Vlasrotersroute
Oost-Vlaanderen Reizen Wandelen in Oost-Vlaanderen Wandelinspiratie

Vlasrotersroute – verrassend genieten in Deinze & de Leiestreek

Als je naar de Leiestreek gaat, en meer bepaald naar Deinze, moet je als fervente wandelaar zeker de Vlasrotersroute eens uittesten. Deze wandeling bestaat uit 4 lussen dus voor elk wat wils.
Maar naast wandelen kan je in deze mooie streek nog meer zien, en ook om lekker te eten voor geen geld kan je in Deinze terecht. Waar je hiervoor allemaal moet zijn, ga ik je haarfijn uitleggen verder in dit artikel. Eerst gaan we de vlasrotersroute wat van naderbij bekijken.

Kasteel van Ooidonk

Inhoudstafel

Wat doen in Deinze in de Leiestreek

Villa Francine

Wat doen in Deinze is waarschijnlijk niet de vraag die je je al vaak gesteld hebt? Deinze is gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, en ligt langs de E17 tussen de 2 grotere & bekendere steden Kortrijk en Gent.
De kans is dus waarschijnlijk groter dat je naar één van die steden al geweest bent. Ik wil je echter de verborgen pareltjes van deze streek leren kennen en dan moet je in Deinze zijn.

Het is namelijk het centrum en de toegangspoort van de Oost-Vlaamse Leiestreek, middenin de natuur en bezit eveneens de charme van de stad. De pittoreske landschappen zorgen er bovendien voor dat hier prachtige wandel- en fietspaden te vinden zijn, die je brengen langs de Leie en door het omliggende platteland.
Ik bezorg je alvast wat tips voor een fijn en verrassend bezoekje aan de Leiestreek.

Eau Revoir in Deinze

Toerisme Leiestreek informeerde me over het lichtspektakel Eau Revoir dat plaats vond aan het Rheinbachplein. Mijn nieuwsgierigheid was meteen geprikkeld, dus de ideale gelegenheid om eens richting Deinze te trekken.

Wat is Eau Revoir?
Wanneer de avond viel, verschenen boven het water heel wat creatieve figuren en objecten die op waternevel van de fontein geprojecteerd werden. Eau Revoir was eerder ook al te zien in Kortrijk, en komt in december 2023 en januari 2024 ook nog naar Machelen-aan-de-Leie en Roeselare. Kijk voor al de activiteiten die in de Leiestreek doorgaan zeker eens naar de website van Toerisme Leiestreek

Eau Revoir
Eau Revoir
Eau Revoir

De Vlasrotersroute

Toen we wisten dat we naar de Leiestreek kwamen, had ik al meteen mooie vooruitzichten om hier eens te gaan wandelen. Ik was er in deze regio nog nooit op uit getrokken, dus de perfecte gelegenheid om de streek eens te verkennen. Je hebt hier een ruime keuze uit wandelingen van verschillende afstanden. De Vlasrotersroute bestaat uit 4 lussen.

Vlasrotersroute

Vlasrotersroute Lus 1

Wij deden de eerste van 4 lussen langs de kleine vlasdorpen van Deinze, waar vroeger vlas werd geroot (= blootstellen van de plant aan water zodat de vezels loskomen). Tot 1943 gebeurde dit in grote houten bakken in de Leie
Deze lus brengt je langs die geschiedenis, via het dorp Grammene en de oevers van de Leie. 

Vlasrotersroute
De Vlasrotersroute
Vlasrotersroute

De Lorenzobrug

Vlasrotersroute
Vlasrotersroute

Langs de oude Leiearm in Grammene kom je voorbij de Lorenzobrug. Deze opvallende spoorwegbrug die de Leiestreek doorkruist staat er al sinds 1855. In 1992 wou de NMBS ze echter vervangen door een betonnen constructie. Er kwam allerlei protest op gang om de brug te behouden en dit onder leiding van een zekere Laurent. Zo kwam de brug aan haar naam. Met zijn architecturale schoonheid en het schilderachtige uitzicht over de Leie is de Lorenzobrug een populaire bestemming voor toeristen en fotografen.

Nuttige informatie voor deze wandeling

Naam: Vlasrotersroute Lus 1 Start & aankomst: Koffiebeekstraat 11, 9800 Grammene Afstand: 11,4 km Je kan hier eveneens vertrekken voor lus 3, de blauwe route van 7,9 km. Ze loopt deels parallel met de groene route. Herkenningsborden: Een zeshoekig bordje met in groene opdruk “Vlasrotersroute” Ondergrond: Naast de Leie loop je de hele tijd onverhard. De overige stukken zijn verhard en soms wandel je ook door woonwijken. Horeca: Brasserie De Zwaan
Vlasrotersroute
Vlasroters route lus 1
Vlasrotersroute Lus 1

Let op!

Wij zijn er tijdens deze Vlasrotersroute er 2x in geslaagd om verloren te lopen. 😟
De eerste keer waren we zo onder de indruk van de Lorenzobrug dat we er gewoon over wandelde, en het bordje dat we net voor de brug rechts af moesten, niet gezien hadden.
Het was ook niet goed zichtbaar meer, en het pad zelf was ook overwoekerd door takken en onkruid. Als je iets verder stapt richting de brug, zal je zien dat er net voor de brug rechts nog een fietspad naar beneden gaat, en zo kom je ook terug op het juiste wandelpad uit. Dit was wel goed bereikbaar en zo hebben we dan onze tocht kunnen verder zetten. Gelukkig maar want dit was echt het mooiste stuk van de wandelroute.

