Roche à l' Appel
Wandelen in Luxemburg Wandelinspiratie

Roche à l’Appel, uitzonderlijke wandeling in de Gaume

De Gaume streek staat garant voor mooie landschappen en prachtige zichten. De wandeling La Roche à l’Appel vormt daar geen uitzondering op. Het leuke is ook dat je kan kiezen uit verschillende routes, afhankelijk van je planning van de dag. Het was wel een uitdaging om de start van deze wandeling te vinden, maar na even zoeken zijn we uiteindelijk toch aan het beginpunt geraakt. Omdat jij niet dezelfde fout zou maken als wij, ga ik je hier alle info geven die je nodig hebt om deze mooie wandeltocht zonder problemen te starten en te beëindigen.

Roche à l' Appel

Waar moet ik zijn om La Roche à l'Appel te vinden?

Op een boogscheut van de Franse grens, in het dorpje Muno, vind je het bos van Muno dat onderdeel is van het immens Ardense massief. Hier vind je het geklasseerde natuurreservaat “La Roche à l’Appel“. Dit behoort tot één van de belangrijkste natuurreservaten van de Ardennen en de Gaume streek. Dit mooie staaltje natuur is een uitzonderlijke geologische bezienswaardigheid. De site ziet er namelijk uit als een chaotische opeenstapeling van enorme puddingstenen van Fépin. Puddingstenen zijn samengesteld uit ronde keien, zand en kalkresten van schelpen en kwartsietrots. Het is er bovendien uniek omdat je hier op 1 enkele plek rotsen ontdekt uit 2 totaal verschillende tijdperken. De meest recente zijn 410 miljoen jaar oud en de anders zelfs al +- 540 miljoen jaar geleden gevormd.

Roche à l' Appel
Roche à l' Appel

50 tinten natuur...

Op je tocht ga je ook kennismaken met een ruime variatie aan fauna en flora. Zo kom je hier eikenbossen, beukenbossen en naaldbossen tegen. Maar ook korstmossen, andere mossoorten en prachtige varens.

Roche à l' Appel
Roche à l' Appel
Roche à l' Appel

De vele varens die wij al zagen op de tocht naar boven hadden bijvoorbeeld in augustus al prachtige kleuren.  Je kan hier ook zeldzame kevers vinden. Je zal sowieso je ogen de kost kunnen geven.

Een verwittigd man / vrouw ....

Zoals ik reeds schreef was het voor ons niet eenvoudig om het vertrekpunt van deze route te vinden. We reden eigenlijk van bij het begin juist maar omdat de weg plots overging van asfalt naar een grindpad dacht ik dacht we fout zaten. Toen ik het adres op de GPS nakeek gaf hij ook aan dat we verkeerd zaten. Dus we besloten om de GPS te volgen in plaats van de bruine bordjes met “Roche à l’Appel”die er stonden.
Uiteindelijk zijn we toch nog eens opnieuw de bruine bordjes van de eerste keer gevolgd, en bleek dat we dat grindpad met putten in toch wel moesten hebben.
Wanneer je een grote brug ziet met aan de kant picknick banken ben je aan je bestemming aangekomen.
Links onder de brug door is een parking waar je makkelijk je auto kwijt kan.

Muno
Vertrek wandeling Muno
Parking

Mocht je een lage auto hebben, laat je die best aan het einde van de gewone weg achter. Op het plein waar het grote kruis hangt. De weg die daarna volgt is namelijk niet zo geschikt voor dergelijke voertuigen.

De start lijkt misschien wat saai maar niets is minder waar...

Aan het begin loop je gewoon een hele tijd naast het riviertje tot wanneer je aan je rechterzijde het  bruggetje “Jean Damien” tegenkomt. Wanneer je dit bruggetje hebt overgestoken kan je aan de 360 meter hoge klim naar boven beginnen.

Roche à l' Appel
Bos van Muno
Roche à l' Appel
Bruggetje Jean Damien
Bruggetje "Jean Damien" is gebouwd met stenen van de site zelf

Je kan eventueel eerst nog even pauzeren aan de voet van de berg, op de stenen tafel  die rechtstreeks van bij de Flintstones is overgewaaid. 😅

Flintstones bankje in de Gaume

Eens boven zie je de typische landschappen van de Gaume streek en kan je zelfs kijken tot in het naburige Frankrijk. Er staat ook een bankje. Zo is dit een ideaal plekje voor “a picknick with a view”.

Roche à l' Appel

Let goed op wanneer je beneden komt!

Het pad van de berg gaat steil naar boven, waar je verschillende rotspunten hebt, om daarna langs een flauw hellende pad terug te keren naar het dal. Beneden kan je kiezen om naar te links gaan en het nummer 5 te volgen, waardoor je de lange route neemt. Ofwel blijf je gewoon nummer 6 volgen en dan kom je na enkele meters al meteen aan de parking aan.

Roche à l' Appel
Gaume Muno
Roche à l' Appel

Nuttige informatie voor deze wandeling

Naam: la Roche à l’Appel

Start & aankomst: Rue de la Gare – Muno in een oude Steengroeve nabij de grote brug aan de picknick tafels

Afstand: 2, 5 of +-8 km

Herkenningsborden: Gele ruitjes en bordje nr 5 voor de kortste route. Mag het wel wat langer zijn? Kijk dan naar het bord aan de vertrekplaats voor de verschillende variaties op de wandeling. (groene ruiten of nr 6)

Ondergrond: Allemaal onverhard. Aangezien het pad toch wel erg steil naar boven gaat zijn schoenen met goede grip geen overbodige luxe. Voorzichtigheid gebonden bij nat weer of ijzel!

Horeca: Je zit midden in de natuur. Op de wandeling is dus geen cafeetje te bespeuren.

Extraatjes: Er staan picknick banken aan het vertrek / aankomst. En boven  op het hoogste punt kan je heerlijk op 1 van de rotsen gaan zitten of op het bankje en genieten van het uitzicht.

Bewegwijzering Wandeling
Roche à l'Appel vertrek

Ik laat je nog even genieten...

Ik denk dat de foto’s voor zich spreken. We hebben genoten van dit heerlijk stukje natuur. Alhoewel we ook wel wat hebben afgezien om boven te geraken, was het de moeite meer dan waard.
Later die dag deden we nog Le Rocher du Chat, wandeling met een ‘view’!

Wil je het overzicht zien van onze 3 daagse mini roadtrip door de Gaume streek? Klik dan door naar Gaume streek, de mooiste hotspots op een rij

Ga je deze wandeling ook doen of heb je ze al gedaan? Laat zeker eens een reactie achter over je bevindingen.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. De mooiste plekken zijn soms het lastigste te vinden. Wat een pareltje is dit joh, deze wandeling zet ik zeker op mijn wishlist!

  2. Dit ziet er echt uit als een prachtige wandeling! De kleuren van die varens zijn prachtig. Ik wist niet dat dat al zo mooi was eind augustus! Ik zou deze wandeling ook wel willen doen mochten wij in de omgeving zijn. De uitzichten zien er heel mooi uit

  3. Wat een mooie omgeving zeg! Die 8 km wandeling gaat op m’n to do lijstje, merci!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.