Hotspots in Oostende
België Reizen West-Vlaanderen

Hotspots in Oostende – Inclusief regenprogramma

In mijn lijstje van hotspots in Oostende wil ik je graag laten kennismaken met de bezienswaardigheden van Oostende. Ik kende Oostende vooral van bezoekjes in de zomer. Dan breng je vooral een bezoek aan één van de vele stranden die Oostende rijk is. Maar ook in de herfst kan je er heerlijk gaan uitwaaien.  Je moet dan zeker wel een regenprogramma voorzien want wie België een beetje kent, weet dat we regelmatig hemelwater over ons krijgen.  Ook tijdens ons herfstweekend in oktober was dat niet anders. Dus ik zocht een alternatief regenprogramma en geef dit graag aan jullie mee.

Hotspots in Oostende

Oostende - stad aan de Belgische kust

Oostende is een stad in de provincie West-Vlaanderen, die ongeveer in het midden van de Belgische kust ligt. Aan de rechterkant ben je 35 km van de Nederlandse grens verwijderd. Links kom je na 30 km aan de Franse grens. De stad telt ongeveer 71.500 inwoners en beschikt over een zee- en luchthaven.

Kaart_kust
Kaart: De kust
Oostende

Hoe te bereiken ?

Met de trein:
Dat Oostende te bereiken is met de trein wisten we al. Maar wist je ook dat het station heel dicht bij het strand en het centrum van Oostende ligt? Perfect haalbaar te voet. Er is een rechtstreekse verbinding naar Kortrijk, Brussel en Antwerpen.

Met de auto:
Wanneer je met de auto gaat, rij je in ongeveer 1 uur en 10 minuten op de E40 van Brussel naar Oostende.
Je kan ook de E17 nemen vanuit Antwerpen en vervolgens de E40 richting Oostende.

De kusttram:
Wil je van de ene naar de andere badplaats reizen, kan je ook perfect de kusttram nemen. Tijdens de zomerperiode komt er al om de 10 minuten een tram voorbij. In de winter is dit om de 20 minuten en tijdens het voor- en naseizoen en de krokus- en kerstvakantie om het kwartier. Je kan een ticket kopen in een lijnwinkel of betalen via SMS.

De Blablabus:
Dit is een bus die je op vrijdag, zaterdag en zondag 2x daags kan nemen van Lille naar Oostende. Hij maakt een tussenstop in Brugge. Vanuit Oostende is dit op zaterdag en zondag, eveneens met tussenstop in Brugge.

Het vliegtuig:
Oostende heeft ook (op een paar minuten rijden van het centrum) een internationale luchthaven.

Parkeren in Oostende?

Gratis parkeren:

 • Randparking Oosteroever: Hier is er een vlotte verbinding met de Kusttram.
 • Centrumbus – randparking Maria Hendrikapark aan 0,50 euro
 • Randparking Maria-Hendrikapark :

  Te voet ben je op 5 minuten aan het begin van de winkelstraat.
  Om de 30 minuten kan je de centrumbus nemen.
  Of je kan er gratis een fiets lenen voor 1 dag.

Betalend parkeren:
Er zijn veel betaal parkings waar je je auto, kwijt kan. Voor meer info over de parkeertarieven kan je best de site eens bekijken?.

Hotspots in Oostende

1. Fort Napoleon

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

De Oosteroever is het stadsgedeelte tussen de havenmond, de Spuikom en een duinengordel. Hier kan je onder andere Fort Napoleon terugvinden.
Tot nu had ik nog nooit van Fort Napoleon‘ gehoord. Het was dan ook een aangename verrassing om deze hotspot in Oostende te ontdekken. Fort Napoleon, vroeger Fort Imperial genoemd, is één van de drie forten die Napoleon Bonaparte rond Oostende wou bouwen. Hij vond Oostende namelijk een belangrijke strategische plek in zijn oorlog tegen de Engelsen. Uiteindelijk bleek dat dit nergens voor nodig was, want de Engelsen waren helemaal niet meer geïnteresseerd in Oostende. Fort Imperial was het enige dat ooit zou afgewerkt worden.

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

Waarom heeft dit gebouw een vijfhoekige vorm?  Bovendien hebben de schietgaten in de muren een driehoekige vorm! Waarom zou dat zijn? Tijdens je bezoek kom je meer te weten over de plek die het decor was voor honderden jaren geschiedenis en over het leven van vroeger en nu in het fort.

Je kan doorheen je tocht op 20 punten even stilstaan en luisteren naar de verhalen die verteld worden. Best wel interessante informatie vond ik.

Het wonder is geschied!

