De Pier in Scheveingen
Foto ideeën hoekje Fotografie

5 Tips voor de perfecte foto van Scheveningen bij zonsondergang

Scheveningen bij zonsondergang fotograferen, dat was onze missie toen ik samen met mijn fotografie vriendinnen van de ‘koetjesclub’ er vorig jaar opuit trok. We hadden al zoveel mooie foto’s van de pier van Scheveningen gezien, dat we die ook wel eens wilden gaan verkennen. Zo gezegd, zo gedaan.

Scheveningen beach

Na een rit van ongeveer 2 uur waren we op onze bestemming. Eerst nog even gezocht naar een parking. Gewoon langs de kant van de weg parkeren is namelijk geen aanrader. Je kan er ook maar beperkt parkeren. Daarom kozen we voor een ondergrondse ‘veilige’ parking.

Het was schitterend weer, dus een perfecte dag voor een dagje Scheveningen Beach.
We zijn eerst iets gaan drinken op één van de terrasjes van de vele beach bars. Super gezellige plek maar door het vele volk niet zo gemakkelijk om een plaatsje te bemachtigen, en eerlijk gezegd kon de prijs ook wel tellen.

Fotovrienden
Onze beste vriend voor vandaag...
Scheveningen

Fototoestel in actie

De tijd vloog, dus hebben we ons dan toch recht gezet om wat meer van Scheveningen te ontdekken dan alleen de beach bar. Meteen recht op ons doel af…. De Pier van Scheveningen!

 

Scheveningen
De Pier in Scheveingen
De Pier
Scheveningen bij zonsondergang

Er is een geheel overdekte wandelpromenade met daarboven een open wandeldek. Op het einde  heb je een hoge uitkijktoren (waar je bij mooi weer wel 17 kilometer ver kan zien) en waar ook een bungeejump staat. Dan is er natuurlijk ook nog het bekende reuzenrad.

Bungy Jump

Foodboulvard

Ook wanneer je foto’s neemt moet je af en toe eens iets eten. Er zijn verschillende eetgelegenheden op de Pier. Er is niets dat je kan bedenken dat ze er niet hebben. Van een pannenkoekenrestaurant tot een hamburgertent, een vitamine bar, een pizzeria, een gewone bar, een ijssalon, een friterie, het restaurant Zilt, een kibbelingrestaurant en een lounge waar je kan genieten van een prachtig uitzicht. En als je daar je zin niet vindt, is er aan de overkant van de dijk ook nog een Mc Donalds… 🍔😁

Zelfs onder de Pier is het super mooi. De steunpalen hebben allemaal hevige kleurtjes gekregen. Instagram plekje bij uitstek dus.

De Pier

Scheveningen bij zonsondergang

Scheveningen bij zonsondergang
Scheveningen bij zonsondergang

Dan was het eindelijk het moment waarvoor we eigenlijk naar hier gekomen waren… De zonsondergang in Scheveningen begon zich in te zetten.

Een uurtje nadat de zon opkomt of voor de zon werkelijk ondergaat begint het “gouden uurtje“. Het licht is dan heerlijk zacht en heeft een warme, goudachtige kleur.  Ik maak graag gebruik van dit moment van de dag om foto’s te nemen. Weet je dat er zelfs een app bestaat die je verwittigt wanneer het gouden uur begint, namelijk de “Magic Hour” app.

Je kan daar bijvoorbeeld je locatie instellen en dan gaat de app je verwittigen wanneer het gouden uurtje start, maar ook bijvoorbeeld wanneer de zon opkomt. Handig ding die app.

Magic Hour App
Magic Hour App

We hebben ons geïnstalleerd op het strand met de zee, de ondergaande zon en de pier voor ons. En dan was het wachten en instellingen uittesten op ons fototoestel. Welke dat precies zijn ga ik je nu vertellen…

Tips voor het fotograferen van Scheveningen bij zonsondergang

1. Gebruik een statief

Als je een zonsondergang wil fotograferen of beter nog, als je wil fotograferen wanneer het donker wordt, kan je dit best doen met een statief.
Doordat je gaat werken met een veel langere sluitertijd (zodat er meer licht kan binnenkomen) kan je niet meer werken zonder statief. Mocht je het wel doen, gaat je foto bewogen zijn.

