 juli 1928 legt, elke avond om klokslag 20 uur, de politie het verkeer stil onder de Menenpoort. Op datzelfde moment, wanneer de klaroenblazers hun eerste noot inzetten, kan je in de mensenzee die er toestroomde een speld horen vallen. Het eenvoudige maar beklijvende eerbetoon zorgt voor een overweldigende emotie die elk haartje op je lichaam laat rechtkomen.
Uit respect voor de overledenen is er na de Last Post nooit applaus.

De Last Post plechtigheid is voor iedereen gratis en kan je meevolgen zonder vooraf te reserveren. Zorg wel dat je tijdig aanwezig bent.

Bezienswaardigheden in Ieper
Een van de meest gekende bezienswaardigheden van Ieper
Menenpoort

De Menenpoort

De Menenpoort  is één van de bekendste Britse oorlogsmonumenten voor Commonwealth militairen van de eerste Wereldoorlog. Het is een stadspoort aan de oostzijde van de oude stad. Op de stenen platen van de panelen binnenin de Menenpoort, tegen de muren van de trappen en onder de galerijen, zijn de namen van 54.896 vermiste soldaten en niet-geïdentificeerden (van vóór 15 augustus 1917), gebeiteld.

Menenpoort
Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper

Wandelen in Ieper en omgeving

Palingbeek wandelroute

De Palingbeek wandelroute is er eentje dat je absoluut moet ontdekken als je naar Ieper gaat. Het mooie natuurgebied van de Palingbeek, de oorlogsmonumenten langsheen de route en de vele vlonderpaden zorgen dat het 12 km puur genieten is tijdens deze wandeling.
Deze Palingbeek wandelroute werkte ik uit in een volledige blogpost. Klik zeker eens door voor meer informatie.

Palingbeek Wandelroute
Mijnkrater Caterpillar
The Bluff

Op bovenstaande foto’s zie je Hill 60, de Caterpillar mijnkrater en The Bluff. Authentieke overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog langsheen deze route.

Stadswandeling in Ieper

Het middeleeuwse stadscentrum van Ieper werd door de Eerste wereldoorlog verwoest en achteraf werden de straten en voetpaden naar dit middeleeuws voorbeeld heropgebouwd. Hiervoor gebruikte men originele en typische materialen en kasseien.

Via tal van ‘middeleeuwse’ steegjes kom je langs statige herenhuizen. Op de route passeer je eveneens schaduwrijke stadsparken, monumentale stadspoorten en vestingen.

Rond de stad bevinden zich sinds de middeleeuwen de Ieperse vestingen. Deze dienden als verdedigingsmuur. Hierdoor is het centrum minder toegankelijk. Er werden echter heel wat inspanningen gedaan om de toegankelijkheid, voor onder andere rolwagens, zo optimaal mogelijk te maken. Dit zonder afbreuk te doen aan het charmante karakter van de centrumstraten.

In 1870 werden op de vestingen wandelparken aangelegd. Grote delen van de vestingen rondom de binnenstad zijn nog steeds bewaard.

Bezienswaardigheden Ieper
Bezienswaardigheden Ieper

De Vismarkt, een marktplein met standen waar vroeger vis werd verkocht, nu een uitgaansbuurt. De Vispoort vormt de toegang tot de Vismarkt vanuit de Boterstraat

Bezienswaardigheden Ieper
Bezienswaardigheden Ieper
Bezienswaardigheden Ieper
Bezienswaardigheden Ieper
Kom tal van bezienswaardigheden in Ieper tegen tijdens de stadswandeling
stadswandeling Ieper
Bezienswaardigheden Ieper

Nuttige informatie voor deze wandeling

Naam: Stadswandeling Ieper

Start & aankomst: Toeristische Dienst – Lakenhalle, Grote Markt 34, 8900 Ieper
Maar eigenlijk kan je overal in de route instappen. Je hoeft enkel de klinknagels te volgen.