Er was dit jaar in Fort Napoleon ook een tijdelijke expo namelijk Het wonder is geschied! 20 jaar nieuwe Vlaamse film. Van Noordzee, Texas tot D’Ardennen

Doordat het filmfestival wegens COVID-19 dit jaar van september naar januari verhuisde, wilden ze in Oostende die leegte opvullen door deze tentoonstelling te organiseren.
Leuk om eens rond te lopen langs de kostuums die je kent uit verschillende Vlaamse films. Van The Broken Cirkel Breakdown, Niet Schieten, Rundskop tot De Helaasheid der Dingen.. van alle films vind je er welk iets. Met het handige programmaboekje en de verschillende luisterpunten kom je er heel wat over te weten.
Jammer genoeg liep deze expo af op 11/10/2020.
Het filmfestival van Oostende gaat dit jaar door van 15 tot 23 januari 2021.

Praktische informatie

Voor een bezoekje aan het fort moet je ongeveer een uurtje uittrekken.
Je kan in het fort eveneens terecht voor teambuilding activiteiten of voor het afhuren van één of meerdere zalen.

🗺️ Bereikbaarheid:

 • Met de auto kan je er heel makkelijk geraken door de signalisatiebordjes te volgen. Het fort Napoleon ligt op de Oosteroever aan de Koninklijke Baan N34 Oostende- Knokke. De parking is 100m van het fort gelegen en gratis.
 • Wanneer je echter in het centrum van Oostende bent, neem je gratis de veerdienst. De overzetboot is beschikbaar vanop de Visserskaai ter hoogte van het Vissersplein. Er kunnen maximum 50 personen en 20 fietsen per vaart mee. Deze vaart naar het Maritiem Plein op de Oosteroever. Vanaf de afstap plaats is het nog 15 minuten wandelen tot aan het fort.

💶 Standaardprijs is 9€
Er is een aangepast tarief voor kinderen en groepen. Je kan je tickets online bestellen.
Wanneer je de gratis kustpas hebt, kan je deze hotspot in Oostende met korting bezoeken.

📆 Openingsuren: gesloten op maandag behalve op feestdagen en tijdens Belgische schoolvakanties.

Hotspots in Oostende

Fort Napoleon Belevingsbrasserie

Hotspots in Oostende
Belevingsbrasserie Fort Napoleon

Na je bezoek aan het fort kan je nog even chillen in het aangename en gezellige decor van de belevingsbrasserie. Je zit er letterlijk tussen de duinen. Maar je kan ook kiezen om op het terras of het dakterras te gaan zitten. Je honger stillen of gewoon iets drinken, alles is mogelijk. Zeker eens doen want het is er echt aangenaam vertoeven.

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

2. De Oosteroever

Je kan na je bezoek aan Fort Napoleon prima uitwaaien door een wandeling te maken in de duinen en langs de halve maan. Dit stukje Oostende is nog niet zo druk. Prima dus om te onthaasten en te genieten van de kust in zijn puurste vorm.

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

De halve maan  dankt zijn naam aan zijn vorm.
Ik had dit (= Oosterstaketsel haven Oostende) al vaak van aan de overzijde van het water gezien, maar hier was ik nog nooit geweest. Een leuke ontdekking…

Hotspots in Oostende

Op die tocht ga je dan zeker ook kennismaken met “Lange Nelle”. Deze vuurtoren is de vierde in de geschiedenis van Oostende en de derde op die locatie. Hij is 65 meter hoog, telt 324 treden en zorgt er sinds 1949 voor dat de vissers veilig de haven binnenvaren. 

3. James Ensor huis

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

Ik twijfelde eerst even of we het James Ensor huis wel zouden bezoeken, maar ben ik blij dat ik het gedaan heb. Zelfs voor iemand die niets van schilderkunst af weet, is dit echt de moeite.

De Belgische schilder James Ensor is afkomstig van Oostende. Hij leefde van 1860 tot 1949.
Het  James Ensor huis is de uitvalsbasis waar hij woonde en werkte vanaf 1917 tot aan zijn dood. Het is trouwens nog in de originele staat gebleven en werd na zijn dood van woonhuis naar museum gepromoveerd.

Het belevingscentrum omvat het woonhuis van James Ensor en ook vijf interactieve belevingsruimtes. Je krijgt een duidelijke kijk op zijn leven en zijn schilderijen. Maar ook zijn familie en interieurspullen zijn niet langer een geheim. Zijn bekende blauwe salon is nog net hetzelfde als toen.

Aan de hand van ingesproken teksten op de audio guide ben je geboeid van het begin tot het einde. Voor de allerkleinsten onder ons is er trouwens een aangepaste tekst. Zij worden namelijk toegesproken door Gust, de vroegere huisknecht van Ensor. Gust verklapt verschillende anekdotes over de beroemdheden die hier over de vloer kwamen, het leven in het huis en de familieleden.

Het James Ensor huis staat dus helemaal terecht bij mijn hotspots in Oostende.

Een blik op het belevingscentrum en het authentieke woonhuis van James Ensor

Praktische informatie

Wil je graag het originele huis van James Ensor bezoeken?

📍Adres: Vlaanderenstraatr 29 (Hoek Vlaanderenstraat – Van Iseghemlaan)

💶 Standaardprijs is 12€ weekend en 10€ op weekdagen.
Er is een aangepast tarief voor kinderen, jongeren en groepen. Je kan je tickets online bestellen op Ensorstad.be
Wanneer je de gratis kustpas hebt, kan je ook deze hotspot in Oostende met 2€ korting bezoeken.

