Fietsen door de bomen
België Limburg Reizen Wandelen in Limburg Wandelinspiratie

Fietsen door de bomen & logeren in een droom hotel

Fietsen door de bomen is iets dat ik al van 2019 wil doen. Sinds dan kan je namelijk in Limburg deze unieke fietsbeleving gaan ontdekken. Dit jaar besloot ik om mijn dromen achterna te gaan en een uitstapje in elkaar te boksen.  Dat we gingen fietsen door de boomtoppen van Bosland, stond al van bij het begin vast!  Aangezien ik graag zoveel mogelijk van de streek wou zien, ging ik verder op zoek naar andere activiteiten in de buurt. Wat er daarna nog allemaal op de planning bijkwam kan je hieronder lezen.

De review over het hotel waar we de nacht doorbrachten mag je zeker niet missen. Het boetiekhotel “Burgemeesterhuys” overtrof echt al onze verwachtingen. Kijk zeker waarom ik zo enthousiast ben over dit gezellig hotelletje. Temeer door het prachtig weer was deze dag er eentje dat we niet snel zullen vergeten.

Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen

Bosland

In Noord-Limburg heb je in de gemeenten Hechtel-Eksel en Pelt, de steden Lommel en Peer een natuurgebied, genaamd Bosland, van ongeveer 5000 hectare groot. Ze noemen zichzelf het grootste avonturenbos van Vlaanderen, waar kinderen de baas zijn. De focus ligt er op kinderen en ze willen hen benaderen door vooral in te spelen op avonturen die de kids aanspreken. Zo kunnen ze er op expeditie en op schattenjacht gaan, of zich uitleven in 50ha avontuurlijke speelbossen, om daarna uit te rusten in een Boslandhangmat.

Fietsen door de bomen in Bosland
Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen

Ook mama's en papa's komen in Bosland aan hun trekken

Fietsen door de bomen

Naast al het plezier voor de kids,  heb je er (behalve het fietsen door de bomen) ook 143 km aan gewone fietsroutes, 178 km wandelroutes en verder nog mountainbikeroutes en ruiterroutes. Je kan dus gerust zeggen dat het een groot domein is met verschillende mogelijkheden om van al deze natuurpracht te genieten. Sinds deze week werd bovendien kenbaar gemaakt dat men zich kandidaat stelt om van Bosland een Nationaal Park te maken. Naast het Nationaal Park Hoge Kempen zou dit dan een 2de nationaal Park in Limburg en zelfs in België worden. De natuur viert hoogtij in Limburg….

Fietsen door de bomen

Fietsen door de bomen is één van de attracties die je in Bosland kan komen bewonderen.

Wat is het nu juist?
Wanneer je door Bosland fietst, kan je een mooie route maken aan de hand van de massa fietsknooppunten. Bij eentje ervan, namelijk  aan knooppunt 272,  kom je aan een dubbele cirkel die je langzaamaan tot wel 10 meter hoog, tussen de kruinen van de bomen, brengt. De fietsbrug is 700 meter lang en heeft een diameter van 100 meter. Eens boven krijg je een fenomenaal zicht op de toppen van de bomen en de omgeving.

Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen in Bosland
Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen
Fietsen door de bomen

Vind je zo een paden door de boomtoppen wel leuk? Lees dan ook zeker de blog De mooiste boomkroonpaden van Europa om te ontdekken waar je er nog kan vinden.

Fietsboetiek in Hechtel - Eksel

Als je wil fietsen, is het vanzelfsprekend dat je goeie fietsen hebt. Je kan dit natuurlijk met je eigen fietsen doen, maar dat is vaak een heel gedoe.. Daarom is het vaak handiger dat je ze ter plekke gaat huren. Er is nog een reden waarom dit voor mij  een aanrader is. Ik heb zelf namelijk geen elektrische fiets, en moet zeggen dat het wel heerlijk is om hiermee rond te snorren.

 

Ik zocht een plek waar je in de buurt van Bosland een fiets kon huren en kwam zo al snel bij Fietsboetiek terecht. Op amper 6 km van ‘fietsen door de bomen’ kan je niet alleen fietsen kopen of herstellingen laten uitvoeren maar ook fietsen huren.

Elke is een super vriendelijke en spontane dame die klaar staat om je te helpen bij al je vragen of problemen. Heb je een fiets gehuurd, en heb je onderweg een probleem , dan kan je altijd beroep doen op hun depannage dienst.
Dit geeft je een veilig gevoel.

