Gaume
België Luxemburg Reizen Wandelen in Luxemburg Wandelinspiratie

Gaume streek, de mooiste hotspots op een rij

Iedereen wil steeds naar het buitenland op vakantie. Vakantiebestemmingen zoals Kreta, Zakynthos, Normandië, Londen en zeker ook ons buurland Luxemburg hebben heel wat te bieden en hebben vele mooie plekjes.  Aan de andere kant hebben we in ons eigen landje eveneens prachtige regio’s om te ontdekken. Denk hierbij maar aan Het land van Herve en in Limburg hebben we het mooie Genk of Haspengouw. Daarnaast zijn er nog tal van fijne steden aan onze Belgische kust zoals Koksijde of Oostende? Voor dit artikel trok ik naar de Ardennen en meer bepaald naar de Gaume streek, een parel in Wallonië. Dit is de streek met het mildste klimaat van de Ardennen. Een regio die je absoluut beter moet leren kennen! Wij deden er een mini roadtrip die ik heel graag met jullie wil delen. Bekijk hieronder de plaatsen die we bezochten, en gebruik de planning van onze 3 daagse om misschien zelf mee door deze mooie streek te trekken.

Gaume

Inhoudstafel

In de Gaume streek kom je in een heel ander gebied van de Ardennen terecht. Huisjes met gevels in zachte gekleurde tinten en met rode dakpannen , het zachtere klimaat en het licht glooiende landschap laten ons soms wegdromen naar Franse streken.  Men noemt deze streek niet voor niets ‘Provence de la Belgique’.

Dag 1 van onze tocht door de Gaume streek

Bezoek de ruïnes van de abdij van Orval

Wanneer je naar de Gaume gaat, mag een bezoek aan de abdij van Orval niet ontbreken. De Abdij van Orval is namelijk één van de meest opmerkelijke cisterciënzerabdijen van België. Al kan je de brouwerij en de abdij zelf niet bezoeken, de ruïnes van de oude abdij, die trouwens een beschermd monument zijn, zijn zeker een bezoekje waard.

Abdij van Orval Gaume
Abdij van Orval Gaume
Gaume
Abdij van Orval

Een stukje geschiedenis

Door de eeuwen heen zijn er in deze vallei drie abdijen gebouwd. De eerste monniken kwamen namelijk al in 1070 naar Orval. Na 40 jaren vertrokken ze, en een gemeenschap van kanunniken voltooide de bouwwerken die de benediktijnermonniken vóór hen begonnen waren. Later, in 1132, kwamen er zeven monniken uit de Champagnestreek. Ze pasten de gebouwen aan volgens de Cisterciënzergebruiken, en de eerste abdij was een feit.

Daarna, in het midden van de 13de eeuw, werden ze geconfronteerd met een heleboel rampen. De abdij werd verwoest door branden en verschillende oorlogen.
In de 18de eeuw begonnen de bouwwerken van een totaal nieuw klooster. Door de Franse Revolutie die uitbrak, werd alles terug vernietigd. Daarna bleef Orval 133 jaar lang enkel nog een ruïne.

In 1926 tenslotte startte een Gentenaar (die trappistenmonnik geworden was in Frankrijk) met de heropbouw van Orval op de 18e eeuwse fundamenten. Vandaar dat de huidige abdij dezelfde monumentale afmetingen heeft. De werken waren voltooid in 1948. Dit is zoals we ze nu nog steeds kunnen zien.

Gaume Orval

Rondleiding op het domein

Rondleiding Orval
Gids Victor die ons de rondleiding gaf

Je kan het domein van de abdij van Orval zelfstandig bezoeken. Of je kan er ook kiezen voor een begeleid bezoek met een Nederlands- of Franstalige gids. De rondleiding duurt ruim een half uur. De gids neemt je tijdens die tijd mee over het hele domein en vertelt onderweg leuke weetjes en anekdotes over de abdij, de ruïnes en de brouwerij. Na afloop van de rondleiding kan je alles verder nog op je eigen tempo verder verkennen.

De bron, de eeuwenoude roosvensters en de mooie tuin met geneeskrachtige kruiden behoren tot de hoogtepunten van het bezoek aan de ruïnes. Het fijne aan deze jonge gids was ook dat hij perfect wist waar je best gaat staan voor een leuke en mooie foto. Hij deelde die tips dan ook graag met ons. Aangezien wij de enige waren tijdens onze rondleiding kregen we een bezoek op maat.

Het gastenkwartier

Je bezoek start in het gastenkwartier. Hier leer je meer over de geschiedenis van het klooster en het leven van de kloostergemeenschap.De belangrijkste pijlers van het kloosterleven zijn: Gebed, gemeenschap, Sint Benedictus, gastvrijheid & werk.

