Haspengouw per fiets ontdekken
België Limburg Reizen

Haspengouw per fiets ontdekken is de ideale manier

Haspengouw per fiets ontdekken is naar mijn mening de perfecte manier om kennis te maken met de bloesems. Waarom hoor ik je denken? Je zal dat waarschijnlijk van mij niet verwachten omdat ik ook zo graag wandel. Maar ik ga je meteen uitleggen waarom dit volgens mij de ideale optie is.

Haspengouw per fiets ontdekken

Haspengouw per fiets verkennen

De fruitstreek blijft elk jaar opnieuw de te bezoeken plaats in het voorjaar. Begrijpelijk als je al die mooie bloesems, het prachtige landschap en de unieke kunstwerken ziet. Wij waren 2 jaar geleden al eens naar Borgloon afgezakt om de oranje wandeling te doen. Daarom ging ik nu opzoek naar een alternatief om deze streek te verkennen. Zo kwam ik op Instagram bij Haspengouw per fiets terecht. Op een e-bike door de bloesems cruisen leek me wel heel erg leuk. Zeker omdat ik van een inwoner van Haspengouw zelf gehoord had, dat je de bloesems in al hun glorie het best kan bewonderen per fiets. Ik stond dus te popelen om te vertrekken.

Haspengouw per fiets ontdekken
Haspengouw per fiets ontdekken

Verschillende formules om Haspengouw te ontdekken

Vakantiewoning de Pluktuin
Haspengouw per fiets

Wanneer je met Haspengouw per fiets naar de bloesems gaat, begint je avontuur aan de poort van Haspengouw, tussen knooppunt 121 en 122. Daar kan je in Vakantiewoning “De pluktuin” je gehuurde e-bike gaan afhalen. Na de nodige uitleg over het gebruik van de fietsen (zeker als je nog nooit op een e-bike gereden hebt) kan je al meteen vertrekken.

Maar je kan ook kiezen voor een extra formule namelijk om hier een picknick bij te reserveren. Je krijgt die dan gekoeld mee.

Haspengouw per fiets ontdekken

Verschillende keuzes

Hier kan je ook nog uit 2 formules kiezen, namelijk:

  • Een picknick om mee te nemen in de fietsmand.
  • Een rijkelijk gevulde picknickmand met streekproducten om van te smullen op een geheime locatie in het mooie Haspengouw.

In het tweede geval krijg je op de ochtend van je vertrek een whatsapp berichtje met een filmpje waar je de geheime picknick plek kan vinden.

Ik ga niet verklappen waar het is, maar gun je wel een blik achter de schermen.

Haspengouw per fiets ontdekken

De picknick is een streling voor het oog en de smaakpapillen

De inhoud van de picknick is teveel op om te noemen.
Van zonnebloembrood met boter tot kaasschotel, mozarella tomaat, couscous, rijstpap, aardbei en chocolade, rijstpap met gouden lepeltjes, wijntjes, …… en nog zoveel meer.

Picknick
Picknick
Picknick
Picknick
Picknick
Picknick
Picknick with a view

Kunstwerken op je route

Het fijne aan de door hen samengestelde route van 47.5 km, is dat je voorbij heel wat bekende kunstwerken komt van het PIT-project “kunst in open ruimten van Borgloon”. Het bekende doorkijkkerkje hadden we eerder al gezien maar tal van andere stonden ook al even op mijn lijstje.

Je krijgt bij vertrek met de fietsen een bundeltje mee met alle knooppunten en de nodige uitleg en ook nog een plannetje. Zo zijn ze heel gemakkelijk te vinden en heb je meteen wat achtergrond informatie.
Op je fiets hangen nog eens alle knooppunten onder elkaar. Op die manier kan je gemakkelijk volgen waar je naartoe moet.

Haspengouw per fiets ontdekken
Haspengouw per fiets ontdekken
Haspengouw per fiets ontdekken

Untitled #158

Untitled #158
Untitled #158
Untitled #158

Vlakbij het klooster van Colen in Kerniel vind je Untitled #158,  een kunstwerk met Pit. Het is een architecturale houten constructie waarin je 360 graden zicht hebt over de hele vallei. Als je in het kunstwerk binnengaat krijgt je de indruk dat je rondwandelt in een klooster, althans toch volgens de kunstenaar. Je zou je hierdoor beter kunnen concentreren op je gedachten en je emoties.

Locatie: Abdij Mariënlof (Klooster van Colen), Colenstraat 1, 3840 Borgloon

Het doorkijkkerkje "Reading between the lines" - PIT

Reading between the lines

Reading between the Lines staat ook op het programma. Dit mooie doorkijkkerkje had ik in mijn vorige blog al beschreven.

Locatie: Wandelweg tussen de Sint-Truidersteenweg en de Romeinse Kassei, Borgloon
Enkel te bereiken te voet of met de fiets.

De zwevende kapel "Helsheaven" - PIT

Helsheaven

“Aan de galg”  is het hoogste punt van Helshoven. Hier krijg je een fenomenaal uitzicht over het Haspengouwse landschap.  Helsh(ea)ven is het fotogeniek kunstwerk dat hier staat en dat gemaakt is van een 90 tal gekapte hoogstamkersenbomen uit de streek. Deze werden gekapt omdat ze een ziekte hadden waardoor de kersen te klein waren. Zo hebben de bomen achteraf toch nog een functie gehad voor de bouw van de “zwevende kapel”.

