Wat te doen in Aalst
Oost-Vlaanderen Reizen

Wat te doen in Aalst? Hotspots in de ajuinstad

Eén van de grote steden van Oost-Vlaanderen is Aalst, mijn geboortestad. Ik geef je hier alle to do’s en leuke activiteiten wat je in Aalst kan doen, en moet bezichtigen wanneer je in onze ajuinstad op citytrip komt.

Wat te doen in Aalst

Oilsjt, stad van men droimen

Of zoals ze in het algemeen Nederlands zeggen: “Aalst, stad van mijn dromen”.

Aalst, de stad aan de Dender, gelegen langs de E40 tussen Brussel en Gent. Aalst is op Gent na, de grootste stad van de Provincie Oost-Vlaanderen en telt 90.000 inwoners.

Het zal je waarschijnlijk niet verwonderen dat Aalst helemaal bovenaan in mijn lijstje voorkomt, enerzijds omdat het mijn geboortestad is.
Anderzijds omdat het zeker ook een bezoekje waard is.

 

Wat te doen in Aalst

Wat te doen in Aalst?

1. Kom cultuur opsnuiven

Niet alleen onze carnaval is de moeite om eens mee te maken. Er zijn nog vele andere bezienswaardigheden. De Grote Markt is de plaats waarop je de historische gevels van het Belfort en de Borse van Amsterdam kan bewonderen.  Zoals ik al eerder schreef kan je in het Belfort ook binnen een bezoekje brengen.

Wat te doen in Aalst
Wat te doen in Aalst

Dirk Martens, de zwette maan

Wat te doen in Aalst
Wat te doen in Aalst

Aan de voet van het oudste Belfort van de Nederlanden staat het standbeeld van Aalstenaar Dirk Martens. In de volksmond wordt hij in Aalst ‘De zwette maan’ genoemd. Hij was de invoerder van de boekdrukkunst in de zuidelijke Nederlanden. Hij drukte als eerste een boek met losse, herbruikbare letters.

Ook Priester Daens was een Aalstenaar

Zoals je misschien wel weet is Priester Daens één van onze belangrijkste inwoners ooit geweest. Priester Adolf Daens, geboren en gestorven in Aalst, ijverde voor politieke en sociale hervormingen en zette zich in voor de belangen van arbeiders, boeren en kleine middenstanders.

Wist je dat je zijn huisje nog steeds kan zien in één van de centrumstraten. In een zijstraat van de Grote Markt kan je deze gevel spotten. 

Wil je meer over deze veelbesproken figuur te weten komen, kan je altijd de Priester Daenswandeling boeken of aan de hand van een brochure zelf in zijn voetsporen treden.

Wat te doen in Aalst

Het stedelijk museum & de Sint Martinuskerk

Daarnaast is ook ’t Gasthuys, het stedelijk museum, een bezoekje waard. Daar kan je meer te weten komen over het DNA van Aalst, de geschiedenis van onze carnaval en andere historische figuren. 

Vervolgens is de Sint Martinuskerk, ook bekend van de film van Daens, mooi om te bezoeken. Het brandweermuseum en tal van bekende en minder bekende beeldhouwwerken  zijn eveneens in Aalst te bezichtigen.

Wat te doen in Aalst
De Sint Martinuskerk

2. Ga heerlijk shoppen

Je kan in Aalst ook heerlijk winkelen. Er zijn een 5 grote autovrije winkelstraten die allemaal vertrekken vanop de Grote Markt. Je vindt er al de grote kledingketens, maar verder ook de plaatselijke winkeltjes die van Aalst een gezellige shoppingstad maken. Na het shoppen kan je gaan uitrusten op één van de vele gezellige terrasjes die de Grote Markt of andere pleinen en straten rijk zijn.

3. Doe aan sport en ontspanning

Aalst heeft ook verschillende wandelingen, zoektochten of fietstochten.

't Stationneken
't Stationneken

Eén ervan is de Leirekensroute die te vinden is op de fietsknooppuntenkaart van het Scheldeland. Ze vertrekt in Aalst en gaat tot in Steenhuffel. Je komt dan voorbij Baardegem waar een super leuke en originele taverne gelegen is ’t Stationneken. Bij goed weer is het de ideale plek om een pitstop te houden op het terras.