Vlasrotersroute
Dit bordje onderaan rechts miste we

Hier loop je dan een hele tijd langs de oevers van de oude Leiearm. Maar wanneer je aan het einde moet terugkeren en weer op het pad langs de oevers moet komen is er ergens een bordje verdwenen (of hebben wij er serieus over gekeken) Dus daar ging het voor een 2de keer mis. Let dus goed op dat je dezelfde fouten niet maakt.

Impressie van de wandelroute

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?

Bezoek de tuinen van Kasteel Ooidonk

Kasteel van Ooidonk

Het kasteel Ooidonk is een monumentale oude waterburcht gelegen in Deinze. Het kasteel staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en zijn rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 16e eeuw. Met zijn imposante uivormige torens, de kenmerkende trapgevels, weelderige tuinen en schilderachtige ligging in een meander van de Leie, trekt het kasteel jaarlijks talloze bezoekers aan.

Vandaag is het kasteel nog steeds bewoond. 150 jaar na hun grootvader, wonen de zesde graaf en gravin t’Kint de Roodenbeke en hun drie kinderen in dit historische erfgoed. Met veel passie, onderhouden zij het kasteel en het domein.

Het Kasteel Ooidonk is niet alleen een historisch monument, maar ook een levendige plek dat regelmatig open is voor het publiek. Evenementen, waaronder concerten, tentoonstellingen en culturele festivals vinden er plaats.

Bezoekers kunnen genieten van rondleidingen met gids door het kasteel, waarbij ze een glimp opvangen van de prachtig ingerichte kamers, de historische kunstcollecties en de weelderige tuinen die het landgoed omringen. Dit kan wel enkel via reservatie.
Wil je graag eens logeren in het kasteel, dat kan ook, er zijn gastenkamers beschikbaar.

Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk
adres

Ooidonkdreef 9, 9800 Deinze

Ontbijt

Ontbijt bij Bar Flo

Bar FLO is een bar & lounge in het centrum van Deinze.
Je kan hier terecht voor heerlijke cocktails & local drinks en voor homemade tapas & desserts.
Wij konden genieten van hun ruime en overheerlijke ontbijt en dit aan huis geleverd op het uur dat je zelf wenst.

Bar Flo
Bar Flo
adres

Tolpoortstraat 66-68, Deinze, Belgium

Lunch

Lunch bij Donza

Bij Donza kom je in een authentiek kader terecht, geïnspireerd op het leven van de wielrenner. Je kan kiezen uit een tal van ‘à la minute’ gemaakte lunch gerechtjes, vergezeld van een artisanaal biertje of een huisgemaakte limonade. Na de maaltijd kan je nog kiezen uit een uitgebreide kaart met koffie, thee of warme chocolademelk assortimentjes waarbij je natuurlijk kan kiezen voor een huisgemaakt gebak.
Kom je hier liever ontbijten, dat kan ook.

Donza
Donza
Donza
Donza
Donza
Donza
Donza

Je hebt hier ook eveneens een micro bakkerij en veel andere leuke producten in hun winkeltje. Echt een fijn plekje om eens langs te komen en bovendien niet ver van onder andere Kasteel Ooidonk. Dus perfect te combineren.

Donza
Donza
Donza
adres

Oude Brugsepoort 44, Deinze

Diner

Ga dineren bij Kroniek

Of je nu honger hebt of enkel goesting, bij aperobar / restaurant Kroniek kan je hiervoor terecht. In een gezellig retro interieur kan je genieten van de heerlijkste maaltijden en hapjes, en dit voor een schappelijke prijs. Je kan kiezen voor fingerfood, sharingfood of gewoon het klassieke etentje. De gerechtjes worden bovendien seizoensgebonden aangepast. Bij mooi weer kan je ook genieten op hun overdekt terras. De supervriendelijke ontvangst en bediening krijg je er gratis bovenop.

Kroniek
Kroniek
Kroniek
Kroniek
Kroniek
Kroniek
Kroniek
adres

Oudenaardsesteenweg 131, 9800 Deinze

Logeer naast de Leie bij Villa Francine

Villa Francine is een vakantiewoning dat voor 6 of 10 personen verhuurd wordt. Met 2 personen je kan ook The Cabin (dat is waar wij logeerden) apart huren. Deze woning is gelegen naast een Leiearm. Perfect plekje als je ervan houdt om op het terras nog wat te genieten van de sfeer van een zomerse avond, met een boekje en een glaasje wijn en dit met het zicht op het water? 

Je auto staat bovendien gratis en veilig op de privéparking. Je logeert hier ook erg centraal. Op enkele minuutjes wandelen ben je op de Grote markt van Deinze. En op minder dan 10 minuten rijden met de auto ben je op alle bovenstaande adressen die we bezochten. Ideale uitvalsbasis dus.

Villa Francine
Villa Francine
Villa Francine
Villa Francine
Villa Francine
Villa Francine
Villa Francine

Terugblik op ons weekendje Leiestreek

De Leiestreek heeft me positief verrast. Het was een uitstapje dichtbij huis, wat op zich al eens heel leuk is. Als je in de buurt woont, kan je natuurlijk ook elk van deze activiteiten apart doen. Maar bij Villa Francine logeren moet echt een zalige ervaring zijn in de lente of zomermaanden. Je kan dan genieten op je terrasje naast de Leie.  Lijkt me een overheerlijke ervaring. Ook het Kasteel Ooidonk moet je op je programma zetten. En natuurlijk zou ik de 3 andere lussen van de “Vlasrotersroute” ook nog eens willen doen.

Kortom, een leuke daguitstap of weekendje Deinze. Hartelijk dank aan Toerisme Leiestreek om ons wegwijs te maken in deze prachtige regio.
Heb je nog vragen, opmerkingen of wil je iets kwijt, laat het gerust hieronder weten.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.