Mont-Saint-Michel
Frankrijk Normandië Reizen

Mont-Saint-Michel, enkele tips voor een bezoek

De Mont-Saint-Michel is waarschijnlijk de bekendste en de meest tot de verbeelding sprekende plaats van Frankrijk. In deze blog geef ik enkele tips voor een bezoek aan deze hotspot van Normandië. Wat zijn de plekjes waar je zeker heen moet om deze indrukwekkende plek vast te leggen? Langs waar rijd je best om ook een graantje van de baai van de Mont-Saint-Michel mee te pikken. Waar kan je logeren zodat je het gemakkelijkste op je bestemming bent, en bovendien aan een betaalbare prijs. Daarbovenop  geef ik je ook een tip waar je aan een goede prijs kan gaan eten. Tot slot nog enkele algemene nuttige tips. Al deze dingen kom je in onderstaande blog te weten.

Ben je benieuwd? Lees dan vlug verder en bovenal… geniet van de foto’s.

Oriëntatie

De Mont-Saint-Michel is de gemeente waaronder het eilandje Mont Saint-Michel valt. De gemeente maakt deel uit van het departement Manche. Het hoort bij het arrondissement Avranches en bij het kanton Pontorson.

Oriëntatie Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel

Photopoints om de Mont-Saint-Michel van alle kanten vast te leggen

Aangezien ik achteraf niet wou zeggen: “had ik daar maar een foto van” of “had ik dat geweten”,  heb ik vooraf serieuze research gedaan. Ik heb alle mogelijke photopoints opgezocht en op mijn planning gezet. Ik deel ze heel graag met jou en laat je meegenieten van wat je op die plek precies te zien krijgt. (Zoom uit om alles te zien)

1. Carolles

Carolles ligt in de baai van de Mont-Saint-Michel en dit was onze uitvalsbasis van die dag. We hebben een aantal mooie photopoints aangedaan. De eerste stopplaats was niet ver van onze vertrekplaats. Je kan namelijk de Mont-Saint-Michel en de omgeven vlakte al van ver bewonderen.

GPS adres: Point de vue, Route des Falaises, 50530 Champeaux

Photopoint Mont Saint-Michel

2.Vains

Een kleine 13 km en 20 minuutjes later waren we dan al op onze volgende bestemming: Vains. Ook van hier zag je de gedaante van de Mont Saint Michel weer opduiken en kon je hem op een andere manier vastleggen. De ene al mooier dan de andere maar elk op zich uniek, net zoals de Mont zelf.

GPS adres: Pointe du Grouin du Sud, 50300 Vains, Frankrijk

Photopoint Mont Saint-Michel

3. Courtils

 

 

Photopoints Mont Saint-Michel
Photopoints Mont Saint-Michel

La Roche Torin was een tip dat we van de mevrouw van de B&B gekregen hadden. Insider tips zijn meestal de beste, dus hebben we deze meteen op ons lijstje bijgezet. Het uiterste punt van deze locatie kan je echter met de auto niet bereiken. Daarom zijn wij zover niet gereden maar terug gekeerd naar een ander mooi uitkijkpunt.

GPS adres: de Viewsite for Mont Saint Michel, Courtils

4. Pontorson

Photopoint Mont Saint-Michel

In Pontorson kwamen we een restaurant tegen waar we stopten. We hebben daar ons middagmaal genuttigd. Het was vlakbij de Mont-Saint-Michel en sowieso goedkoper. Bovendien was het lekker en hadden we er vanop het terras een prachtig zicht.

GPS adresL’Atelier St Michel Ardevon et Café, route de la côte, 50170 Pontorson, Frankrijk

5. Photopoint nabij de Mont-Saint-Michel

Toen we hier vertrokken waren we niet zo ver meer van onze bestemming. De volgende fotopunten waren echt vlakbij en rondom de Mont-Saint-Michel zelf.
Om deze te vinden kan je best mijn plannetje erbij nemen en de laatste kilometers echt navigeren vanop het plan. Zoals je kan zien is het een naamloze weg, midden in het veld. Maar wees gerust, het is een goed berijdbare weg. Deze plek is ideaal om te picknicken.
Hier kon Seppe zijn drone eindelijk laten opstijgen.

