Windmolenwandeling
Wandelen in Brabant Wandelinspiratie

Windmolenwandeling, in de voetsporen van Kapitein Zeppos

Wanneer je de windmolenwandeling maakt, word je ondergedompeld in het mooie Pajots landschap. De weidse uitzichten en de prachtige natuur zorgen ervoor dat dit 9 km genieten is. De smalle wegen en paadjes zoeken zich een weg door de sterk glooiende akkers en weiden.

Deze wandeling staat zonder twijfel in mijn top 5 van wandelingen met prachtige vergezichten.

Pajottenland
Gooik
Windmolenwandeling
Windmolenwandeling

De Zepposmolen

Tijdens deze lusvormige wandeling kom je een oude bekende tegen. ’t Is te zeggen, een oude bekende voor de al iets oudere lezers onder ons.
In de jaren 60 was de Hertboommolen of de Tragische Molen, die in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek staat, een heel bekende in een BRT-reeks, het huidige VRT. De molen is beter gekend als de Zepposmolen. Het was de verblijfplaats van Kapitein Zeppos. Deze molen is een standaardmolen voor het malen van graan.

Windmolenwandeling

De geschiedenis achter de namen van de molen

De Hertboommolen

‘Hertboommolen’ is de oorspronkelijke, historische naam van de molen. Deze naam is afkomstig van de plaats waar hij staat, namelijk in een groot open weiland. Van hier heb je een prachtig uitzicht tot ver over het Pajottenland. Hij staat aan een kruising van vier wegen waarvan er eentje de Hertboomstraat is.

Windmolenwandeling

De tragische molen

Door een aantal tragische gebeurtenissen de voorbije eeuwen heeft de molen deze naam meegekregen.
Een aantal misdadigers, die later toetraden tot de bende van Jan De Lichte, overvielen en  vermoorden in 1745 de molenaar. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1917, werden bij een nieuwe roofmoord de zus van de molenaar en de molenaarsknecht brutaal vermoord. Sindsdien heeft hij de naam van ‘Tragische molen’ meegekregen. De stormplanken aan de molenwieken werden in teken van rouw zwart geschilderd.

De 'molen van kapitein Zeppos'

In de jaren zestig werden veel scènes opgenomen van de jeugdfeuilleton Kapitein Zeppos. De hoofdpersonage van deze reek was de bewoner van de Molenhoeve. Door de populariteit van de serie raakte de molen van kapitein Zeppos dan ook bekend.

Sinds 2002 is dit een mooi gerestaureerde molen die door vrijwilligers draaiend wordt gehouden. Je kan de molen en het museum bezoeken op vaste momenten. Er zijn ook een aantal activiteiten. Voor meer info kan je terecht op de website van het Hertboommolenmuseum.

Brasserie "De Zeppos"

Er is eveneens een brasserie “De zeppos” waar de molenonderdelen met de nodige uitleg worden gepresenteerd. De molenstaak van de Hertboomwindmolen werd bij de restauratie vervangen. De oude staak kreeg zijn plaats in de schuur, wat een speciaal beeld oplevert voor de bezoekers.

Windmolenwandeling

Nuttige informatie

Naam: Windmolenwandeling – Pajottenland

Start & aankomst: Onze-Lieve-Vrouwkerk, Koning Albertstraat 160, 1760 Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

Knooppunten: 85 – 8 – 83 – 88 – 801 – 816 – 800 – 815 – 232 – 24 – 25 – 21 – 22 – 2 – 162 – 166 – 169 – 84 – 85

Afstand: 9.2 km

Ondergrond: 5.2 km verhard en 4 km onverhard

Horeca: Brasserie ‘De Zeppos’

Extraatjes: De kapitein Zeppos molen

Start aan de kerk in OLV-Lombeek
Knooppuntenwandeling
Windmolenwandeling
Windmolenwandeling
Windmolenwandeling
Windmolenwandeling

Terugblik op deze tocht

De windmolenwandeling is echt een topper. Ondanks dat het voornamelijk verharde wegen zijn, zit je echt midden in de natuur. Door het fantastische zicht storen de verharde weggetjes niet. Naast het gezang van de vogels kan je genieten van de rust en stilte. Je komt ook verschillende boerderijen tegen en je moet zelfs één keer over een privaat domein. Je zit dus echt op ‘den boeren buiten’ zoals ze bij ons zeggen. 😉

Geniet tijdens deze wandeltocht van een breed vergezicht over de Ledeberg en de Dendervallei.

Windmolenwandeling
Windmolenwandeling
Windmolenwandeling
Windmolenwandeling
Windmolenwandeling
Windmolenwandeling
Windmolenwandeling

In het echt is deze wandeling nog zoveel mooier. De sereniteit van deze omgeving kan je niet op foto vastleggen. Ik raad je daarom aan, om de wandeling zelf eens uit te proberen.
Laat daarna hier zeker een berichtje achter over wat je ervan vond. Ik ben benieuwd…

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...