Verborgen Parels Amsterdam
Nederland Reizen

Ontdek de 7 verborgen parels in Amsterdam

Als je aan Amsterdam denkt, dan zie je misschien wel meteen de gekende bruggen en grachten voor je, het Rijksmuseum of het huis van Anne Frank. Maar ook de Jordaan, de Dam en sommige snoepers denken misschien ook wel stiekem aan het Red Light District. 😜 Amsterdam heeft echter veel meer te bieden dan deze gekende hotspots. Zeker als je al naar Amsterdam geweest bent, is het leuk om eens de “verborgen parels” in Amsterdam te ontdekken. Het toeval wil dat ik er een aantal ben gaan opzoeken en deze hier voor jou dus mooi op een rijtje kan zetten.

Damrak Amsterdam

Inhoudstafel

Welke 7 verborgen parels in Amsterdam moet je zien?

1. De Torensluis: Een voormalige gevangenis onder de brug

Een eerste verborgen parel in Amsterdam is de Torensluis. Amsterdam is gekend voor zijn bruggen en grachten. Wist je trouwens dat er in Amsterdam meer bruggen zijn dan in Parijs, en meer grachten dan in Venetië. De Torensluisbrug uit 1648 is de oudste brug en met zijn 42 meter één van de breedste bruggen van Amsterdam. De brug heeft zijn naam te danken aan de Jan Roodenpoortstoren. Deze stond vroeger op de brug en maakte deel uit van de stadsmuur van Amsterdam. In 1829 werd deze toren afgebroken en nu kun je nog steeds de contouren van de torenfundamenten zien in de bestrating van de brug. 

De kerkers onder de toren zijn wel nog steeds aanwezig en eveneens zichtbaar door de tralies voor de ramen. Wist je dat deze kerkers ooit werden gebuikt als gevangenis voor piraten die de belasting ontdoken?
Op de brug staat nu een bronzen borstbeeld van Multatuli, de auteur van Max Havelaar.

Ga er zeker eens een kijkje nemen en geniet op één van de terrasjes van een fris drankje of iets lekkers.

Torensluis
Eén van de verborgen parels in Amsterdam
Torensluis
Torensluis
Verborgen parels Amsterdam

📍Singel 165 A

2. Zeven landen huizen in 1 keer zien

In 10 minuten de sfeer opsnuiven van 7 landen. Dat kan niet hoor ik je denken. In Amsterdam kan dat wel. In de buurt van het Vondelpark kun je nog een verborgen parel van Amsterdam gaan bekijken, namelijk de zeven landen huizen. Dit architectonisch project uit 1894 van de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers wordt ook wel het “Verenigd Europa” genoemd, vanwege de verschillende bouwstijlen uit Europa. In deze straat zijn namelijk 7 huizen ontworpen elk in de stijl van een ander Europees land
De landen staan vermeld op de voorgevel. De huizen zijn gewoon particuliere woningen en dus niet open voor bezoek. Eén van de huizen is wel een hotel.

Verborgen parels Amsterdam
🇩🇪 nr. 20 Duitsland: de romantische bouwstijl met spitsboog vensters
Verborgen parels in Amsterdam
🇫🇷 nr. 22 Frankrijk: een bouwwerk beïnvloed door de stijl van een Loire-kasteel
Verborgen parels Amsterdam
🇪🇸 nr. 24 Spanje: een villa geïnspireerd op de bouwstijl in Granada met Moorse invloeden
7 landen huizen
🇮🇹 nr. 26 Italië: een Italiaans paleis (Palazzo)
Verborgen parels in Amsterdam
🇷🇺 nr. 28 Rusland: een kathedraal met een uivormige koepel met sporen van het Kremlin in Moskou
7 landen huizen
🇳🇱 nr. 30 Nederland: een woonhuis in de renaissance stijl
7 landen huizen
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 nr. 30A Engeland: een pand in de typisch Engelse cottagestijl

📍Roemer Visscherstraat, in de buurt van het Volderpark

Powered by GetYourGuide
Verborgen parels in Amsterdam
Get Your Guide rondvaart op de grachten in Amsterdam

3. Laat je verbluffen door de straatkunst in Amsterdam

Zoals je misschien wel weet is Amsterdam in verschillende buurten ingedeeld. Elke buurt heeft zijn eigen charme en specifieke karakteristieken. Je vindt er overal cafeetjes, restaurants, winkels en verschillende activiteiten. De buurten zijn West, Noord, Oost, Zuid, maar je hebt ook Zuidoost. Over het algemeen wordt Zuidoost beschouwd als een levendig en bruisend deel van Amsterdam, een hoog entertainment gehalte met een rijke culturele mix en een sterke gemeenschapszin. Je hebt er verschillende wijken zoals Bijlmermeer, Gaasperdam en Bullewijk.

