Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...
Productervaringen

Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken…

De top 7 van leukste boeken om België te ontdekken is een pittig lijstje geworden.
Van (avontuurlijk) wandelen in Vlaanderen en de Ardennen tot fietstochten, onbekende dorpen ontdekken, een reisgids over België en een autoboek voor de BENELUX.

Lees zeker verder om mijn reviews van deze boeken te bekijken. Ik geef bovendien kort informatie over wat deze boeken ons proberen bij te brengen en illustreer deze informatie met foto’s.
Wil je graag één van de onderstaande boeken kopen, klik dan zeker eens door voor de beste prijzen.

1. De groene Reisgids : België

Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...

Deze Michelin gids is de bijbel die je bij je moet hebben wanneer je op citytrip wil in ons landje. Wij hebben ook de Michelin gids van Normandië in huis, en ik plande heel onze vakantie naar Normandië aan de hand van die gids. Ook voor interessante achtergrondinformatie van de bezienswaardigheden kan je in dit boek terecht.

Pluspunten

 • In de omslag van het boek vind je een map van de verschillende regio van dit boek. Zo heb je meteen een overzicht van waar een plaats zich bevindt. Achteraan zie je ook nog een map van het openbaar vervoer.
 • Doordat het boek is opgedeeld in regio’s weet je meteen waar je moet gaan zoeken.
 • Ze werken hier met sterren.
  1 * is interessant als je in de buurt bent.
  2 ** is een omweg waard en
  3 *** is de reis waard. Zo weet je meteen of je een ommetje moet maken.
 • Er worden ook heel veel symbolen gebruikt waarvan je de legende achteraan in het boekje kan terug vinden.
 • Ze geven allerlei informatie over het land (dat je best al weet voor je er op vakantie gaat).
  Tips voor bezienswaardigheden maar ook logeeradressen ( gerangschikt qua prijs).
 • Je kan er ook allerlei plannetjes of plattegronden terugvinden. Van stadsplattegronden, thematische kaarten, kaarten van rondritten, …

  Leuke extra’s!!!

 • Het boek start met eigen reisvoorstellen opgedeeld in verschillende categorieën.Je kan kiezen uit:

– de mooiste plekjes
– de mooiste reisherinneringen ( top 5 Natuurgebieden, kunst uit de 20ste eeuw, feesten en carnaval, …)

 • Tenslotte staat er ook nog een reisplanner in. Hier kan je kiezen uit door hen uitgewerkte trips.
  Voorbeelden
  – 4 steden in 4 dagen = dag 1 Bergen, Dag 2 Namen,  Dag 3 Lier en Dag 4 Oostende
  – Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant in 1 week
  – ….
De groene reisgids België

Bij de informatie over de bezienswaardigheden vind je de adressen, toegangsprijs, sluitingsdagen, openingsuren, en de route die je kan volgen wanneer je ter plekke aan het wandelen bent.

Mijn mening

Ik vind het een boekje dat je zeker moet meenemen op vakantie. Je kan er heel wat achtergrondinformatie in terug vinden om je reisgezelschap versteld te doen staan. Enige nadeel in mijn geval is dat het lettertype vrij klein is.

2. Bij ons in het dorp: 50 plekken waar je gelukkig wordt

Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...

Als je houdt van het ontdekken van minder gekende plekjes, ga je met dit boek je hart kunnen ophalen. Wanneer je alleen al naar de inhoudstafel kijkt, zie je heel veel dorpen waar ik nog nooit van gehoord heb. Soms gaan we op zoek naar de grote steden maar de kleine dorpjes kunnen net zo charmant zijn, en ze ontdekken is zalig.  Ik moet zeggen dat het boek zeker uitnodigt om deze 50 dorpjes te gaan ontdekken. En laat dit nu net de bedoeling van dit boek zijn.
“Bij ons in het dorp. 50 plekken waar je echt gelukkig van wordt” staat dus terecht in de top 7 van leukste boeken om België te ontdekken.

