Koffer inpakken
Reistips

Bagage verloren? 7 tips waar je vooraf best aan denkt

Je staat er niet echt bij stil tot het gebeurt. Je komt eindelijk toe op je vakantiebestemming. Nog even en je kan beginnen genieten van je welverdiende vakantie. Dan sta je aan de bagageband te wachten en per koffer die  naar beneden komt begin je wat zenuwachtiger te worden. Waar blijft jouw koffer? Tot er geen koffers meer volgen en de jouwe er nog steeds niet bij is. Je bagage is verloren. Je nachtmerrie komt uit terwijl je op duizenden kilometers van huis zit. Of misschien heb je nog iets meer geluk en heb je toch 1 van je 2 koffers gekregen. En dan? Wat moet je dan doen en waar let je best op wanneer je je koffers maakt om op vakantie te vertrekken? Ik zet alle tips graag voor jou op een rijtje want ik kan je verzekeren dat het niet fijn is om zo aan je vakantie te beginnen.

Bagage verloren

Zat jij al op vakantie zonder bagage?

Ik was nog nooit eerder een koffer kwijt geweest toen we op reis gingen. Je denkt dus wel eens van ‘Wat als…’ maar meer ook niet. Ik hield dus wel met iets rekening maar dat bleek toch onvoldoende te zijn.

Want onze laatste vakantie op Zakynthos begon met maar 1 van onze 2 koffers. Onze eerste nacht heb ik niet goed geslapen en de volgende halve dag brachten we door al bellend naar België en met enkele bezoekjes aan de apotheek en de shops. Ik spreek voor het schrijven van dit bericht dus volledig uit eigen ervaring. De keren dat ik mezelf daar toen vervloekt heb, zijn niet meer te tellen. Daarom wil ik heel graag mijn ervaringen delen zodat, wanneer jullie in dezelfde situatie zouden zitten, misschien niet de problemen hebt die ik had.

Zorg bij het inpakken van je koffer dat je 1 à 2 dagen zonder kan.

7 tips die je veel rompslomp kunnen besparen

Bagage band
Bagage verloren. Waar let je op?

Het is nooit fijn om een deel van je bagage te moeten missen, en je zal altijd wel iets ontbreken, maar als je bij het maken van je koffers even goed nadenkt, kan het je op vakantie een hoop kopzorgen schelen. Hoe wapen je je nu het beste tegen dergelijke voorvallen?

1. Verdeel je bagage

Verdeel je bagage over verschillende koffers wanneer je meer dan eentje meeneemt natuurlijk. Dat helpt niets als je allebei je koffers kwijt bent. Maar als je 1 van de 2 hebt, zoals wij toen, kan je toch een beetje verder.
Ik verdeelde meestal wel het ondergoed en ook wel een beetje van de kledij maar op de schoenen lette ik niet echt. In Zakynthos zaten bijna al mijn schoenen in de ene koffer en die van mijn man in de andere. Gevolg, ik heb daar een tijdje met slippers (maat 44 ) van mijn man aangelopen. 😊

Vergeet de zonnecreme niet

Verdeel ook de zonnecrème over je verschillende koffers. Ik stop die meestal allemaal samen in een toiletzakje. Maar als je die kwijt bent heb je niets. Een busje zonnecrème kan je gelukkig wel snel gaan kopen. Maar je moet wel meteen op tocht (tenzij er een winkeltje in je hotel is).

Toiletgerief in verschillende toiletzakken

Ook je toiletgerief verdeel je best een beetje over je koffers. Stop de kam van je man en de borstel van jou in verschillende koffers. Zo hadden wij toch minstens 1 kam / borstel om even verder te kunnen. Ook je tandenborstels kan je misschien verdelen? Ik weet het, niet meteen hygiënisch maar nood breekt wet zeker? Mijn man had een tandenborstel en ik niet. Wij hadden wel het geluk dat het hotel op de kamer een tandenborstel en tandpasta liggen had. Dus daarmee was mijn probleem meteen opgelost en moesten we niet vlug een tandenborstel gaan kopen..

Stop je toiletzak ALTIJD in een plastiek zak. Zo voorkom je dat wanneer je shampoo gaat lekken al je kledij besmeurd is.

2. Check tijdig in

Probeer ook niet als laatste in te checken want dan zit je bagage ook vaak als laatste op het vliegtuig. Bij ons had dat er nu helemaal niet mee te maken want wij hadden in het begin ingecheckt. Maar het kan helpen.

