Rouen verkennen
Frankrijk Normandië Reizen

Rouen verkennen: wat doen in de hoofdstad van Normandië?

Rouen verkennen is iets dat je absoluut moet doen als je in de buurt bent. Ik twijfelde eerst of we Rouen wel op de planning zouden plaatsen. Achteraf gezien bleek dit evenwel een enorme meevaller, aangezien deze stad toch heel wat in haar mars heeft. Het is de stad van de Franse heldin Jeanne d’Arc, heeft een massa oude houten vakwerkhuizen met gekleurde gevels, een mooie kathedraal, verschillende gezellige pleintjes en smalle straatjes. Dit zijn tal van dingen die je in Rouen kan zien en doen. Spreekt je dit allemaal aan? Dan zit je goed.
Lees mee en verken Rouen.

Inhoudstafel

Rouen, hoofdstad van Normandië

Rouen ligt in het departement Seine-Maritime en is de hoofdstad  van Normandië. De stad telt 111.805 inwoners en ligt aan de Seine, die de stad doormidden snijdt.

Rouen

Bereikbaar

Met de auto is Rouen op 3 uur te bereiken vanuit Brussel en vanuit Amsterdam doe je er 5 uur over. Kom je echter uit Parijs, dan sta je er op 1u30.

Rouen verkennen, wat je zeker moet gezien hebben!

1. Place du vieux Marché

 Jeanne d’Arc is één van de bekendste personen van Rouen. Zij wordt als heldin herdacht door haar belangrijke rol in de strijd tussen de Engelsen en de Fransen. Ze vond het haar plicht om Frankrijk te bevrijden van de Engelsen en ging daarvoor heel ver. Zo ver zelfs dat het haar de dood op de brandstapel kostte in 1431. Dit gebeurde op de Place du Viex Marché. Uiteindelijk werd de heldin van Frankrijk in 1909 in ere hersteld en zalig verklaard. Elf jaar later, op 16 mei 1920, werd ze door paus Benedictus XV heilig verklaard. De feestdag van Jeanne d’Arc wordt jaarlijks gevierd op 30 mei.

Rouen verkennen

Het is één van de levendigste plekken in de stad. Er staan nu veel oude vakwerkhuizen waarin je restaurants, café’s en winkeltjes kan terugvinden.

Rouen verkennen
Eglise Jeanne d'Arc

Op het plein kan je nog steeds de verwijzing naar de nationale heldin terugvinden. Er staat nu een groot modern gebouw dat zowel dienst doet als overdekte markthal en ook als kerk.

2. Eglise Jeanne d'Arc

In de Eglise Jeanne d’ Arc kan je mooie glas in loodramen terugvinden. Het gebinte van de kerk heeft de vorm van een  schip en is geïnspireerd op de zee.
Je kan het modern interieur van de kerk dagelijks gratis gaan bezoeken.

Eglise Jeanne d'Arc
Eglise Jeanne d'Arc
Eglise Jeanne d'Arc
Eglise Jeanne d'Arc
Eglise Jeanne d'Arc
Eglise Jeanne d'Arc

2. Gros-Horloge

Wie Rouen zegt, denkt ook meteen aan de typische ‘Gros Horloge’ of  ‘grote klok’ die het straatbeeld in Rouen siert. Op zowat elke ansichtkaart staat deze afgebeeld.

De klok van verguld goud hangt eigenlijk op een poortboog waar je gewoon onderdoor kan wandelen. Langs beide zijden hangt er een sierlijke wijzerplaat op. Je kan bovendien deze klok ook aan de binnenkant bezoeken tegen een kleine prijs. Je krijgt er de geschiedenis van de 16 eeuw mee en naast de werkplaats van de horlogemaker en de zaal met wijzerplaten krijg je een zicht op de daken van Rouen.

Gros-Horloge
Gros-Horloge
Gros Horloge

3. Rue du Gros-Horloge

Naast de ‘Grote klok’ zijn in deze straat ook talloze winkeltjes te vinden die voor de levendige sfeer zorgen. Ook hier zijn er mooie houten vakwerkhuizen te vinden. Wist je dat deze straat één van de eerste autovrije straten was van Zuid Europa?

Vakwerkhuizen
Vakwerkhuizen
Vakwerkhuizen

4. Kathedraal Rouen

De Kathedraal van Rouen is de hoogste Kathedraal van Frankrijk. Dit was voor mij de leukste plek om te ontdekken in Rouen. Je kan in de kathedraal binnen gaan. Wegens tijdsgebrek hebben we dit helaas niet kunnen doen. We zijn vooral de sfeer in de stad gaan opsnuiven.

Rouen verkennen
Kathedraal Rouen
Rouen verkennen
Kathedraal Rouen
Kathedraal Rouen
Rouen verkennen
Kathedraal Rouen
Rouen

Toevallig kwamen we zo bij de gratis show ‘Cathédrale de Lumière’ uit.

Tijdens de zomermaanden is er namelijk elke avond een licht- en klankshow die geprojecteerd wordt op de hoge gevels van de kathedraal. De Kathedraal komt door de projectie als het ware tot leven, wat zorgt voor spectaculaire beelden.