Gastenkwartier Orval
Abdij Orval

Op de verschillende schermen tonen video-animaties je op welke waarden hun geloof gebaseerd is. Geanimeerde schaalmodellen laten je kennismaken met de architectuur van de abdij door de eeuwen heen.

Gastenkwartier Orval

Dit deel kan je zelfstandig bezoeken in afwachting van de start van de rondleiding.  Die aan de achterkant van dit gebouw start namelijk onder de grote eik.

Gaume
De rondleiding start onder deze eik, die is opgenomen in de lijst van opmerkelijke bomen omdat hij meer dan 300 jaar oud is

Een blik op de oude Ruïnes

Gaume Ruïnes van Orval
Ruïnes van Orval
Abdij van Orval Gaume
Orval
Ruïnes van Orval
Abdij van Orval Gaume
Abdij van Orval Gaume
Abdij van Orval Gaume
Abdij van Orval Gaume
Abdij van Orval Gaume

De abdij van Orval

In de abdij leven momenteel nog een 10-tal broeders waarvan de jongste 48 jaar is en de oudste 86. In deze gemeenschap leven monniken van 4 nationaliteiten. Ze  behoren tot de Cisterciënzersorde en worden ook trappisten genoemd. Deze trappistennaam is beter bekend bij het publiek dankzij de kloosterproducten: trappistenbier of trappistenkaas. In België zijn er vijf kloosters voor mannen en vijf kloosters voor vrouwen (waaronder Brialmont en Soleilmont in Wallonië) die deel uitmaken van dezelfde trappistenfamilie: de bekendste zijn Chimay, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.

Abdij van Orval
Je hebt net een eerste glimp opgevangen van het kloosterleven in Orval. Dit gedeelte hoort niet bij het bezoek.

Als je op weg bent naar de tuinen en de ruïnes kan je hier en daar een glimp opvangen van de huidige abdij en de mooie tuin.
Enkel mensen die zich willen herbronnen en op retraite willen gaan, kunnen hier verblijven en samen met de monniken deelnemen aan de bezinningen en kerkdiensten.

Abdij van Orval Gaume

Het leven van een monnik van Orval

De kerk, de plaats van het gemeenschapsgebed, staat steeds in het centrum van het klooster. De monniken komen daar vijf keer per dag samen. Ze ontmoeten elkaar hier voor het eerst om 5 uur ’s ochtends om de dag te openen, en de laatste keer om 20 uur voor het avondgebed. De hele dag wordt gekenmerkt door deze hoogtepunten waar de broeders samenkomen om samen te bidden, psalmen te zingen en te luisteren naar bijbelverhalen.

Abdij van Orval Gaume

Wat eten de monikken?

De monniken zijn altijd al tevreden geweest met eenvoudig en respectvol eten met veel vis, eieren en kaas.

Wist je dat ze niet het Orval bier drinken dat we in de winkels kunnen kopen, maar een specifiek brouwsel, “Petite Orval” of  “Kleine Orval” genaamd, dat alleen wordt gebotteld voor de gemeenschap en de retraitanten van het Gastenverblijf.

Dit tafelbier, dat minder alcohol bevat maar zeer hoppig is, kan bij het restaurant “Auberge de l’Ange Gardien” van het vat geproefd worden.

De Mathilde-bron

De Mathildebron kan je ook terugvinden op het domein en is vooral beroemd voor de legende die ermee verbonden is Elke Orval kenner / drinker zal bij het horen van dit verhaal een aha-Erlebnis doormaken.

Mathilde was gravin van Toscanië in de 11de eeuw. Kort na de dood van haar echtgenoot, trok ze zich terug in deze streek. Op een dag kwam ze aan de heldere bron haar dorst lessen en wat uitrusten. Helaas verloor ze per ongeluk haar gouden trouwring in het water! De gravin gaat op zoek naar haar juweel, maar tevergeefs, ze vindt hem niet terug. Even verder was er een kapel waar ze gaat bidden en in een gebed aan de Maagd Maria om hulp vraagt. Teruggekomen bij de bron, verschijnt er een forel aan de oppervlakte met de ring in zijn bek. In haar vreugde roept Mathilde uit: « Het is hier echt een gouden vallei! », in het Frans: VAL D’OR – Or-val.

Wapenschild van Orval

Zo was het wapenschild van Orval geboren; de vis met de ring in zijn bek.