Zonsondergang bij Scheveingen
Hier zie je trouwens hoe het licht kan wijzigen door de de witbalans aan te passen (verder meer hierover)
Beeldstabilisator lens fototoestel

2. Fotografeer in de manuele stand

Wanneer je op automatische stand gaat fotograferen, gaat je fototoestel het gebrek aan  licht willen compenseren door te flitsen of door te overbelichten. Dan gaat je foto niet zijn zoals jij hem hebben wil. Ik fotografeer dus altijd op manuele stand. Daar kan je alles zelf instellen.

Diafragma

Het diafragma: dit is het getal waarmee je de scherptediepte van je foto kan bepalen. In dit geval ga je best een scherpte hebben tussen f8 en f11. Hoger kan soms zorgen voor onscherpte. Ik gebruikte echter voor de meeste van mijn foto’s f20 maar ik heb er ook enkele met f8. Hangt ook wat af van je type toestel. Hier moet je zelf wat mee experimenteren.

ISO-Waarde

De ISO-waarde: dit is de vroegere ASA. Die zet je hier best niet te hoog want anders krijg je ruis op je foto’s. Ik heb hem meestal tussen de 100 en de 400 gezet. In een enkel geval ook eens op 800 maar dat is echt op het randje voor ruis. Dan krijg je wel een heel andere effect. Ook zeker eens uitproberen allemaal.

Sluitertijd

De sluitertijd kan je dan natuurlijk ook instellen. Die is, zoals ik reeds zei, heel wat langer bij avondforografie. Ik experimenteerde ook met verschillende sluitertijden om het effect te zien.  Ik nam foto’s met een sluitertijd van 1/60sec. Maar ook 1/15sec en het langste dat de sluiter openstond was 25.0sec.

Wil je nog meer leren over de instellingen van je camera en hoe je foto’s neemt? Dan kan dit van thuis uit via de online cursussen van ZK-Academie

Meer hierover in mijn artikel: 15 dingen die je kan doen in Corona tijden

3. Maak gebruik van de zelfontspanner

Zelfontspanner fototoestel

Je werkt al op statief. Je schakelde je beeldstabilisator uit en toch zijn je foto’s nog onscherp. In dit geval heb ik nog een extra tip… stel je zelfontspanner in of werk met een afstandsbediening. Ik kan op mijn fototoestel kiezen voor een zelfontspanner van 2 seconden of van 10 seconden. Wanneer je dit niet doet, beweegt je fototoestel bij het indrukken van de ontspanknop en kan je bewegingsonscherpte hebben.

Tenslotte moet je er ook nog voor zorgen dat de riem van je fototoestel niet beweegt in de wind, want ook dit kan voor bewogen foto’s zorgen!

4. Ga aan de slag met je witbalans

Ik toonde reeds in mijn artikel: de Siesegemkouter in Aalst dat je met je witbalans heel wat verschillende resultaten kan krijgen. Tijdens onze uitstap naar Scheveningen heb ik dat zelf voor het eerst ondervonden. (dankzij een goeie tip van één van mijn fotografievriendinnen.)
Oordeel zelf maar….

Witbalans Canon EOS 70D
Zonsondergang bij Scheveningen
Zonsondergang bij Scheveningen

Hier zie je welk resultaat je kan krijgen door enkel en alleen je witbalans aan te passen.

Scheveningen bij zonsondergang
Zonsondergang bij Scheveningen
Zonsondergang bij Scheveningen

Zeg nu zelf, de pier van Scheveningen bij zonsondergang, in welke tint ook, is toch echt wel de moeite.

5. Probeer ook het blauwe uurtje of the 'blue hour'eens uit

Zonsondergang bij Scheveningen

Het blauwe uurtje is het verschijnsel dat ’s ochtends, het uur voor zonsopkomst en ’s avonds,  net na zonsondergang voorkomt. Dus eigenlijk de schemering bij overgang tussen dag en nacht. De lucht en de omgeving gaan dan een blauwe kleur aannemen. Het blauwe uurtje duurt meestal slechts een aantal minuten en niet een uur zoals je uit de benaming zou opmaken.

De Pier

Ik vond de kleuren op deze foto zo mooi dat ik hem zelfs op hout heb laten afdrukken om bij ons thuis op te hangen.

Zelf naar Scheveningen?

Ik hoop dat ik je wat kunnen inspireren heb om zelf eens creatief aan het werk te gaan met je fototoestel.

Wil je ook Scheveningen bij zonsondergang zien?
Via Booking.com kan je kijken voor eventueel vervoer ernaartoe en / of een hotelletje.