Indeling

Het boek is ingedeeld in 5 provincies, namelijk Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. En daaronder vind je dan dorpjes zoals Wintershoven, Wakkerzeel, Dikkele, Stuivekenskerke, …. Alleen de namen klinken al goed.😉

Pluspunten

 • Je krijgt eerst wat meer uitleg over de streek, oppervlakte van het dorpje, hun specialiteiten, kalender en toeristische info.
 • Bijkomende tips voor eet adresjes, uitstappen, to do’s, waar logeren, …
 • Het leuke is dat de tips van de inwoners van het dorp komen. Wie beter dan de inwoners zelf kunnen deze tips geven?
 • Er staan uitgewerkte wandelroutes voor 25 dorpen in dit boek. Deze worden geïllustreerd met kaarten. Ook de afstand wordt vermeld en duidelijke info over vertrekplaats, aard van de weg en eventuele bewegwijzering. De legende geeft de verschillende stappen die je moet nemen op je tocht.
Top 7 van leukste boeken opm België te ontekken

Mijn mening

Het is een gezellig boek waar je de sfeer van het dorp al kan in opsnuiven. Ik ga er zeker eens mee aan de slag. Het lijkt me heel leuk om zo een ongekend dorpje te ontdekken aan de hand van dit boek.

Bol AlgemeenBol Algemeen

3. Lannoo's autoboek Nederland, België en Luxemburg

Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...

Lannoo’s autoboek Nederland, België en Luxemburg hoort absoluut in het lijstje van de Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken. Alleen ontdek je hier niet alleen België maar krijg je er ook Nederland en Luxemburg bovenop. Dit boek zou je alleen al kopen om naar de prachtige foto’s te kijken. De kleuren zijn fantastisch. Als je al die mooie beelden ziet, zou je zo in je auto springen en vertrekken.
Ik probeer je er hier een kleine impressie van te geven.

Indeling

Je krijgt per land een kaart waar de hightlights allemaal netjes onder elkaar zijn opgesomd (inclusief een korte uitleg over die plek).
Het boek beschrijft alle provincies en de steden die daarbij horen.

Pluspunten

 • Per provincies is een klein infokadertje met gegevens over het aantal inwoners, de oppervlakte, hoofdstad, ….
 • Je krijgt een opsomming van de verschillende steden in de provincies en ze geven die ook een ranking aan de hand van *
  Zo weet je meteen ook welke de moeite waard zijn om te bezoeken, en welke je kan overslaan bij tijdsgebrek.
 • Bij elke stad staat een uitgebreide uitleg over die stad.
 • Als er specifieke dingen zijn die bij een stad horen, krijg je daar extra uitleg over.
  Bijvoorbeeld
  Bij Aalst staat er een extra kadertje met informatie over carnaval
 • De massa aan prachtige foto’s zijn een lust voor het oog.
Top 7 van leukste boeken opm België te ontekken

Leuk extraatje

Je krijgt op het einde van dit boek 4 kant en klare reisroutes die je door de mooiste dorpen en natuurlandschappen loodsen. Daarbovenop zitten er routekaarten, begeleidende teksten van de routes met meer informatie op gebied van de landschappelijke, historische en culturele bezienswaardigheden. Er zijn ook extra uitstapjes vermeld. Dit wordt allemaal duidelijk aangegeven aan de hand van pictogrammen. De bijhorende foto’s zorgen dat je vooraf helemaal weet wat je kan verwachten. Een leuk extraatje in dit super mooie boek.

Mijn mening

Als je houdt van België, Nederland of Luxemburg en dol bent op roadtrips moet je dit autoboek in huis halen. Je kan volgens mijn geen mooier boek vinden om je warm te maken om te vertrekken, en om ter plaatste te gebruiken. Ik ben er dol op.

4. Groot fietsboek Vlaanderen: 50 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen

Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...

Voor wie Vlaanderen op de fiets een beetje beter wil leren kennen, is dit het ideale boek. Je kan heel België doorkruisen langs leuke fietspaden. Ondertussen zie je mooie dingen en ben je lekker sportief bezig. Wie gaat fietsen geniet vast ook wel graag eens van een leuk terrasje. Ook daar hebben ze in Groot fietsboek Vlaanderen aan gedacht.

Indeling

De fietstochten zijn gerangschikt volgens 5 provincies, en per provincie worden er 10 routes langs fietsknooppunten besproken.
Eerst en vooral krijg je een overzichtskaart van de fietsroutes. Dan geven ze een kort woordje uitleg over hoe je het roadbook kan downloaden, en wat je nodig hebt om op pad te gaan.

Wat zijn Fietsknooppunten?