Diezelfde bron voorziet nog steeds in alle behoeften van het klooster, alsook voor de productie van Orval bier en kaas. En het bronwater is nog steeds belangrijk voor de kwaliteit van het bier.

Museum brouwerij Orval
Bron van Mathilde Orval
Bron van Mathilde

De geneeskundige kruidentuin

Op het voorplein van de vleugel met het gastenverblijf werd een middeleeuwse tuin aangelegd. In de Middeleeuwen koos de tuinman de planten die hij kweekte enkel in functie van hun onmiddellijk nut: geneeskrachtige planten, verfplanten, voedende planten, kruidenplanten, aromatische planten en, minder vaak, sierplanten. In het aanpalende gebouw vind je de oude kloosterapotheek met historische voorwerpen terug.

Abdij van Orval Gaume
Abdij van Orval Gaume

Het Kloostermuseum

Het museum vertelt de geschiedenis van de abdij en toont oude werken in smeedijzer, een maquette van de abdij en schilderijen uit de 18e eeuw. Het is heel bijzonder omdat het gelegen is in de gewelfde kelders uit de achttiende eeuw. Zo belandt de bezoeker meteen tussen de enige resten van de neoclassicistische gebouwen.

Abdij van Orval Gaume
Museum Abdij van Orval Gaume
Museum Abdij van Orval Gaume

Bij de ingang van het museum creëerde een hedendaagse kunstenaar, een kunstwerk op het gewelf. Hij creëert een motief door verbranding en uitwrijving van het roet. Dit motief is geïnspireerd op een glas-in-loodraam, en herhaald over het hele oppervlak. Het werk heet “Cisterciënzer partituur”.

Museum Abdij Orval
Museum Orval
Museum van Orval

Het brouwerij museum

Het gebouw, waar dit museum is gevestigd, is nog van de vroegere abdij en is heel mooi gerestaureerd. Hier vind je de uitleg over het vakmanschap van het brouwen van het Orval bier.

Brouwerij Orval
Museum brouwerij Orval
Museum brouwerij Orval
Museum brouwerij Orval
Museum brouwerij Orval
Museum brouwerij Orval
Museum brouwerij Orval

De brouwerij produceert ongeveer 24 miljoen flessen bier per jaar (78.000 hectoliter). Het is een bier van hoge gisting, met 6.2% alcohol. Het rijpingsproces is volledig natuurlijk, met hop en mout van topkwaliteit.
De brouwerij zelf kan enkel bezocht worden tijdens de jaarlijkse opendeurdagen.

Abdij van Orval Gaume
Het uiterste rechtse gebouw op de foto is de brouwerij

Wil je een uniek biertje drinken? Nergens anders ter wereld dan in À l’Ange Gardien kan je dit groene Orval bier proeven . Samen met een portie Orvalkaas is dit een momentje om te koesteren…

Proef het groene Orval bier in À l’Ange Gardien

Na je bezoek aan Orval kan je in de nabijgelegen taverne À l’Ange Gardien genieten van het plaatselijke Orval-trappistenbier en natuurlijk ook van de abdijkaas van Orval. Dit is bovendien de enige plaats waar ze de speciale “groene” Orval van het vat serveren. Dit bier is datgene die de monniken van Orval zelf dagelijks drinken. Het is luchtiger en het alcohol percentage is ook lager.

Ze serveren hier ook gerechten op basis van Orval kaas en andere streekgerechten. Een fijne plaats om een lunch of dinertje mee te pikken.

 

A l'Ange Gardien

Wandelen in Orval

Wil je hier ook een stukje natuur meepakken? Dan kan dat vanop de Parking van de Abdij. Daar vertrekken namelijk 3 wandelingen waaronder eentje van 5.5km, 6.5km en 11.5km.
Je volgt de bewegwijzering van de licht- en donkerblauwe rechthoeken. Met de rug naar de Abdij neem je de bosweg rechts van de toegangsweg en na een heuveltje sla je aan de tweesprong linksaf naar de N88. Steek de weg over, passeer voorbij de Hostellerie d‘ Orval en ga verder tot aan de grote parking, waar de helderblauwe bewegwijzering ‘Gaume buissonnière’ voor het eerst te zien is. (Bron: Ardennen.nl)
Ik kan je niets over de wandeling zelf vertellen, want heb ze zelf niet gedaan.

Wandeling Orval
Wandeling Orval

Algemene info voor je bezoek

Als je de Abdij bezoekt kan je je auto gratis parkeren langsheen de weg naar de Abdij. Alle info over de abdij en de wandelingen kan je op de website vinden van Orval.