Booking.com

Liever de Belgische kust? Ik heb de leukste hotspots van Oostende en Koksijde netjes opgesomd.

Wanneer je mijn tips gebruikt hebt, of wanneer jij mij een tip kan geven hoor ik het graag.
Wil je geen enkele van mijn posts missen, schrijf je dan zeker in op mijn lijst.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Scheveningen bij zonsondergang
Scheveningen bij zonsondergang
Zonsondergang bij Scheveningen

Deze vind je misschien ook leuk...

21 reacties

  1. Wat heb je de Pier mooi in beeld gebracht. Leuke foto: de vier camera’s en de vier drankjes. Ik kan me trouwens voorstellen dat je er van de prijs schrikt. Toch één van de populairste plekjes van Nederland.

    1. Dank je wel voor je lieve comment. Het was er wel super gezellig. Dus was het waard.

  2. Heel mooi ?

    1. Dank je wel 🙂

  3. Scheveningen is heel fotogeniek! Ik heb zelf aan de voet van de Pier gewerkt, dus ik had het iedere dag als uitzicht. Handige tips en handige app die kende ik nog niet!

    1. Zalig om dat elke dag te zien. Maar op duur is het waarschijnlijk ook zo speciaal niet meer. Graag gedaan. Fijn dat ik je iets kunnen bijleren heb. 🙂

  4. Een strand en zonsondergang zijn een goede combinatie voor prachtige foto’s. Leuk dat je zo duidelijk laat zien wat de witbalans al doet met de kleuren van een foto.

    1. Ik ben ook gek op die combinatie. Toch een immens verschil he die witbalans.

  5. Ik houd echt zo van gouden uurtjes en fotograferen met zonsondergang. Wel vind ik zonsondergangen met wolken mooier dan zonder. De kleuren komen dan nog beter uit. Scheveningen lijkt mij ook een hele leuke plek om eens de zonsondergang te fotograferen.

    1. Ja dat is wel waar. Dat geeft de foto nog een extra dimensie.

  6. Wat een mooie foto’s! Ik wil deze zomer ook eens naar de pier van Scheveningen, maar dan denk ik wel dat ik met de fiets ga. Toch proberen die files te omzeilen 😉 MAar dan probeer ik wel het Gouden Uurtje mee te pakken.

    1. Zou voor mij niet haalbaar zijn. Het is al 2uur met de auto. Maar gelijk heb je. En moet je zeker doen. En het blauwe uurtje is ook heel mooi.

  7. Wow wow wow, wat een waanzinnige foto’s!! Scheveningen is echt mijn favoriete badplaats, al ben ik er lang niet meer geweest. Maar je inspireert mij zeker om ook eens ’s avonds die kant op te gaan. Echt ontzettend mooi gedaan!

    1. En van jouw reactie word ik helemaal blij! Dank je wel Anne voor je enthousiasme. Het doet me plezier dat je er iets aan had!!!

  8. Kelly zegt:

    Ik vind de pier van Scheveningen altijd een beetje ‘vergane glorie’ maar ik heb gehoord dat ze deze gelukkig hebben opgeknapt. Je hebt de pier in ieder geval heel mooi vastgelegd. Het is al een aantal jaar geleden dat ik er was…en iedere keer als ik er ben, is het slecht weer.

    1. Toen wij er waren waren ze volop aan het werk. Moet eerlijk zeggen dat ik daar niets oud gezien heb. Integendeel. Misschien nog eens een poging wagen… 😉

  9. Wat een gave foto’s én handige tips! Ik ben al heul lang niet meer in Scheveningen geweest, dus ik moet maar weer eens een tripje plannen. En een fijn hotel boeken natuurlijk!

    1. Dat zou ik er volgende keer ook willen bijboeken. Lijkt me leuk om daar langer te verblijven en beter de stad te leren kennen.
      Dank je wel trouwens.

  10. Wat een mooie foto’s! Ik ben als kind wel eens in Scheveningen geweest, maar nooit om te fotograferen tijdens zonsondergang. Ik wil dat zeker eens doen. Wij zitten er aan te denken om eens een weekendje Scheveningen en Den Haag te doen. Dan heb ik zeker iets aan deze tips

  11. Toeval wil, dat ik deze week in Scheveningen en omgeving ben. Hopelijk zit het weer een beetje mee, zodat ik tips in praktijk kan brengen. Bedankt voor de duidelijke info.

    1. Heel graag gedaan. Fijn dat ik je kon helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.