Antwerpen
Antwerpen België Reizen

Op stap in Antwerpen – Wat moet je gezien hebben

Antwerpen is een stad in Vlaanderen en tevens de hoofdstad van de Provincie Antwerpen. Met 526.000 inwoners is dit qua inwonersaantal de grootste gemeente van België.  Antwerpen ligt grotendeels aan de rechteroever van De Schelde en heeft de grootste  zeehaven van België die nog steeds aan uitbreiding denkt. Na Rotterdam heeft Antwerpen zelfs de grootste haven van Europa. Met het Deurganckdock en de Kieldrechtsluis  kunnen ze zeggen dat ze het grootste getijdendok en de grootste sluis ter wereld hebben. Maar naast hun haven hebben ze nog zoveel meer. Wil je weten wat je er allemaal kan beleven en zien, moet je zeker verder lezen.

Antwerpen

Ik ben persoonlijk wel een fan van Antwerpen. Het is een grote stad maar tevens heerst daar zo een gezellige sfeer.  Telkens je er heen gaat, kan je nieuwe dingen ontdekken en heb je meteen ook weer een vakantiegevoel.

Je kan er cultuur opsnuiven, maar ook gewoon genieten en de stad ontdekken. Van de Zoo van Antwerpen tot een heus strand, namelijk Sint Anneke.
Er is voor elk wat wils te vinden.

Antwerpen
Antwerpen

Must see....

Er zijn daar zoveel mooie dingen te zien en te beleven. Als je op een mooie dag door Antwerpen wandelt, dan weet je niet waar je eerst zou gaan. Er zijn een massa bezienswaardigheden en mooie gebouwen.

De stad bestaat uit verschillende wijken zoals het historisch centrum, ’t zuid, het eilandje, het centraal station, de universiteitsbuurt, het schipperskwartier, …

De Grote Markt

Ik ga mijn rondleiding starten in het hart van Antwerpen. Op de Grote Markt heb je het indrukwekkende renaissance-stadhuis, door de Antwerpenaren ” ’t Schoon verdiep” genoemd. Het stadhuis is de plek waar de Antwerpse politiek zich afspeelt. Voor het stadhuis staat de fontein van Brabo. Deze verklaart tevens de naam “Antwerpen”. Dit is gebaseerd op een 16de-eeuwse legende waarbij de reus Druon de inwoners terroriseerde door geld te vragen als ze de Schelde wilden oversteken. Als ze niet konden betalen hakte hij hun hand af en gooide die in de Schelde.  De Romeinse held, Silvius Brabo, vocht tegen hem en overwon waarna hij hem hetzelfde lot liet ondergaan. Vandaar dus de naam (h)andwerpen.

Stadhuis 't schoon verdiep
Jammer genoeg stond het stadhuis tijdens ons bezoek in de steigers.
Grote Markt
Antwerpen

Daarnaast is de Grote Markt rondom omgeven met eeuwenoude gevels. Dit zijn veelal gildehuizen, waarvan de meeste versierd zijn met gouden beelden.

Grote Markt Antwerpen

Het Steen en Lange Wapper

Niet zover van de Grote Markt heb je het Steen met daarvoor Lange Wapper.

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen. Vroeger was het de Antwerpse gevangenis maar nu doet het dienst als toeristisch onthaalcentrum voor de stad. Lange Wapper woonde volgens de antwerpse folklore samen met de andere reus Druon Antigoon in het Steen. Vandaar dat hij er nu nog steeds voor staat.

Lange Wapper

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Ook de gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat is de plaatselijke trots.

Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal
Antwerpen

Vroeger was het een bescheiden kerkje maar nu is het het pronkstuk van Antwerpen én bovendien heeft hij de hoogste kerktoren van België. Wist je trouwens dat je van april tot en met september op woensdag de toren kan beklimmen.

Antwerpen

Het MAS

’t Eilandje is een wijk in Antwerpen waar onder andere het bekende MAS (= Museum aan de Stroom) ligt.

Antwerpen

In het MAS wordt de geschiedenis van de stad, de bewoners en de haven geschetst. Eigenlijk is het een samensmelting van 3 musea met 4 verschillende thema’s en waar in totaal 470.000 objecten worden tentoongesteld.

Ik vind vooral het gebouw imposant met zijn 60 meter hoge spiraalvormige constructie. Op het dakterras kan je gratis gaan genieten van het indrukwekkende uitzicht over de stad. Het is eveneens open buiten de openingsuren van het museum en zelfs ’s avonds!