Dag 2 door de Gaume

De ruïnes van Montquintin

In de gemeente Rouvroy vind je de Burchtruïne van Montquintin. Dit is een geklasseerde middeleeuwse kasteelruïne gelegen in het middeleeuwse dorp Montquintin. Het is gelegen op een heuvelrug met uitzicht op de vallei van Ton.

Louis II bouwde dit kasteel om de grenzen van zijn gebied, het graafschap Chiny, te beschermen tegen verschillende aanvallers.

De toren evolueerde in de dertiende eeuw tot een kasteel, geflankeerd door vier hoektorens. In de vijftiende en zestiende eeuw werd het het kasteel verder verbouwd en kreeg het kantelen op de noordelijke flank.

Later in de negentiende eeuw verdween de oostelijke verdedigingsmuur om een open binnenplaats te creëren. De huidige rechtervleugel dateert uit de zeventiende eeuw, aangepast in de achttiende-eeuwse boogramen. De linkervleugel is negentiende-eeuws en omvat bijgebouwen zoals keukens. De broodoven is nog steeds duidelijk te zien. Het centrale gebouw werd in de achttiende en negentiende eeuw grondig verbouwd en voorzien van grote ramen.

Montquintin, de plaats waar de geest rond waart

Ruïne van Montquintin
Ruïne van Montquintin
Ruïne van Montquintin
Gaume

Een unieke locatie voor een feestje

Het kasteel werd vele malen aangevallen en vernield maar telkens terug opgebouwd. Het kasteel is momenteel in handen van de gemeente Rouvroy die het via erfpacht overgedragen heeft aan een historicus die het geleidelijk zal restaureren. Als je eens een exclusieve locatie zoekt voor een feestje, je hebt ze gevonden! Je kan het kasteel namelijk afhuren om een feest te organiseren met net dat tikkeltje meer.

De Sint-Quintuskerk

Gaume

De Sint-Quintuskerk domineert de vallei. Deze kerk heeft een toren zonder klok en bestond misschien zelfs al van voor de burcht. Van hier krijg je een immens uitzicht tot aan Aarlen in het oosten en Montmédy in het zuiden. Jammer dat het de ochtend van ons bezoek net mistig was en we dus niet zover konden zien. Maar ik ben zeker dat je hier op een heldere dag kan genieten van een fenomenaal zicht.

Uitzichtpunt over Harnoncourt en de bajociaanse Cuesta
Gaume
Gaume
Gaume

Bezoek "Torgny", één van de mooiste dorpjes van Wallonië

Torgny is het meest zuidelijke dorp van België. Samen met 6 andere dorpen vormt het de gemeente Rouvroy. Torgny en het nabijgelegen dorp Lamorteau worden samen wel eens het kleine Frankrijk genoemd. Het dorp leunt tegen de rug van de heuvelrand (=Bajociaanse cuesta). Het ligt op het zuiden en is beschermd tegen de noorderwinden door het Ardens massief. De kalkhoudende bodem houdt bovendien de warmte vast. Zo profiteert het van een microklimaat dat gunstig is voor een zeer bijzondere fauna en flora, uniek in België. In het natuurreservaat kan je de bergsprinkhaan samen met zijn vriendje de blauwvleugelsprinkhaan terugvinden tussen de allermooiste orchideeën. Kortom, Torgny moet je gewoon bezoeken.

Torgny
Gaume

De Provence in België ligt in de Gaume streek

Torgny is gebouwd rond een centrum en behoort ook tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. Het heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn Romaanse dakpannen die je ook in Zuid Frankrijk kan terugvinden. Maar misschien zal je de gouden kleur ook associëren met de gele Franse steen die overal gebruikt wordt in de streek, la Gaume, en in heel Lotharingen. Het is een zonnige, opgewekte kleur die ervoor zorgt dat Torgny een zonnig dorpje is. De Romeinen, die sinds het begin van ons tijdperk in Torgny woonden, hebben hier dus duidelijk hun stempel achtergelaten. Er zijn na vele opgravingen tal van graven, juwelen en gebruiksvoorwerpen ontdekt, die je nu nog kan gaan bewonderen in het Gaumse museum van Virton.

Gaume
Gaume
Gaume
Gaume

Stadwandeling door het dorp

Je kan hier grote wandelingen maken door de natuur. Inspiratie hiervoor kan je onder andere terugvinden op de RouteYou app.