📆 Openingsuren: open van 10u tot 18u.
Gesloten op maandag behalve op feestdagen en tijdens Belgische schoolvakanties.

James Essor Wandeling

Met je ticket kan je eveneens de James Ensor wandeling gratis doen. Tijdens deze wandeling neemt hij je mee langs 13 plekken die voor hem belangrijk waren. Bij elke stop krijg je bijhorende informatie. Je kan hiervoor een gratis app downloaden. Als je enkel de wandeling wil doen, betaal je eenmalig 5,49€.

4. The Crystal Ship

The Crystal Ship is een kunstroute in Oostende die je sinds 2016 kan terugvinden in de hele stad. Wereldbekende nationale en internationale kunstenaars creëerden meer dan 50 gigantische muurschilderingen op allerlei gebouwen in Oostende. Het is een ware ontdekkingstocht om ze allemaal op te sporen.
Ik heb er nu een paar nieuwe gezien (jaarlijks komen er bij) maar enkele jaren geleden ging ik al met mijn fotografie vriendinnen op speurtocht. Geniet hier maar van enkele pareltjes….

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

Je kan via Messenger een geleide wandeling doen om ze te vinden. De wandelroute concentreert zich vooral op het centrum. Sommige liggen wat verder uit het centrum. Daarom zou je ook de fietsroute kunnen volgen. Deze brengt je langs alle kunstwerken.

Voor meer informatie kan je terecht op de site van The Crystal Ship.
Bij Visit Oostende hebben ze trouwens een plannetje waar ze allemaal opstaan, gerangschikt per jaar en de kunstenaars staan er eveneens bij vermeld. Dit zijn dus vele hotspots in Oostende…!

5. De Mercator

Wanneer je Oostende binnen rijdt, zie je de Mercator vrijwel meteen aan je rechterzijde in de haven liggen. Je kan deze driemaster die in Schotland gebouwd werd, op een interactieve wijze bezoeken. Deze rondleiding is ook voor kinderen de ideale manier om hem te ontdekken.

Wist je dat in 1936 de Mercator het stoffelijk overschot van Pater Damiaan terug haalde?
Sinds 1961 werd de Mercator ingericht als museumschip. Na grondige renovatiewerken is het schip sinds 01 april 2017 eigendom van de Stad Oostende en behoort van nu tot het maritiem erfgoed van de Stad.

Hotspots in Oostende
Praktische informatie

📍Adres: Mercatordok

💶 Standaardprijs is 5€
Er is een aangepast tarief voor kinderen en groepen. Je kan je tickets online bestellen door een mailtje te sturen.
Wanneer je de gratis kustpas hebt, kan je ook deze hotspot in Oostende met 2€ korting bezoeken.

📆 Openingsuren: Voor meer info kan je terecht op de website zeilschipmercator.be

Hotspots in Oostende

6. Musea

Ook liefhebbers van musea komen in Oostende aan hun trekken. Je vindt er verschillende musea zoals Mu.ZEE (kunstmuseum aan zee), Stadmuseum Oostende, het museumschip Amandine (niet toegankelijk door Corona), Het Spilliaert Huis,
Voor meer info kan je terecht op de site van Visit Oostende.

7. Domein Raversyde

Het provinciedomein van Raversyde bestaat uit drie onderdelen:

 • Openluchtmuseum Atlantikwall
 • ANNO 1465
 • Het natuurpark

Openluchtmuseum Atlantikwall:

Hier wandel je door twee Wereldoorlogen in bunkers en loopgraven…
De “Atlantikwall” was de Duitse verdedigingslinie die de bezette gebieden moest verdedigen tegen de invasie vanuit het Westen. Je kan er meer dan 60 bunkers vinden maar ook ondergrondse gangen en observatieposten.

ANNO 1465:

Dit is één van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen. Bovendien één van de best bestudeerde middeleeuwse vissersgemeenschappen.
Stap binnen in het leven van de 15de-eeuwse vissersfamilies van Walraversijde en zie hoe ze leefden. De stemmen van de middeleeuwse bewoners begeleiden je met een audiogids door deze unieke site.

Het natuurpark:

Het natuurpark is een onderdeel van het provinciedomein Raversyde. Hier heb je niet minder dan 50 hectare unieke natuurbeleving aan zee. Een deel ligt in beschermd duingebied en dus  perfect voor een wandeling. Je ontdekt er een afwisselend landschap van water, rietvelden, graspartijen, hooilanden, beplantingen en bossen.

Praktische informatie

📍Adres: Nieuwpoortsesteenweg 636, Oostende

💶 Standaardprijs is

 • Atlantikwall: € 4
 • ANNO 1465: € 4
 • Combiticket (2 musea): € 7
 • Natuurpark: Gratis voor elke bezoeker

Wanneer je de gratis kustpas hebt, kan je ook deze hotspots in Oostende met 2€ korting bezoeken.