Het interieur is zoals in een treinwagon, met allemaal afzonderlijke compartimenten. Ook voor een feestje of traiteur dienst kan je er terecht. Zeker een een bezoekje waard.

4. Natuur in de stad

Groot-Aalst telt ook veel mooie natuurgebieden. Je kan er heerlijk ontspannen en tot rust komen tijdens een wandeling. Wanneer wij gewoon onze voordeur opendoen, en de straat oversteken, zitten we al in de Siesegemkouter. Deze is zeker een bezoekje waard. Je kan er perfect een lunchwandeling gaan maken en herboren terug achter je bureau gaan zitten. 😉
Maar er zijn ook nog vele andere plekken waar je kan genieten van de natuur. Er is ook aan de kinderen gedacht, want op veel van die plaatsen is er recreatie voorzien voor de kleinsten onder ons. En zoek je een wandeling waar je met de buggy naartoe kan, dan moet je het droge voetenpad van de Honegem eens uitproberen. Hou je meer van de ongerepte natuur, kies dan voor het Natte voetenpad van de Honegem.

Het stadspark en de Osbroek

Wat te doen in Aalst

In het centrum van Aalst heb je het stadspark en het nabijgelegen Osbroek. Daar je kan genieten van de mooie natuur maar eveneens een sportieve prestatie neerzetten. Dit was de plek waar ik zelf altijd ging lopen. 

Leuk weetje: als je de volledige buitenkant van de Osbroek loopt heb je 2700,46 m. Wanneer je bovendien de volledige buitenkant van de stadspark loopt kom je aan 2026m. Perfect dus als je graag 5km loopt.

De Gerstjens

Gerstjens

Op de grens met Erembodegem heb je dan natuurgebied De Gerstjens. Ook zeker een wandeling waard.

De Gerstjens zijn bereikbaar via de Gerstenbaan, een zijweg van de Brusselse Steenweg, via de Gerstenstraat te Erembodegem, langs het jaagpad aan de Dender en binnenkort met een voetgangers/fietsersbrug via de site van Schotte.

Vakantie in Belgiê
Wandelen in de Gerstjens

De uitgeverij Lannoo heeft een boek uitgebracht waar er avontuurlijke wandelingen in Vlaanderen in uitgestippeld zijn. Het gerstjesbos maakt deel uit van 1 van die wandelingen. Kijk voor informatie, en nog meer leuke foto’s van de Gerstjens, zeker eens naar dit artikel.

Somergembos - Heuvelpark - Kluisbos

Een beetje verderop heb je het Somergembos-Heuvelpark-Kluisbos. Je kan daar prachtige wandelingen maken. Eentje ervan is de Wandeling in Somergembos en Kluisbos – Blauwe route

Heuvelpark

Het Heuvelpark is de perfecte plek om met kinderen naartoe te gaan. Je zal er eerst en vooral al versteld staan van het reuzegrote vogelnest. Dit levend kunstwerk “The observer” is erg fotogeniek.  In de buurt is er ook een speelzone met heuvels, paadjes, uitgehouwen boomstammen, een poel met allerlei waterdiertjes, … en nog zoveel meer.

Rozekensbos

Het Rozekensbos is de plaats waar je naartoe moet als je je kinderen een leuke tijd in de natuur wil laten beleven. Maar ook de plaats waar je prachtige communiefoto’s kan nemen. Er zijn zoveel verschillende natuurelementen en paadjes waar je zeker enkele mooie foto’s kan schieten.

Vakantie in België

Kravaalbos

Kravaalbos

Tenslotte heb je dan in Meldert Het Kravaalbos. In de herfst kan je er betoverende tafereeltjes vastleggen op je lens. Aan de andere kant kan je er in het voorjaar genieten van de kleurrijke boshyacinten. Voor meer info over de kravaalbos wandelroute kan je hier terecht.

