Etretat bezoeken
Frankrijk Normandië Reizen

Etretat bezoeken, wat je zeker moet gezien hebben

Wanneer je Etretat gaat bezoeken moet je de witte krijtrotsen gezien hebben. Het beeld van die kolossale kliffen blijft voor altijd op je netvlies gebrand. Weet je echter niet wat je er zou kunnen van verwachten en wil je toch even informeren voor je een bezoekje aan deze mooie gemeente brengt, dan kan ik je zeker helpen.

Ik wil je hier enkele van de vele fotopunten, waar je de mooiste plaatjes kan schieten, tonen.
Maar ik geef je eveneens een opsomming van waar je de andere legendarische plekken kan vinden.

Bovendien wil ik je graag enkele tips meegeven zodat je niet dezelfde fout maakt die wij gemaakt hebben tijdens onze roadtrip. Dus voor je naar Etretat vertrekt… lees dan zeker even mijn blog door.

De Albasten kust

Albasten kust
Foto: Wikipedia

Iedereen die al eens iets heeft opgezocht over Normandië heeft ongetwijfeld de metershoge krijtrotsen al gezien. Dankzij deze witte kliffen krijgt deze regio eveneens de naam van de Côte d’Albâtre mee.

Deze kust is gelegen aan het kanaal. De kliffen vormen een kustlijn van 130 km lang, die slechts hier en daar eens onderbroken wordt door een vallei. Dankzij de vele wandelpaden kan je aan deze kusten genieten van prachtige uitzichten.  Zo kan je vanaf Etretat het wandelpad GR 21 volgen tot Berneval-le Grand.

Wist je trouwens dat het op de kiezelstranden van de Albasten kust verboden is om de keien op het strand mee te nemen.

Ligging

Étretat is een gemeente in het Franse departement Seine-Maritime en behoort tot het arrondissement Le Havre.  Dankzij de prachtige  rotsformaties hoort het tot één van de meest gefotografeerde plaatsen van Normandië.

Étretat bezoeken

Parkeren in Etretat

Aangezien de kliffen van Etretat één van de trekpleisters zijn van Normandië, is parking zoeken hier niet zo eenvoudig. Overal staan er auto’s langs de kant van de weg geparkeerd. Je hebt een aantal parkings, maar je moet echt wel geluk hebben om daar een plekje te vinden. Aangezien het bij ons al vrij laat in de namiddag was toen we aankwamen viel het bij ons al bij al mee.

Er zijn verschillende parkings in de buurt. Langsheen de D940 zijn ze heel goed aangegeven met borden.

Parking du Valaine  20 Route du Havre, 76790 Étretat
   Deze parking is iets verderop gelegen langsheen de D940.
Parking à Etretat 20 Route du Havre, 76790 Étretat
   We hebben gebruik gemaakt van deze parking die niet ver van het golfterrein gelegen is en op wandelafstand  
   van het strand. Van hieruit kan je 2 kanten uit om je wandeling te starten. We volgden de pijlen richting strand.
Parking 14 Rue Mathurin Lenormand, 76790 Étretat
   Deze parking ligt vlakbij het strand. Daar moet je dus echt heel veel geluk hebben.
Parking Du Grand Val  25 Rue Guy de Maupassant, 76790 Étretat
Parking Place Maurice Guillard, Place Maurice Guillard 76790 Étretat Ligt iets meer naar het centrum gelegen.
Coach Parking Etretat, 25 Rue Guy de Maupassant, 76790 Étretat

Niets missen van Etretat

Claude Monet was één van de vele impressionistisch schilders die er zijn hart verloor.

In Etretat zijn er dan ook héél wat foto punten en bezienswaardigheden. Je zal dan ook meteen begrijpen waarom ik aanbeveel om meer dan 1 dag uit te trekken om Etretat te bezoeken. De vele uitzichten zijn zo adembenemend mooi dat je er echt je tijd voor moet nemen. Je kan er eveneens uren aan een stuk mooie wandelingen maken.