📆 Openingsuren: Voor meer info kan je terecht op de website raversyde.be

💡 Tip: Wie het natuurpark op een originele manier wil verkennen, kan de app ‘Raversyde Natuurpark’ downloaden. Hier vind je een spannend detectivespel waarmee je het gebied op een speelse wijze ontdekt!

8. Boottocht Oostende

Het volgende op het lijstje van hotspots in Oostende is een boottochtje maken.
Je kan verschillende tochten maken. Zo kan je een zee-excursie doen met Rederij Captain Blue, vanuit de haven van Oostende. Geniet mee van de kust vanop zee. Bekijk de Belgische kustlijn, de stad en de haven vanuit een heel ander standpunt en geniet van zon, zee en water.

📍Inschepingssteiger : Visserskaai rechtover nr 30 te Oostende – Ponton tussen Vistrap en Noordzeeaquarium 

➡️ Afvaarten zijn in juli en augustus. Op aanvraag kan je ook in mei, juni en september gaan. De online e-tickets blijven het goedkoopste, zelfs vs tickets met Kustpas ter plaatse. Met de Kustpas krijgt u geen extra korting online. Kustpas kan dus enkel gebruikt worden ter plaatse. Maar op de site van Captain Blue vind je nog veel meer uitleg.

Je kan eveneens het Thornton windmolenpark op zee gaan ontdekken. Terwijl je geniet van het heerlijk uitzicht en de deskundige uitleg krijgt van een Nederlands sprekende gids, vaar je zo een 30 km weg van de kustlijn. Daar ligt het windmolenpark. Krijg een unieke inkijk op dit project.

📍Inschepingssteiger : Hendrik Baelskaai 36 , Oostende

➡️ Afvaarten zijn van mei tot september. Voor meer informatie kan je op de site terecht.

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

9. Wandelen

Ook voor een heerlijke wandeling kan je in Oostende terecht.

 1. Op stap in Oostende
  Dit zijn 2 uitgestippelde wandelingen waarbij je alle bezienswaardigheden in Oostende te zien krijgt.
  📍Monacoplein 2, Oostende 8400
  💶 Prijs: Gratis
 2. Kunstwandelroute
  Deze route overspant de hele Vlaamse Kustlijn, tussen De Panne en Knokke-Heist. De Kustwandelroute is genieten van de natuur maar ook je verdiepen in het rijke maritieme verleden, oorlogsgeschiedenis of de Belle Epoque.
  📍Monacoplein 2, Oostende 8400
  💶 Prijs: 8€
 3. Wandeling “Oostendse Kreken”
  Ben je gek op de natuur dan is deze wandeling misschien wel iets voor jou? De route gaat door het historische krekengebied en de polders ten zuidoosten van Oostende. Velden, bosjes, weiden, kreken, fauna en flora komen op je pad..
  📍Monacoplein 2, Oostende 8400
  💶 Prijs: 3€
 4. Wandeling “Erfgoed met smaak”
  Hier krijg je een selectie van prachtige erfgoedlocaties. Je ontdek een aantal mooie panden waar je bovendien ook nog kan proeven. Garnalen en vis vind je nergens verser dan in Oostende. De restaurants of cafés bieden de bezoekers kwalitatieve en authentieke Oostendse specialiteiten aan.
  📍Monacoplein 2, Oostende 8400
  💶 Prijs: Gratis

Al deze, en nog verschillende andere wandelingen, zijn allemaal te verkrijgen bij Visit Oostende. Je kan bovendien kiezen tussen individuele wandelingen of groepswandelingen met gids.

Maria Hendrikapark

Een andere optie is dat je kiest voor de groene long van Oostende namelijk het Maria Hendrikapark.
Dit park is 56 ha groot, heeft mooie wandelpaden en 3 vijvers. Je kan aan de rand van de visvijver even uitrusten of zelf met een roeibootje of waterfiets varen. In dit park is ook ook het spiegelmeer, de ideale locatie voor een romantische wandeling of een sportieve jogging. Het Maria Hendrikapark wordt in de volksmond ‘het bosje’ genoemd.

Duinenwandeling

In één van de boeken van Lannoo, namelijk Groot Wandelboek Vlaanderen, staat er eveneens een leuke wandeling uitgestippeld. Deze vertrekt wel niet in Oostende. Maar na een ritje met de kusttram naar Wenduine, kan je van daaruit een mooie wandeling maken. Je kan kiezen of je gaat voor 10,2km of de ingekorte route van 8,6km.

Hotspots in Oostende dat je niet mag vergeten....

Ook langs het strand, de dijk en de duinen kan je in Oostende mooie wandelingen maken. Zeker niet te vergeten  zijn de 3 pieren waaronder de Halve maan op de Oostoever (te bereiken met de overzetboot).

