Mespelwegel wandelroute
Wandelen in Oost-Vlaanderen Wandelinspiratie

De Mespelwegel wandeling tussen Mespelare en Aalst

De Mespelwegel wandeling brengt je langs de vele weggetjes tussen Mespelare en Gijzegem waar je de natuurlandschappen van de Beneden-Dender en deelgebied Hogedonk doorkruist. Wil je graag niet te lang, en geen te vermoeiende wandeling doen, dan moet je zeker de Mespelwegel uittesten. Ik geef je hieronder enkele redenen waarom je deze eens moet uitproberen.

Mespelwegel wandelroute

De "Mespelwegel" wandeling

De Mespelwegel is een lusvormige wandeling die dwars door de natuur loopt en start aan de romaanse Sint-Aldegondekerk in Mespelare, een deelgemeente van Dendermonde. Via een smal weggetje kom je al snel aan de Dender uit. Op het jaagpad wandel je enkele kilometers langs de oevers van de Dender. Vlakbij de Wieze brug verlaat je het Denderpad om het landschap van de Beneden-Dender te ontdekken.

Denderpad
Wiezebrug
Mespelwegel wandelroute

De Beneden-Dender is een erkend natuurreservaat van meer dan 50 hectare in de vallei van de Dender in Oost-Vlaanderen tussen Aalst en Dendermonde. De Dender loopt er als een ader door het natuurgebied, waar bevers en reigers zich erg thuis voelen. Het reservaat bestaat uit de deelgebieden Denderbellebroek, Hannaerden, Hogedonk, Hoekske en Wiestermeersch. Deze worden onderhouden en beheerd door Natuurpunt.

Beneden-Dender
Mespelwegel wandelroute
Natuurpunt Beneden- Dender

Eens terug op het Denderpad wandel je verder naar Hogedonk. De wandeling Mespelwegel is een ideale manier om te genieten van de rust en de schoonheid van de Dendervallei. Het is een gemakkelijke wandeling die geschikt is voor jong en oud.

Natuurgebied Hogedonk

In de vallei van de Dender ligt ook het natuurgebied Hogedonk, een hotspot voor amfibieën.  Het natuurgebied ligt langs de oevers van de Dender en bestaat voornamelijk uit vochtige habitats, zoals rietvelden, moerasbossen en natte weilanden en natuurlijk de Dender die het gebied letterlijk in twee snijdt. In het landschap zijn zeven lage heuvels te ontdekken. Dit zijn zandheuvels, ontstaan tijdens de laatste ijstijd, toen hevige winden het “lichtere” zand tot in het binnenland deed terechtkomen. Hoger gelegen plaatsen worden “donken” genoemd, vandaan het toponiem “Hogedonk”.

Mespelwegel wandelroute
Mespelwegel wandelroute

Nuttige informatie voor deze wandeling

Mespelwegel
RouteYou Mespelwegel

Naam: Mespelwegel

Start & aankomst: De kerk van Mespelare, Singelweg 2, Dendermonde

Afstand: 7.2 km

Herkenningsborden: Witte borden met groen opschrift

Ondergrond: Overwegend verhard ‘langs het denderpad’ maar in de natuurgebieden vaak modderig bij nat weer. Dus voorzie zeker stevig schoeisel.

Horeca: Nabij de kerk is er plaatselijke horeca waar je iets kan gaan drinken.

Extraatjes: Honden zijn welkom aan de leiband.

Rolstoel of buggyproof: Door de smalle paadjes kan je in de natuurgebieden niet door met rolstoel of kinderwagen.

Variatie op de wandeling

Mocht je de afstand te lang vinden, kan je perfect het lusje (geel op de foto) laten vallen en dan doe je meteen een stukje minder. Weet dan wel dat je een mooi stukje natuur aan jou laat voorbijgaan.

Om de lus af te snijden ga je aan de splitsing van het jaagpad meteen naar rechts in plaats van rechtdoor te gaan onder de Wiezebrug door. (Zie foto hiernaast)

splitsing denderpad

Impressie van de wandeling

Terugblik op de wandeling

De Mespelwegel wandeling is geschikt voor zowel gezinnen als ervaren wandelaars. Het pad is goed begaanbaar en de afstand is niet te lang. Onderweg kun je genieten van de mooie natuur en als je goed oplet, zie je misschien wel verschillende soorten dieren. Let wel op, als je geen voorstander bent van het denderpad kan je beter een andere wandeling kiezen, want in het begin is het toch wel een lang stukje langs de Dender wandelen. De fietsers zijn daar ook vaak van de partij dus dan kan met momenten vrij druk zijn.
Wij hebben er van genoten maar ik wou je dit waarheidsgetrouw toch meegeven.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Beste vandaag de mespelwegel wandeling gedaan,vertrekkende vanuit mespelare richting Gijzegem
    Het laatste stukje bij het binnenkomen in Gijzegem (berkenlaan)is niet te doen , heel heel slecht,kan daar nu echt niets aan gedaan worden ,wat schors overdoen of een andere oplossing.

    1. Triestig hè, dat je door dat weer overal vergaat in de modder. Ik hoop zo dat het weer snel terug wat droger wordt. Vond je het voor de rest een leuke wandeling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.