Het droge voetenpad
Wandelen in Oost-Vlaanderen Wandelinspiratie

Het droge voetenpad, top wandeling in de Honegem

Het droge voetenpad, is een wandeling in de Honegem, is de perfecte wandeling voor mensen op zoek naar wandelroutes die geschikt zijn om met een kinderwagen te doen. Je hebt nergens onverharde wegen. Wil je echter toch graag een mix van onverharde en verharde wegen , dan kan deze wandeling je zeker ook bekoren. Alleen is het dan geen droge voetenpad meer maar het natte voetenpad. Ik geef je alle informatie mee die je moet weten om meteen met deze wandeling te kunnen starten.

Droge voetenpad
Kasteel Terlinden

De Honegem

Droge voetenpad

In Aalst, op de grens met Erpe-Mere en Lede, ligt het natuurgebied Honegem. Het is tussen de 50 en 100 hectare groot en je kan er vooral hagen, knotwilgen en bomenrijen terug vinden. Deze zorgen bovenop het prachtige landschap voor een verblijf van vele vogels en kleine zoogdieren.

Je kan Honegem ontdekken via twee bewegwijzerde wandelingen.  Beiden elk zijn ongeveer 10 km en tonen je de mooiste delen van het natuurgebied. Om deze routes samen te stellen sloegen de stad Aalst en de gemeenten Erpe-Mere en Lede de handen in elkaar.

Het droge voetenpad

Het droge voetenpad is met blauwe pijlen gemarkeerd. Dit pad is verhard en daardoor goed toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Enkel op de grens met Lede gaat de weg een beetje bergop en zal je met een rolwagen een tandje bij moeten steken.

Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad
Droge voetenpad

De perfecte wandeling om met een buggy of rolstoel te doen.

Het natte voetenpad

Voor het natte voetenpad, de rode route, heb je  stevige stapschoenen of laarzen nodig. Ik heb deze wandeling  gedaan toen het al droger weer was en toen was ze perfect qua ondergrond. Maar ik kreeg een berichtje van iemand die ze wel uitprobeerde in februari en de naam “natte” voeten was echt niet verkeerd gekozen.

Vogellkijkhut, een blik op de dierenpopulatie in de Honegem

Vogelkijkhut 't Rot
Vogelkijkhut
Droge voetenpad

Tussen de 6de en 7de kilometer heb je een vogelkijkhut. Het pad ernaartoe is wel niet verhard maar zeker een tussenstop waard. Het is er heerlijk rustig en vanop het bankje kan je de diertjes ongestoord in het oog houden. Let wel op dat je zelf ook de dieren niet opschrikt.

Momenteel mag je er door Corona maar met 3 personen tegelijk in.

Vogelkijkhut 't Rot
Vogelkijkhut 't Rot

Nuttige informatie

Start & aankomst: Aan Kasteel Terlinden, Jacques Geerinckxsquare in Aalst

Afstand: 10 km. Hier kan je een wandelkaartje vinden.

Herkenningsborden: Blauwe pijltjes of rode als je het natte voeten pad kiest.

Ondergrond: Verharde wegen op de blauwe route.

Horeca: Tea-room en Kinderboerderij ’t Boerenhof, Onegem 62 Aalst (maar is nu helaas voor onbepaalde tijd gesloten)

Extraatjes: Vogelkijkhut tussen kilometer 6 en 7. Hiervoor moet je wel even van het verharde pad afwijken.

Nice to know: Honden zijn toegelaten maar moeten altijd aan de leiband.

Droge en natte voetenpad
Droge voetenpad

De moeite of niet?

Ik vond het zeker een aangename afwisseling. Het hoeven niet altijd veld wegjes te zijn. Je zit op sommige delen van de wandeling ook echt midden in de natuur, zonder dat je last hebt van de modder. Het droge voetenpad is dus perfect om met een buggy / rolstoel te gaan wandelen of wanneer het veel geregend heeft en de ondergrond drassig ligt. Maar wil je toch de uitdaging aangaan, dan kies je gewoon het natte voetenpad. Je zal genieten van het begin tot het einde.

Ik ben blij dat ik dit mooie stukje natuur van de Honegem ook wat beter heb leren kennen.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Het was een teleurstelling. Overgroot deel via de straat, met weinig voetpad en onvoorstelbaar veel verkeer voor zo’n kleine wegen.

    1. Dat is natuurlijk de bedoeling van het droge voetenpad. Daarom dat het ook buggy- en rolstoelproof is. Je wandelt de hele tijd verhard. Wil je dat niet, dan moet je zeker het natte voetenpad eens uitproberen. Maar zorg dan wel dat je goede schoenen aanhebt. Liefhebbers van modder moeten in deze periode ook het roofridderspad zeker uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.