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

10. Fietstocht

Ik vernoemde eerder al dat je “The Crystal Ship” ook als fietstocht kan afleggen.
Maar er is nog een andere fietsroute, namelijk “Het groen lint“. Het Groen Lint verbindt de groengebieden rond Oostende. Ontdek een heleboel groenplekken waar het fijn is om even te verpozen. Langs je route zie je handige infoborden. Het traject van 35 km is bewegwijzerd, zowel met bordjes als op de grond.

Deze fietsroute kan je verkrijgen bij Visit Oostende of online
📍Monacoplein 2, Oostende 8400
💶 Prijs: 3€

groen_lint_oostende

11. Shoppen in Oostende

Shoppen kan in Oostende 24 op 24 en 7 op 7!
Is het slecht weer, dan kan je dit alvast bovenaan je lijstje van hotspots in Oostende plaatsen.

Je hebt verschillende winkelstraten die in het centrum bovendien autovrij zijn:

 • Kapellestraat en zijstraten= De verschillende grote ketens
 • Adolf Buylstraat= Trendy ketens en boetieks
 • Christinastraat= Kleine gezellige winkels
 • Wittenonnenstraat = Echte Oostendse concepten.
 • Van Iseghemlaan & Leopold II laan= Exclusieve shops
 • Belle Epoque = De shoppingwijk voor lokale ambachten.
Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

12. Dagje strand

Waar je waarschijnlijk het eerste aan denkt wanneer je “de Zee” hoort is het strand. Een dagje relaxen op het strand kan je  er vanzelfsprekend ook doen. Het strand aan de Noordzee is absoluut één van de hotspots in Oostende. Bovendien word je er extra verwend, want je kan je er kiezen uit niet minder dan 6 verschillende stranden.

Hotspots in Oostende

6 Stranden van Oostende

Oosterstrand:

Het Oosterstrand is het strand nabij Fort Napoleon. Je hebt hier geen klassieke cabines of een strandpaviljoens. Maar wel duinen en 1.2km rustig zandstrand. Perfect voor mensen die van rust en ruimte houden.

Oosteroever Strand
Klein strand:

Tussen het Westerstaketsel en de Westerlijke Strekdam kan je het klein strand terug vinden. Op dit 400m lange zandstrand vinden vaak evenementen plaats. Je mag hier bovendien niet zwemmen. Niet zo aantrekkelijk dus voor de zonnekloppers ons ons.

Hotspots in Oostende
Groot strand:

Het groot strand gaat van de Koninklijke Gaanderijen tot aan het Zeeheldenplein. Dit strand is 2km lang en je hebt er openbare toiletten, douches, beach bars, een eerste hulppost… Het drukste deel ligt ten westen van het Casino. Het Oostelijke deel is smaller en meestal minder druk.

Hotspots in Oostende
Zomers plaatje van het "groot strand"
Sport strand:

Tussen het grote strand en Mariakerke strand is het sportstrand. Dit is een strand vooral gericht op de jeugd en sporters. Jongeren mogen daar enerzijds hun boxen wat luider zetten zonder dat andere toeristen er gaan van opkijken. Anderzijds kunnen ze de sport beoefenen waar ze zin in hebben zoals beachvolley, surfen of zelfs klimmen op de klimmuur die op het strand staat. Dit is een hotspot in Oostende, vooral voor de jeugd. Ten westen van dit strand ligt de Kite- en Surfzone. Hier kan je met je auto op het strand rijden om je surfspulletjes makkelijk in en uit te laden. Het is echter wel verboden om te zwemmen omdat dit strand is gereserveerd voor de surfers.

Mariakerke strand:

Wie verder gaat naar het westen komt op het Mariakerke strand. Het iets rustigere Mariakerke heeft een zandstrook van 2.4 km lang. Je komt er langs de dijk vooral hoogbouw appartementen tegen. En in de zomer vind je er vooral gezinnen.

Raversijde strand:

Tussen het strand van Mariakerke en domein Raversijde ligt het Raversijde strand.  Tijdens de drukke zomerdagen kan je hier een stuk rustiger baden. Ideaal dus voor wie van de rust houdt. Het strand en rondom het strand is het heel mooi van natuur. Bovendien perfect bereikbaar met de kusttram.

Eten en drinken in Oostende

Wij hebben in Oostende eveneens leuke adresjes ontdekt om onze innerlijke mens te versterken. We hadden echter pech, want begin oktober zijn er blijkbaar veel zaken gesloten. Ik had een lang lijstje maar zal dat bij een volgend bezoek moeten vervolledigen. Welke zaken bezochten we dan wel en vielen goed in de smaak.

Ontbijt of lunch hotspots in Oostende

Oode

Sinds begin 2017 heb je Oode. De naam Oode is een verwijzing naar Oostende en een ode aan lekkere dingen.

Hier vind je niet de alledaagse frisdranken maar de gezondere versie ervan zoals (bio)sappen. Eveneens verschillende soorten koffie, thee en versnaperingen. ’s Middags kan je er terecht voor verse quiche met een slaatje. Vers, gezond, lokaal en ecologisch verantwoord. Hiervoor moet je bij Oode zijn.

