Landingsstranden D-Day
Frankrijk Normandië Reizen

Landingsstranden D-Day in Normandië ontdekken

Wie Normandië bezoekt mag zeker de landingsstranden van D-day niet vergeten. Op 6 juni 1944 (D-day) werden 156.000 geallieerde troepen ingezet op de verschillende stranden in Normandië met als doel de Duitsers te overmeesteren. Dit was een onderdeel van de invasie van Europa (operatie Overlord),  die het eind van de Duitse bezetting van West-Europa inluidde.
Wil je de landingsstranden van D-Day in Normandië ontdekken, dan is het belangrijk dat je eerst wat research doet.
Het is namelijk altijd fijn als je wat achtergrond informatie hebt.

Je kan in deze streek ook heel veel musea bezoeken, maar je moet een keuze maken.  Enkele tips voor musea die je zeker moet meepikken als je kan, krijg je hier ook mee.

Ik geef je ook meteen een tof logeer adresje, dat de perfecte uitvalsbasis is voor een bezoek aan de landingsstranden van D-day in Normandië. En als je ergens in de buurt wil gaan eten kan je ook nog gebruik maken van mijn tip.

Stukje geschiedenis

In 1943 kregen de Amerikaanse generaal Eisenhower en de Britse Generaal Montgomery de leiding over de landingsoperatie op de Franse kust, wat het begin was van de bevrijding van West-Europa. Eisenhower kreeg de leiding over operatie Overlord en Montgomerey over de landtroepen. In eerste instantie was het niet de bedoeling om zoveel stranden te veroveren. Omaha, Gold en Juna Beach stonden eerst alleen op de planning. Maar aangezien de strook te smal was, kwamen Utah en Sword Beach er ook nog bij. Zo is er uiteindelijk een aanval geweest over 70 km strand.

Men diende destijds rekening te houden met verschillende zaken. Zo moesten kunstmatige havens aangelegd worden, zodat ze met het zwaar materieel ter plekke konden geraken. Voor de parachutisten was een volle maan nodig. Het moest halve vloed zijn om de Duitse mijnen te kunnen ontwijken. En het moest tijdens het ontluiken van de dag gebeuren, zodat de doelwitten konden gebombardeerd worden.

6 juni 1944 = D-day

Met een enorme scheepsmacht en voertuigen ter land en in de lucht vielen ze vanaf de zuidkust van Engeland de Duitse bezetters aan. Dit met als doel een bruggenhoofd (= vaste voet aan wal) te bekomen. Het bar slechte weer gooide ook nog roet in het eten waardoor het vaak moeizaam ging. Eerst was dit allemaal gepland voor 5 juni. Eisenhower heeft zelfs even gedacht om de invasie tot 7 juni uit te stellen. Maar uiteindelijk zei hij zijn legendarische woorden: ‘Ok, lets go’ en ging 6 juni 1944 de geschiedenisboeken in als de dag dat heel veel mensen hun leven veranderde.

Op het einde van de “langste dag” was er één smal bruggenhoofd gevormd van Arromanches tot Ouistreham.

De doelstellingen voor D-day waren echter nog lang niet bereikt. Steden zoals Bayeux en Caen waren niet veroverd (zelfs een maand na de invasie was Caen nog steeds in Duitse handen). In het westen was er ook nog geen verbinding met de Amerikaanse sectoren Omaha en Utah. De Duitsers gaven zich ondertussen ook niet zomaar gewonnen. Maar de overmacht in de lucht zorgende ervoor dat de geallieerden daar toch de sterkere partij waren.

Operatie Overlord

Operation Overlord begon op 6 Juni met de landingen en zou nog duren tot 25 augustus met de bevrijding van Parijs.
De oorlog ging daarna nog maanden verder om pas in mei 1945 een finaal einde te kennen. Maar hier in Normandië was toen de basis gelegd voor het bevrijden van West-Europa.

Landingsstranden D-day

De 5 stranden kregen tijdens operatie Overlord allemaal een militaire codenaam. Dit omdat niet zou lekken over welk strand ze het hadden tijdens de gesprekken vooraf. De 5 landingsstranden van D-day werden verdeeld. 2 werden toevertrouwd aan de Amerikanen, 2 aan de Britten en 1 aan de Canadezen.