GPS adres: Unnamed Road, 50170 Le Mont-Saint-Michel, Frankrijk

Photopoint Mont Saint-Michel
Photopoints Mont Saint-Michel

Hierna was de tijd echt wel aangebroken om de Mont-Saint-Michel van dichtbij te bezoeken.

De baai van de Mont-Saint-Michel

De baai is erg uitgestrekt. Van ver heb je al een prachtig zicht op de Mont-Saint-Michel. Het verschil tussen de waterstanden bij eb en vloed kan tot 15 meter bedragen, gemiddeld is het 10 meter. Door het feit dat de laagwaterstand onder het niveau van de baai ligt komt het water bij vloed zeer snel opzetten. Daarom is het dan ook zo gevaarlijk om alleen de baai te ontdekken. Je zou je wel eens kunnen laten verrassen.

Maar niet alleen daarom kan je dit beter niet doen. Doordat de baai zo vlak is en het water makkelijk blijft staan kunnen in de baai ook plekken met drijfzand ontstaan. Wil je de baai toch graag van dichtbij meemaken. Dan kan je bij de toeristische diensten terecht voor georganiseerde wandelingen van het vasteland naar de berg, onder de leiding van een gids, waarbij men kennis kan maken met de baai.

Verken de baai nooit op eigen houtje! De vloed kan heel snel opkomen en dat is erg gevaarlijk!

Tijdens de vloed kan je de berg volledig omgeven zien door water. Dit unieke spektakel is zo mooi.  Wij hebben jammer genoeg de vloed niet meegemaakt. Maar ik wil je toch een video tonen waar je dit natuurfenomeen kan aanschouwen.

Parkeren

De nieuwe parkeerterreinen bieden plaats aan zo een 4000 voertuigen en liggen op zo een 2.5 km van de Mont.

Hier vind je de actuele openingstijden en  prijzen voor de parking voor een personenwagen in het hoogseizoen.
Aangezien wij in een hotel logeerde op het domein zelf, betaalden wij 9€ voor 24uur. Je mocht wel de parking niet terug afrijden want anders diende je opnieuw te betalen. We kregen de dag vooraf een code waarmee we het domein konden betreden en ons parkeren op de private parking van het hotel.

Je krijgt van het hotel ook de volledige wegbeschrijving en bordjes die je dient te volgen om de Caserne te bereiken.

Toegang tot de Mont-Saint-Michel

Te voet

Je kan ervoor kiezen om je te parkeren op het parkeerterrein en dan te voet naar de Mont te lopen. Daar doe je ongeveer een 40 minuten over. Dit is ongetwijfeld de charmantste manier om deze prachtige rots te benaderen. Over de sierlijke loopbrug kom je stapje per stapje dichter bij dit fenomenale werelderfgoed. Zo kan je de schoonheid langzaam op je laten inwerken.

Shuttlebus "de Passeur"

de Passeur
De passeur

 Maar je kan ook de gratis pendelbus “de Passeur” nemen tussen 7u 30 en 0u00. De rit duurt vanaf het parkeerterrein ongeveer een 12 minuten. Hij is eveneens toegankelijk voor mindervaliden. De shuttlebusjes rijden tot 400 meter voor de Mont-Saint-Michel, zodat het uitzicht op de baai en de Mont-Saint-Michel enkel voor voetgangers blijft.

Maringotte

De maringotte is een paardenrijtuig. De wagen wordt getrokken door twee paarden. U wordt afgezet aan de voet van de Mont, net als de eerste pelgrims. Vanaf de parkeerplaats doet u over de tocht zo een 20 minuten en u gaat helemaal terug in de tijd voor 6€. Op de onderstaande foto zie je rechts onderaan de maringotte

Mont-Saint-Michel
Loopbrug naar de Mont-Saint-Michel

De Mont-Saint-Michel

De Mont-Saint-Michel, ook wel het Wonder van het Westen genoemd, is een fantastisch eiland monument. Het ligt in een baai waar het verschil tussen eb en vloed heel groot is, zelfs het grootste in Europa. Dit getijdenverschil was destijds een natuurlijk verdedigingsmechanisme.

