Wandeling in Somergembos en Kluisbos
Productervaringen Wandelen in Brabant Wandelen in Oost-Vlaanderen Wandelinspiratie

Wandeling in Somergembos en Kluisbos – Blauwe route

Een wandeling in Somergembos en Kluisbos  is iets dat je moet gedaan hebben als je net als ik, zo dichtbij Aalst woont. Het mooi en groot natuurgebied moet je zeker eens ontdekken, vooral omdat het zo vlakbij de stad ligt.

In mijn vorige blog over  Vakantie in België – Waar naartoe in Oost-Vlaanderen had ik er ook al iets kort over geschreven, maar toen had ik de wandeling nog niet zelf gedaan. Nu we de blauwe route verkend hebben, wil ik graag mijn foto’s delen en je er iets meer over vertellen, zodat je weet wat je allemaal kan verwachten als je deze zelf gaat doen.

Wandeling in Somergembos en Kluisbos
Wandeling in Somergembos en Kluisbos 

Kluisbos of is het nu Kluizenbos?

Ik kan je geen ongelijk geven als je gaat twijfelen over de ligging, als je hier Kluisbos ziet staan. Ligt het nu in de Vlaamse Ardennen of is het gelegen nabij het Somergembos in Aalst, zoals ik hier schrijf.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook twijfelde, en dan vooral omdat je op de bovenstaande borden ziet Kluizenbos staan. Maar als je het gaat opzoeken op de site van Aalst en Natuurpunt, staat er wel degelijk Kluisbos en soms ook wel Kluizenbos. Ze gebruiken dus blijkbaar beide namen door elkaar. Ik heb dus maar de officiële pagina’s gevolgd. Zijn zij verkeerd…dan ik ook.

In elk geval, sorry voor de verwarring!

"Variatie" is het sleutelwoord van deze wandeling in Somergembos en Kluisbos

Je kan dit pareltje van de natuur eigenlijk onderverdelen in verschillende gebieden en er zijn  zoveel leuke dingen te zien.

The Observer
Wandeling in Somergembos en Kluisbos
Wandeling in Somergembos en Kluisbos

1. Het Heuvelpark

Het heuvelpark is vooral gericht op kinderen. Er zijn speelheuvels, tunnels, boomstammen waar je kan op klauteren, een mooie natuurschuur en een ecologische poel. Een 1400 bomen en struiken zijn aangeplant door kinderen, en dit allemaal om voor een natuurlijke buffer te zorgen met de naburige huizen maar ook om de bijtjes aan te trekken want dit is een bijenvriendelijk speelbos.
Maar wat hier het meeste in het oog springt is het levend kunstwerk “The Observer“. Een super groot vogelnest van 30 meter lang dat gemaakt is uit gevlochten wilgentakken. Je hebt door deze uitkijkpost een prachtig zicht op het speelparadijs. 

Heuvelpark
Heuvelpark Revolution Race
Heuvelpark
Revolution Race

Het heuvelpark is een paradijs voor ravottende kids

2. Het Somergembos

Wandeling in Somergembos en Kluisbos
Wandeling in Somergembos en Kluisbos
Wandeling in Somergembos en Kluisbos

Het Somergembos is een langwerpige strook bos en is eigenlijk een verbinding tussen de natuurdomeinen Osbroek-Gerstjens en het Kluizenbos. Je kan er wandelen op verharde paden en er is heel veel  variatie. Van vlonderpaden, tot gevlochten hagen, een speelzone….

3. Het Kluizenbos

Je bevindt je hier echt op de grens van Aalst en Affligem. Dit 50ha grote Kluizenbos is eigenlijk nog een overblijfsel van een middeleeuws bos. Hier kan je nog een ruime dierenpopulatie terug vinden. Er zitten hier bijvoorbeeld nog 15 reeën die je in de vroege ochtend of bij valavond wel eens kan spotten. Maar ook de vos doet hier zijn ronde en de Havik zoekt zijn prooi. Wij hoorden tijdens onze wandeling een specht volop zijn ding doen.

Wandeling in Somergembos en Kluizenbos
Wandeling in Somergembos en Kluisbos
Wandeling in Somergembos en Kluisbos

In het Kluisbos was de ondergrond op sommige plaatsen nog vrij drassig. Dus daar moet je in natte perioden zeker aangepast schoeisel dragen.

Wandeling in Somergembos en Kluisbos
Aangepast schoeisel voorzien

De Blauwe route

Deze bijna 6 km lange wandeling start met een toertje rond het Heuvelpark. Dan ga je door het Somergembos tot helemaal achteraan, aan het golfterrein. Daar ga je een stukje rond wandelen en zo kom je ook even tussen de huizen en op de Affligemdreef terecht. (Wanneer je hier blijft rechtdoor stappen kom je aan de Abdij van Affligem uit. Startplaats van de Roofridders wandeling)

Eens je de Affligemdreef verlaat, kom je in het Kluisbos terecht. Vanaf daar heb je de hele tijd onverharde en soms wel modderige paden.
Tenslotte kom je terug uit aan het Somergembos en is de lus rond.