Fietsen door de bomen

Soorten fietsen

Je kan er kiezen uit verschillende soorten fietsen zoals een gewone stadsfiets met of zonder kinderzitje, een mountainbike, een kinderfiets, een tandem, … Wij gingen, zoals gezegd, voor de elektrische modelletjes. We kregen bovendien een tasje mee om vooraan aan je stuur te bevestigen waar een reparatie kit inzit. Maar het is ook handig om je plannetje met je knooppunten en je GSM in te stoppen. Zo heb je hem snel bij de hand als je één van de vele mooie plekken wil vastleggen op foto.

Voor meer info over de fietsverhuur bij Fietsboetiek bezoek je best hun website.

Fietsen door de bomen

Waar start je nu om te 'fietsen door de bomen'?

Aangezien Bosland  in verschillende gemeenten terug te vinden is, kan je vanuit al die gemeenten of steden je tocht starten. Onze tocht startte bij de Fietsboetiek in Hechtel-Eksel. Ze hebben zelf mooie routes die vertrekken van bij de knooppunten aan hun deur. Wij gingen voor de 40 km, maar ga je liever voor de 10, 20 of zelf 60 km, geen enkel probleem. Vraag gerust je plannetje in de Fietsboetiek.

Tips voor fietsers

Naast de tochten van de Fietsboetiek kan je ook de brochure “tips voor fietsers” downloaden (of in de fietsboetiek meenemen). Hiermee kan je vanuit elke boslandgemeente de knooppunten voor een route vinden. Naast de fietstochten door Bosland vind je er nog 61 andere fietsroutes in, in en om Limburg.

Fietsen door de bomen

De fietsknooppunten die wij namen, en zo aan een tocht van 40 km kwamen, zijn:

256- 254- 255- 272– 257- 258- 515- 516- 517- 05- 248- 247- 256- 257

Duurtijd: +- 4 uur omdat we ons bij het laatste knooppunt vergist hebben en te ver gereden waren. Anders hadden we er een half uur minder over gedaan. We hebben wel rustig gereden, en de tijd genomen om foto’s te nemen en even te stoppen onderweg.

 

Tip!!!

Wil je ook eens gaan fietsen door het water in Genk, wat trouwens een echte aanrader is, dan kan je meer info over wat te doen in Genk hier terugvinden op mijn blog.

Wandelen in Koersels Kapelleke

Aangezien ik ook steeds graag een wandeling meepik wanneer ik in Limburg ben, ging ik op zoek naar een mooie en niet te lange wandeling. Eigenlijk meer om de sfeer op te snuiven. Ik had gehoord dat er in de Vallei van de Zwarte Beek zo mooie natuur te vinden was. Eén van de wandelingen die je daar kan doen zijn die van Koersels Kapelleke. Je kan er kiezen uit verschillende afstanden. Beginnen vanop verschillende vertrekpunten en elk met andere hoogtepunten tijdens de wandeling. Deze wandelingen (en dan zeker de korte routes) zijn vooral geschikt voor gezinnen met kleine kinderen, aangezien er verschillende speelgelegenheden onderweg zijn.

Koersels Kapelleke

Verschillende routes

Koersels Kapelleke

We kozen de groene route omwille van de afstand. Maar ik had eigenlijk liever de iets langere, rode wandeling, gedaan. Daar kan je via knuppelpaden de unieke beekvalleivegetatie bewonderen.

Voor mij persoonlijk was de groene net iets te weinig avontuurlijk. Ik kan me echter wel voorstellen, dat mensen met kleine kinderen deze schitterend gaan vinden. Er is een speeltuin onderweg. Je wandelt er ook een hele tijd over het prikkelpad met allerlei leuke activiteiten voor kinderen en qua afstand is ze perfect voor hun korte beentjes. Dus jonge gezinnen die willen wandelen moeten zeker deze eens uitproberen.

Let wel op: nuttig weetje!
Mocht je toch de rode route kiezen. Deze loopt over het militair domein en dat is niet toegankelijk op weekdagen, enkel op weekend en feestdagen!!