Op het getijdeneiland staat een middeleeuwse abdij. Op de torenspits van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de aartsengel Michaël dat honderdzeventig meter boven de baai uitsteekt.

 

Het ontstaan van de Mont-Saint-Michel

De Mont Saint-Michel werd rond 700 gesticht door de heilige Aubert, bisschop van Avranches. Dit omdat volgens de legende de Aartsengel Michaël 3x in zijn droom verschenen zou zijn aan de heilige Aubert en hem beval een kapel te bouwen.  In 708 begon men dan aan de bidkapel te bouwen en werd de Mont Tombe (zoals het vroeger noemde) een bedevaartsoord. In 709 was de kapel af. Maar na een tijd bouwden de monniken daar nog een klooster op en vergrootten de kapel tot een kerk. In 966 vestigden er zich dan benedictijnen op de rots waar een benedictijner abdij gebouwd werd. Daarna kwamen de Normandiërs onderaan en rondom het klooster, op de rotshellingen, woonhuizen bouwen.

Na het bedevaartsoord werd de abdij tijdens de Franse Revolutie als gevangenis gebruikt. Maar sinds 1874 is hier de Dienst van Historische Monumenten ondergebracht. Er is zelfs sinds 1969  weer een (kleine) kloostergemeenschap aanwezig.

Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel

Door de eeuwen heen....

De baai was door de eeuwen heen meer en meer gaan verzanden. Beetje bij beetje trok het zeewater terug en werden de zandvlaktes groter en groter. Dit proces werd door menselijke activiteiten alleen maar versneld.
Het landschap werd er hierdoor niet mooier op terwijl voor de monniken in de middeleeuwen het maritieme karakter van de berg juist de reden was dat hen deed beslissen om zich hier te vestigen, en hier één van de meest speciale religieuze bouwwerken te maken.

Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel

Dan kwam de oplossing...

Daarom zijn ze aan de slag gegaan, en hebben 10 jaar gewerkt om de Mont zijn maritieme karakter terug te geven. Sinds 2015 zijn de grote werkzaamheden aan dit eiland afgelopen. Bij springtij is de Mont-Saint-Michel terug een eiland dat niet bereikbaar is gedurende een paar uur. Nu is dit alle 14 dagen te bewonderen. Voor de werken was het 130 jaar geleden dat dit nog het geval was. Hadden ze niet ingegrepen zou de Mont tegen 2040 volledig omgeven zijn door zandvlaktes. Vroeger was er eveneens een parkeerplaats aan de voet van de kade van de Mont-Saint-Michel aangelegd. Ook dit is nu verleden tijd. Tegenwoordig loopt er een smalle brug, met pendeldienst, naar het eiland. 

Mont-Saint-Michel

Bezoek de Mont-Saint-Michel

De hoofdstraat, de Grande-Rue, is de drukst bezochte van de Mont. Hier vind je allerlei kleine souvenirshops, drank- en eetgelegenheden, de post, ….

Een doolhof aan straatjes

De Mont-Saint-Michel met zijn trapstraten, zijn alleen toegankelijk voor voetgangers.

Overdag kan je in de hoofdstraat op de koppen lopen. Maar na zonsondergang was het daar heerlijk rustig kuieren. Dus als je de kans krijgt, ga ’s avonds zeker nog eens terug.

Abdij La Merveille

De abdij bestaat uit 2 delen, namelijk de abdij zelf en La Merveille. De naam van de abdij is afkomstig van de gotische constructie aan de noordkant van de abdij. Er zijn 6 hoofdzalen, verdeeld over 3 verdiepingen. De drie niveaus volgen de hiërarchie binnen het klooster. De monniken woonden op het hoogste niveau in een besloten wereld van kerk, klooster en refter. Op het middelste niveau werden de hoge gasten ontvangen en het onderste niveau was voor bedevaartgangers en soldaten.