En mocht dit je allemaal niet kunnen bekoren, dan kan je ook nog gewoon op het strand gaan liggen of genieten van de watersport.

Etretat bezoeken

!!! Met de DEALS van Booking.com kun je meteen voor een goed prijsje een verblijf boeken in deze fantastische streek. Wist je dat je deze deals bovendien kan combineren met je Genius korting.

Deals Booking
Bespaar minstens 15% op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties, gekenmerkt door de 'Begin 2024 Deal'-badge in de zoekresultaten en bij de kamerselectie. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 10:00 uur CET op 01-04-2024 voor verblijven met een incheckdatum vanaf 01-01-2024 en een uitcheckdatum op of voor 01-04-2024. De korting is alleen van toepassing op de kamerprijs (exclusief eventuele toeslagen of belastingen). Als je wijzigingen aanbrengt in je boeking, kun je je korting verliezen. In dat geval ben je het volledige bedrag verschuldigd. Korting kan niet worden gebruikt in combinatie met enige andere promotie behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label 'Partneraanbieding' zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Etretat bezoeken... fotopunten die je niet mag missen

Wil je Etretat bezoeken, dan moet je vooraf zeker kijken wat de fotopunten zijn die je niet mag missen. Er zijn er heel wat, dus ik heb ze voor jou allemaal mooi op een rijtje gezet.

Neem je tijd als je naar Etretat gaat. Dat is de gouden tip die ik je zeker wil meegeven.

De kliffen van Etretat

De kliffen zijn van 60 tot 120 meter hoog en bestaan uit kalksteen. Door de kracht van de golven moeten de kliffen jaarlijks wat terrein prijsgeven. Maar ze vormen ook bijzondere rotsformaties. De meest gekende is de krijtboog in de zee. Maar we kennen eveneens le Courtine (het gordijn), Manneporte (de boog), de Vaudieu rots en de Aiguille (naald) van Belval…

Stroomafwaarts kom je de volgende fotopunten tegen:

La Falaise d’Aval

Als je op het strand staat zie je de Falaise d’Aval aan je linkerkant. Via een trap links van de dijk kan je 85 meter hoog klimmen tot aan de top. Op die plek kan je ook nog een oude bunker vinden. Bovenaan is er ook een golfterrein. Dus wie graag eens op een magische plaats een balletje wil slaan moet hier naartoe.

Etretat bezoeken

La Porte d’Aval

Hier kan je één van de wereldnatuurwonderen bewonderen. Deze poort werd uitgehold door een ondergrondse rivier maar natuurlijk ook door de zee. Dit is nog niet de olifantenrots waar je al misschien van gehoord hebt.

Etretat bezoeken
La Porte d'Aval

L’Aiguille d’Aval

Achter de poort zie je L’Aiguille staan vanop het strand, maar het beste nog vanop de Falaise d’Amont. De Aiguille is een 70m hoge naald die door de zee de vorm van een obelisk kreeg.

La trou à Home

Le Trou à l’Homme is de  grot aan de voet van de Falaise d’Aval en is enkel te bereiken bij laagtij. De naam is afkomstig van een schipbreukeling die hier ooit levend is terug gevonden. We hebben de grot echter niet kunnen bezoeken door de stand van het water. 

La Manneporte

Deze is op een kwartiertje stappen van de dijk van de  Falaise d’Aval. Het is eveneens een indrukwekkende boog, maar minder gekend omdat hij verder weg ligt. Als je tijd genoeg hebt kan je zeker eens tot daar stappen. De naam Manneporte is afkomstig van het feit dat Maupassant, een groots schrijver uit de 19de eeuw, beweerde dat een boot hier doorheen kon varen.