Afstand: 6.6 km

Herkenningsborden: Onderweg zie je langs de route klinknagels die je de juiste weg uitsturen. Je kan deze wandeling volgen met het wandelkaartje dat je bij de toeristische dienst kan ophalen of via het online plannetje.

Ondergrond: Meestal verhard door de stad maar ook door het park. Door de trappen is deze route niet volledig toegankelijk voor rolwagens of buggy’s.

Horeca: De plaatselijke Horeca langs de route.

Extraatjes: Tijdens deze wandeling is het verleden nooit veraf. Overal kom je wel iets tegen dat je aan onze voorgeschiedenis doet denken.

stadswandeling Ieper

Nog meer wandelplezier...

Een andere wandeling die je nog in Ieper kan doen, en die ik eigenlijk ook wou uitproberen, is de nutteloze borden wandeling. Deze wandeling wil je vooral aan het lachen maken met de opschriften van de “nutteloze” borden.
Ze is zo een 5 km lang en gaat door het centrum van Ieper. Je kan starten aan het station van Ieper.

Fiets in Ieper de Vredesfietsroute

Je kan ook fietstochten maken in Ieper. Zo is er de 45 km lange Vredesfietsroute. Ze voert je door de Ypres Salient, één van de meest beruchte slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze tocht kom je ook voorbij de Palingbeek, Hill 60 en Tyne Cot Cemetery.

De start is op de Grote Markt van Ieper en de route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
De fietskaart is te verkrijgen bij Toerisme Ieper.

Logeren in Ieper in Ariane hotel

Ariane hotel is gelegen in het hart van het historische Ieper. De locatie is ideaal voor het verkennen van de bezienswaardigheden in Ieper. Het is gelegen op slechts een steenworp van de Grote Markt, de historische Lakenhallen en de Menenpoort. Bovendien kan je je auto makkelijk kwijt op de gratis afgesloten parking van het hotel.

Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper

Een streling voor het oog en de camera

Zo kan je het interieur van het Ariane hotel het beste beschrijven. Zowel de inkomhal als de bar hebben zoveel leuke hoekjes dat je zou blijven foto’s nemen. Ik had duidelijk last van dat probleem (en heb nochtans al een strenge selectie gemaakt)

Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel
Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper
Bezienswaardigheden in Ieper

Slapen in het Ariane hotel

De kamers van het hotel zijn nog niet lang geleden volledig gerestaureerd en bieden de perfecte combinatie van charme, comfort en moderniteit.

Er zijn 7 types van kamers die stijlvol ingericht zijn, elk voorzien van moderne voorzieningen zoals gratis wifi, airconditioning en een flatscreen-tv. De kamers zijn ontworpen met het oog op gezelligheid, comfort en ontspanning, zodat u zich helemaal thuis voelt tijdens uw verblijf. Je slaapt er als een roosje op de nieuwe super deluxe matrassen en boxsprings.

Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel

Eten in Ariane hotel

Eten en drinken in stijl… dat kan in het Ariane hotel. Je krijgt er wel keuzestress, want in welk hoekje wil je nu het liefst gaan zitten om je drankje te nuttigen of een hapje te eten….?  #luxeprobleem 😄

Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel
Bezienswaardigheden in Ieper
Ariane Hotel

Ontbijtbuffet

Elke ochtend word je verwend met een uitgebreid ontbijtbuffet om je dag goed te beginnen. De eitjes naar keuze worden meteen vers bereid. In de gezellige bar kan je terecht voor een drankje of een hapje in een ontspannen sfeer. Ook in de zomer moet het er heerlijk vertoeven zijn op het gezellige tuinterras.

Diner in Ariane hotel

De keuken van het restaurant is het kloppend hart van het Ariane Hotel. In het restaurant kan je genieten van heerlijke gerechten bereid met lokale ingrediënten en streekproducten maar ook groenten en fruit spelen er een belangrijke rol. Als het maar lekker is, en dat was het absoluut. We gingen er ’s avonds dineren en het was om je vingers van af te likken. Bovendien kan je er ontspannen genieten van je maaltijd aan een tafeltje langs de bar, in een gezellige hoek of in de orangerie.

Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel
Ariane Hotel

Ook logeren in Ariane hotel...?

Heel goede keuze want logeren in Ariane hotel zorgt voor een onvergetelijke ervaring in het hart van het prachtige Ieper.
Heb je na het lezen interesse gekregen om te logeren in dit fantastische hotel? Neem dan zeker eens een kijkje op Ariane hotel!

Booking.com
Deals Booking
Bespaar minstens 15% op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties, te herkennen aan de Vakantiedeal-badge in de zoekresultaten en bij de kamerselectie. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 9:59 uur CET op 30-09-2024 voor verblijven met een incheckdatum vanaf 29-03-2024 en een uitcheckdatum op of voor 30-09-2024. De korting is alleen van toepassing op de kamerprijs (exclusief eventuele toeslagen of belastingen). Als je wijzigingen aanbrengt in je boeking, kun je je korting verliezen. In dat geval ben je het volledige bedrag verschuldigd. Korting kan niet worden gebruikt in combinatie met enige andere promotie behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label 'Partneraanbieding' zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Lekker eten in Ieper

Ieper staat bekend om zijn rijke culinaire tradities. Er zijn veel restaurants en cafés in de stad waar je kunt genieten van de lokale specialiteiten en andere gerechten uit de Belgische keuken. Hier zijn een paar aanbevelingen om te lunchen of te dineren in Ieper.

Lunch in "Fika Today"

Fika is een gezellige koffie- en lunchbar op een boogscheut van de Menenpoort. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van je heerlijke eten en drinken en dit te midden van het “jungle interieur met een industrieel kantje” (zoals ze het zelf beschrijven). Reserveren vooraf is aangewezen!

Adres: Menenstraat 10, 8900 Ieper

Fika
Fika
Fika
Fika
Fika
Fika
Fika

Diner in Marktcafé "Les Halles"

Marktcafé ‘Les Halles’ is een populaire brasserie op de Grote Markt van Ieper. Het restaurant biedt een gezellige en ontspannen sfeer en op het menu kan je kiezen voor streekgerechten, warme of koude tapas, pasta, hamburgers, visgerechten, salades of de gekende klassiekers. Een aanrader zouden de Tapas zijn, maar wij kozen er voor de hamburger die heel erg lekker was. Proef er ook zeker een lokaal biertje.
Vergeet niet om vooraf even te reserveren want het was er erg druk.

Adres: Grote Markt 35, 8900 Ieper

Marktcafé Les Halles
Marktcafé Les Halles
Marktcafé Les Halles
Marktcafé Les Halles
Marktcafé Les Halles

Dit zijn slechts enkele voorbeelden (van waar wij geweest zijn) van de vele restaurants en cafés die Ieper te bieden heeft. Ongeacht waar je besluit te eten, je zal zeker genieten van de lokale gerechten en gastvrijheid.

Onze 3 daagse planning met alle bezienswaardigheden in Ieper

Ik geef graag onze planning van de 3 dagen mee. We hebben ze op het moment zelf nog aangepast aan de weersomstandigheden. Wil je nog wat schuiven, dan kan dat natuurlijk altijd. Maar zo heb je een idee wat je op een dag zoal kan doen.

Dag 1

 • We startten met de Palingbeek wandeling van 12,4 km.
 • Bezoek aan het Hooge Crater museum +-1u15 Open van 10u tot 21u.
 • Daarna naar het Hooge Crater Cemetery dat aan de overkant van de straat ligt.
 • Wat verderop ligt Kasteeldomein ’t Hooge.
 • Inchecken in Ariane hotel.
 • Last Post aan de Menenpoort stipt bijwonen.
 • Diner in Marktcafe Les Halles.

Dag 2

 • Meteen naar Tyne Cot Cemetery zodat we dit zeker bij droog weer konden zien.
 • In het terugkeren eerst naar Liverpool Scottish Memorial Stone & Royal Engineers Grave – Railway Wood
 • Daarna verder naar Hill 62
 • Dan keerde we terug naar het centrum en gingen we lunchen in Fika.
 • Aangezien we al in het centrum zaten was het volgende op de planning de stadswandeling van 6.6km in het centrum van Ieper.
 • ’s Avonds gingen we dineren in Ariane Hotel.