Locatie: Romeinse Kassei z/n, 3800 Sint-Truiden

Helsheaven
Helsheaven

De Sint-Rochuskerk

Op dit 19de-eeuws dorpsplein in Ulbeek staat de Sint-Rochuskerk die werd omgebouwd tot een overdekte begraafplaats. Zeker eens binnen een kijkje gaan nemen hoe je van een oude kerk een eigentijds kerkhof kan maken.

Op het dorpslein staan bankjes en aan de overkant is een take-away waar je ijsjes of een drankje kan kopen. Hier kan je even genieten van iets lekkers en uitrusten van je tocht.

Locatie: Dorpsplein 17, 3832 Wellen (Ulbeek)

Nadeel van fietsen in Haspengouw?

Aangezien ik continu op zoek ben naar mooie plekken om te fotograferen is de fiets in dit geval wel een beetje een nadeel. Je zou elke keer kunnen stoppen als je iets mooi ziet, maar dan raak je moeilijk rond op 1 dag.
Daardoor heb ik dus een aantal mooie spots gemist.
Om te fotograferen is wandelen daarom ideaal. Maar daar staat tegenover dat we nu veel meer mooie plekjes gezien hebben. Dus ik ben heel blij dat we per fiets op ontdekking gingen. Het beste is eigenlijk 2 dagen vertoeven in Haspengouw. Dan kan je één dag gaan fietsen en de andere dag kan je dan een wandeling maken.

Tjenneboom
De Tjennebooms is een monumentale boom aan de heerbaan (Romeinse Kassei) van Tongeren naar Tienen
Haspengouw per fiets ontdekken
Haspengouw
Maretak
Loonse poelen
Loonse poelen
Loonse poelen

Korte terugblik

Dit was echt een dag genieten, van het eerste moment tot het laatste.
De e-bike zorgt voor een aangename ervaring waarbij je heel wat beweging hebt, maar met de nodige ondersteuning voor als het moeilijk wordt. De sublieme picknick op de geheime locatie zorgen echt voor een WOW ervaring.
Daarbovenop zie je de bekendste hotspots van Limburg bijna allemaal op 1 dag en bloesems in overvloed.
Kortom, vakantiegevoel de hele dag door.

Bovendien zorgen de vriendelijke eigenaars van Haspengouw per fiets ook meteen voor een welkom gevoel in Limburg. Het voelt allemaal zo vertrouwd aan. Limburgers zijn trouwens heel hartelijke en vriendelijke mensen. Dit is nogmaals bevestigd.

Jammer genoeg zijn we geen weekendje gebleven. Dit kan namelijk ook in vakantiewoning “de Pluktuin”. Er is zoveel moois te zien in Limburg en het is bovendien een prachtige omgeving om te wandelen.

Dus ik wil heel graag nog eens terug gaan en dan liefst voor enkele dagen.

Haspengouw per fiets ontdekken

Save the best for last

Ik heb nog een verrassing voor jou. Nadat ik zelf deze super leuke ervaring kon uitproberen mag ik iemand van jullie er ook gelukkig mee maken. Je kan namelijk de huur van 2 e-bikes winnen om zelf Haspengouw per fiets te ontdekken. ( De picknick kan tegen betaling bijbesteld worden.) Hoe tof is dat. 
Wedden dat het een onvergetelijke fietstocht wordt?

Wat moet je hiervoor doen?
1. Ga meteen naar Instagram en volg de accounts Haspengouw per fiets en Gundiscover

2. Like de post

3. Tag minstens 1 persoon en schrijf waarom jij zo graag deze wedstrijd zou winnen.

Je kan zoveel personen taggen als je wil, maar telkens dezelfde naam plaatsen is niet toegestaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Elke tag is een extra kans om te winnen…
De foto delen op je tijdlijn of story is een extra bonuskans.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De actie loopt tot 30/04/2021 om 20u.
De winnaar wordt daarna bekendgemaakt.
Veel succes!

Haspengouw per fiets ontdekken
Haspengouw per fiets ontdekken

Wandeltips in Haspengouw

Na de fietstocht gingen wij ook nog een mooie wandeling maken in de buurt. We deden de rode route van Greenspot Zammelen.
Een absolute aanrader en wat rustiger dan de oranje wandeling in Borgloon.
Wil je graag eens de Voerstreek ontdekken? Klik dan op: Wandeling in Teuven. Genieten van de prachtige natuur

Een andere fietstocht gecombineerd met 2 wandelingen kan je terugvinden in mijn artikel Fietsen door de bomen & logeren in een droom hotel

Bij wat te doen in Genk vind je naast “Fietsen door de bomen”, nog andere hotspots die je zeker eens moet gezien hebben.

Over de grens bij onze noorderburen, kan je ook een heerlijke kleurrijke fietstocht maken namelijk de Tulpentour door de bollenvelden in Lisse.
Een echte aanrader om door de mooie bollenstreek te fietsen of te wandelen!

Naar de bloesems gaan kijken per fiets?

Kijk nog eens naar onderstaande video om extra sfeerbeelden te bekijken van onze fietstocht. Laat zeker een comment achter als je ook Haspengouw per fiets gaat ontdekken of ontdekt hebt.
Ik ben nieuwsgierig naar jullie ervaringen.
En in de eerste plaats, geniet van dit uniek concept.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Pieter Royackers zegt:

    Ik vond het fantastisch om je fietsverhaal in Haspengouw te lezen, als hobby fotograaf vind ik ook je foto’ s heel goed. Dikke proficiat en ik ben heel benieuwd naar je andere verhalen

    1. Dank je wel voor de mooie comment. Doet me plezier dat je het goed vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.