Etretat bezoeken
Photo by Gautier Salles on Unsplash

Dan gaan we de andere richting uit en stroomopwaarts kom je de volgende fotopunten tegen:

La Falaise d'Amont

La Falaise d’Amont zie je vanop het strand aan de rechterzijde. Je kan helemaal boven het kleine kapelletje zien staan. Bovenaan op deze klif heb je dan een prachtig uitzicht op het stadje, de Falaise d’Aval, de boog en de naald. Je moet om de klif te beklimmen zo een 8 minuten trappen doen, maar het uitzicht is meer dan de moeite waard.

Wil je het je wat gemakkelijker maken, dan kan je ook met de auto naar de top. Daarvoor neem je Avenue Nungesser-et-Coli (weg naar Bénouville) en dan Avenue Damillaville.

Etretat bezoeken
Etretat bezoeken

Neem je tijd om even weg te dromen van de mooie vergezichten.

Etretat bezoeken
Etretat bezoeken
Etretat bezoeken
Etretat bezoeken
Etretat bezoeken

La Porte d’Amont

Vanop de Falaise d’Amont zie je de Porte d’Amont. Dit is de wereldberoemde olifantenrots. Als je goed kijkt zou je hierin namelijk een olifant kunnen zien die zijn slurf in de zee steekt.

Etretat bezoeken

Chapelle Notre-Dame-de-la-Garde

Etretat bezoeken

Deze werd in de 19de eeuw gebouwd door zeelieden en tijdens wereldoorlog II vernield. Daarna is ze in de jaren 1950 heropgebouwd. Dit kleine kerkje is enkel nog open op 15 augustus.

L’Aiguille de Belval

Wanneer je aan de Falaise d’Amont naar rechts stapt, tot aan het einde van het strand, kom je na een lange wandeling aan de L’Aiguille de Belval. Hij is minder bekend maar blijkbaar ook zeker het zien waard.

Etretat bezoeken
Etretat bezoeken
Etretat bezoeken

Andere bezienswaardigheden in Etretat

 1. Het historische stadje zelf met Le Vieux Marché of de oude hallen. Het is een overdekte markt in een houten gebouw waarin nu winkeltjes zijn. Gedenkplaten op het gebouw herinneren aan de aanwezigheid van Engelse en Amerikaanse soldaten tijdens de tweede wereldoorlog.
 2. De Notre-Dame Kerk Deze staat aan de rand van het centrum.
 3. Er is nog een reden waarom ik terug Etretat wil bezoeken. Namelijk om naar les Jardins d’Etrétat te gaan. Dit stond bovenaan mijn planning, maar ook hier zijn we niet geraakt. Het is een experimentele, kunstzinnige tuin op een klif. Een ode aan Claude Monet.
 4. De wandelroute Chemin Des Douaniers
 5. Pisseuses de Valaine
 6. Plage d Antifer
 7. The cave at Pointe de la Courtine

Logeren in de buurt van Etretat

Omdat er zoveel te zien is, zou ik toch zeker aanbevelen om minstens 1 of 2 dagen te voorzien om Etretat te bezoeken. Een vakantiehuis is hiervoor dan ook een ideale optie. Van daaruit  kan je rustig de buurt verkennen en zo lang in Etretat blijven als je zelf wil.

Belvilla, een ruime keuze aan huizen

In mijn zoektocht kwam ik op de site van Belvilla terecht, iedereen welbekend. Via deze site kan je allerlei vakantiewoningen vinden, aangepast aan jouw noden en wensen. Hun aanbod aan vakantiehuizen is verspreid over 20 landen en je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het hier vinden.
Van een chalet bij de skipistes tot een agriturismo in de Italiaanse heuvels of een luxe vakantiehuis met een privézwembad in Zuid-Europa. Maar ook huizen in België en Nederland behoren tot hun aanbod.

Vakantiewoningen voor kleine en grote gezinnen

Wanneer je  vakantiewoningen Frankrijk gaat googelen, zie je meteen de site staan. Je kan ook gewoon hier op de link klikken.