Een prominente locatie voor streetart in Zuidoost is de ‘Grubbehoeve’, waar de ‘Bijlmer murals’ te vinden zijn. Deze enorme muurschilderingen zijn gemaakt door lokale en internationale kunstenaars en geven de buurt een uniek en levendig karakter.

Een ander opvallend gebied voor streetart in Zuidoost is de ‘Heesterveld Creative Community’. Dit is een artistieke hub waar kunstenaars werken en wonen, en waar de muren van de gebouwen dienen als canvas voor verschillende vormen van streetart, van kleurrijke graffiti tot gedetailleerde muurschilderingen.

Volg de kunstroute door de H-buurt. Hier werden kunstenaars ingezet om viaducten, trapportalen, parkeergarages, onderdoorgangen en zijmuren van hoogbouwflats om te toveren tot monumentale kunstwerken. Ga voor het begin van de route naar metrostation “Bullewijk”.

Streetart Amsterdam
Streetart Amsterdam

Maar ook in de andere delen van Amsterdam kun je streetart volop spotten. We hoefden zelfs niet ver te gaan, want aan de overzijde van ons hotel waren al heel wat pareltjes te zien.

Tip! vergeet ook niet op de achterkant van de gebouwen te gaan kijken.

Ben je verzot op streetart, check dan zeker het Straat Museum eens. Wedden dat je er een bezoekje wil brengen.

Powered by GetYourGuide

📍Parooldriehoek

4. Ga een echte Keith Haring spotten

Al eens een echte Keith Haring gezien? Als je dit altijd al wou doen, moet je zeker naar Amsterdam gaan want daar kun je het originele ‘fabeldier uit het water’ gaan bekijken. Bij dit kunstwerk kun je letterlijk spreken over een verborgen parel in Amsterdam. Deze muurschildering van Keith Haring werd namelijk in 1986 aangebracht op een depot van het Stedelijk Museum, gelegen op het terrein van de Centrale Markthallen. Daarna werd ze jarenlang weggestopt achter stalen wanden. In 2018 kwam het weer tevoorschijn en werd het gerestaureerd. Het werk is met 12 bij 15 meter Harings grootste wandschildering die is overgebleven in Europa.

Je kunt niet tot bij het kunstwerk zelf geraken, maar van op de Willem de Zwijgerlaan er een mooie blik van opvangen. 

Tip! Het is een eindje stappen dus mocht je hier met de fiets naartoe kunnen zou dat wel handig kunnen zijn.

Verborgen parels Amsterdam
Jarenlang letterlijk één van de verborgen parels in Amsterdam

📍Willem de Zwijgerlaan 283

5. Maak een wandeling in het Westerpark

Wandelroute door het westerpark

In een metropool als Amsterdam is het fijn om ook heel wat groen terug te vinden. Wil je ontsnappen aan de drukte van Amsterdam en tot rust komen in de natuur? Dan ben je in het Westerpark op de juiste plek. Je vindt er van alles wat. Veel groen, kunstwerken, speeltuigen voor kinderen, waterpartijen, een grote verscheidenheid aan dieren en dat allemaal in de nabijheid van de café’s, restaurants en terrasjes van de Westergasfabriek.

Wij deden de wandelroute door het Westerpark. Je wordt er langs kunstwerken gestuurd. Het is een route met veel variatie in de omgeving. Na zo een goeie 4 km wandelplezier kom je aan bij het Westergasterras waar je heerlijk kan bekomen met een drankje en/of een hapje.

Wandelroute in het Westerpark

Alle informatie over deze wandeling is terug te vinden in mijn artikel: “Wandelroute in het Westerpark in Amsterdam“.

