Waterhoek wandelroute
Wandelen in Oost-Vlaanderen Wandelinspiratie

Waterhoek wandelroute, waan je in een vroegere filmset

Onderweg tijdens de Waterhoek wandelroute zullen de stilte en de weidse landschappen je meteen opvallen. Ze zijn dan ook de kernwoorden van deze wandeling. Je gaat hier niet door spectaculaire bossen wandelen, maar je loopt onder andere langs de Schelde in Berlare, en geniet ondertussen van de rust en schoonheid van de natuur. Wat deze route absoluut de moeite maakte voor ons, is dat je het Appels Veer kan nemen. Daarmee kom je aan de andere kant van de dijk in Appels terecht. Deze 3 extra kilometers (of 5 extra knooppunten) gaan je wandeling tot eentje maken dat echt de moeite waard is.

Waterhoek wandelroute

De combinatie van 2 wandelroutes of ga je voor eentje?

De Waterhoek wandelroute bestaat eigenlijk uit 2 stukken. Je kan ook perfect kiezen om elk van de wandelingen apart te doen. De langste route is “door de Scheldebroeken”, dus je zou daarmee kunnen starten en zien of je daarna nog zin hebt om verder te gaan. Maar laat  nu dat 2de deel van de wandeling, juist het mooiste zijn…. Ik laat de beslissing aan jou over maar ik zou niet twijfelen. 😉

Waterhoek wandelroute

Door Scheldebroeken wandelroute

Als je ervoor kiest om de “Door Scheldebroeken wandelroute” te doen, dan vertrek je aan het startknooppunt 64 in Berlare en maak je een wandeling van 7.5 km tot je terug aan het startknooppunt bent. Wist je trouwens dat de Scheldebroeken ook wel het Zwin van Berlare worden genoemd. Vroeger kreeg de Schelde hier namelijk vrij spel en overspoelde vaak de oevers. Nu is dit een gecontroleerd overstromingsgebied.

Waterhoek wandelroute
Waterhoek wandelroute
Waterhoek wandelroute
Waterhoek wandelroute
Waterhoek wandelroute
Waterhoek wandelroute
Waterhoek wandelroute

Waterhoek wandelroute

Kies je echter om de “Waterhoek wandelroute” te volgen. Dan doe je eerst eveneens de “Door de Scheldenbroeken wandelroute” maar daarna neem je op het einde het Appels Veer en maak je nog een kort extra lusje in Appels. Maar net dat extraatje van 2.7 km is het mooiste stukje.
Deze route loopt wel iets meer over een onverhard pad, maar het viel erg goed mee.  Het was niet te drassig. Je komt hier ook een kort stukje Vlonderpad tegen, en zoals je al weet ben ik daar fan van.

RevolutionRace

Liefhebbers van vlonderpaden moeten niet twijfel tussen de 2 routes! Ga voor de Waterhoek wandelroute…

Waterhoek wandelroute: Ooit het decor voor een film

‘De teleurgang van den Waterhoek’ was een roman van Stijn Streuvels.  In begin van de jaren 70 is dit verfilmd door regisseur Fons Rademakers met onder andere Jan Decleir die een rol vertolkt. Terwijl het boek zich afspeelt in een Avelgems gehucht, werden de opnames van de film:Mira” onder andere in dit mooie decor van de Waterhoek gemaakt.

Waterhoek wandelroute
Appels Veer

Taverne 't Veerhuis

’t Veerhuis is een herberg gelegen aan het startknooppunt en vlakbij de Scheldedijk. Dit werd ooit uitgeroepen tot het strafste café van Vlaanderen omdat het op zo een unieke locatie gelegen is. In normale tijden kan je hier een wafel, een pannenkoek of een streekbiertje nuttigen. In de Vlaamse film, speelde de herberg een rol. De weinige kleding dat Willeke Van Ammelrooy toen droeg, hangt hier nog aan de muur, in de vorm van een trouwjurk.

't Veerhuis

Algemene informatie voor je wandeling

Start & aankomst: Taverne ’t Veerhuis. Je kan je langs de kant van de weg parkeren.

Afstand: Door Scheldebroeken wandelroute = 6.4 km & Waterhoek wandelroute = 9.1 km (in totaal)

Knooppunten: 64- 62- 63- 39- 38- 37- 36- 66- 67- 65- 64 ( Door Scheldebroeken wandelroute) + 70- 71- 72- 68- 69- 70- 64 ( Waterhoek wandelroute)
Je kan deze wandeling eveneens terug vinden op Routen.be

Herkenningsborden: de wandelknooppunten bordjes

Ondergrond: Je wandelt vooral in het begin verhard. In Appels is het vooral onverhard. De wandeling zal zo een 50% over verharde wegen zijn.

Horeca: Er zijn verschillende Horeca zaken op deze route aanwezig. Het start knooppunt ligt aan Taverne het Veerhuis. Dit is in corona tijden ook een Take-away halte. Maar je hebt ook nog Den Draver en langs de zijde van Appels Restaurant en verblijf Appelsveer. Reserveren zou hier aangeraden zijn.

Knooppunten

Extraatjes: Een vlonderpad langs de kant van Appels. Het Appels Veer brengt je gratis elk half uur en elk uur naar de overkant van de Schelde.

Minpuntje: Er rijden langs de dijk wel héél veel fietsers. En meestal vliegen ze je voorbij. Wees dus zeker op je hoede!!! Aan de fietsers zelf zou ik de tip willen meegeven: als je iemand nadert of voorbij rijdt, bel aub eens om je komst aan te kondigen.

Nuttige tip voor je de veerboot neemt!

Appels veer

Wanneer je het Appels Veer neemt kan het erg nuttig zijn om eerst eens de uurregeling van de veerdienst te gaan opzoeken. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Hou alvast ook rekening met de middagpauze van de veerman. Bovendien kan je maar om het halfuur de Schelde oversteken.

Appels Veer
Appels Veer

Terugblik op de Waterhoek wandelroute

We deden deze wandeling op een ‘lente’ dag midden in februari en wat was dit genieten. Heerlijk rustig wandelen en opgaan in de mooie stille omgeving rondom jou. Vooral de oevers van de dijk waren heel mooi. Het Appels Veer is een leuke afwisseling. En de laatste knooppunten waren zo verrassend wat de wandeling alleen maar aantrekkelijker maakte.

Als je het niet erg vindt om ook een tijdje op een verharde ondergrond te lopen, dan kan ik deze wandelroute zeker aanbevelen.

Laat je een berichtje achter als je deze wandelblog als inspiratie gebruikt hebt?
En andere wandeltips zijn zeker ook welkom.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.