⏸️ Ontbijt, lunch en ‘breakfast to go’
📍Aartshertoginnestraat, Oostende 8400
📆 Sluitingsdagen: Gesloten op zon- en feestdagen en op maandag
💻 www.oode.be

Hotspots in Oostende

Patisserie Caruso

Al jaren gaan we naar Caruso ontbijten wanneer we in Oostende zijn. Ze beschikken over verschillende ontbijtformules waaruit je kan kiezen. Je kan aan de toonbank eveneens een keuze maken uit de meest verrukkelijke huisgemaakte gebakjes voor het thee- of koffiemomentje. In de namiddag kan je er een lekkere pannenkoek gaan verorberen. Wie zin heeft in een belegd broodje kan ook daarvoor hier terecht.

⏸️ Ontbijt, belegde broodjes, patisserie en tearoom
📍Nieuwstraat 29, 8400 Oostende
📆 Sluitingsdagen: Gesloten op maandag en dinsdag
💻 www.caruso.be

Ohana Pokébowls

Nog nooit eerder had ik bij Ohana Pokébowls gegeten, maar het zal zeker niet de laatste keer geweest zijn. Dit moet je echt eens proeven. Een Pokébowl is een verse salade afkomstig uit Hawaï met invloed van de Japanse keuken. Het is een beetje zoals sushi, maar dan in saladevorm. Dit is dus niet alleen heel gezond, maar ook super lekker!

Hoe werkt het?

Je kan kiezen uit 2 formules.

1. Ofwel kies je een gerechtje uit de voorstellen die ze zelf doen. Op de kaart kan je zien wat er allemaal inzit.

2. Of je kiest om zelf je Poké samen te stellen.

Daarvoor kies je:
Het formaat (S-M-L)
Je basis (Sushi rijst, Quinoa, Bruine rijst of sla mix)
De proteïne (vb zalm, tonijn, kip, tofu, garnalen,….)
4 mix in’s (Een hele lijst aan groentjes vb komkommer, rode ui, avocado, paprika, wakame, mais, …)
Je dressing (vb. Japanse mayonaise, wasabi dressing, …)
2 toppings (vb Uiencrunch, kokosschaafsel, sesam mix, lente ui, …)

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

Mijn keuze

Ik zal je vertellen wat ik koos:

 1. Small
 2. Sushi rijst
 3. Zalm
 4. Rode ui, Avocado, Mais en Mango
 5. Japanse mayonaise
 6. Lente ui en Cashewnoten

Dit was een heerlijke combinatie. Ik koos het kleinste formaat. Ik weet van mezelf dat ik héél goed kan eten, maar zelfs met dat kleinste formaat had ik echt meer dan genoeg.

Need to know!
Voor wie graag een biertje of wijntje drinkt, dat kan hier niet.  Ze hebben enkel frisdranken….😉

Ohana

⏸️ Gezonde lunch (ook afhalen)
📍Groentemarkt 18, 8400 Oostende
💻 www.takeaway.com/be/ohana

Dineren in Oostende

Frenchette

Vriendelijke ontvangst en bediening en bovendien lekker eten. Dit zijn de kernwoorden waarmee wij ons avondje Frenchette kunnen omschrijven. Dit restaurant organiseert het sharing-concept.

Er wordt steeds gezorgd voor een mooi evenwicht tussen vis-, vlees- en veggiegerechtjes.

Voor een vast menu van €49 per persoon (was zo tijdens de corona periode) heb je meer dan genoeg gegeten en je smaakpapillen een sprongetje laten maken van genot. 

Hotspots in Oostende
Hotspots in Oostende

⏸️ Gastrobarconcept met sharing-gerechten
📍Madridstraat 12, 8400 Oostende
📆 Sluitingsdagen: dinsdag
💻 www.frenchette.be

Op mijn lijstje voor volgende keer...

Aangezien er nu veel zaken gesloten waren, heb ik een goed gevuld lijstje met hotspots in Oostende voor een lekker etentje/drankje bij een volgend bezoek.
Ik wil ze jullie niet onthouden. Laat gerust weten of ze een bezoekje waard zijn.

 • Koffiebar De familie Jansen: Kapucijenstraat 2
 • Food & Coffeebar Albrecht: Hertstraat 8 (Instagrammable koffiehuis)
 • Knapp lekker lang: Zandvoordestraat 75
 • Mommy’s Bastards: Dwarsstraat 10 (Foodbar, snelle hap, tapas, cocktails.)
 • Storm: Hendrik Baelskaai 21 (Terroirkeuken met een sterke klemtoon op vergeten vissoorten en bijvangst)

Overnachten in Oostende

Hotel Mercure

In het centrum van Oostende, op 100 meter van het casino en 250 meter van het strand, vind je het 4 sterren Hotel Mercure. Wie voor dit hotel kiest, kiest voor luxe & comfort. De ontspanning en de rust krijg je er gratis bovenop.  Ben je op zoek naar een hotel voor een zakelijk verblijf? Daar kunnen ze je ook mee helpen. Ze beschikken onder andere over allerlei services en faciliteiten zoals moderne vergaderruimtes, gratis WiFi, catering en technische apparatuur.
Dit hotel hoort zeker op het lijstje van de hotspots in Oostende op gebied van hotels.