6. Ga cultuur opsnuiven in de Westergasfabriek

De Westergasfabriek ligt in het Amsterdamse stadsdeel ‘West’ en werd er gebouwd tussen 1883 en 1885. Ooit was het de grootste steenkolengasfabriek van Nederland waarvan het gas werd gebruikt voor de stadsverlichting. De constructie van het gebouw is zo gemaakt dat de gebouwen met ontploffingsgevaar met dakpannen werden bewerkt, zodat bij een ontploffing alleen het dak eraf zou vliegen. We hebben dat ook al gezien in Zaandam bij de gebouwen op het Hembrugterrein.

Begin van de 21e eeuw is het terrein uiteindelijk gesaneerd, zijn de gebouwen gerestaureerd en gaat deze plek onder de naam ‘Westergas’ een hele andere richting uit.

Westergasfabriek

Wat valt er te beleven in de Westergasfabriek?

De Westergasfabriek is een populaire locatie voor allerlei evenementen, waaronder festivals, markten, concerten, tentoonstellingen, conferenties en veel meer. De transformatorhuizen en machinegebouwen van weleer zijn omgebouwd tot verschillende ruimtes (zowel binnen als buiten) die geschikt zijn voor verschillende soorten activiteiten. Het is een bruisende plek vol creativiteit, kunst, evenementen en horeca.

Westergasfabriek
Verborgen parels in Amsterdam
Verborgen parels in Amsterdam
Verborgen parels in Amsterdam
Bar Coco
Westergasfabriek
Westergasfabriek

Er zijn ook veel diverse cafés, bars en restaurants verspreid over het terrein van de Westergasfabriek. Of je nu zin hebt in een kop koffie, een lunch, een ijsje, een borrel of een uitgebreid diner, er is voor elk wat wils.

Ook voor culturele activiteiten kan je, zoals reeds gezegd, hier terecht. Er zijn bioscopen, theaters en kunstgaleries. Je hebt hier onder andere Fabrique des Lumières“. Dit is een immersieve kunstervaring die oorspronkelijk is ontwikkeld in Parijs. Het concept omvat meeslepende tentoonstellingen van kunstwerken die worden geprojecteerd op de muren, vloeren en plafonds van deze voormalige fabrieksruimte. Je wordt dus als het ware volledig ondergedompeld in de kunst. Kijk hier voor een toegangsticket met tijdslot.
Wil je liever een ticket voor Fabrique des lumières, in combinatie met een andere bezienswaardigheid, dat kan ook. Bekijk dan zeker de onderstaande ideetjes eens.

Verborgen parels in Amsterdam

Ondanks de transformatie tot een modern cultureel complex, heeft de Westergasfabriek nog steeds veel van zijn industriële charme behouden. Je kunt nog steeds de oude industriële gebouwen zien die herinneren aan de geschiedenis van het terrein. Laat eens weten of je deze verborgen parel in Amsterdam al kende? Deze spot moet je zeker bezoeken als je eens een totaal ander Amsterdam wil zien.

Westergasfabriek
Voor mij één van de meest interessante van de verborgen parels in Amsterdam

7. Logeer in het volkshotel

Volkshotel

Ook het Volkshotel hoort voor mij in het lijstje van de ‘verborgen parels’ in Amsterdam. Dit trendy hotel is gelegen in Amsterdam-Oost, op een steenworp van metrostation ‘Wibautstraat’. Binnen de 10 minuten ben je van hieruit aan Amsterdam Centraal. Je verblijft in de voormalige drukkerij van de Volkskrant, een bekende Nederlandse krant. Het hotel staat bekend om zijn moderne en artistieke sfeer, met een focus op creativiteit, gemeenschap en diversiteit.

Accommodatie

Zeg niet zomaar kamer tegen een kamer van het volkshotel. Het hotel biedt een verscheidenheid aan kamertypes, variërend van standaardkamers tot slaapcabines en unieke & creatieve suites, zoals ‘Cinema boudoir’, ‘Soixante Neuf’, ‘White Bike Room’, ‘Lost & Found’ en ‘The Businessman’s Trip’. In de laatste kamer logeerden wij. De kamers zijn allemaal extravagant ingericht. Er is een bad, douche en beamer/tv waarop je zelfs gratis naar Netflix kan kijken. Als je in één van de speciale kamer logeert, is de inhoud van de minibar inclusief. WiFi is bovendien gratis beschikbaar.