Het Willemdok

Antwerpen
Antwerpen

’t Eilandje is één van de oudste havenbuurten van Antwerpen. Het is vroeger een erg bloeiende stadshaven geweest tot de haven zich uitbreidde, meer richting het Noorden. De bewoners gingen er weg en het werd er verlaten. Net voor het begin van de 21ste eeuw kwam de bedrijvigheid op ’t Eilandje weer op gang.

 

Antwerpen

Er kwam een jachthaven in het Willemdok, waar de bekendste jacht van Vlaanderen ligt namelijk die van Gert Verhulst. Ook trendy clubs, eethuisjes en appartementen zorgen voor de opwaardering van de buurt. Het is er gezellig vertoeven op een terras genietend van de mooie omgeving.

Antwerpen

Het Sint-Felixpakhuis

Antwerpen

Je hebt er ook mooie pakhuizen waarvan dit wel één van de bekendste zal zijn, het Sint-Felixpakhuis.
Vroeger was dit een opslagplaats van koffie, graan, kaas, tabak… maar nu is er het FelixArchief (het stadarchief).
Deze binnenstraat verbindt het Antwerpse stadscentrum met de wijk ’t Eilandje en de jachthaven.

Er is nog een reden waarom je het Sint-Felixpakhuis kan bezoeken. Er is namelijk ook de Felix Food club gevestigd. Een gezellig plek om iets te gaan eten.

Het Nieuw Havenhuis

Op Het Eilandje vind je ook het Nieuw havenhuis, een knap staaltje architectuur van de architecte Zaha Hadid.

Dit gebouw is eind 2016 in gebruik genomen. Het was een voormalige kazerne die omgebouwd is tot een modern havengebouw.

Het Havenbedrijf zetelt er nu, maar bezoekers kunnen er eveneens terecht in restaurants en je kan er genieten van een prachtig uitzicht.

Het gebouw zelf is ook erg fotogeniek en ’s avonds prachtig verlicht.

Antwerpen

Daarnaast zijn er ook tal van musea in Antwerpen bv Middelheimmuseum, het fotomuseum, Red Star Line, Rubenshuis, Plantin-Moretus (staat trouwens ook op de befaamde UNESCO lijst), ….

De kaaien

Antwerpen

Wanneer je aan de Scheldekaaien wandelt zal je veel joggers tegenkomen, of  Antwerpenaren die zitten te chillen langs de rechteroever van de Schelde. De Kaaien zijn opnieuw aangelegd, inclusief een wandelboulevard.

De Kaaien
De Kaaien

Je hebt er het Zuider- en Noorderterras waar er eveneens een grote parking is.

Antwerpen

De Sint-Annatunnel

Antwerpen
Antwerpen

En waar je ook absoluut moet naartoe gaan is de  Sint-Annatunnel of zoals ze in Antwerpen zeggen: de Voetgangerstunnel. Dit is een 31 meter diepe fietsers- en voetgangerstunnel die, onder de Schelde door, de linker- en rechteroever met elkaar verbindt . Hij is maar liefst 572 meter lang. Het speciale eraan zijn de sinds 1933 authentieke houten roltrappen. Aan de muren hangen ook reclameposters uit de jaren 1960.

 

Antwerpen

Bovendien heb je van op linkeroever een mooi zicht op de skyline van Antwerpen. De lichtjes van de haven en van de oude stad zorgen ’s avonds voor sfeervolle en romantische momenten. Aan linkeroever heb je ook een klein strand namelijk het Sint-Annastrand.

Mode- en diamantenwijk

Ben je een liefhebber van mode en diamanten, dan ben je in de Antwerpse mode- en diamantwijk op het juiste adres. Op onderstaande foto zie je het MoMu (Mode museum) maar dit zijn ze wel aan het renoveren en heropent in 2021.

Winkelen

Er zijn 7 winkelzones, waarvan de Meir wel de meest gekende is. Ze hebben elk hun eigen specifiek karakter. Op de Meir vind je vooral de grote winkelketens. Wist je trouwens dat de huurprijzen van deze panden tot de hoogste horen van heel België.
Dan heb je ook nog 2 shoppingcentra: aan de Groenplaats heb je het Grand Bazar Shopping Center en op de Meir ligt de Stadsfeestzaal.

