Wolfsputtenwandeling
Wandelen in Brabant Wandelinspiratie

Wolfsputtenwandeling in Dilbeek. Dompel je onder in een groen bad

Van bij de eerste bocht die je maakt aan het begin van de Wolfsputtenwandeling, word je meteen ondergedompeld in een oase van groen. Achter elk hoekje dat je hier omwandelt, schuilt er een nieuw geheimpje. Je wandelt er niet alleen over een meterslange vlonderpad/trap. Maar je komt er ook een uitkijkplatform tegen die je laat genieten van de schoonheid van de Wolfsputten, en een tal van verrassend mooie paadjes. Bovendien kan je je trouwe viervoeter ook meenemen op ontdekkingstocht want er zijn niet minder dan 2 losloop weides voor je trouwe huisdier. Benieuwd geworden naar deze wandeling? Lees dan vlug verder.

Wolfsputtenwandeling

Wat zijn de "Wolfsputten"?

De Wolfsputten is een natuurgebied en natuurreservaat in de Vlaams – Brabantse gemeente Dilbeek. Omwille van zijn oppervlakte, grote biodiversiteit, zijn geologische structuur en zijn rijke geschiedenis hoort dit gebied tot de meest belangwekkende in Vlaanderen. Om je een klein idee te geven over de populatie die in dit gebied leeft, vond ik het volgende: 335 soorten bloeiende planten, 260 soorten vlinders, 76 soorten vogels, 37 soorten slakken, 16 soorten zoogdieren. Samen dus niet minder dan 724 goede redenen om in de Wolfsputten te gaan wandelen. (Bron: Toerisme Dilbeek)

Wolfsputtenwandeling

Ooit was dit de voormalige steengroeve waar de kalksteen van Dilbeek werd ontgonnen. Nu kan je er een verrassende tocht maken door het mooiste landschap dat Dilbeek  te bieden heeft.

Wolfsputtenwandeling
Hangend uitkijkplatform
Uitkijkplatform Wolfputten
Uitkijkplatform

In de Wolfsputten bloeien zelfs wilde orchideeën. 
Maar aangezien deze beschermd zijn, is hun standplaats top secret!

Waar verwijst het woordje 'wolf' naar in Wolfsputtenwandeling?

Het woordje ‘wolf’ uit ‘wolfsputtenwandeling” heeft niets te maken met het gelijknamige roofdier. Het verwijst echter wel naar de vorm van de diepten (de putten) in het gebied.

De beboste vallei van de Wolfsputtenbeek vormt daarin de centrale as. De beek ontspringt iets ten noorden van cultuurcentrum Westrand en stroomt dan over een paar honderd meter door een erg diep ingesneden kloof.

Wolfsputtenbeek

Kies tussen de 8,6 km of 4.6 km

Het leuke aan deze wandeling is dat je een keuze hebt uit een lange of korte route. Aangezien we de eerste keer het bordje “verkorting” niet gezien hadden, stonden we plots na 4.6 km ontgoocheld al aan het einde van de wandeling. 😲
Dus de week erna gingen we terug voor de 8.6 km.
Als je de korte route volgt, ontdek je enkel de Wolfsputten. Bij de lange tocht ga je op verkenning langsheen de Dilbeekse paden en weggetjes.

Voordeel is dat ik nu allebei de wandelingen gedaan heb en dat ik weet dat je op beide wandelingen sowieso de meterslange vlondertrappen tegen komt en ook het hangende uitkijkplatform.

De eerste kilometers waren (als grote fan van vlonderpaden) voor mij persoonlijk ook de mooiste. Maar de hele wandeling is absoluut de moeite om te doen.

Waar maak je juist de keuze voor welke route?

Lees dan zeker onderstaande melding om je niet te vergissen!

Wolfsputtenwandeling

Nuttige informatie voor deze wandeling

Naam: Wolfsputten wandeling

Start & aankomst: Vertrek aan Cultuurcentrum Westrand, Kamerijklaan 46-48, 1700 Dilbeek, België
De wandeling vertrekt achteraan op de parking rechts, waar Wolfsputten gegraveerd staat. We hebben ook even moeten zoeken, vandaar mijn tip.