Nuttige informatie

Naam: Koersels Kapelleke Start & aankomst: Grauwe Steenstraat 7/2, Koersel Je kan je wandeling starten op verschillende instapplaatsen. Afstand: Je kan er kiezen uit de afstanden 2,6 km (blauwe route), 3.5 km ( oranje route) , 3,5 km ( groene route) , 6,8 km ( gele route) en 7.1 km( rode route) en ook zelfs nog 2 thema routes van 1.8 km  en 2 km (zwarte routes) enkel voor kinderen. (De routes op de site of op de borden ter plekke zijn wat verschillend qua afstanden) Herkenningsborden: Groene rechthoekjes Ondergrond: verhard en onverhard Horeca: Aan de speeltuin is een taverne. Onderweg kom je ook ijskraampjes tegen. Extraatjes: De uitkijktoren was voor mij het leukste aan de wandeling. Meer info over de wandelingen vind je op de website van wandelen in Limburg.
Koersels Kapelleke
Koersels Kapelleke
Koersels Kapelleke
Koersels Kapelleke
Koersels Kapelleke

Toeristische plekjes op de groene route

Wanneer je de groene route volgt, kom je in een gevarieerd landschap van bossen, heide, landduinen en weilanden terecht. Op deze wandeltocht kom je eveneens alle toeristische trekpleisters tegen zoals onder andere de bijna 30 meter hoge uitkijktoren vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt op het Kempens landschap. De speeltuin, de kapel en het bezoekerscentrum ‘de Watersnip’ waar je op een speelse manier kennismaakt met de fauna en flora van de Vallei van de Zwarte Beek. 

Koersels Kapelleke
Koersels Kapelleke
Koersels Kapelleke
Koersels Kapelleke
Koersels Kapelleke
Nabij de Watersnip
Koersels Kapelleke

Blueberry Fields

Eveneens in de Vallei van de Zwarte Beek kan je Domein Blueberry Fields in Koersel (Beringen) terugvinden.  Dit domein omvat 22ha waarvan ongeveer de helft blueberry plantages zijn. De resterende oppervlakte wordt ingenomen door bos, park, verdoken vijvers en begraasde weides.

Blueberry Fields
Blueberry fields

Wandelen op Blueberry fields

Je kan er verschillende bewegwijzerde wandelingen volgen waarlangs je overal infoborden vind met leuke verhaaltjes op.

 • Blauwe wandeling: ca. 1930m
 • Groene wandeling: ca. 1120m
 • Gele wandeling: ca. 850 m  
 • Ook voor rolstoelgebruikers en buggy’s!

Wij deden de langste route van 1950 m en liepen over onder andere bruggetjes, vlonderpaden en naast kleine beekjes. Het is geen tocht waar je getraind moet voor zijn. Maar op een leuke manier kom je zo toch aan je wandelingetje toe en onderweg heb je kunnen genieten van de pracht en praal van dit domein.

Blueberry gastronomie

Na je wandeling kan je op hun terras nagenieten van een lekker drankje of hapje. Op hun kaart staan, hoe kan het ook anders, veel aanbiedingen die iets met de blueberries te maken hebben. Ik dronk een zoet ‘Bloe Belgian Blueberry Beer’. Maar ook voor een Bosbessen wijn of een Coupe Blueberry Fields, een lekkere blauwbaard, een veenbessenboterham of een taartje van bosbessen ,huisgemaakte bossenbessen Tiramu of zelfs Nacho’s met een bosbessensausje kan je hier terecht.

Blueberry fields
Blueberry Fields
Blueberry fields

Karrenmaaltijd

Wist je dat je er zelfs gedurende 2 uur een stukje privé tuin kan afhuren en in je familie/vrienden groepje kan ontbijten, lunchen of zelfs dineren.
De karrenmaaltijd zag er in elk geval gezellig uit. Meer info en het menu waar je uit kan kiezen kan je op hun site terug vinden.

Artisanale Blueberry shop

Na al die bessen te zien, krijg je ongetwijfeld ook zin om er in jouw tuin te plaatsen. Je kan er heel veel verschillende variëteiten verkrijgen en ze zijn bovendien erg gezond.

Om maar enkele voordelen op te noemen:

 • Het zijn antioxidanten
 • Helpen bij darmproblemen
 • Het is een wapen tegen kanker en hart- en vaatziekten
 • Ze bevorderen het kortetermijngeheugen
 • Vertragen het verouderingsproces
 • Helpen de cholesterol en bloedsuikerspiegel verlagen
 • Je krijgt er minder kans op een urineweginfectie van.
Blueberry Fields

Mochten we direct naar huis gereden zijn, hadden we  ons zeker een Blueberry struik meegenomen.
Ze hebben er eveneens een webshop. Dus als je wil kan je misschien online iets bestellen. Of anders gewoon langsgaan en ook genieten van de wandeling door de Blueberry Fields. Naast het wandelen organiseren ze ook nog tal van andere activiteiten zoals hun zelfpluk programma.