Wij deden de wandeling door het dorp zelf. Zo zie je meteen alle mooie felgekleurde huisjes, versierd met geraniums en de meest originele accessoires. De wandeling zelf is ongeveer 3.5km (Je leest overal iets anders maar dit was de afstand die wij deden) en de route kan je gewoon volgen via de izi.Travel app. Je kan daar de routebeschrijving opvragen en op elk punt is er een audiofragment dat je iets meer vertelt over die plek. Nadeel is wel dat deze tekst in het Frans is. Wil je graag de Nederlandse uitleg, wat wel leuk is om bij elke tussenstop iets van de achtergrond mee te krijgen, dan kan je voor 3€ de Nederlandstalige brochure opvragen bij het plaatselijk VVV kantoor net naast de kerk.

Gaume
Gaume
Gaume
Torgny

Wij vertrokken hier op La place Albert Paul vlakbij de kerk, het gemeentehuis (nu de VVV), de gemeenteschool (die nu een feestzaal is) en een huis met het jaartal 1853 (foto bovenaan rechts met de turquoise luiken).

Wat is er allemaal te zien op de wandeling

Tijdens je wandeling kom je voorbij een aantal plekken die je zeker niet mag missen en waar je je fototoestel overuren kan laten maken.

Enkele plekjes die je niet mag missen zijn:

  • Wasplaats
  • Boerderij “rose”
  • Raymond Mayné Natuurreservaat
  • kluizennaarswoning en kapel
  • Sint-Martinuskerk en de pastorie
  • Een bepleisterd traditionele boerderij
  • en nog zoveel meer…
Torgny

Torgny, de Provence in de Gaume streek

Bij het begin van de wandeling staat je een steile wandeling naar boven te wachten. Eens je de klim ingezet hebt, mag je niet vergeten om even achterom te kijken naar het landschap dat zich steeds verder uitstrekt en van waar je van hieruit een fantastische kijk op krijgt.

Gaume
♥ Natuurreservaat "Raymond Mayné"

Het natuurreservaatRaymond Mayné“, in het noorden van het dorp, werd in 1952 aangelegd. Hierbij aangemoedigd door de vereniging “Ardenne et Gaume”, op 5 hectare steengroeven, kalkgrasvelden, weiden en bos. De kalkstenen bodem maakt een bijzondere vegetatie en fauna mogelijk. Zo zie je er naast de bergcicade, bidsprinkhanen en vlinders ook bijzondere planten zoals de geile gentiaan en mooie orchideeën. De wandelaar wordt er wel geacht om op de paden te blijven en er zijn geen honden toegelaten.

♥ Wijngaard 'Le Poirier du Loup'

Ik schreef al dat er in Torgny, het hartje van Belgisch Lotharingen, een zonnig microklimaat heerst. Dit is dan ook de reden waardoor er uitstekend aan wijnbouw kan gedaan worden. Je vindt hier de Wijngaard ‘Le Poirier du Loup’ waar wijnstokken van onder andere de Pinot noir, Pinot blanc en Pinot Rivaner groeien. Van bovenaan deze heuveltop krijg je een mooi zicht op de huizen van het pittoreske dorpje.

Gaume
♥ Het roze huis van 1838
Torgny

Deze roze hoeve is qua afmetingen en functies een typisch Gaums huis.
Het bestaat uit een hoofdgebouw met daarachter twee stallen, een schuur, een stal en een tweede schuur.

Hier en daar getuigen de gevels van de bijgelovige praktijken van onze voorouders. Zo zie je de ijzeren staven met spijkers, “heksenkammen” genaamd, die bepaalde openingen in kelders of stallen afsloten, om te voorkomen dat kwade invloeden door de openingen naar binnen zouden komen om het geoogste voedsel of vee schade te berokkenen.

Torgny
Gaume
Gaume

Om deze roze kleur te bekomen gebruikten ze vroeger het bloed van runderen gemengd met warme melk. Nu is dit vervangen door pigment van ijzeroxide.

♥ Het pleintje met de oude wasplaats

Deze wasplaats is gebouwd in 1901 op het kruispunt waar 5 straten samenkomen. Hier werden tot 3 grote wasbeurten per jaar gedaan door de armere families. De rijke families hadden er slechts 1 per jaar omdat die een grotere voorraad aan linnen hadden. In 1982 werd deze wasplaats geklasseerd.

Wasplaats Torgny
Gaume Torgny
♥ Escofiette straat
Gaume

Dit indrukwekkende gebouw is het klooster van de zusters “de Heilige Familie”. Het werd opgericht in 1902 en het werd gebruikt door de zusters van Longuyon om hun leerlingen in alle vrijheid te kunnen onderwijzen. Door de goede reputatie had de school meer dan een honderdtal leerlingen die voornamelijk uit Frankrijk kwamen. In 1932 sloot de school zijn deuren en enkele jaren verlieten de laatste zusters ook het klooster. Nu is het een gastenwoning met een specifiek karakter.