Parking: Er is een grote parking beschikbaar van het cultuur centrum.

Knooppunten: Deze wandeling staat op de knooppunten app maar aangezien deze wandeling geen knooppunten heeft, maar een eigen bewegwijzering, kan je ze dus niet volgen op die app. Je kan ze echter ook vinden in de RouteYou app. Had ik ze daar gevonden bij onze eerste tocht, was ik nooit verloren gelopen.
Let ook hier goed op want er staan er 2 op. Als je hierboven klikt op de naam kom je op de juiste van 8.6 km

Afstand: Maak een keuze over de lus van 4.6 km of die van 8.6 km

Herkenningsborden: Witte zeshoekige bordjes met rood omringd met daarop Wolfsputtenwandeling .

Ondergrond: De meeste paden zijn onverhard en autovrij. Hier en daar kruis je verkeerswegen, maar dat is beperkt. Daardoor dus wel niet geschikt voor rol- en kinderwagens. Voorzie bij nat weer aangepast schoeisel.

Horeca: ‘Lou’s plek’ in het Cultuurcentrum bij aankomst en vertrek, SKUIM & nabij het Kasteel van Dilbeek zijn nog tal van Horeca gelegenheden.

Extraatjes: Er is een hangend uitkijkplatform waar je een prachtig zicht krijgt over de Wolfsputten. Honden moeten tijdens de wandeling aan de leiband. Maar……. er zijn 2 losloopweides voor je dogo. Fun voor iedereen dus. 🐕

Wolfsputtenwandeling kort
Wolfsputtenwandeling lang

Bekijk zeker de muur van het culturele centrum eens van alle kanten. Deze heeft een systeem van lamellen, waardoor het gebouw ‘verandert’, afhankelijk van de plaats waar je kijkt.

Wolfsputtenwandeling

Impressie van de Wolfsputtenwandeling

Terugblik op deze tocht

Deze Wolfsputtenwandeling heeft me van de eerste seconde gegrepen en bleef me de volle 8.6 km boeien. Zoveel variatie op deze route is echt de max.
Je wandelt de hele tijd door de natuur en komt nauwelijks op verharde stukken.

Ik weet niet of het altijd zo is, maar ik moet zeggen dat we tijdens de beide wandelingen heel weinig andere wandelaars gezien hebben. We liepen er met momenten helemaal alleen. Het was dus enkel wij en de natuur. Zalig genieten…

Niet twijfelen, pak die wandelschoenen en gewoon vertrekken. Achteraf mag je de bedankjes voor deze tip hier dan gerust onder plaatsen. 😄
Veel wandelplezier!

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Martin zegt:

  Brabant.. Wolfsputten liggen bij Brussel🤫

  1. Inderdaad, in Dilbeek. En Dilbeek is Vlaams-Brabant he 😉

 2. Griet zegt:

  Hartelijk dank voor deze suggestie. Afgelopen vrijdag deze wandeling gedaan en het was zalig. Echt genoten.

  1. Hey Griet, Het doet me plezier dat het is meegevallen. En wat fijn dat je hier een reactie achterliet. Super!! Nog veel wandelplezier!

 3. Sidney zegt:

  Bedankt voor de tip. We hebben de wandeling ook gedaan en wat is ze mooi!
  Nooit verwacht dit in Dilbeek te vinden… we wonen in Aalst dus deze is dichtbij.
  Om nog maar te zwijgen dat we al vele keren in het Cultureel centrum geweest zijn niet wetende van de mooie natuur.
  We gaan ze zelfs binnenkort nog eens doen, onze hond vond het geweldig.

  1. Heel graag gedaan. Doet me plezier dat ik je kon inspireren.

 4. Een gouden tip! We hebben genoten van de wandeling.

  1. Heel graag gedaan. Dank je wel voor de leuke commentaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.