Ouistreham-Riva-Bella = Sword Beach

Nabij Ouistreham ligt de meest oostelijke sector namelijk Sword Beach. Dit is de code naam voor het, ongeveer 8km lange strand, dat aan de Britten werd toevertrouwd. Zij kregen de taak om de Duitse soldaten te overmeesteren en ze moesten het 15 km verderop gelegen Caen bevrijden.

De landing verliep zonder veel problemen maar ze kregen er wel tegenwerk van de Duitse troepen want de enige Duitse tegenaanval op 6 juni gebeurde hier. Ze slaagden de volgende dag in hun opzet om contact te maken met de Canadese sector, 6,4 km verderop, maar het had hen veel moeite gekost. Het veroveren van Caen gebeurde echter pas op 9 juli.

Landingsstranden D-Day
Plage Riva-Bella in Ouistreham
Landingsstranden D-Day
Landingsstranden D-Day

Herdenkingsteken in Ouistreham

Sword Beach
Landingsstranden D-Day
Landingsstranden D-Day
Landingsstranden D-Day
Sword Beach
Sword Beach
Sword Beach
Sword Beach
Sword Beach
Monument voor het commando Philippe Kieffer op het strand
Sword Beach

ℹ️ Sword Beach
Boulevard Aristide Briand
14150 OUISTREHAM

Juno Beach

Landingsstranden D-Day
Landingsstranden D-Day
Juno Beach
Landingsstranden D-Day

Juno Beach was na Omaha Beach het best verdedigde strand. Er waren veel batterijen en mijnen. De inleidende bombardementen hadden weinig effect en daardoor waren de gevechten hevig. De Canadezen leden hier grote verliezen. De invasie kostte 900 doden en gewonden, maar tegen de namiddag wisten de Canadezen door te dringen in het binnenland en contact te maken met de troepen uit Gold. Zij waren daarmee diegene die op D-Day het verste geraakt waren.

Juno Beach Centre

Juno Beach
Juno Beach
Juno Beach
Centre Juno Beach
Juno Beach
Juno Beach
Juno Beach

Het herdenkingscentrum: Het Juno Beach Centre is gewijd aan de Canadezen die hier in 1944 landden maar ook de geschiedenis van Canada kan je hier terug vinden. Er zijn parcours uitgestippeld voor kinderen. Het is dus erg geschikt voor families. De kids kunnen er vanalles zelf uitproberen. We zijn er zelf wel niet binnen geweest.

Je kan vooraf ook al eens naar de site van het Juno Beach Centre gaan kijken voor meer info en de tarieven. Parkeren is er gratis.

ℹ️ Centre Juno Beach
Voie des Français Libres
14470 COURSEULLES-SUR-MER

Gold Beach

Gold Beach is een gebied vlakbij Ver-sur-Mer en Arromanches Les Bains. Hier landden de eerste Britse troepen. De operatie op Gold Beach verliep redelijk vlot, desondanks de felle tegenstand die ze kregen. De Britten verloren meer dan 1000 man van de 25.000 die er in totaal geland waren. Het doel was Arromanches zo snel mogelijk in te nemen om er een kunstmatige haven aan te kunnen leggen, en zo dan contact te maken met de troepen die op Juno Beach geland waren. Hun doel werd ’s avonds reeds bereikt. Op 7 juni konden de Britten eveneens de stad Bayeux zo goed als onbeschadigd overnemen.

Arromanches-les-Bains

Landingsstranden D-Day
Landingsstranden D-Day in Normandië

In Arromanches-les-Bains waren de ‘Mulberrys’ (kunstmatige drijvende havens), een belangrijk element in het succes van ‘Operatie Overlord’. Ze hadden havens nodig voor de bevoorrading van de soldaten en voor de aanvoer van manschappen, brandstof en groot materieel. Gedurende acht maanden werkten 20.000 werklieden er aan om deze kunstmatige haven met aanlegkaaien, vlottende pieren en golbrekers te realiseren.