Het startuur wordt aangepast aan het vallen van de avond. Op deze site kan je per week het startuur van de show terug vinden. Ik wil je wel verwittigen om tijdig aanwezig te zijn, want tegen het startuur loopt het hele plein bomvol. Dus als je een goed plaatsje wil, kan je er beter tijdig bij zijn.

Het is echt absoluut de moeite om er tijd voor vrij te maken.

5. Oude straten en gekleurde vakwerkhuizen

Je vindt hier vooral middeleeuwse woningen waarvan de oude vakwerkhuizen een mooi voorbeeld zijn. De structuur van deze huizen bestaat uit hout. Eigenlijk is dit de voorloper van de houtskeletbouw. Door hun felle kleurtjes en streepjes geven ze Rouen een typische sfeer.

Rouen verkennen
Vakwerkhuizen
Rouen
Vakwerkhuizen
Vakwerkhuizen

De steegjes en pleinen met de kleurrijke vakwerkhuizen zorgen ervoor dat elke straat een foto decor is..

Straten van Rouen
Rouen verkennen
Oude vakwerkhuizen

Eten en drinken in Rouen

Er zijn een massa aan restaurantjes, brasseries en bars waar je iets lekker kan eten of drinken. De plaatsen die  wij bezochten, waren zeker een aanrader. Dus ik geef ze je hieronder als tip even mee.

Rouen verkennen
Monet

Ontbijt

Voor ons ontbijt trokken wij naar koffiebar Prélude. Deze is gelegen aan de Place de la Pucelle D’Orleans 2 vlakbij de Place du Viex Marché. De zaak kreeg een 5 op tripadvisor, wat het zeker verdiend. Je kan er kiezen uit gezonde, vegetarische, veganistische en zelfs glutenvrije gerechtjes. Ik koos het bananenbrood en Frank ging voor de zelfgemaakte granola wat beiden echt verrukkelijk was. Het is een kleine gezellige koffiebar met een leuk terrasje op het plein.

Prélude
Prélude
Prélude

Het was er aangenaam om te zitten, en we waren daarnaast ook gefascineerd door de tamme vogeltjes die tijdens ons ontbijt super dichtbij de kruimels kwamen oppikken. Leuk om te zien.

Lunch

We zijn gaan lunchen bij  ‘Le Socrate’  Rue Ganterie 46, 76000 Rouen. Deze bar / brasserie serveert lekkere eenvoudige gerechtjes voor een schappelijke prijs. Zeker een aanrader voor een lunchke op hun terras. Een gezellig pleintje trouwens met nog veel terrasjes.

Lunch Le Socrate
Lunch Le Socrate
Lunch Le Socrate

Diner

Vlakbij waar we verbleven, op de hoek van de Place du Viex Marché 2, vind je restaurant JM’s Café. De sfeer op het terras sprak ons wel aan daarom besloten we om daar een hapje te eten. Het eten was er eenvoudig maar goed. 

Het grote terras is centraal gelegen, vlakbij de bezienswaardigheden zoals Le gros Horloge en de kerk van Jeanne D’Arc.

Waar logeren in Rouen

Voor een logeeradres in Rouen moet je zeker eens kijken en zoeken op Booking.com
Je zal ongetwijfeld iets leuk vinden.

Logeren in de hoofdstad van Normandië
View Rouen
Booking.com

Algemene tips bij het verkennen van Rouen

  • Gebruikers van een iPhone kunnen gratis in de Apple store de app Seine-Maritime-Tourisme downloaden. Een leuke hebbedingetje tijdens je vakantie.                                                           
  • De reisgids van Uitgeverij LannooNormandië Oost” kan je perfect begeleiden op je trip. Niet alleen voor Rouen is dit de perfecte gids maar ook voor onder andere Etretat. 
    Allerhande reistips via boeken.proxis.com!                                       
  • Als ik iets kan aanbevelen in Rouen is het de lichtshow op de Kathedraal. Kijk op tijd na wanneer de show start. Niet te missen!!!
  • Andere bezienswaardigheid: Historial Jeanne d’Arc, …
Trotter reisgids

Beelden zeggen meer dan woorden

Vakwerkhuizen
Rouen verkennen
Rouen verkennen
Rouen verkennen
Rouen
Gevels in Rouen
Oude vakwerkhuizen
Oude vakwerkhuizen
Oude vakwerkhuizen
Rouen verkennen

Rouen of toch beter een andere stad bezoeken?

Twijfel niet om Rouen in te plannen. Wij hebben er absoluut van genoten. Het is zeker de tussenstop waard.

Door zijn centrale ligging is het gemakkelijk om in je route op te nemen. En als je enigszins kan, moet je er ook een nachtje overnachten (of toch ergens in de buurt). Zo kan je wanneer de schemering overgaat in de avond het mooie spektakel op de kathedraal meepikken. Deze lichtshow samen met de prachtige houten vakwerkhuizen en de smalle steegjes zijn de absolute hoogtepunten van de hoofdstad van Normandië.

Steegjes in Rouen

Ga Rouen verkennen met deze tips en plaats hier achteraf zeker een berichtje met de verhalen over jullie avonturen.

Wil je trouwens onze ‘roadtrip door Normandië’ zien om inspiratie op te doen om die van jou te plannen, dan moet je zeker mijn blog bekijken. Daar leg ik dag per dag uit wat we gaan bezoeken zijn.

Liefs,

Gundi

Rouen verkennen
Rouen verkennen

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.