Hotspots in Oostende

Ligging

Hotel Mercure

Qua ligging kan je niet beter hebben. Het hotel ligt heel centraal.  Binnen enkele minuutjes ben je waar je wil zijn. Shoppen, een strandbezoek, gaan eten, … alles is echt vlakbij. Bovendien ben je op 10 minuutjes rijden van de Internationale Luchthaven van Oostende – Brugge. Ben je toch met de auto gekomen kan je voor een meerprijs genieten van een privé parking achter de hoek, die bovendien heel erg veilig is want het zijn afgesloten garageboxen. De prijs is 21€/nacht. Dat is min of meer dezelfde prijs dan je in een openbare parking betaalt maar veel veiliger.

Interieur

Onmiddellijk als je het hotel binnenstapt zie je het modern en frisse interieur. Je voelt je er meteen thuis.
De decoratie, het meubilair, de inrichting… Alles ziet er nieuw uit. Er is een gezellige loungebar waar je kan aperitieven of ’s avonds voor je gaat slapen nog een slaapmutsje kan drinken.  Bovendien word je erg vriendelijke ontvangen door het personeel.

Kamers

Het hotel beschikt over moderne, comfortabele en kraaknette kamers met koelkast, kluis, flatscreen tv, telefoon, koffie- en theefaciliteiten en airconditioning.

De badkamer is niet zo groot maar je hebt er alle luxe die je nodig hebt, en bovendien worden de producten van Rituals gebruikt. Laat dit nu net mijn favoriete bad producten zijn…. 🤩

Je kan kiezen uit verschillende kamertypes namelijk standaard of classic kamers, superior kamers met uitzicht op de stad (zo eentje hadden wij), familiekamers of een privilege kamer met een balkon.

Hotel Mercure
Hotel Mercure
Hotel Mercure
Hotel Mercure
Hotspots in Oostende
Hotel Mercure
Hotel Mercure
Hotel Mercure

Maaltijden

Het ontbijtbuffet is echt de max. Je hebt er zoveel keuze en allemaal de beste producten.
Verschillende soorten ontbijtkoeken, een Engels ontbijt, charcuterie, fruit, pannenkoeken, verschillende soorten drankjes, yoghurt, ….. Noem maar op en het was er. Dit is één van de zaken waarom het hotel bij de hotspots in Oostende hoort.

Er is bovendien ook nog een restaurant waar een seizoensgebonden menu aangeboden wordt.

Ze voorzien in deze tijden van Corona ook de nodige veiligheidsmaatregelen. Alles is hygiënisch en wordt goed opgevolgd.

Room Tour Hotel Mercure

Heb je na het zien en lezen van mijn review zin gekregen om  hotel Mercure te boeken, aarzel niet want je zal er geen spijt van krijgen.

Weekend planning

Zoals beloofd geef ik je als extraatje ons uitgestippeld regenprogramma mee. Uiteindelijk viel het weer op zaterdag nog best mee. Aan zee heb je geluk dat er snel opklaringen zijn. Daardoor hebben we het grootste deel van de dag toch nog in de buitenlucht kunnen doorbrengen. Maar je kan natuurlijk altijd met mijn planning schuiven.

Zaterdag

 • We zijn kort voor de middag in Oostende aangekomen en zijn eerst ons hotel gaan verkennen.
 • Daarna zijn we gaan lunchen bij Oode.
 • Vlakbij hotel Mercure is Visit Oostende. Na een bezoekje aan het bureau, zijn we richting de veerboot getrokken.
 • De veerboot genomen naar de Oosteroever en daar een bezoek gebracht aan Fort Napoleon.
 • Dan een wandeling langs de duinen en op de halve maan gemaakt.
 • Hierna hebben we opnieuw de overzetboot genomen en gewandeld naar de Mercator
 • Aansluitend zijn we richting het hotel getrokken om wat te chillen en ons op te frissen.
 • Na een aperitiefje in de bar van het hotel zijn we tenslotte gaan dineren bij Frenchette.

Zondag

 • Eerst genoten van een uitgebreid ontbijt in het hotel.
  Daarna onze auto gaan verzetten want we konden in de parking niet blijven staan.
  Tip!
  Vlakbij is een openbare parking waar we ons dan geparkeerd hebben.
 • Om 10u45 hadden we gereserveerd voor het James Ensor Huis.
 • Toen we buiten kwamen was het tijd voor de lunch, die we bij Ohana Pokébowls genuttigd hebben.
 • Dan zijn we nog even gaan shoppen. Door de hevige regen was dit het beste alternatief.
 • Na een laatste drankje in het Cultuurcafé zijn we richting huis terug gekeerd.