Mulberry in Arromanches-les-Bains
75jaarvrij.nl

Bezienswaardigheden

Je hebt hier verschillende bezienswaardigheden. De havens bestaan niet meer, maar in Arromanches kan je wel nog steeds de caissons zien liggen op het strand. Dat zijn grote betonnen constructies die overblijven van de invasie van de geallieerden. De Phoenix-caissons werden gebruikt om een ring van golfbrekers te maken om zo de drijvende noodhaven te beschermen.

Landingsstranden D-Day
Overblijfselen van de Mulberryhaven op Arromanches-les-Bain
Landingsstranden D-Day

Als je de D514 neemt van Ver-sur-Mer naar Arromanches kom je de belvedère tegen. Het weer was niet zo mooi, maar je krijgt een duidelijk beeld over de resten.
Je kan daar je auto parkeren op een betalende parking, en dan een wandelpad naar beneden nemen. Je komt dan de bioscoop Arromanches 360 tegen.

Landingsstranden D-Day

Arromanches 360 – Cinema circulaire
Hier kan je de hele film zien van de slag om Normandië. Laat je onderdompelen in deze vreselijke strijd.

ℹ️ Arromanches 360 – Cinéma Circulaire
Chemin du Calvaire
14117 ARROMANCHES-LES-BAINS

Musée du Débarquement
Hier krijg je een duidelijk uitzicht op de kunstmatige haven van weleer. Je krijgt daar onder andere de uitleg over de geallieerde havens en hoe D-day verliep. Je kan er ook naar een film van de Royal Navy kijken. Ze bieden de film zelfs in het Nederlands aan. Ik vond het pakkend om alles te zien en te horen.

ℹ️ Musée du Débarquement
Place du 6 Juin
14117 ARROMANCHES-LES-BAINS

Longues-sur-Mer

In Longues-sur-Mer staat nog een Duitse kustverdediging batterij.

Landingsstranden D-Day
Longues sur Mer

Er waren vier betonnen bunkers met 150 mm kanonnen, en een commandopost die deel uitmaakten van de Duitse Atlantikwall. De kanonnen werden gebruikt om de aanstormende geallieerde troepen te beschieten. Doordat ze opgesteld stonden aan de rand van de 60 meter hoge klif, met het zicht op Omaha en Gold Beach, waren ze het best geschikt om de aanvallen van de geallieerden te weerstaan. Uiteindelijk namen de Britste troepen op 7 juni de macht over.

Een groot deel van de bunkers werden niet beschadigd en zien er nog net zo uit als tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunkers van Longues-sur-Mer zijn de best bewaarden van Frankrijk en de enige waar nog originele kanonnen in staan. Ze zijn gratis te bezoeken.

Longues sur Mer
Longues sur Mer
Longues sur Mer
Longues sur Mer

ℹ️ Site de la Batterie Allemande
14400 LONGUES-SUR-MER

Omaha Beach

Landingsstranden D-day
Omaha Beach, 1 van de Landingsstranden van D-Day in Normandië

Vlakbij Omaha Beach,  of ook het bloedstrand genoemd, ligt Colleville-sur-Mer. Je bevindt je hier op Amerikaans grondgebied. Hier ligt een begraafplaats dat tegelijk mooi maar erg pakkend is.

Omaha Beach

De Amerikaanse troepen konden op ‘Omaha Beach’ alleen ten koste van zware verliezen een klein bruggenhoofd vormen. Ze waren die dag amper 1.500 meter verder geraakt. Vooral op Omaha beach vielen de meeste slachtoffers bij de geallieerden. Ongeveer 2400 Amerikaanse soldaten haalden het niet. Al van de eerste 5 minuten van de aanslag kwamen 90 procent van de mannen om. Ze moesten namelijk een steil stuk strand oversteken om iets van dekking te vinden. De Duitse verdediging was hier veel hardnekkiger. Uiteindelijk lukten ze er toch tegen het eind van de middag in.