Herkenningsbordjes
Wandeling in Somergembos en Kluisbos
Het golfterrein

Belangrijke informatie

Start & aankomst: Aan de Rerum Novarumstraat. Ik parkeer op de Schietbaan en vertrek van daar. In de buurt van fietsknooppunten 38 en 46

Afstand: Je kan kiezen voor verschillende afstanden. Rood= 1.9 km   Blauw =5.9 km   Groen=7.8 km

Herkenningsborden: Er zijn overal gekleurde bordjes (blauw, groen en rood) die je kan volgen.

Ondergrond: Het eerste deel van de wandeling is een verhard pad. Daarna kom je op onverharde ondergrond en in het bos. Daar lag het op sommige plekken toch vrij drassig. Het had natuurlijk ook wel veel geregend de voorbije weken.

Horeca: Er zijn vlakbij, of zelfs op de route van bepaalde wandelingen, drank of eetgelegenheden. Op de kaart staan ze aangegeven met een kopje.

Extraatjes: Vlonderpaden, een waterpartij, langgerekte takkenrillen uit gestapeld snoei-hout, een avontuurlijke speeltuin voor kinderen

Weetje: Honden zijn toegelaten maar aan de leiband. Je mag er enkel fietsen op de verharde paden.

Wandeling in Somergembos en Kluisbos
Vertrek punt aan de Schietbaan

Sfeerbeelden

De takken-bundels die je over het hele bos ziet, zijn een perfecte woonplaats voor tal van insecten, amfibieën en vogels.

Wandeloutfit, een onmisbare partner tijdens je wandelingen

Degelijk schoeisel

Als je gaat wandelen is een degelijke outfit onmisbaar.
Het begint al bij de schoenen. Een degelijke wandelschoen is enorm belangrijk.
Kies een schoen met voldoende grip op de weg. En in de herfst en winter is een hoge wandelschoen geen overbodige luxe. Dat heb ik  nu ook weer ondervonden.

Een goeie wandel jas is goud waard

Dan heb je natuurlijk ook een goeie aangepaste jas nodig. Ik heb er tijdens deze wandeling eentje aan van RevolutionRace namelijk de Cyclone reque Jacket. Dit is een super jas.. Ze is veder licht en tevens ademend. Je kan de ritsen onder je armen ook nog openzetten mocht je het toch te warm krijgen. Bovendien is ze volledig water- en winddicht. Je bent dus goed voorzien op alle weersomstandigheden.

Wat ik eveneens een groot pluspunt vind is dat er een Recco veiligheidssysteem zit ingewerkt. Door een soort passieve reflector ben je vindbaar voor de hulpdiensten in geval van nood. Ze maken gebruik van een actieve detector om je terug te vinden.  Dus in de bergen, op de skipiste of in het bos…. Je draagt altijd een soort reddingssysteem bij je. Dat geeft je toch een veilig gevoel.

Een comfortabele broek waar je je vrij kan in bewegen

De broek die ik hier draag is de Adrenaline outdoor jeans, ook van RevolutionRace. Het is een jeans model, een stevige en duurzame stretch stof die goed strak zit maar toch voldoende bewegingsvrijheid biedt. Je voelt dat ze echt van goeie kwaliteit is. Een leuk detail: onderaan zit een haakje om ze aan je laarzen te bevestigen zodat ze niet naar boven kruipt tijdens je tochten.
Aan de zijkanten zitten ook zakken die je kan openzetten om te verluchten.

Revolution Race
Revolution Race
Outdoorkledij van RevolutionRace

Geniet nu van korting op je outdoorkledij!

Ze hebben nog heel veel mooie outdoorkledij. Wil je graag tijdelijk gebruik maken van mijn kortingscode kan je via de link naar de site gaan van RevolutionRace en geef je als code NOV1 in.
Je krijgt dan 15% korting op alle artikels, maar kan niet gecombineerd worden met andere kortingen.

Let wel op, deze korting is enkel geldig van 2 november tot en met 4 maart 2022.

Aalst weer een beetje beter leren kennen

Ik ben blij dat ik ook eens deze kant van Aalst ontdekt heb.
Je moet zeker de wandeling in  Somergembos en Kluizenbos combineren met het heuvelpark, ongeacht of je kinderen hebt of niet. Het is vlakbij en voegt echt een extra toe aan deze wandeling.

Ik deed nu enkel de blauwe route maar ben benieuwd of iemand van jullie de groene of rode route al gedaan heeft? Laat dan zeker eens weten wat je daarvan vond?

Voor nu wens ik je terug veel wandelplezier!

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.