In Vlaanderen hebben we meer dan 12 000 km aan fietsroutes. De rustigste en veiligste zijn in kaart gebracht. Waar twee fietswegen elkaar kruisen ontstaat er een fietsknooppunt. Elk knooppunt heeft een nummer en langs de routes staan bordjes die verwijzen naar een volgend knooppunt. Door de rechthoekige bordjes langs de weg met de nummers op te volgen, zorg je ervoor dat je op het juiste pad blijft. In Limburg zijn de bordjes blauw, in de andere provincies zijn ze groen.
Bovendien staan de bordjes steeds in beide richtingen. Je kan dus van beide kanten aan de fietstocht beginnen.

Hoe kan je zelf een route samenstellen?

Je kan een plannetje downloaden op de site waarop je de knooppunten, waarlangs je wilt fietsen, in de juiste volgorde noteert. .

Of je kan ook gewoon naar de tool op de site van Knooppunter gaan en daar je start- en eindpunt bepalen. De route wordt uitgetekend en daarna kan je ze gewoon downloaden en vertrekken.

Pluspunten

 • Per fietsroute vind je eerst wat praktische info zoals de afstand, waar je kan parkeren in de buurt, de aard van de weg, welk parcours het is, … En niet te vergeten, de terrasjes en cafeetjes in de buurt.😉
  Om alles nog duidelijker te maken, staat er ook steeds een kaartje in het boek en enkele foto’s van herkenningspunten.
 • Van de plaatsen waar je voorbijkomt staat er uitleg in het boek en enkele fijne weetjes. Leuk om dat vooraf allemaal eens door te nemen.
 • De fietstochten zijn voor iedereen geschikt. Er is een ruime keuze uit sportieve tochten, vlakke trajecten, rustige streken of plekken met gezellige cafe’s.
 • Het grote voordeel is de flexibiliteit. Je kan onderweg je route steeds uitbreiden, inkorten of wijzigen.
 • Je kan de recentste Knooppunter-roadbooks en routekaartjes downloaden aan de hand van de unieke code die zich vooraan in je boek bevindt.
Groot fietsboek Vlaanderen

Mijn mening

Of je nu graag lange afstanden fietst, of puur voor het plezier rustig eens gaat fietsen op een zondag namiddag. Via dit boek kan je plekken ontdekken waarvan je van tevoren niet wist dat ze bestonden. Je kan ook perfect inschatten wat je te wachten staat. Dit is echt een aanrader voor wie net als ik, puur voor de ontspanning, wil fietsen.

5. Groot wandelboek Vlaanderen: Het standaardwerk met 75 lusvormige tochten

Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...

Na de auto en fiets hebben we nog een manier hoe we België kunnen verkennen namelijk al wandelend. Eén van de grote voordelen van wandelen, is dat je langer kan stilstaan bij bepaalde zaken die je rondom jou ziet en zo meer van de landschappen kan genieten. Je zal ook niet snel bepaalde zaken voorbijlopen zonder ze op te merken, want in het boek staan die allemaal piekfijn vermeld. De volgende op ons lijstje van de Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken is dan ook het Groot wandelboek Vlaanderen.

Indeling

Qua indeling loopt dit boek gelijk met het groot fietsboek Vlaanderen. Er zijn terug 5 provincies die aangedaan worden en waar er deze keer 75 lusvormige wandelingen besproken worden.
Bij de beschrijving van de naam kan je je al meteen een beeld vormen van wat je kan verwachten
vb Kwaremont: Over de bergen van de flandriens.

Ook hier is er een overzichtskaart voorzien waar de wandelroutes zich situeren.

Pluspunten

 • De tochten variëren tussen de 5 en 20 kilometer. Zeker haalbaar voor iedereen van het gezin.
 • Bij elke wandeling wordt er gebruik gemaakt van bepaalde  pictogrammen, zodat je weet of een bepaalde wandeling voor jou geschikt is.
 • Per wandeling is er hier ook algemene informatie zoals de afstand maar ook het percentage onverharde wegen en de moeilijkheidsgraad.
 • Je kan flexibel switchen door voor een ingekorte route te kiezen. Er staat dan duidelijk uitgelegd wat je daarvoor moet volgen.
 • Wanneer je aan het wandelen bent, kan je alles met het boek piekfijn volgen. En je krijgt meteen wat informatie van de omgeving mee.
 • Ook de leuke weetjes en mooie foto’s ontbreken hier niet.