American Cemetery in Colleville-sur-Mer

Er is een grote gratis parking waar je je auto kwijt kan. Om het Visitor Center te bezoeken kan je er aanschuiven. Dit is gratis en brengt hulde aan de veteranen van de Tweede Wereldoorlog.  Maar als je naar het kerkhof wil mag je gewoon doorlopen. De toegang is gratis. Op het pad, omgeven met bomen en de kust naast jou in de diepte, loop je richting het Amerikaanse kerkhof. Je kan je nu niet voorstellen dat op deze mooie plek destijds de strijd zo hevig losbarstte.

American Cemetery
Omaha Beach
Omaha Beach

Je vindt op het kerkhof duizenden witte kruisjes van de 9387 Amerikaanse soldaten die hier in 1944 gestorven zijn. Op dit kerkhof ligt tevens Generaal Roosevelt begraven Hier en daar zie je er ook een davidster tussen staan. Dit decor fungeerde destijds voor de Steven Spielberg film:  “Saving Private Ryan”.

 

Omaha Beach
Omaha Beach

Elke dag wordt tijdens een korte ceremonie de Amerikaanse vlag gestreken: om 16 of 17 uur. Het is er stil terwijl de trompet klinkt en de Amerikaanse vlag de lucht in gaat. Hierna wordt de Taps gespeeld, de Amerikaanse versie van de Last Post.

Gedenkteken

Op onderstaande foto’s zie je het half cirkelvormig gedenkteken met een herdenkingstuin achter voor de 1557 vermisten die nooit zijn terug gevonden.

Het gedenkteken bestaat uit een zuilengalerij en in het midden staat een 7 meter hoog bronzen beeld met als titel The Spirit of American Youth Rising from the Waves. Aan weerszijden van het beeld zijn nissen waar op de muren landkaarten zijn gegraveerd. Deze kaarten zijn getiteld: “De landingen op de Normandische kusten en de ontwikkelingen van het bruggenhoofd”

Aan de overkant van het gedenkteken en de vijvers zie je in de verte de ronde kapel staan. Er is eveneens een uitkijkpunt over de zee. Op het strand zelf staan ook nog verschillende herdenkingsmonumenten.

Omaha Beach
Omaha Beach
Omaha Beach
Landingsstranden D-day

ℹ️ Musée du cimetière américain
Omaha Beach
14710 COLLEVILLE-SUR-MER

Het Overlord Museum

Overlord Museum

Het Overlord Museum is wat ons betreft het mooiste museum. Hier wordt alles zo mooi en levensecht weergeven. In chronologie van de oorlog, de voorbereiding, ….  Je ziet decors van de straat, boerderijen, het front, …  De informatie die je hier terugvindt is zowel van de geallieerden als van de Duitse kant.

Als je de mogelijkheid hebt moet je hier zeker naartoe gaan. Je keert terug naar de periode van 1944. We kregen deze tip van Sandrine, de mevrouw van de B&B waar we de vorige nacht logeerden. Je komt er trouwens voorbij als je naar het Amerikaanse kerkhof ligt en het ligt echt vlakbij.

Overlord Museum
De kledij van Adolf Hitler. Daarbij komt je haar wel even overeind.
Overlord museum

ℹ️ Overlord Museum – Omaha Beach
Lotissement Omaha Center
14710 COLLEVILLE-SUR-MER

Er is mogelijkheid om gratis te parkeren. Meer info over de tarieven en het museum zelf, kan je op de site van het Overlord museum vinden.

Pointe du Hoc

Op een hoge klif tussen Omaha Beach en Utah Beach vind je Pointe du Hoc. Voor de Duisters was dit één van hun uitvalsbasissen en een observatiepost. Ze beschoten er met verschillende kanonnen de aankomende Amerikanen. Om deze uitvalsbasis te kunnen overmeesteren moesten ze de 30 meter hoge en steile kliffen beklimmen met behulp van touwen en uitschuifbare ladders.

Landingsstranden D-day
Landingsstranden D-Day
Pointe du Hoc

Van de 225 manschappen bereiken slechts 90 de top van de ‘Pointe du Hoc’. Uiteindelijk slaagden ze er in om de plek in te nemen.
Je kan nog steeds duidelijk de vele bominslagen op de site zien.