To do in Beringen

Er is nog een uitgebreide keuze aan uitstappen die je in Beringen kan doen. Aangezien Beringen ook gekend is voor zijn mijnverleden, kan je daar ook allerlei uitstappen maken in het teken van de mijnen bijvoorbeeld Be-MINE bezoeken. Je kan ook wandelingen maken in de buurt van de mijnen, fun voor jong en oud op avonturenberg beleven, de visjes gaan bewonderen in Todi een indoor snorkel- en duikcentrum, …

In het hotel liggen allerlei brochures ter beschikking met fiets- en wandelroutes en tips voor uitstappen.
Je kan ook gewoon naar Toerisme Beringen surfen voor meer uitleg.

Ook vanuit Beringen kan je fietsen door de bomen. Dan heb je een tocht van 50 of 62 km op het programma.

Logeren in Het Burgemeesterhuys in Beringen

Toen ik op zoek ging naar een hotel in de buurt van ‘Fietsen door de bomen’ kwam ik al vrij snel bij het Burgemeesterhuys in Beringen terecht. Bij het zien van de foto’s en hun site was ik meteen verkocht.
Het is altijd leuk dat je in een mooi verzorgd hotel kan logeren.

Je moet hier geen grote hotelketen verwachten maar een charmant Boetiekhotel in het hartje van Beringen. Je bent geen kamernummer maar ze kennen je als gast bij naam.
Ook in hun mails word je op een persoonlijke manier aangesproken waardoor je meteen een vertrouwd gevoel krijgt.

Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Fietsen door de bomen

Toen we binnen kwamen zag ik op de balie dat het hotel een 9.7 op Booking.com krijgt. Om die score te verdienen moet je wel echt goed zijn.  Dat is zeker zo. Kijk maar mee en oordeel zelf.

Booking.com
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Deals Booking
Besparing van minimaal 15% is beschikbaar op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties met de Vakantiedeal 2023-badge op de zoekresultaten- en kamerselectiepagina's. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 23:59 CET op 28-09-2023 voor verblijven met incheckdata vanaf 04-04-2023 en uitcheckdata op of vóór 28-09-2023. Korting geldt alleen voor de kamerprijs (exclusief aanvullende toeslagen en belastingen). Als je je boeking wijzigt, kun je je korting verliezen en het volledige bedrag verschuldigd zijn. De korting kan niet worden gebruikt in combinatie met andere promoties, behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label Partneraanbieding zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Kamers

In dit boetiekhotel zijn er 5 kamers beschikbaar. Elk op zich tot in de puntjes afgewerkt met alle mogelijke luxe die je je kan wensen. Het strakke maar stijlvol en warme interieur zorgen ervoor dat je je helemaal thuis voelt.

Wij hadden de Burgemeester kamer, wat gelijkstaat met een  Superior Deluxe tweepersoonskamer.

Naast een ruime kamer met een zalige boxspring, een zithoek, bureau, airco, kluis en gevulde minibar heb je er ook een moderne badkamer met inloop regendouche. Op de badkamer is er eveneens een infraroodsauna aanwezig.

Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Fietsen door de bomen
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys

Naast de Burgemeester kamer hebben ze een kamer op het gelijkvloers, en dus perfect geschikt is voor rolstoel gebruikers. Eveneens is er een familiekamer voor 4 personen. Op de bovenverdieping zijn er nog eens 2 kamers: een landelijk ingerichte en een moderne kamer. In allebei kan je heerlijk tot rust komen in een bad.
Kies er eentje uit. Je kan geen verkeerde keuzes maken.

Een uitje of vergadering met het werk

Ben je op zoek naar een plek om met je collega’s erop uit te trekken (maar moet je tegelijkertijd een meeting plannen), ook dit is hier mogelijk. Er is een volledig ingerichte vergaderruimte voor 10 personen.

Boetiekhotel Burgemeesterhuys

Salon & bar

Je kan ook in het salon rustig genieten van een drankje uit de honesty bar.

Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys

Ontbijt

Het uur van je ontbijt kan je afstemmen met de eigenaar. Ze zijn hier flexibel in.
Bij het ontbijt wordt rekening gehouden met alle mogelijke diëten of allergieën.
Tot het ontbijt behoren onder andere een vers geperst fruitsapje en een verse fruitsla, een ruime keuze aan lekkere broodjes, beleg en allerlei soorten confituur of choco. Allemaal verpakt in individuele porties.

Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Fietsen door de Bomen

Je kan bovendien kiezen welk eitje voor jou wordt gemaakt, een spiegelei, een roer ei of een gekookt eitje met gebakken spek….

Als je denkt dat je het allemaal gehad hebt, dan krijg je ook nog het dessert. Een lekker stukje fruittaart en een potje yoghurt met blauwe bessen coulis. Ik kan je verzekeren dat je de eerste uren na je ontbijt geen honger zal hebben.

Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys
Boetiekhotel Burgemeesterhuys

Faciliteiten

 • Het incheck uur is normaal tussen 16 & 18u maar ze zijn daarin flexibel. Dit hoort allemaal bij de basis service van dit gezellige boetiekhotel.
 • Er is een afgesloten, gratis privéparking naast het huis.
 • Een handige tip voor mensen met een elektrische voertuig: er is een oplaadmogelijkheid beschikbaar voor 2 auto’s!
 • Afgesloten fietsenstalling met laadpunten voor elektrische fietsen.
 • Er is gratis Wifi beschikbaar in elke ruimte.
 • Een ruime tuin om in te chillen behoort ook tot de faciliteiten van het hotel.
Boetiekhotel Burgemeesterhuys

Ben je na het zien van deze foto’s en uitleg ook overtuigd van de kwaliteit van dit prachtige Boetiekhotel, dan kan je altijd op Burgemeesterhuys kijken voor meer informatie.
Ik verzeker je, het is hier GENIETEN!

Booking.com

Eetgelegenheden in Beringen

Voor ons avondmaal trokken we naar Mood. Wij konden daar lekker eten voor een eerlijke prijs. Je kan je maaltijd nuttigen in een aangenaam interieur of op een gezellig terras. Het is bovendien op wandelafstand van het hotel.

Er is ook een Italiaans restaurant Ristorante Italia, waar de kaart ons ook aansprak. Ze waren jammer genoeg in verlof. Maar lijkt me ook een aanrader.

Mood Beringen
Mood Beringen
Mood Beringen

Vakantie plannen

Naast Fietsen door de Bomen zijn er in deze streek dus nog een ruim aanbod van andere activiteiten om je weekendje of je vakantie te plannen. Wanneer je bovendien in het Boetiekhotel Burgemeesterhuys logeert, moet je zeker ook de tijd nemen om volop van deze luxe te genieten.

Laat een reactie achter als je dit al gedaan hebt of van plan bent om te doen.

Liefs,

Gundi

Artikels die je misschien ook interesseren:

Als je van fietsen houdt, kan ik je nog een andere fietsuitstap in Limburg aanraden namelijk Haspengouw per fiets ontdekken. Neem er dan zeker de picknick bij die meer dan de moeite is.

Verkies je echter wandelen in Limburg boven fietsen?
Dan heb ik nog 3 pareltjes voor jou:

 1. De oranje wandeling in Borgloon, rijk aan bloesems en kunst
 2. Greenspot Zammelen, schatkamer van de natuur
 3. Wandeling in Teuven. Genieten van de prachtige natuur

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Baert petra zegt:

  Super leuk dit allemaal te lezen. Ik zocht al langer zijn eens wat info ivm fietsen door de bomen in Limburg. Dit is super

  1. Dank je wel. Fijn dat ik je kon helpen. Veel plezier daar.

 2. Wij deden het afgelopen weken allemaal in Limburg . Fietsen door de bomen , het water en de heide . Een echte aanrader voor de fietsliefhebbers . Zalige routes door het bos zonder enig storend verkeer . En vriendelijke bewoners daar die steeds bereid zijn je te helpen als nodig . We plannen in september opnieuw 2 weekjes Limburg .

  1. Wel, we ervaarden net hetzelfde. Iedereen is daar super sympathiek. We hebben de dag erna trouwens ook gefietst door het water. Daar volgt ook nog een blogpost over.

 3. Tielemans Martine zegt:

  Wij hebben het deze week gedaan , gefietst door de bomen .40 km gefietst in de bossen . Zalig was het , bedankt Gundi .

  1. Wat leuk om te lezen dat jullie ervan genoten hebben. Fijn dat ik je kon inspireren Martinneken! xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.