Mijn mening

Wil je graag op je gemak eens gaan wandelen, niet teveel moeten nadenken maar gewoon volgen wat deze gouden leidraad je aangeeft (en genieten van de omgeving), dan zit je met dit boek goed. De wandelingen zien er erg aantrekkelijk uit en gemakkelijk te volgen. Er is ook overal in Vlaanderen in de buurt wel een wandellus te vinden. Je moet dus niet enorm ver rijden om dit boek te kunnen gebruiken en je wandelschoenen aan te trekken. Zeker eens uitproberen!

Groot wandelboek Vlaanderen

6. Groot wandelboek Ardennen: standaardwerk met 75 lusvormige tochten

Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...

Over het Groot Wandelboek Ardennen kan ik heel erg kort zijn. Het is een kopie van het vorige boek maar dan met 75 lusvormige wandeling in de Ardennen. De 4 provincies namelijk Luik, Luxemburg, Namen en Henegouwen leggen hier hun pareltjes bloot.

Indeling

Eerst krijg je een kort lesje Aardrijkskunde over de streken in de Ardennen  zoals de Condroz, Fagne-Famenne, … en wat er belangrijk is. Heel erg interessant. Ik ga al zolang naar de Ardennen maar wist dit allemaal niet.

Dan staan er enkele belangrijke adressen en internetsites in. Daarna is alles hetzelfde zoals in het “Vlaanderen” boek.

Groot Wandelboek Ardennen

Mijn mening

Net zoals bij het andere boek is het hier ook leuk om je te laten leiden door de informatie van het boek en vooral goed rond te kijken naar de prachtige landschappen. Ben je een Ardennen liefhebber, dan mag dit boek niet ontbreken in je boekenkast.

7. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen

Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...

Tenslotte mag ik aan de Top 7 leukste boeken om België te ontdekken er nog eentje toevoegen. Het is terug een wandelboek maar net een tikkeltje anders dan het voorgaande. Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen: 20 tochten voor grote en kleine avonturiers dicht bij huis is de laatste in ons lijstje.

Indeling

De wandelingen worden ingedeeld per soort parcours of kenmerk van de wandeling.
Zo zijn er wandelingen:

 • Langs, door en over water
 • Opgelet, moeras!
 • Moet er nog zand zijn?
 • Over steile bergen en door diepe dalen
 • Op bosavontuur
 • Wilde stadsnatuur

Per item heb je verschillende wandelingen waar ook meteen het aantal kilometers bij staan. Er is opnieuw een overzichtskaart in het begin van het boek, zodat je meteen je avontuurlijke wandeling kan uitkiezen.

Pluspunten

 • Aan het begin van het boek geven ze advies van hoe je best begint aan zo een avontuurlijke wandeling.
 • De wandelingen zijn haalbaar voor elk lid van het gezin. De langste wandeling is wel 25 kilometer maar de meeste zijn beperkt in kilometers.
 • Elke item / wandeling is volgens een bepaalde volgorde opgebouwd. Je kan in de intro lezen wat je op je route kan verwachten. Er staan telkens icoontjes bij zodat je meteen ziet wat je pad kan kruisen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Uitkijktoren, wildlife (verschillende soorten) uitrusten in een hangmat, modderige passages, door het zeewater wandelen, verlaten gebouw, met behulp van een touwenparcours berg beklimmen, ….
 • Je hebt opnieuw praktische informatie met de afstand, de moeilijkheidsgraad, de vertrekplaats, het avontuurgehalte, aard van de weg, bewegwijzering, de ideale periode, eten en drinken kopen en eveneens tips over wat je zeker niet mag vergeten op deze wandeling.
 • Er worden tekstblokken in verschillende kleuren gebruikt. Zo zijn de donkergroene kaders interessant om het natuurgebied bondig te leren kennen. In de lichtgroene krijg je dan extra tips voor nog meer avontuur, …..
Avontuurlijk wandelen Vlaanderen

Mijn mening

Ben je niet vies van wandelen in een donker bos of geeft een wiebelende hangbrug je juist een kick, dan zijn deze soort wandelingen zeker iets voor jou. Je krijgt hier 20 belevenisroutes waar je niet alleen langs de paadjes gaat lopen, maar waar je zelf je pad gaat zoeken, of misschien wel een steile helling moet beklimmen. Echt iets voor de avonturiers onder ons.  Herken je jezelf hierin? Dan is dit boek zeker iets voor jou

Op avontuur...