Landingsstranden D-Day

Gedenkteken Pointe du Huoc

Het gedenkteken op Pointe du Hoc is een lange granieten zuil dat aan de rand van de klif staat.
Je hebt hier eveneens een prachtig uitzicht over de zee en de kustlijn. De natuur en de kliffen zijn er prachtig, al zullen de Amerikanen daar toen allicht anders over gedacht hebben. In de verte kan je schiereiland Cotentin zien liggen

Pointe du Hoc
Gedenkteken op Pointe du Hoc
Pointe du Hoc
Pointe du Hoc
Nog een bunker aan één van de landingsstranden van D-day in Normandië

De site en een bezoek aan de bibliotheek zijn gratis. Ook de parking is er gratis.

ℹ️ Site de la Pointe du Hoc
14450 CRICQUEVILLE-EN-BESSIN

Utah beach

De aanval op Utah Beach verliep voor de geallieerden veel gemakkelijker dan op Omaha Beach. Er waren nochtans een aantal kustbatterijen aanwezig, die je nu nog kan zien.

Maar de kust is er uitgestrekt met vlakke duinen. Zonder de hoge kliffen was het voor de Duitsers moeilijker om zich weg te stoppen.
Deze aanval had als doel het schiereiland Cotentin en de haven van Cherbourg in te nemen.

Landingsstranden D-Day
landingsstranden-d-day
Landingsstranden D-Day
Landingsstranden D-Day
Landingsstranden D-Day
Landingsstranden D-Day
Landingsstranden D-Day

Ga ook eens naar Musée du Débarquement. Dit was voor mij het 2de beste museum van diegene die we bezocht hadden. Het museum is rond een originele bunker opgebouwd. Je krijgt hier een chronologische volgorde van de aanvallen op de landingsstranden van D-day in Normandië. Je vindt er allerlei zaken zoals uniformen, voorwerpen van de soldaten, zowel van Duitsers als van de geallieerden. Bij bepaalde zaken kan je zelfs van uur tot uur volgen wat er gebeurde. Er staan hier oorlogsvoertuigen uitgestald en eveneens een originele B-26 bommenwerper van de US Air Force. Bovendien is er ook een zaal ingericht zoals de loopgraven er in die tijd uitzagen.

Musée du Debarquement
Musée du Débarquement
Musée du Débarquement
Musée du Débarquement
Landingsstranden D-day
Landingsstranden D-day
Landingsstranden D-day
Landingsstranden D-day
Landingsstranden D-day

Op Utah Beach is er ook een stuk grond symbolisch uitgeroepen tot Amerikaans grondgebied, met als gedenkteken een hoge obelisk.

Landingsstranden D-day
Gedenkteken op Utah Beach
Landingsstranden D-day
Landingsstranden D-Day

Er is een gratis parkeerplaats. Meer informatie over onder andere de tarieven kan je op de site van het museum vinden.

ℹ️ Musée du Débarquement de Utah Beach
50480 SAINTE-MARIE-DU-MONT

Overnachten in op een uniek plekje "Le Mas Normand"

Om te overnachten gingen we in “Le Mas Normand” voor een uitdaging. Deels omdat we niet anders konden en deels omdat de ligging zo gunstig was. We kozen voor een zigeuner caravan die ingericht was als slaapverblijf. De woonwagen hoorde eigenlijk bij een B&B, maar daar waren alle kamers al volgeboekt. Ik vond het er ook uiterst charmant uitzien dus waagden we de gok.

Sandrine, de eigenaar is een super vriendelijke mevrouw. Ze laat je er meteen thuis voelen.

Landingsstranden D-day
Chambres D'Hôtes Le Mas Normand
Chambres D'Hôtes Le Mas Normand

Er was een klein inkomhalletje met aan weerzijden een slaapkamer. Eentje met een 2 persoonsbed en eentje met een stapelbed. Een kleine badkamer met douche en wasbak. In de ligstoelen op het terrasje kan je genieten van de rust in de tuin.  Er zijn ook verschillende dieren zoals geitjes, cavia’s, een hond, … wat de kinderen dan weer fantastisch vonden. Ook binnen in de veranda staan er allerlei gezelschapsspelen waar je als bezoeker gebruik mag van maken.