♥ Het oudste huis van Torgny

Het oudste huis van Torgny vind je in de Rue Jean nr 15.
Het huis in zijn oorspronkelijke staat is van 1714 en is nu geklasseerd.

Gaume
Nog zoveel andere mooie huizen en uitzichten in Torgny
Torgny

Tussenstop in het stadje Virton

Het hoofdstadje van de Gaume streek is Virton. Wil je je graag verdiepen in de geschiedenis van deze streek, dan kan naar het moderne Musée Gaumais. Virton ligt niet ver van de andere toeristische oorden zoals Montquintin, Montauban-Buzenol en Orval.  Er zijn hier eveneens talrijke wandel-, fiets-, ruiter- en autotochten.

Wij maakten hier een korte tussenstop om even het stadje te ontdekken en gingen ook naar het VVV kantoor voor wat meer info op te vragen over de Gaume streek en onze to do’s die nog op ons lijstje stonden.

 

De Canadese totempaal in Virton

Canadese totempaal Virton

Mis in Virton zeker ook de Canadese totempaal niet. Dit is een geschenk met een boodschap van de Canadezen aan de inwoners van Virton en Longuyon.
Een teken van respect en erkenning voor de onvergetelijke manier waarop de Canadese legerpiloten ontvangen zijn. In 1955 stond Virton (net als Florenville en het Franse Longuyon) klaar om een honderdtallen Canadese piloten van de 1st Wing te ontvangen. Die piloten waren op zoek naar onderdak voor zichzelf en hun familie. Bij hun vertrek schonken de Canadezen een echte indianentotem als herinnering aan hun vriendschap.

Gezellige straatjes en pleintjes

Op de Place nestor outer achter de kerk vind je een gezellig pleintje met terrasjes. Gezellig om eens te gaan wandelen of iets te gaan drinken.

Virton
Virton
Gaume
Virton
Virton
Gaume
Virton
Virton

Lunchen in L' Avenue

Daarna gingen we lekker eten bij L’avenue, een taverne vlakbij dit plein.
Hier vind je niet alleen een lekkere lunch, maar je krijgt er een vriendelijke service en gezellig plekje om te zitten gratis bij. Wij zaten op het terras maar binnen kan je eveneens eten in een leuk kader.

L'Avenue Virton
L'Avenue Virton
L'Avenue Virton

De site van Montauban

Hier op de site van Montauban, verborgen in het hartje van de bossen in de Gaume, worden natuur, creativiteit, betovering en erfgoed met elkaar verbonden. Verleden en heden vloeien hier probleemloos in elkaar over. Hier kom je het hele jaar door in contact met talrijke openluchttentoonstellingen in onder andere de structuur van de rode zeecontainers.

Site van Montauban Gaume
Site van Montauban Gaume
Site van Montauban Gaume
Site van Montauban Gaume
Gaume
Site van Montauban Gaume
Site van Montauban Gaume
Site van Montauban
Site van Montauban Gaume

Toen wij er waren liep de tentoonstelling “Reeksen & Trillingen”. Hier kon je niet alleen het geluid horen maar ook het geluid zien.

Site van Montauban Gaume
Gaume
Site van Montauban Gaume
Site van Montauban Gaume

Dag 3 trokken we al wandelend door de Gaume streek

Onze laatste dag bestond vooral uit wandelen. Misschien dat je het beter wat anders kan plannen als je daarna nog naar huis moet. Onze benen waren echt wel (een beetje) kapot na deze vermoeiende dag. Maar we hebben er zeker nog van genoten.

Wandeling La Roche à l'Appel

Op een boogscheut van Frankrijk, in de bossen van Muno, vind je dit pareltje van het beschermd natuurgebied ‘Ardenne et Gaume. De reusachtige puddingstenen van La Roche à l’Appel  vormen een rots van wel 360 meter hoogte die je van beneden kan beklimmen. Daarom moeten de wandelaars over een goede conditie beschikken om de bochtige, soms vrij steile paden aan te kunnen. Het pittoreske brugje geeft aan deze omgeving een magische sfeer. De wandelpaden brengen je naar de top van 360 meter hoogte.  Eens boven geniet je dan van een fenomenaal zicht over de eiken, beuken en naaldbomen in het reservaat. Je kan genieten van de typische Gaumse landschappen en zelfs kijken tot in Frankrijk. Zet je even op het bankje of een rots, haal diep adem en laat de natuur je verwonderen…. en vergeet zeker ook geen foto’s te nemen.