Volkshotel
The Businessman’s Trip
Volkshotel
Volkshotel
Volkshotel
Achter het scherm krijg je een panoramisch uitzicht van Amsterdam

Publieke ruimtes

Op het gelijkvloers vind je het bruisende lobbycafé, een cocktailbar die ’s nachts open is, een werkplaats, vergaderfaciliteiten en een Doka. Dit is een creatieve hub met studio’s voor DJ’s, live muziek en cultuur. Er is een kleine shop en op vrijdag is er zelfs een kapper aanwezig.

Op de zevende verdieping bevindt zich restaurant Canvas met een 360 graden panoramisch uitzicht over Amsterdam.

 

Verborgen parels Amsterdam

Op het dak kun je gratis ontspannen in de badplaats. Dit is een kleine spa met drie bubbelbaden in open lucht, een sauna en een massageruimte. Daarnaast worden er yoga- en sportlessen aangeboden, evenals diverse culturele evenementen.

Verborgen parels Amsterdam
Verborgen parels Amsterdam
Verborgen parels Amsterdam
Verborgen parels Amsterdam

Ontbijt buffet

Het ontbijtbuffet van het hotel was niet groots, en heel veel keuze was er ook niet. Maar alle producten waren wel vers, lekker en werden continu aangevuld.

Verborgen parels Amsterdam
Verborgen parels Amsterdam
Verborgen parels Amsterdam
Verborgen parels Amsterdam
Verborgen Parels Amsterdam

📍Wibautstraat 150

Deals Booking
Bespaar minstens 15% op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties, te herkennen aan de Vakantiedeal-badge in de zoekresultaten en bij de kamerselectie. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 9:59 uur CET op 30-09-2024 voor verblijven met een incheckdatum vanaf 29-03-2024 en een uitcheckdatum op of voor 30-09-2024. De korting is alleen van toepassing op de kamerprijs (exclusief eventuele toeslagen of belastingen). Als je wijzigingen aanbrengt in je boeking, kun je je korting verliezen. In dat geval ben je het volledige bedrag verschuldigd. Korting kan niet worden gebruikt in combinatie met enige andere promotie behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label 'Partneraanbieding' zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Fotogenieke drankgelegenheden en eetadresjes

Ontbijt

De Koffieschenkerij

Ook bij de eettentjes zijn er verborgen pareltjes in Amsterdam. De Koffieschenkerij is een charmant café, gevestigd in een van de oudste gebouwen van de stad, namelijk de Oude Kerk. Het café staat bekend om zijn gezellige sfeer en heerlijke koffie, en het biedt een prachtige omgeving om te ontspannen en te genieten van een kopje koffie of thee. Naast koffie serveert De Koffieschenkerij ook diverse heerlijke gebakjes en lichte snacks.

Tip! Proef hier zeker eens de appeltaart;

Verborgen Parels Amsterdam
Verborgen Parels Amsterdam
Koffie schenkerij

Het café heeft zowel binnen als buiten zitplaatsen, waarbij de buitenruimte een bijzonder mooie tuin is die grenst aan de Oude Kerk. Dit maakt het een ideale plek om even tot rust te komen in het hart van de drukke stad.

📍Oudekerksplein 27

Lunch

De Avocado Show

The Avocado Show

The Avocado Show is een populair restaurant in Amsterdam dat bekend staat om zijn gerechten met avocado als hoofdingrediënt. Het restaurant biedt een breed scala aan creatieve en kleurrijke gerechten, van avocado-toast en salades tot burgers en poké bowls, allemaal met een groene twist. Het is een favoriete plek voor zowel locals als toeristen die houden van lekker eten en Instagram-waardige presentaties.

Tip! Het is vaak druk in het restaurant, dus het is aan te raden om van tevoren te reserveren.