’s Ochtends kregen we er een heerlijk ontbijt voorgeschoteld. We mochten zelf bepalen wanneer we gingen ontbijten. Er was keuze uit verschillende drankjes en we mochten ook proeven van de zelfgemaakte yoghurt en het lekkere appelsap uit de streek Calvados.

Chambres D'Hôtes Le Mas Normand
Chambres D'Hôtes Le Mas Normand
Chambres D'Hôtes Le Mas Normand
Chambres D'Hôtes Le Mas Normand

Is dit verblijf geschikt voor jou?

We hielden echt een warm gevoel over aan ons verblijf in “Le Mas Normand”.
Ik moet er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat het met ons 4, waarvan al 2 grote kids, vrij klein was. Had het goed weer geweest was het misschien ook minder erg geweest. Dan konden we eens buiten zitten. Maar de dag dat wij er waren regende het pijpenstelen.

Ik zou dit verblijf dus eerder aanraden voor een gezin met kleinere kinderen. Echter voor gezinnen met baby’s is de badkamer niet ruim genoeg.
Maar als je je ergens welkom wil voelen, en de perfecte uitvalsbasis zoekt om de landingsstranden van D-day in Normandië te bezoeken moet je hier absoluut zijn. En als je er tijdig bij bent kan je de B&B zelf nog boeken.

Wil je er ook naartoe? Bekijk zeker de aanbiedingen op Booking.com eens.

ℹ️ B&B Le Mas Normand
8 Impasse de la Riviere
14114 Ver-sur-Mer

Via onderstaande kaart van Booking.com kan je zelf op zoek gaan naar een verblijf in de buurt.

Booking.com

Resto tip

We reden terug richting Juno Beach omdat er in Ver-sur-Mer eigenlijk maar 1 plek was om te eten. In het centrum van Juno Beach zochten we een restaurantje, Au P’tit Mousse. Het was lekker maar wel erg druk.

ℹ️ Au P’tit Mousse
2 Quai Ouest 
14470 Courseulles-sur-Mer

Tip

Als je de invasiestranden gaat bezoeken, kan volgende kaart die ik op de site van Toerisme Normandië vond, wel handig zijn.

Wat is waar? Overzicht

D-Day verliep vooral onder leiding van de Britse, Amerikaanse en Canadese troepen. Maar in totaal deden er zowel in de lucht, op zee, als op land 17 geallieerde landen mee. De Invasie op D-day op de landingsstranden van Normandië is de grootste legeroperatie met amfibievoertuigen en vliegtuigen aller tijden…

Het was een aangrijpende dag, waarna we toch allemaal even stil werden van wat deze duizenden mensen voor de wereld hebben gedaan.
Ik vernoemde in deze blog de bezienswaardigheden die wij bezocht hebben. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar daarvoor kan je best de plaatselijke toeristische diensten bezoeken.

Om de informatie rond de geschiedenis van D-day te verzamelen, maakte ik gebruik van verschillende bronnen op en buiten het internet. Mochten er fouten in geslopen zijn, mag je me die altijd doorgeven.

Andere uitstappen die je in Normandië kan maken zijn:

5 plekken die je zeker moet gezien hebben in Cotentin

Mont-Saint-Michel, enkele tips voor een bezoek

Rouen verkennen: wat doen in de hoofdstad van Normandië?

Etretat bezoeken, wat je zeker moet gezien hebben

En een algemeen overzicht van onze roadtrip kan je terugvinden op deze pagina: Een roadtrip door Normandië. Route voor een 7-daagse trip

Ben je er wel voor te vinden om een stukje geschiedenis te ontdekken, dan kan je in Zillebeke (Ieper) de Palingbeek wandelroute gaan wandelen. Hier kom je in het provinciedomein de Palingbeek heel wat herinneringen tegen aan de Eerste Wereldoorlog.

 

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

17 reacties

 1. Dit soort plekken zijn altijd interessant en indrukwekkend om te bezoeken. Leuk en interessant ook om er over te lezen. Ik zou sowieso wel eens naar Normandië willen, zowel voor de interessante historie, maar ook voor de natuur en steden.