Je hebt keuze uit wandelroutes tussen de 2 en 8km. Spreekt deze wandeling je wel aan? Kijk dan zeker eens naar het artikel Roche à l’Appel, uitzonderlijke wandeling in de Gaume

Roche à l' Appel
La Roche à l'Appel wandeling

Bezoek het dorpje Chassepierre

In het noorden van de Gaume vind je het kleine dorpje Chassepierre. Met zijn witte kerkje, de oude landelijke huizen en de steegjes behoort dit tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. Je kan er een schat aan legendes, geschiedenis en cultuur terugvinden.

 

Chassepierre
Gaume

Midden augustus vindt er het Internationaal Straatkunstenfestival plaats. Dan komen artiesten van over de hele wereld hier samen, om met hun spektakel de straathoeken in vuur en vlam te zetten. Laat dit nu net het weekend zijn dat wij er waren.
We hadden graag rustig een wandelingetje gemaakt door het dorpje, maar dat was buiten dit festival gerekend. Er kwam een massa volk op af. Het leek wel of de karavaan van Werchter er was neergestreken. Een massa aan campers en caravans bezette het kleine dorpje aan de Semois.
We kozen er dus voor om enkel van aan het uitkijkpunt een blik te werpen op dit dorpje.

Het geheime plekje van het stadje Florenville

Florenville
Florenville

Florenville is niet alleen een prima uitvalsbasis om de Gaume streek te ontdekken. Op enkele kilometers ben je in de abdij van Orval, Virton, Muno en Chassepierre. Dit is bovendien een levendig stadje waar altijd wel iets te beleven valt. Als je graag shopt ben je hier al op het juiste adres. De winkels zijn hier namelijk 7 dagen op 7 open. Elk seizoen is er een Florenville wel een feest. Zo heb je er vuurwerk, kerstmarkt, carnaval en gewoon chillen of lekker gaan eten op één van de vele terrasjes mag niet ontbreken.

Adembenemend zicht over de Semoisvallei

Als je het niet weet wandel je er gewoon voorbij. Gelukkig ben ik er dan om je deze top tip te bezorgen. 😅
Wandel naar de kerk van Florenville en ga er langs naar de achterzijde van de kerk. Daar zie je het meest onverwachte & fantastische uitzicht over de Semoisvallei. Ga er rustig op een bankje zitten of doe net als ik en laat je fototoestel volledig los.

Florenville
Gaume
Florenville

Je komt hier ook oog-in-oog te staan met de stripheldin van Jean-Claude Servais namelijk Tendre Violet.

Florenville
Florenville

Eten in 'Le Relais des Oliviers'

Om te gaan eten moet je hier niet sukkelen. Er zijn hier een massa aan leuke en gezellige terrasjes en restaurantjes. Geen makkelijke keuze dus. Wij gingen voor ‘Le Relais des Oliviers‘. Je kan hier genieten van de Franse en Italiaanse keuken in combinatie met lokale specialiteiten en wereldgerechten.

In de zomer kan je buiten op het terras genieten van je lunch, maar ga dan zeker ook binnen eens een kijkje nemen in dit Instagramwaardige restaurant.

Le Relais des Oliviers
Le Relais des Oliviers

Wandelen naar het Uitkijkpunt "Roche(r) du Chat" in de Gaume

Le Rocher du Chat is een mooi uitkijkpunt in de Ardennen waar je vanaf de top heb je een immens zicht hebt op de Semois en het bijhorende woud van Herbeumont. Je kan kiezen voor de lange wandeling of om enkel het uitkijkpunt te bezoeken.
Waar je daarvoor moet zijn en wat er allemaal te zien is, kan je terugvinden in mijn blogpost Le Rocher du Chat, wandeling met een ‘view’!

Le Rocher du Chat
Semois
Le Rocher du Chat

Logeren in de Gaume streek in Hotel Le Florentin

In het centrum van Florenville, tussen de Ardennen en de Gaume streek, vind je het stijlvolle design Hotel Le Florentin. De sympathieke Frans- en Nederlandstalige ontvangst laten je meteen helemaal thuis voelen.

Florentin
Le Florentin
Le Florentin
Le Florentin
Le Florentin
Le Florentin

Dit kleinschalige hotel heeft ruime en smaakvol ingerichte kamers die je verwelkomen in een chique, intieme en warme sfeer. Ze beschikken over een kingsize bed (of twee eenpersoonsbedden) met daarop heerlijke matrassen waarop je na een lange dag van ontdekken zalig tot rust kan komen. In de kamer is er eveneens een gevulde minibar en bij de meeste kamers is er ook een balkon.