Je weg zoeken tussen alle hotspots in Oostende

Ik hoop je met deze uitgebreide gids over de hotspots in Oostende, te kunnen helpen wanneer je een uitstapje overweegt. Als je iets opmerkt of tips hebt voor mij, zijn die zoals altijd welkom.
Sla zeker ook één van de onderstaande foto’s op Pinterest op. Dan vind je mijn gids altijd terug als je hem nodig hebt.

Ga je naar Oostende, geniet dan vooral van je bezoek aan de “Koningin der badsteden”.

Een andere, iets rustigere badplaats is Koksijde. Heel leuk om daar te verblijven. In Wat te doen in Koksijde? Een verrassend weekend som ik een aantal tips op die je zeker eens moet checken als je naar Koksijde / Oostduinkerke gaat.

Hou je ook van de kust in Nederland? En neem je graag foto’s en dan vooral bij zonsondergang? Dan kan ik je alvast mijn blogpost van Scheveningen aanbevelen.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

21 reacties

 1. Wat leuk dat je er ook opties bij zet voor regenachtige dagen. Ik kwam toen ik jonger was wel eens in Oostende met vrienden, vooral voor strandbezoek. Het fort van napoleon lijkt me wel heel bijzonder om eens te bezoeken. Ik hou wel van die geschiedkundige plekken.

  1. Als je er eens bent moet je dat zeker eens bezoeken want het is inderdaad de moeite! Een regenalternatief is geen luxe aan onze Belgische kust he. 😉

 2. Wow, wat een uitgebreid artikel over de koningin der badplaatsen. Zelf ben ik enorm fan van de street art die jaarlijks tijdens de Crystal Ship aangebracht wordt. De vazen van Leon Keer (op jouw foto) zijn een van mijn favorieten van 2019.

  1. The Crystal Ship is inderdaad super leuk. Echt knap he hoe ze dat doen.

 3. Wat een volledig artikel! Heel handige tips allemaal. Ik ben nog nooit in Oostende geweest, maar het heeft voldoende voor een leuke citytrip. Ik denk dat ik dan als Hollander het liefst op de fiets zou gaan stappen en dan lijkt de kunstroute me erg leuk.

  1. Ik wil dat ook nog eens doen met de fiets. Dank je wel voor je compliment!!!

 4. Yvonne zegt:

  De Oosteroever klinkt als een plek voor mij: ik hou van “nog niet zo druk”.. en dat lekker uitwaaien lijkt me erg fijn. Mooie plekjes heb je verzameld en zo te zien aan je wensenlijstje heb je in gedachten alweer een tripje naar Oostende gepland. 😉

  1. Dank je wel! Ik ga super graag naar Oostende. Het zal dus inderdaad niet de laatste keer geweest zijn dat we het daar bezocht hebben.

 5. Ik ben nog nooit in Oostende geweest, maar ik wil er zeker nog een keertje naartoe. Gaaf dat huis van James Ensor, heel kunstzinnig!

  1. Het is leuk om te weten dat het huis nog exact hetzelfde is als toen hij er woonde. Echt de moeite om het eens te bekijken.

 6. Kelly zegt:

  Ik wist niet dat er zo ontzettend veel te doen is in Oostende. Heel uitgebreid artikel waar ik zeker een keer iets aan ga hebben. Wil nog steeds een keer richting de Belgische kust en Oostende is zeker een kanshebber. The Crystal Ship lijkt me erg tof.

  1. Ik kan het je echt aanbevelen. Als je geweest bent laat je maar iets weten of je iets had aan mijn tips.

 7. Die Belevingsbrasserie lijkt me een perfect plekje om bij te komen van een herfstachtige strandwandeling!

  1. Dat heb je inderdaad heel goed gezien.

 8. Wij zijn een aantal jaar geleden in Oostende geweest, onder andere om het Filmfestival te bezoeken. Dat was heel tof, maar de stad zelf sprak me minder aan. Beetje grauwig. De Atatikwal is trouwens ook een aanrader!

 9. Er is zeker genoeg te doen! Fijn ook om alternatieven te hebben, zo kun je zelfs met regen genieten van het diverse Oostende.

  1. Aan zee heb je een regenprogramma nodig.

 10. Ik ben echt nog maar zo weinig in België geweest, daar moet eens verandering in komen. Oostende klinkt leuk, genoeg te zoen zo te zien, ook met regen!

 11. Een volledige blog die zeker van pas komt als wij eens die kant op zouden gaan! Zo’n regenprogramma is wel heel handig denk ik, het weer is er volgens mij nogal wisselend.

  1. Ja inderdaad. Het kan snel goed zijn maar ook snel regenen. Dank je wel!

 12. […] musea bezoeken en worden er regelmatig leuke evenementen georganiseerd. Ook zijn er geweldig leuke hotspots in Oostende waar je lekker kunt eten en drinken, zoals bijvoorbeeld de Belevingsbrasserie in Fort […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.