Avontuurlijk Wandelen Vlaanderen

We gingen zelf ook eens op ontdekking met dit boek. Eén van de wandelingen was  in onze eigen streek. Op een zonnige zondagnamiddag in september trokken we richting “de Gerstjes”, en ontdekten leuke plekjes die we nog niet eerder gezien hadden.

Avontuurlijk Wandelen Vlaanderen
Avontuurlijk Wandelen Vlaanderen
Avontuurlijk Wandelen Vlaanderen
Avontuurlijk Wandelen Vlaanderen

Een geschenkje voor jou!

Avontuurlijk Wandelen Vlaanderen
Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...

Ik had je reeds aan het begin van deze blog verteld dat ik een verrassing had.
Het fijne nieuws is dat ik in samenwerking met Uitgeverij Lannoo het boek: “Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen” mag weg geven.

Wat moet je hiervoor doen?
1. Volg Uitgeverij Lannoo en Gundiscover op Instagram

2. Tag 2 personen die je ook van deze actie op de hoogte wil brengen. Je mag zo vaak meedoen als je wil maar je moet wel telkens andere namen taggen.

3. Plaats een screenshot van dit blogartikel op je verhaal of op je pagina.  Dit is de 3de foto van de post (op Instagram).  Vergeet ons  niet te taggen zodat we je kunnen terugvinden.

Als je deze 3 dingen hebt gedaan ding je mee naar dit leuke, avontuurlijke boek.
Je kan de link naar dit artikel terug vinden in mijn bio op Instagram.

Deelnemen kan tot 1/10/2020

De winnaar wordt bekend gemaakt via de stories van Instagram maar ook hier op de website.
Veel succes aan de deelnemers!🍀

Avontuurlijk Wandelen Vlaanderen

Als je gek bent van wandelen en houdt van boeken en avontuur is deze giveaway iets voor jou!

Top van leukste boeken om België te ontdekken

Top 7 van leukste boeken om België te ontdekken...

Ik hoop dat ik je met deze top 7 van leukste boeken om België te ontdekken wat heb kunnen inspireren om er eens op uit te trekken. Wie weet ga je wel je wandelschoenen aan trekken om één van de mooie wandelingen te maken? Of misschien spring je wel op je fiets en maak je een leuke fietstocht langs de fietsknooppunten? Mocht dit allemaal niets voor jou zijn, dan kun je ook nog steeds je auto nemen en er op uittrekken in de Benelux met het schitterende autoboek.

 

Lectuur genoeg om de gezellige herfstdagen die eraan komen, op een leuke manier door te brengen.
En hou me zeker op de hoogte van al je avonturen.
Bestel je boeken voor een prijsje bij Bol.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Ik wandel veel, ook in België (woon maar een paar honderd meter van de grens). Deze top 7 bevat dus erg veel moois voor mij. “Avontuurlijk wandelen” lijkt me het leuks, maar kan ook wel erg genieten van de minder bekende dorpjes. Hmm, moeilijk kiezen.

  1. Ze zijn inderdaad allemaal erg leuk. Ik begrijp dat je het niet makkelijk vindt. Je kan op Instagram nog steeds deelnemen voor het gratis boek. Dan heb je misschien al eentje…

 2. Leuk! Mooie (onder)titel dit: ’50 plekken waar je gelukkig wordt’.
  Ik heb in België vooral steden ontdekt, maar er fietsen of wandelen wil ik zeker ook eens doen.
  Jammer dat het reisadvies voor België net oranje is geworden.

  1. Zal wel terug eens groen worden zeker? (Hopelijk) Altijd welkom dan…

 3. Kelly zegt:

  Ik heb over een week vakantie en wat had ik graag België willen ontdekken, maar dat feest ging helaas niet door. Brabant zwaait virtueel naar België 😉 Ik had graag naar de Ardennen willen gaan dus dat boek zou van pas gekomen zijn.

 4. Mooie kerstcadeautjes!

  1. Inderdaad perfect daarvoor.

 5. Yvonne zegt:

  Wat een leuke boeken, originele ideeën zitten er ook bij, zoals “bij ons in het dorp” en “avontuurlijk wandelen”. Zelf heb ik in België nog genoeg te ontdekken. Dus er staat voor mij vast nog genoeg in dat ik niet ken.

  1. Ja leuk he. Ik wil ook graag verder op ontdekking gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.