5. Carnaval zit in onze genen

Als er een activiteit is die je in Aalst moet meemaken, is het Aalst Carnaval wel. 1 maal per jaar mag elke Aalstenaar zich eens volledig laten gaan en de spot drijven met alles wat het voorbije jaar in de actualiteit is geweest. Wat is carnaval en hoe beleven we dat hier in Aalst? Als rasechte Aalstenaar, en carnavalist in hart en nieren, heb ik hier natuurlijk een blog over geschreven. 

Lees: Aalst carnaval door de ogen van nen ajoin om te begrijpen wat Aalst Carnaval voor ons betekent.

Aalst Carnaval 2011

6. Bezoek de beste bibliotheek van Vlaanderen

De beste (en voor mij één van de mooiste) bibliotheken van ons land was in 2019 Utopia.
Als er één gebouw is dat je hier in Aalst zeker eens moet bezoeken is het Utiopia wel. Deze moderne bibliotheek heeft verschillende verdiepingen. Je kan er natuurlijk terecht om boeken te ontlenen, maar ook veel studenten komen er studeren of je kan er een gezelschapsspel spelen of gewoon even tot jezelf komen.
Wie er graag geniet van een drankje kan in het Utopiacafé terecht.

Wat te doen in Aalst
Wat te doen in Aalst
Wat te doen in Aalst

7. Street art in Aalst

Wil je massa’s street art spotten, dan moet je aan op de Hoge Vesten, aan de Aalsterse carnavalswerkhallen zijn. Op elke hangar kan je de mooiste kunstwerken terugvinden. Ga je langs tussen de zomervakantie en de krokusvakantie, dan is er veel kans dat de hallen open zijn en dat je ook binnen eens een kijkje kan nemen. Dan kan je de Aalsterse artiesten aan het werk zien die bezig zijn om hun wagen klaar te maken voor carnaval. Een indrukwekkend beeld als je dat nog nooit gezien hebt. Dus zeker eens langsgaan.

Wat te doen in Aalst
Wat te doen in Aalst
Wat te doen in Aalst

Logeren in Aalst

Kijk om te logeren in één van de mooie hotels in Aalst op de site van Booking.com voor de beste prijzen.

Booking.com

Terugblik op een citytrip in Aalst

Aalst blijft voor mij de favoriete stad van Oost-Vlaanderen. Ik woon hier dan ook al mijn hele leven en ben dit ook van plan om te blijven doen.

Wil je bij je ontdekkingstocht door onze carnavalsstad helemaal in de sfeer komen? Ga dan op Spotify op zoek naar mijn afspeellijst vol met Aalsterse nummers.  Wedden dat je terugkomt met carnaval…😅

Voor de verschillende brochures van al die activiteiten, of voor alle info over een bezoek aan Aalst, kan je steeds terecht bij Visit Aalst.

Wat zijn jouw ervaringen met deze toffe stad? Ken jij onze stad al of ga je ze na het lezen van mijn blog toch eens komen bezoeken? Laat me dan zeker weten als je nog vragen hebt.
Kijk zeker naar mijn blog: Wat je kan doen in Gent om de hoofdstad van onze provincie te ontdekken.

Veel ontdekkingsplezier in mijn stad: “Aalst”!

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Mooi dat je zo trots bent op je geboortestad! 🙂 De Grote Markt ziet er heel mooi uit, met die historische gevels. Ik zal Aalst onthouden voor een volgende citytrip naar België!

  2. Ik ken Aalst helemaal niet. Wat leuk dat je hier geboren bent! Wist ook niet dat ze in die regio ook carnaval doen vieren. Leuke blog!

  3. Ik ken Aalst eigenlijk helemaal niet, maar het ziet er tof uit. Mooie plekken in de stad, maar de omgeving lijkt mij ook echt heel tof! En die street art spreekt mij ook wel aan.

  4. Wat een leuke omgeving zeg, het ziet er tof uit op de foto’s. Aalst is voor mij nog helemaal onbekend, maar wie weet kom ik er eens in de toekomst.

  5. De ajuinstad? Haha.. ik kende deze titel niet, maar de stad Aalst ook niet. Wat een mooie geboortestad heb je! En ook fijn dat er zoveel natuur rondom is.

  6. Aalst is echt prachtig.
    Mijn man is van deze stad en mijn zoon is daar geboren.
    Echt een mooie bruisend stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.