Le Florentin
Le Florentin
Le Florentin
Le Florentin

De badkamer is hygiënisch en beschikt over alle moderne comfort.
Wil je het liever nog wat luxueuzer…? Ze beschikken over kamers waar zelf een bubbelbad in de kamer is en waarbij je toegang hebt tot de infraroodcabine.

Le Florentin
Le Florentin
Le Florentin

Ook de tuin en het terras is enorm gezellig ingericht. Je kan er ’s morgens genieten van je ontbijt. De gratis afgesloten privéparking (inclusief 2 laadpalen voor elektrische wagens) maken het geheel af. Kortom, een aanrader in de streek en prima uitvalsbasis om de regio te ontdekken. 

Ontbijten in buffetvorm

Het is een zaligheid om ’s ochtends te ontwaken en aan te kunnen schuiven aan het buffet. Je vindt er de nieuwste snufjes en het is ook super hygiënisch. Er is een uitgebreide keuze en alles is heerlijk vers.

Le Florentin
Le Florentin
Le florentine ontbijt

Dineer in 'Le Florentin'

In deze Brasserie keuken kan je proeven van lokale producten en genieten van heerlijk gegrild vlees, kreeft of van een vegetarische maaltijd. Je kan ook hier kiezen uit een zitje binnen of op het gezellige terras. Het is zeker een aanrader als je in hotel Florenville logeert om hier eens te komen eten.

Le Florentin
Le Florentin
Le Florentin

Een prachtige kader met lounge, bar en open haard nodigt uit om te ontspannen op koude winteravonden. Wie in de lente, de zomer of de vroeger herfst gaat kan in de veranda of op het terras genieten van een zomerse bries of mooie herfstkleuren …

Le Florentin
Le Florentin
Le Florentin
Le Florentin

Terugblik op een fijne ontdekkingstocht door de Gaume

De 3 dagen zijn voorbij gevlogen. Ik had hiervoor nog nooit van de Gaume streek gehoord, maar ik ben zeker dat ik het nooit meer zal vergeten.
We waren het er beiden over eens dat het een erg mooie en aangename streek is om te verkennen. Het is zo gezellig en je wordt er getrakteerd op de meest fantastische zichten.
Verblijven moet je absoluut in le Florentin doen. En als er 1 dorpje is dat je zeker niet mag vergeten bezoeken is het Torgny. Dit kleine gezellige dorpje met zijn feeërieke huisjes straalt zoveel charme uit. Dit moet je gewoon gezien hebben.
We keerden terug naar huis met een rugzak vol mooie herinneringen en goesting om Wallonië nog verder te ontdekken.

Als je iets aan mijn tips had of me misschien zelf een tip wil geven laat je hieronder gerust een commentaartje achter. Ben je met mijn tips op stap geweest… tag me dan zeker in je berichten op Facebook, Instagram of Tiktok.
#sharingiscaring

Liefs

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Wat heeft België toch veel mooie plekken! Ik had hier nog niet echt van gehoord, maar het komt nu zeker op mijn lijstje. Ik vind vooral die foto’s bij de ruïnes echt prachtig mooi om te zien. Wauw! Je hoeft niet ver voor mooie plekken

    1. Ik kende ze ook niet hiervoor maar het is inderdaad een prachtige streek om te bezoeken. Er zijn zoveel mooie plekjes. Het lijken wel allemaal schilderijtjes.

  2. Sidney zegt:

    Het hotel is zeker een aanrader, zijn er al vaker geweest. De streek is prachtig… ook net over de grens zijn er parels van wandelingen.
    We komen er elk jaar wel in de buurt. Vaak boeken we ook een vakantiewoning. Ik zou er gerust kunnen wonen… de rust is geweldig.

  3. Ik heb nog nooit van deze regio gehoord, maar wat ziet het er gaaf uit zeg. Ik houd van die schattige huisjes en ook voor oude gebouwen en ruïnes kun je me blij maken. De ruïnes van Orval zien er ook heel vet uit. Lijkt me zeker een toffe plek om eens te ontdekken.

  4. Wat heerlijk allemaal! En Orval is een lekker biertje, dus zeker de moeite waard om er eens heen te gaan. Erg leuk en handig want niet te ver rijden van ons vandaan. Ruïnes, wandelingen en lekker eten en drinken. Dat klinkt als een mooie reis!

  5. Wat een prachtige omgeving. Bij domein Orval is het net alsof je door de middeleeuwen loopt. Ik had er nog nooit van gehoord, wel van la Roche en dat je daar fijn kunt wandelen. En het is voor mij nog niet eens zo gek ver rijden. Binnen twee kleine uurtjes ben ik er al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.