Je kan de abdij gaan bezoeken maar daarvoor moet je wel even een wachtrij trotseren. Kijk ook eens naar de foto met de dreigende lucht over de baai. Je ziet de regen in de verte al in bakken uit de lucht vallen. Enkele minuten later waren we hier getuigen van. En we hadden enorm geluk dat we juist in de abdij binnen waren want zonder jas of paraplu stonden we daar mooi te blinken….⛈️

Ga je graag de 3 musea bezoeken? Dan is deze voordelige toegangspas voor 3 musea misschien wel iets  voor jou?
Voordeel bij onderstaande activiteiten is dat je soms de wachtrij niet hoeft te trotseren maar dat je gewoon meteen binnen kan.

Zonsondergang in de baai van de Mont-Saint-Michel

Mont-Saint-Michel

Als je er logeert moet je dit verbluffende spektakel zeker meemaken. Ga tijdig naar daar, neem plaats op één van de rotsen en geniet van dit unieke schouwspel. Je kan het ook aanschouwen vanop het plein voor de Mont-Saint-Michel.

Mont Saint-Michel bij zonsondergang
Zonsondergang bij de Mont
Mont Saint-Michel bij zonsondergang
Mont Saint-Michel bij zonsondergang
Mont-Saint-Michel by night
Mont-Saint-Michel by night

Overnachten

Als je op zoek gaat naar een plek om te overnachten, kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden.

  • Je logeert op de Mont-Saint-Michel zelf. Dit is een unieke ervaring. Weet wel dat je snel een aardige eurocent kwijt bent en dat je over een goede conditie moet beschikken. De locatie is niet met de auto bereikbaar, dus je gaat de trappen met je bagage moeten beklimmen! Het zal een ervaring zijn die je niet snel zal vergeten.
Hotel op de Mont Saint-Michel
  • Je kan ook kiezen voor een verblijf in één van de hotels in de ‘hotelzone’ La Caserne aan het begin van de digue (dijk). Wij kozen voor deze optie en ik kan ze zeker aanbevelen.

 

  • Je kan ook kiezen voor een verblijf buiten het domein van de Mont. Dit zal ongetwijfeld de goedkoopste optie zijn en als je een lange tijd blijft ook misschien de beste.

Maar aangezien het voor ons maar voor 1 nacht was, gingen we voor optie 2. Dat was voor ons de betere keuze.

Hotel Le Gabriel

Hotel Le Gabriel is, zoals ik reeds schreef, gelegen aan La Caserne op 2.3 km van de Mont. Ik vond dit persoonlijk het grootste voordeel. Recht tegenover het hotel was een stopplaats van de shuttelbus. We stonden daardoor op enkele minuten (weliswaar met een overvolle bus) aan de Mont-Saint-Michel.  In corona tijden is dit niet echt een aanrader. Dit was het moment waar ik tijdens onze vakantie het meeste bang was om corona op te lopen. Ik durfde bijna niet te ademen op die bus. Je kan dit natuurlijk voorkomen door te wandelen.

Het interieur en de kamers

Het hotel was enorm kleurrijk en modern ingericht.  De kamers hadden alle comfort die je nodig hebt. Onze kamer was met mezzanine en bijgevolg niet geschikt voor mindervaliden.

Het was klein maar erg gezellig en het personeel was vriendelijk.

Hotel Gabriel
Hotel Gabriel
Hotel Gabriel
Hotel Gabriel

Leuke anekdote…
We hadden net al onze bagage uit de auto gehaald en kwamen op onze kamer toen er plots een sirene afging. Brandalarm! We hebben alles achtergelaten en we stonden samen met het hele hotel op de parking. Blijkbaar hadden kinderen iets uitgespookt en daardoor stond het hele hotel in rep en roer. Eén ding was zeker: het brandalarm werkte! Daarmee hebben we dat ook eens meegemaakt! ☺️

Ontbijt

Ook het ontbijt was in orde. Het was in buffetvorm en je had alles wat je nodig had.