 2. Ik ben er nog nooit geweest, maar wil er zeker een keer naartoe. Je hebt er een heel uitgebreid blog van gemaakt. Super!

 3. Wat een mooie uitgebreide blog zeg! Ik ben hier heel wat jaren geleden ook geweest, toen stonden we camping aan Omaha Beach met onze tent. Erg mooi! Maar wat een trieste geschiedenis en wat is het allemaal indrukwekkend he?

 4. Wat een mooi en uitgebreid overzicht! Ik ben (volgens mij) alleen op Omaha Beach geweest. Dat vond ik zo indrukwekkend!

 5. Wat een uitgebreid blog! Ik heb niet alle invasiestranden bezocht. Alleen Omaha Beach en het naastgelegen Pointe du Hoc. Indrukwekkend hoor. En heftig om je voor te stellen wat zich daar afgespeeld heeft op 6 juni 1944 en de dagen erna…

 6. Kelly zegt:

  Dit lijkt me heel interessant en indrukwekkend om te zien. Sowieso staat Normandië op mijn lijstje want daar ben ik nog nooit geweest. Hele leuke accommodatie trouwens.

 7. Marcel zegt:

  Lijkt me een interessante en indrukwekkende plek om te bezoeken. Afgelopen jaar zouden we naar Normandië gaan, maar dat ging helaas niet door. De route was al helemaal uitgestippeld en de accommodatie waren geboekt. Als reizen straks weer kan en mag kunnen we zo de auto instappen richting Normandië.

 8. Wat een bijzondere plek om te bezoeken! Zo te zien zijn er goede informatieborden – fijn, dat helpt om de geschiedenis tot leven te laten komen. Geschiedenis is niet mijn sterkste kant.

 9. Wij zijn op de meeste plekken ook geweest. Soms vond ik het net gewoon strand, andere keren vond ik er meer de geschiedenis terug. Pointe du Hoc vond ik heel indrukwekkend en echt een aanrader.

 10. Yvonne zegt:

  Een mooie geschiedenisles, zowel de plek zelf als jouw uitvoerige blog. Lijkt me een indrukwekkende plek om te bezoeken. Als onze kinderen nog net ietsje ouder zijn, zou ik er zeker eens naartoe willen.

 11. Wat een uitgebreide blog! Lijkt mij een interessante en indrukwekkende plek om te bezoeken, als het weer kan.

 12. Wij zijn enige tijd terug ook naar Normandie geweest. Een indrukwekkende vakantie! Vooral Point du Hoc vond ik bijzonder om te zien. Ik voelde me daar even terug in de tijd.

  1. Die bominslagen maken serieus indruk he. Ik vond het landschap daar ook adembenemend mooi.

 13. Je blog is voor mij een trip down memory lane. Niet zozeer door de geschiedenis van D-day. maar doordat ik tijdens een voorjaarsvakantie jaren geleden met mijn ouders mee moest en ik denk zowat alle musea en kerkhoven en bunkers heb moeten bezoeken. Als puber wilde ik natuurlijk niet, maar man wat was ik snel onder de indruk. Ik zou graag nog eens terug gaan. Fijn dat je zo de belangrijke plekken op een rij hebt gezet. Van zo’n strak kerkhof vol witte kruizen en Amerikaanse graven word ik meteen weer stil.

  1. Als kind denk je daar vaak anders over. Maar mijn kids waren wel enthousiast om dat te zien. Is iets dat ze zeker moeten meedragen he, onze voorgeschiedenis.

 14. Wow! Wat mooi en uitgebreid geschreven! Normandië is de favoriete vakantie plek van mijn ouders. Als kind ging ik hier regelmatig heen. Zo leuk om alles nog eens terug te zien. Wij hadden de laatste keer een huisje bij Longue sur mer. Daar gingen we iedere avond bij de batterij wandelen, zo speciaal.

  1. Dat zal wel. Doet toch iets he als je weet welke geschiedenis daar allemaal geschreven is. Kippenvel de hele tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.