3. Hou dagelijkse medicatie bij jou

Stop je dagelijkse medicatie nooit in je koffer maar hou ze in je handbagage. Check dit best wel vooraf bij de vliegmaatschappij wat toegelaten is en wat niet. Ik hoorde dat dat niet mag, maar ik denk dat je 1 kladje van je medicatie, die je echt niet kan missen, gerust in je handbagage kan stoppen.

4. Voorzie voor minstens 1 dag reserve ondergoed

Stop in je handbagage altijd wat je nodig hebt mocht je koffer zoek raken. Zo stop ik er altijd voor minstens 1 dag ondergoed voor elke reiziger in, eventueel zwemkledij (is trouwens ook handig als je toekomt in het hotel en graag zo snel mogelijk gaat zwemmen; dan hoef je er niet in je koffer achter te zoeken) en de zaken die je echt niet kan missen de eerste dagen.  Zo ben je zeker dat je de eerste dagen iets hebt en toch makkelijk verder kan.

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?

5. Kostbare spullen stop je niet in je koffer

Kostbare spullen zoals juwelen, laptop, camera, …. stop je niet in de koffer die in de ruimbagage gaat. Ben je hem dan kwijt (en wie weet wel voor altijd?) dan ben je kostbare spulletjes niet kwijt. Zorg ook dat je lader van je telefoon en andere belangrijke spullen in je handbagage zit, zo voorkom je dat je ook nog onbereikbaar wordt.

6. Personaliseer je koffer

Een grijze Hedgren koffer hebben heel veel mensen. Maar een grijze Hedgren koffer met een leuk herkenbaar sjaaltje / lintje van jou aan heb alleen jij. Dit is trouwens niet alleen handig om je koffer achteraf te beschrijven, maar je ziet meteen zonder te moeten checken dat het jouw koffer is als hij van de band rolt. Hang ook een label met je naam en adres aan je koffer.

bagage kwijt

7. Weet waar je koffer is

Stop een Apple Airtag of een andere bagage tracker in je koffer. Dan kan je verbinding maken met je telefoon en precies zien waar je koffer zich ergens bevindt.Je denkt misschien net zoals ik eerst. Wat ben je daar nu mee als je hem kwijt bent? Maar wij zaten te wachten en wisten NIETS. Was hij al onderweg? Stond hij nog steeds op Zaventem? Het zou me meer rust gegeven hebben mocht ik geweten hebben waar mijn koffer was. Check wel vooraf bij de vliegtuigmaatschappij of je dat mag meegeven in de ruimbagage?

General banners

Reis met handbagage

Reis enkel met handbagage. Als dit kan dan hoef je je over al het voorgaande geen zorgen te maken. Dan hou je gewoon je koffertje bij jou in de cabine en ben je meteen na de landing ook snel weg op de luchthaven. Maar dan mag je niet zijn zoals ik, die graag veel verschillende outfits aantrekt op vakantie, en met een paar schoenen niet voldoende heeft.

Bagage verloren! En nu?

Wanneer je koffer niet van de band rolde, ga je op de luchthaven meteen naar de ‘Lost &Found’ balie. Daar ga je aangifte moeten doen van je verloren bagage. Je hebt daarvoor je bewijsje nodig dat je kreeg met de stickers op van je koffer en natuurlijk ook de gegevens van je reservatie. Je zal moeten noteren hoe je koffer er uit ziet en uit welk materiaal hij bestaat. Neem daarom ook best een foto van je koffer. Dan kan je makkelijk tonen hoe je koffer er uitziet. Best neem je ook contact op met de verantwoordelijke van de vliegtuigmaatschappij ter plekke. Die gaan je ook verder kunnen helpen.

Doe hier aangifte bij verloren bagage

Vertrek goed voorbereid op vakantie

bagage kwijt

Ik hoop dat je bagage nooit verloren gaat, maar zeg nooit nooit. Voor je het weet, heb je prijs. Hopelijk heb ik je met deze tips wat kunnen helpen om je bewust te maken van hoe je best je bagage inpakt als je op vakantie gaat. 1 ding is zeker: de ontlading toen we hoorden dat onze koffer er was, was groot. Een verwittigd man / vrouw is er 2 waard.

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Check dan zeker eens welke mogelijkheden je allemaal hebt vanop Brussels airport qua parkeren en bestemmingen.

Een fijne en hopelijk zorgeloze vakantie gewenst!

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Bol AlgemeenBol Algemeen

Deze vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Goede tips. Een goede voorbereiding voorkomt een hoop problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.