Hotel Gabriel

Conclusie…
Het was niet de goedkoopste logeerplek maar ik zou het meteen opnieuw doen. De ligging was voor mij echt een pluspunt. Wil je dit hotel ook boeken? Kijk dan op de site van  Booking.com

Booking.com

Eten ter plekke

Je kan gaan eten op het eiland zelf maar het is daar veel prijziger. Je betaalt veel te veel voor wat je krijgt. Wij kozen daarom voor een restaurant recht tegenover ons hotel, La Rôtisserie. Het hotel had dit trouwens ook aangeraden. Het was er lekker en voor een goeie prijs. Bovendien enorm vriendelijk personeel.

La Rôtisserie
Restaurant La Rôtisserie

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor een bezoek aan de Mont-Saint-Michel?

Wil je deze abdij met al zijn facetten goed leren kennen, trek dan minstens enkele uren, of beter nog een dag, uit om ze te bezoeken. Je moet dit echt op je gemak kunnen doen. Wij zijn ’s avonds nog eens teruggekeerd voor een paar nachtfoto’s. Dit was zeker de moeite waard.

Mont-Saint-Michel by night

Wanneer bezoek je best de Mont-Saint-Michel?

Bezoek de abdij bij voorkeur bij springtij. Dit kan je gewoon opzoeken op het getijdenschema. Dan is de abdij volledig omgeven door water. Hou er wel rekening mee dat het dan extra druk is en je je accommodatie tijdig moet reserveren. Het zicht van de hoogtij is het mooiste vanop de Mont zelf.

Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel
My boys and me

Enkele tips voor een bezoek aan de Mont-Saint-Michel

Wanneer je ergens voor het eerst komt is het vaak moeilijk om je voor te stellen waar je moet op letten. Eens je er op vakantie geweest bent, weet je hoe je het de volgende keer zou aanpakken. Wel die tips voor een bezoek wil ik met jou delen, zo kan je  meteen volop van de plek genieten.

  • Neem altijd een paraplu mee in je tas. Het weer kan er heel snel keren en als het begint te regenen ben je druipnat voor je weer aan de bus bent. Je kan natuurlijk ook in de vele winkeltjes een paraplu of plastiek regen poncho kopen. Maar ze zijn er prijselijk. Hier kan je voor 0.5€ een wegwerpponcho kopen en daar betaal je er 5€ voor. Neem dus je voorzorgen.
  • Ben je van plan om een souvenir mee naar huis te nemen? Koop die dan op de grote baan nabij de hotelzone in de giftshop “Les Galeries”. Je gaat veel minder betalen dan op het eiland zelf. Deze lag aan de overkant van ons hotel.
  • Je kan er bovendien ook broodjes en drankjes kopen wat ook een aanrader is. De watertjes die je op het eiland koopt moeten wel van een heel speciale bron komen want ze zijn dubbel van prijs. 😉

Tot slot....

Wil je graag alleen, of in groep, een tour plannen (en de rij aan de kassa overslaan), met of zonder bezoeken en eventueel gidsen inbegrepen? Kijk dan zeker eens welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Voor een overzicht van onze roadtrip door Normandië verwijs ik je naar mijn blog: Een roadtrip door Normandië. Route voor een 7-daagse trip

Wil je graag een route die aansluit bij dit bezoek dan moet je zeker eens gaan kijken naar 5 plekken die je zeker moet gezien hebben in Cotentin
Een bezoek aan Cotentin kan je perfect vóór of na de Mont-Saint-Michel doen.

Op de terugreis naar België of Nederland moet je zeker ook een tussenstop maken in Rouen!

Na het lezen van deze blog ben je in elk geval meer op de hoogte van wat deze wereldberoemde toeristische trekpleister allemaal te bieden heeft. Wil je er nog iets meer over te weten komen of over vertellen, stuur me gerust een berichtje.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Artikels die je misschien ook interesseren:

Veilig en zorgeloos reizen, compleet op jouw maat

Deze vind je misschien ook leuk...