Groenplaats
Antwerpen

Winter in Antwerpen

Van begin december tot begin januari kan je in Antwerpen genieten van de feeërieke kerstsfeer. Een ijspiste met sterrenhemel, een magisch winterbos, een prachtige verlichte stad en een reuzenrad. Dat alles maakt van Antwerpen zeker de moeite waard om tijdens deze periode eens te bezoeken.

Hapje en drankje

Antwerpen

De vele café’s, restaurantjes en bijhorende terrassen zijn zo uitnodigend om daar op een mooie zomeravond gezellig een heerlijk fris wijntje te drinken. Die sfeer is echt top. Wil je ’s avonds in één van die restaurantjes iets gaan eten, wees er dan tijdig bij want anders zou het kunnen dat je geen plaats meer vindt.

Aanrader!
Ik kan je Brasserie Appelmans in het Papenstraatje aanbevelen.  Ik kreeg zelf ook deze tip van vrienden en moet zeggen dat het echt super lekker was en bovendien een erg aantrekkelijk interieur. Maar ook hier kan je best tijdig langsgaan of gewoon vooraf reserveren.

Brasserie Appelmans
Brasserie Appelmans
Brasserie Appelmans

Antwerpen ontdekken met de fiets

Je kan Antwerpen op  heel veel manieren ontdekken, zelfs vanuit de lucht. Wij hebben ooit per fiets samen met een gids een tocht gemaakt. Bij mooi weer kan ik je dat echt aanbevelen. We hebben heel veel gezien en plekjes die je anders niet gaat doen omdat je ze gewoon niet weet zijn. Ook hier kan je weer kiezen uit veel verschillende fietstochten.

Antwerpen
Voetgangerstunnel Antwerpen

of te voet...

Anderzijds zijn er ook veel wandelingen die je in Antwerpen kan maken om zo de stad te leren kennen. Je vindt het ruime aanbod op de site van Visit Antwerpen. Je kan daar ook meteen de wandeling van je keuze boeken.

Parkeren in Antwerpen

Er zijn in Antwerpen maar liefst 9 Park en Ride zones (P+R’s) aan de rand van de stad waar je gratis kan parkeren. Aan de P+R stap je dan over op tram, bus of fiets voor een snelle aansluiting naar het stadscentrum. Alle P+R’s liggen bovendien buiten de lage-emissiezone.

Ik hoop dat ik je mijn enthousiasme voor deze veelzijdige en mooie stad heb kunnen duidelijk maken.

Als je in Antwerpen bent, vergeet dan zeker ook Doel niet bezoeken. Het ligt hier echt vlakbij.

Wil je nog meer informatie over de mogelijkheden van Antwerpen kan ik je de site van Visit Antwerpen ten zeerste aanbevelen.

Antwerpen

En dan is er ook nog...

Antwerpen is groot en er zijn nog zoveel andere dingen te ontdekken.

Zo wil ik zeker Park Spoor Noord nog eens bezoeken. Schijnt in de zomer heerlijk vertoeven te zijn. We zijn er met de fiets voorbijgereden maar hadden geen tijd om te stoppen. Het was vroeger een verlaten spoorwegterrein maar sinds 2009 een 24 hectare groot modern stadspark. Er is ruimte om te sporten, te spelen en te ontspannen in (water) speeltuinen. Bovendien is er ook een Cargo Zomerbar.  Op de tonen van exotische muziek met een cocktail in de hand, hangen in een ligstoel en genieten van het uitzicht. Klinkt goed hé. Hier keer ik dus zeker nog eens voor terug.

Ook het Centraal Station is zo mooi en een plek dat ik zeker eens wil fotograferen.

En met kinderen moet je zeker ook de Zoo eens bezoeken. Rond Pinksteren is er ook de 6 weken durende Sinksenfoor, dit is een grote kermis die neerstrijkt op terrein Spoor Oost.
Kijk zeker ook eens naar de top 5 van bezienswaardigheden om met kinderen te doen.

Wat zouden jullie me verder nog aanraden? Alle tips zijn welkom.

Ik hoop dat ik binnenkort zeker nog andere pareltjes in de Provincie Antwerpen kan gaan ontdekken.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Pinterest
Pinterest

Deze vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Wauw de stad Antwerpen ken ik. En ben er vaak geweest leuk om dingen te herkennen

    1. Gezellige stad he

  2. Ik ben nog nooit in antwerpen geweest maar het ziet er prachtig uit. Wij wilden dit jaar rond mei een paar dagen naar een Belgische stad, maar helaas gooide corona roet in het eten

    1. Hopelijk kunnen jullie snel naar hier komen en wij bij jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.