Dag 3

 • Tegen openingstijd stonden we aan het Yper museum.
 • Daarna bezochten we het In Flanders Field museum met het bijhorende bezoek aan de Belforttoren.
 • Lunchen gebeurde in het Museum café.

Na een fantastisch verblijf van 3 dagen in Ieper was het tijd om afscheid te nemen van deze charmante stad en terug te keren naar huis, met vele mooie herinneringen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?

Terugblik op een driedaagse in Ieper

We hebben tijdens de 3 dagen heel veel bijgeleerd over onze voorgeschiedenis en vooral rond de periode van de Gro(o)te Oorlog. Ieper is een mooie gezellige stad waar het fijn is om te vertoeven. Wil je zeker zijn dat je de belangrijkste bezienswaardigheden gezien hebt dat deze mooie stad te bieden heeft, kan je zeker onze planning gewoon volgen. Kijk zeker ook eens op Instagram naar mijn “Highlights van Ieper”. Zo zie je meteen wat je allemaal kan verwachten van de verschillende bezienswaardigheden in Ieper.

Wil je graag nog andere bezienswaardigheden in deze regio ontdekken? Klik dan zeker eens door naar de site van Toerisme Westhoek en Visit Ieper.

Ik wil ook graag Visit Ieper en Toerisme Westhoek nog bedanken om ons wegwijs te maken in deze mooie stad.

Nog vragen of bedenkingen? Aarzel niet om me te contacteren.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Wauw, wat is er veel te zien en doen in Ieper! De stad ziet er mooi uit, al geeft het verleden ook een rauw randje mee. Een prima combinatie voor een intrigerende trip! Heerlijk, jouw artikel bomvol tips!

  1. Dank je wel Marcella voor je enthousiaste reactie. Ieper is absoluut de moeite.

 2. Wat leuk om hierover te lezen! Ik ben toen ik op de havo zat hier geweest voor geschiedenis. Ik herinner mij vooral nog de begraafplaatsen en de loopgraven en vond dat zo indrukwekkend. Nu, jaren later, zou ik nog wel eens terug willen, want ik ben heel veel vergeten en vind het wel heel interessant. En zo te zien is er genoeg te doen naast wat wij toen met school deden

  1. Dank je Linda. Kom zeker nog eens naar Ieper want ik vermoed dat er inderdaad al veel andere dingen bijgekomen zijn na al die jaren.

 3. Ik had werkelijk geen idee wat Ieper was en waar het ligt haha. Ik vind de oorlogen heel interessant dus leuk dat daar veel over te vinden is daar. Het ziet er ook echt knus uit.

 4. Ellen De Bisschop zegt:

  Mooie reportage Gundi, we zijn ook naar Ieper geweest en het is echt hoe jij het hier weer geeft. Prachtig. Groetjes Ellen x

  1. Dank je wel Ellen. Ik probeer inderdaad altijd te kijken vanuit de ogen van een toerist en wat zij leuk en interessant zouden kunnen vinden.
   Bedankt voor je leuke berichtje!

 5. Ieper is ook een van de mooie stad die ik al bezocht heb.
  Vooral voor hun geschiedenis van vroeger.

 6. Hala Mido zegt:

  Heel boeiend, dank voor de uitgebreide uitleg!
  Het enige wat ik niet begrijp is waarom een oorlogsmuseum ‘leuk’ moet zijn. En waarom de eigenaar het toelaat dat je lachend met geweren poseert. Maar dat is wellicht een persoonlijke mening.
  Voor de rest: doe zo voort!

  1. Ik snap je reactie en oorlog is helemaal niets leuk. Maar voor kinderen te boeien heb je soms toch wat inspiratie nodig. En dat is net wat ze hier gevonden hebben. Maar echt een heel interessant museum. Dank je voor het mooie compliment trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.