Nederland Wandelinspiratie

Moringerwaarden, een prachtig wandelgebied & verschillende routes

Vlakbij Appeltern, in het Land van Maas en Waal vind je de Moringerwaarden. Toen wij met de blokhutboot gingen varen, hebben we van op het water kunnen kennismaken met dit knap staaltje natuur. Maar je kan de Moringerwaarden ook van op het land ontdekken. Je kan ‘struinen door de Moringerwaarden’, zoals ze dat bij onze noorderburen noemen. Alles wat je over deze wandelingen moet weten, en ook een voorproefje aan de hand van foto’s, vind je hier terug.

Moringerwaarden

De Gouden Ham

De Gouden Ham is een groot recreatie- en natuurgebied in de provincie Gelderland, gelegen tussen de dorpen Maasbommel en Appeltern. 

Dit gebied is ontstaan door zandwinning en bestaat uit een grote plas omringd door natuur, recreatievoorzieningen en watersportmogelijkheden. Je kunt er zeilen, kanoën, windsurfen, waterskiën en zwemmen. Er zijn verschillende jachthavens en aanlegplaatsen voor boten.

Bovendien zijn er ook tal van recreatieve activiteiten. Er zijn stranden om te zonnen, speeltuinen voor kinderen, en faciliteiten voor kamperen en picknicken. Diverse campings en vakantieparken in de omgeving maken het een aantrekkelijke bestemming voor een langere vakantie. Maar je kunt hier natuurlijk ook gewoon naartoe komen met de blokhutboot en logeren in de vrije natuur.

In dit gebied is er een rijke fauna en flora, met veel groen en waterpartijen die zorgen voor een natuurlijke en ontspannen omgeving. Er zijn wandel- en fietspaden die bezoekers de gelegenheid geven om de omgeving te verkennen en van de natuur te genieten.

 

Moringerwaarden
Vertrekplaats voor de blokhutboot
Gouden Ham

Wat zijn de Moringerwaarden?

De Moringerwaarden maken deel uit van de Gouden Ham. Het is een uniek natuur- en wandelgebied in het oostelijk deel van de Gouden Ham. Het is een verblijfplaats voor allerlei soorten dieren. Eenden, ganzen, ijsvogels, bevers, brandrode runderen, ooievaars, …. je kunt ze er allemaal spotten.

Het gebied bestaat uit een moerasgebied en een aantal vennen, omgeven door uitgestrekte bossen en weilanden. De Moringervaarden is ook een belangrijk vogelbroedgebied en trekt jaarlijks vele vogelliefhebbers en natuurliefhebbers aan.

Brandrode runderen
Ooievaar in de Moringerwaarden
Vogelkijkhut
Moringerwaarden

Waarom ga je struinen door de Moringerwaarden?

De Moringerwaarden is een geliefde bestemming voor wandelaars en fietsers. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes die door het gebied lopen en je langs de mooiste plekjes voeren. Ook zijn er tijdens de wandeling diverse doorkijkjes op het binnenmeer en het recreatiegebied. Je gaat over een bruggetje, langs een smalle strook land en onder groene struikenbogen door. Je komt voorbij een vogelkijkhut, loopt over de weide waar de brandrode runderen staan. Als je geluk hebt, kun je een ooievaarskoppeltje op hun nest spotten. Ondertussen ben je bijna de hele tijd omgeven door water.

Vogelijkhut
Moringerwaarden
Moringerwaarden

Verschillende struinroutes

  • De gele route van 2 km = Rondje blauwe sluis
  • De groene stippellijn route van 5 km= Moringerwaarden struinroute
  • De rode route van 9km= Rondje Gouden Ham
  • De paarse route van +- 13km= Alternatieve route
Knooppunten

Nuttige informatie voor deze wandeling

Naam: Struinen door de Moringerwaarden

Start & aankomst: Er zijn 2 startpunten. Wij vertrokken bij Moeke Mooren waar je aan de receptie van het hotel gewoon gratis de wandelkaart kan opvragen.

Knooppunten: Je kunt eventueel ook deze wandelknooppunten volgen -> C23- C53- C52- C31- C51- C23

Afstand: +-5 km (afhankelijk welke route je volgt)

Herkenningsborden: groene gekleurde bordjes. Voor de GPX route -> klikken op de titel

Ondergrond: 50% onverhard en 50% verhard. Bij het terugkeren loop je bijna de hele baan verhard. Wil je dit niet? Kies er dan voor om dezelfde route terug te nemen.

Horeca: Moeke Mooren

Honden: zijn welkom als ze aangelijnd zijn.

Moeke Mooren
Vertrekpunt van de wandeling. Hier kan je ook een gratis kaart vragen.
Appeltern
Bol AlgemeenBol Algemeen

Impressie van de wandeling

Terugblik op de wandeling

We deden deze wandeling tijdens ons weekendje op de blokhutboot. Het is een leuke combinatie om ook het land eens te kunnen ontdekken in plaats van enkel op de boot te blijven. Je kunt perfect aanmeren bij Moeke Mooren en van daaruit dan de wandeling starten. Lees Verken het Land van Maas & Waal met een Blokhutboot om nog meer over de streek te weten te komen.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Bol AlgemeenBol Algemeen

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.