Wandelnetwerk 8 in Erpe-Mere
Wandelen in Oost-Vlaanderen Wandelinspiratie

Wandelnetwerk 8 in Erpe-Mere – door Aaigem over trage wegen

Wandelnetwerk 8 in Erpe-Mere maakt deel uit van een reeks van 10 wandelroutes die vanuit Erpe, Mere of één van de deelgemeenten van Erpe-Mere vertrekken. Op een schitterende zonnige winterdag trokken we door de straten en velden van Aaigem om deze route te verkennen. Heb je geen zin om door de modder te ploeteren en wil je gewoon even buiten een frisse neus halen over een niet te lange afstand, dan is deze route echt iets voor jou.

Wandelnetwerk 8 in Erpe-Mere

Erpe-Mere is een gemeente in de  provincie Oost-Vlaanderen. Je kent Erpe-Mere vooral van het op- en afrittencomplex langsheen de E40 vlakbij Aalst. Maar Erpe-Mere is veel meer dan dat met zijn vele mooie kouters en kleine kronkelende weggetjes die je kan bewandelen. Het heeft acht deelgemeenten, namelijk Aaigem, Bambrugge, Burst, Erondegem, Erpe, Mere, Ottergem en Vlekkem. Wist je dat ze hier in 2009 meer dan 200 km trage wegen in kaart hebben gebracht. Ook die kan je allemaal gaan ontdekken via trage wegen wandelingen. Voor elke deelgemeente zijn ze opgetekend.

Wandelnetwerken in de streek

Naast de trage wegen hebben ze ook een heel wandelnetwerk uitgetekend. Vanuit elk van de deelgemeenten kan je zo een wandeling starten. Er zijn meer dan 10 netwerken beschikbaar. Inspiratie genoeg dus.

Je kan je wandeling selecteren op basis van vertrekplaats. Maar je kan ook een keuze maken op basis van de lengte van de wandeling of de ondergrond die je tijdens de wandeling moet trotseren.
In natte periodes kan dit toch ook soms doorslaggevend zijn.

Wandelnetwerk 8 in Erpe-Mere

Je kan deze wandelingen allemaal via de site van Erpe-Mere terugvinden. Omdat één beeld meer zegt dan 1000 woorden wil ik je graag voorzien van het nodige beeldmateriaal.
Dan zie je in 1 oogopslag of deze wandeling iets voor jou is, of dat je liever op zoek gaat naar een meer geschikte wandeling voor jou.

Wandelen met GPS

Wanneer je gaat wandelen en de wandelingen zijn bewegwijzerd is het gewoon een kwestie van pijltjes volgen. Veel wandeling zijn echter niet bewegwijzerd en kan je via een app of via een GPX file volgen. Ook best handig maar het nadeel is wel dat de batterij van je GSM snel leeg loopt.

Daar hebben ze in Erpe-Mere nu iets op gevonden. Ze kochten een aantal wandel-GPS’en aan, waarop de wandelingen van het wandelnetwerk en de trage wegen wandelingen staan. Ze zijn gratis te ontlenen op diverse plaatsen, maar neem best vooraf eens contact op om te checken of ze wel beschikbaar zijn.

Wandelen in Erpe-Mere

Wandelnetwerk 8 in Erpe-Mere

Deze lusvormige wandeling vertrekt in Aaigem, de landelijkste gemeente van Erpe-Mere. Wandelroute nr 8 brengt je langs trage wegen door de vallei van de Ter Erpenbeek en natuurgebied Den Dotter terug in de Aaigemdries. Onderweg kom je enkele eet- en drankgelegenheden tegen.

Wandelnetwerk 8
Wandelnetwerk 7 & 8 in Erpe-Mere

Nuttige informatie voor wandelnetwerk 8

Naam: Wandelnetwerk 7/8 Aaigem (noord)

Start & aankomst: Aaigemdries 7, Aaigem (omgeving calvarie)

Afstand: 6.2 km

Herkenningsborden: Bewegwijzering met witte bordjes met nr 8 op. Via GPX file of via de kaart in PDF

Ondergrond: Goed begaanbare wegen die bij droog weer ook toegankelijk zijn voor wandelwagens. Dus meer verhard dan onverhard, maar wel steeds in het midden van de natuur.

Horeca: Aan de start heb je ijssalon “Hoeve Van Den Bossche” waar je heel lekkere ijsjes kan kopen en in het midden van de wandeling kom je cafe “Caberé” tegen. 

Extraatjes: Langs de route kom je vaak kapelletjes tegen waar je even kan verpozen.

Wandelnetwerk 8 in Erpe-Mere
Wandelnetwerk 8 in Erpe-Mere

Stevige wandelschoenen volstaan op deze route. Je hebt wel 2 paadjes waar toch wel wat modder was. In het slechtste geval kan je die gewoon negeren en het hoofdpad volgen.

Aangezien er veel mensen zijn, die op zoek gaan naar wandelingen voor rolstoelen of kinderwagens, verken ik ook dergelijke routes. 
Deze valt dus binnen die categorie. Binnenkort kan je hier meer routes van deze wandelnetwerken ontdekken.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. De neef Christel zegt:

    Deze wandeling vandaag gedaan. Heel mooie omgeving. Inderdaad weinig modder en toch veel natuur

    1. Ik vond het ook aangenaam om te wandelen.

  2. Chris corbeels zegt:

    Lijkt me doenbaar met de kleinkindjes. Mijn zoon gaat binnenkort, met vriendin en kindjes, in Erondegem wonen. Hoop dat daar ook mooie wandelingen zijn om met Porthos te doen.

    1. Je moet zeker eens kijken want er staan wel een aantal wandeling van daar in de buurt hier op mijn blog. Veel wandelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.