Door de handige filter, die je op de site kan gebruiken, is het erg eenvoudig om een geschikt verblijf te vinden.
Je geeft in waar je een huis zoekt, voor hoeveel personen, op welke datum en je krijgt meteen een mooi lijstje.

vakantiewoningen

Je kan dan ook nog een aantal zaken aanduiden zoals: het bedrag dat je wil spenderen, type van vakantiehuis, met of zonder huisdieren, zwembad, afwasmachine, omheinde tuin, aan zee, wifi, … en nog zoveel meer. Het kosteloos annuleren is een extraatje dat je in corona tijden erbij krijgt.

Vakantiehuis award winner 2020

Ik ging eens op zoek naar een huis, om jullie een ideetje te kunnen geven, en vond deze prachtige modern woning in Etretat.

Vakantiewoning met een omheinde tuin, terras, barbecue en fietsenstalling
(foto’s www.nl.belvilla.be)

Het ligt net buiten Etretat en op 15 minuten wandelen van het strand en het centrum. Het is een prima uitvalsbasis voor bezoeken aan Honfleur, Le Havre, etc te plannen.
Hou er wel rekening mee dat je bepaalde huizen soms voor een langere moet huren bijvoorbeeld sowieso voor een week.

Is dit huis niets voor jou? Neem dan zeker ook nog eens een kijkje bij booking.com in hun ruime aanbod van vakantiewoningen.

Wanneer Etretat bezoeken?

 • Als je kan kiezen vermijd je best de drukke zomermaanden. In het laagseizoen is het vanzelfsprekend rustiger. Maar ik moet zeggen dat het zonnetje op die witte kliffen toch ook wel zijn charmes had.

 • Hou ook wat rekening met de getijden. Mocht je bijvoorbeeld de grot aan de voet van de Falaise d’Aval willen bezoeken moet het laagtij zijn.

Aangezien wij tijdens onze roadtrip maar enkele uurtjes in Etretat verbleven, wil ik dus absoluut nog eens terug naar deze adembenemend mooie plek.

Ik wil behalve de plekken die we nu gezien hebben Etretat ook van de andere ‘photopoints’ bekijken, de wandelingen doen en zeker Les Jardin d’Etretat gaan bezoeken en fotograferen.

Ben jij al naar Etretat geweest? Wat was voor jou het mooiste plekje van deze streek?

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Voor deze blog en het bezoek van Etretat liet ik me inspireren door de boeken van Uitgeverij Lannoo: “Trotter Normandië Oost”. Ze hebben ook handige boeken om België te ontdekken.

Artikels dat je misschien ook leuk vindt:
Een roadtrip door Normandië. Route voor een 7-daagse trip

Mont-Saint-Michel, enkele tips voor een bezoek

Landingsstranden D-Day in Normandië ontdekken
5 plekken die je zeker moet gezien hebben in Cotentin
Rouen verkennen: wat doen in de hoofdstad van Normandië?

Deze vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Etretat is een plek die zeker op mijn bucket list Frankrijk staat, die kliffen zien er echt zo spectaculair uit! Ik zou er zeker een paar van die mooie wandelingen willen maken, dank voor de tip!

 2. Toevallig ben ik hier afgelopen zomer geweest tijdens onze roadtrip door Normandië. Ik vond dit echt één van de hoogtepunten van onze trip, prachtig gebied om te ontdekken.

  1. Awel, ik vond dat ook. Zo mooi he

 3. Oh Sweet memories! Etretat was de vakantiebestemming van de eerste gezamenlijke vakantie van mij en m’n vriend. Schuin slapen, want de tent stond op een helling. Maar wel spectaculair uitzicht over zee als je de tent uit kroop… Zou graag nog eens terug willen met onze kinderen!

  1. Dat klinkt zo tof. Ik kan me voorstellen dat je daar voor altijd blijft aan terug denken. Zeker eens opnieuw doen met jullie kids.

 4. normandie zegt:

  De kliffen lijken me een magisch gegeven. Iets anders dan de Vlaamse Kust!

  1. Een machtige streek is het inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.