Verborgen parels Amsterdam
Verborgen parels Amsterdam
The Avocado Show
The Avocado Show
The Avocado Show

📍Keizersgracht 449

Diner

Canvas

Restaurant Canvas is een hippe eetgelegenheid in Amsterdam, gevestigd op de zevende verdieping van het Volkshotel. Het biedt een prachtig 360 graden panoramisch uitzicht over de stad, wat het een ideale plek maakt voor zowel een diner als een drankje. Het restaurant serveert een gevarieerd menu met internationale gerechten en heeft een ontspannen, trendy sfeer. Dit is meteen ook de plek waar het ontbijt ’s ochtends doorgaat als je in het volkshotel logeert.

Canvas
Canvas

📍Wibautstraat 150

Cocktail

GAPP

GAPP

GAPP is een sfeervolle rooftop bar dat gelegen is op het dak van ‘Hotel Casa’ in Amsterdam en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Het is een perfecte plek om te genieten van een hapje en een drankje in de buitenlucht. Op het menu staan meer dan 30 verschillende bieren, wijnen, cocktails en comfortfood die perfect zijn om te delen. Vooral bij mooi weer is dit de ideale locatie om te chillen. Voor mij mag dit zeker ook op het lijstje van verborgen parels in Amsterdam staan.

Verborgen parels Amsterdam
Verborgen parels Amsterdam
Verborgen Parels Amsterdam
GAPP
GAPP
GAPP

📍Eerste Ringdijkstraat 4

Ontbijt
Lunch
Cocktail

Bar Botanique

Bar Botanique is een populaire en trendy bar-restaurant in Amsterdam, bekend om zijn levendig en groene interieur dat een tropische sfeer uitstraalt. Het is een geweldige plek voor ontbijt, lunch, diner of een drankje. Het menu biedt een diverse selectie aan gerechten, van gezonde opties tot comfortfood, en een uitgebreide drankenkaart met cocktails, wijnen en bieren.

Verborgen parels in Amsterdam
Verborgen parels in Amsterdam
Bar Botanique
Verborgen parels in Amsterdam
Verborgen parels in Amsterdam
Bar Botanique
Bar Botanique
Verborgen parels in Amsterdam

📍Eerste van Swindenstraat 581

Interessant om weten voor je citytrip naar Amsterdam

Ik moet je waarschijnlijk niet vertellen dat 20.000 stappen halen bij een citytrip een kleintje is. Daarvoor moet je echt niet gek doen. Het is echt niet haalbaar om alles te voet te willen doen. Zeker niet als je zoveel mogelijk wil zien van wat er op je ’to do lijstje’ staat. Daarom zou ik je absoluut de I Amsterdam City card aanbevelen. Met die kaart kun je gedurende de hele geldigheidsperiode van je kaart gratis gebruik maken van al het openbaar vervoer (bus, tram, metro). Bovendien zijn er heel veel musea en bezienswaardigheden waar je hiermee gratis binnen kan, en op nog veel meer andere plaatsen kan je genieten van een mooie korting. Gebruik ze om een grachtentocht mee te maken, maar ook bijvoorbeeld om gratis fietsen te huren. Kortom, een kaart die je niet mag missen als je in Amsterdam verblijft.

Nog een andere tip om de stad te verkennen is een fietstour maken met een gids van Baja Bikes. Zij weten de plekjes waar je misschien zelf niet komt. Prima om in een mum van tijd je weg wat te vinden. Daarom raad ik dit ook aan om dit bij het begin van je citytrip te doen. Wij deden dit onder andere ook in Den Haag en is echt een aanrader.
Meer info op Ontdek meer dan 100 wereldsteden op 2 wielen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?

Terugblik op een citytrip vol verborgen parels in Amsterdam

Het was fijn om naast de bekende plekken nu ook eens op zoek te gaan naar de verborgen parels in Amsterdam. Ze waren echt de moeite en je moet zeker eens overwegen om er bij een bezoekje eentje (of meer) mee te pikken.
Mocht je nog andere hotspots of verborgen pareltjes zoeken kan ik je zeker het boek van Bent van Looy aanbevelen. In Mijn Amsterdam trekt hij met jou naar gekende en minder gekende spots, restaurants en nog zoveel meer.
Extra informatie over Amsterdam kun je ook vinden op de site van I Amsterdam.

Mocht je nog met vragen zitten, of merken dat er een foutje in het artikel is geslopen (of misschien iets gewijzigd is), mag je het me zeker ook altijd laten weten. Veel plezier in Amsterdam!

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Bol AlgemeenBol Algemeen

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.