20 reacties

  1. Geweldig artikel! Alle info dat je maar nodig kan hebben voor de trip staat erin! Dit ga ik zeker gebruiken, dank je wel 😍

    1. Dank je wel voor het mooie compliment!!! Graag gedaan hoor.

  2. Wat leuk! Het is echt jaaaren geleden dat ik le Mont Saint-Michel heb bezocht. We overnachtten toen op een kasteelcamping niet ver er vandaan, heel leuk. Tof al die fotopunten!!

    1. Die kende ik niet. Thanks voor je leuke reactie!!

  3. Yvonne zegt:

    Fijne tips! En wow, prachtige plaatjes. Wij zouden er afgelopen mei naartoe, maar zoals zoveel reizen is die geannuleerd. Voor komende mei hebben we een andere doorgeschoven reis gepland staan, maar wellicht komen we hier later 2021 nog aan toe. Lijkt me echt zo’n mooie, iconische bestemming.

    1. Dat is het absoluut. Als je de kans krijgt, niet twijfelen.

  4. Wat blijft dit toch een magisch mooie plek, ondanks de drukte! Ik hoop er ooit weer eens heen te gaan en dan wat meer foto’s te maken, dus ik zal je tips even opslaan 🙂

    1. Fien Hesta zegt:

      Heel mooi en interessant artikel. In het najaar plannen we een geleide tour. Graag hoor ik of er voor mensen die iets minder mobiel zijn, (soms last van evenwicht) gevaarlijke trappen zijn, of is het dat je enige steun hebt van leuning of zo.

      1. Dank je wel Fien. Het iswel zo dat de Mont-Saint-Michel overal bergop is en ook wel veel trappen (zoals je op mijn foto’s kan zien)
        Ik weet wel niet of die voor jou gevaarlijk zijn? Het is in elk geval de moeite waard. Je moet maar eens kijken. Via de linkjes op mijn site kan je ook geleide tours boeken.
        Veel plezier.

  5. Ik ben hier een aantal jaar geleden geweest en vond het echt prachtig! De foto’s laten de herinneringen weer helemaal terugkomen. Fijn ook dat je alles zo duidelijk en uitgebreid hebt geschreven 🙂

  6. Wat een handig en uitgebreid artikel! Ik zou hier graag eens heen gaan, leuke fotostops ook onderweg er naar toe, daar hou ik van. Het wordt steeds mooier. Goede tip ook van de gids! En die zonsondergang is prachtig, wauw!

  7. Wat een uitgebreide blog! En goede tip: om al fotostops op te zoeken. Vanaf Vains is het uitzicht op de Mont Saint Michel echt prachtig.

  8. Kelly zegt:

    Wat een fijn artikel! Handig die fotostops. Ik wil hier al jaren naartoe. Lijkt me zo ontzettend mooi daar,

    1. Dat is het echt wel. Van alle kanten.

  9. Wow, wat een top-tips! Hier wil ik graag een keertje heen. Al die mooie uitzichten, mooi!

    1. Dank je wel. Zeker eens doen!

  10. Geweldig eiland is het! Ik vond de straatjes knus en leuk, maar het uitzicht op het eiland zelf vond ik toch het meest magisch!

    1. Awel, ik ben het helemaal met je eens!

  11. Wat een fijne tips! En die photopoints, erg handig! Insider tips zijn inderdaad vaak zo waardevol en weg van de drukte. Maar mijn hemel, 4000 voertuigen kunnen er tegelijkertijd parkeren. Dat x 4 personen per auto of zo… Het zal er vast vaak ontzettend druk zijn. Je eerste foto lijkt trouwens haast wel een sprookje, heel mooi!

  12. Heel mooi en wat een waanzinnig mooie foto’s! Ik wil graag nog eens naar Normandië dus daar hoort ook een bezoekje aan dit pareltje bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.