Wat te doen in Genk C-Mine
België Limburg Reizen

Wat te doen in Genk? 5 hotspots voor een weekendje uit

Wat te doen in Genk is misschien wel een vraag die jij je ook al stelde. Ik kan je daar nu meteen een antwoord op geven want de voorbije zomer gingen we op ontdekkingstocht naar Limburg. Genk stond al een tijdje op mijn lijstje en ik ben blij dat ik deze bruisende stad wat beter kon leren kennen. Ik geef je in dit artikel de 5 hotspots die je absoluut moet gezien hebben als je naar Genk trekt. Benieuwd? Lees dan vlug verder.

Fietsen door het water

Genk ontdekken met de "Visit Genk Pas"

In Genk kan je heel wat activiteiten doen. Als je het moeilijk vindt om te kiezen, en niet meteen weet wat te doen, kan ik je alvast de “Visit Genk pas” aanbevelen. Met deze pas kan je uit 10 activiteiten er 3 uitkiezen voor slechts 22€. Die 10 zijn echt wel de toppers die je moet gezien hebben als je naar deze Limburgse stad trekt.

Hoe ga je te werk?

  1. Bekijk hier de variatie aan activiteiten waaruit je kan kiezen.
  2. Reserveer je activiteit.
  3. Koop bij aankomst je pas aan het bezoekersonthaal van C-mine, LABIOMISTA , Kattevennen of de deelnemende logies.
  4. Schrijf je naam op de Visit Genk pas.
  5. Ga op het gereserveerde moment naar de activiteit met je Visit Genk pas en je mail.
  6. Geniet van wat je te zien krijgt.
Visir Genk pas

Wat te doen in Genk? Dit is wat wij deden.

1. Labiomista bezoeken

Eén van de dingen die je kan doen in Genk met je Visit Genk pas, is Labiomista bezoeken.
Op het vroegere domein van de dierentuin van Zwartberg, kan je nu het evoluerend kunstwerk van kunstenaar Koen Vanmechelen, ontdekken.

Wat te doen in Genk Labiomista
Labiomista

Eigenlijk is het een grote openlucht expositie waar je in het 24 hectare grote park overal kunstwerken ziet ( zelfs levende). Hij geeft hier zijn visie op de mix van het leven, de natuur en de maatschappij.

Labiomista
Rugzak fjallravenofficial

Je kan hier tijdens je bezoek gemakkelijk 2 uur rondwandelen als je alles rustig wil bekijken.
Dit kan een handige tip zijn als een je planning van je uitstap wil maken. Ik vond het namelijk moeilijk om in te schatten wanneer ik de volgende afspraak kon vastleggen.

Labiomista

Misschien denk je net als ik, wanneer je er rondloopt, dat de tuinen niet zo goed onderhouden zijn. Maar dit is net het opzet. Ze willen hierdoor de natuur stimuleren en de biodiversiteit bevorderen.

2. C-mine

Genk had op haar grondgebied niet minder dan drie mijnen namelijk die van Winterslag, Zwartberg en Waterschei.

C-mine, op de voormalige mijnsite van Winterslag, is waarschijnlijk de bekendste. Er is hier vanalles te beleven. Tijdens de C-mine expeditie zal je via een ondergronds belevingsparcours het rijke mijnverleden induiken, door een bezoek te brengen aan de voormalige mijngebouwen.

C-Mine
Wat te doen in Genk C-Mine

Je krijgt levensecht te zien en te horen (met audio gids) in welke omstandigheden de mijnwerkers jaren geleden hun werk deden. Je zintuigen worden hier op alle manieren geprikkeld.

C-Mine expeditie
C- Mine expeditie
C-Mine expeditie

Hier zie je de 2 gangen waardoor de kompels moesten wanneer ze gingen werken. Een kompel is trouwens het andere woord voor mijnwerkers. Je hebt de zwarte gang (rechts) en de witte gang. Door de witte gang mogen ze stappen wanneer ze nog moeten starten met hun werk. De zwarte gang werd gebruikt na terugkeer van hun werk..

C-Mine expeditie

Tijdens de expeditie krijg je ook de kans om de 60 meter hoge schachtbok te bezoeken. Daar word je getrakteerd op een prachtig uitzicht van het groene Limburg.

C-Mine

De c van C-mine staat symbool voor creativiteit en dat is wat je hier ook kan beleven. In het gebouw lopen er ook altijd allerlei exposities en er gaan soms happenings door.

Voor meer info over de actuele tentoonstellingen en activiteiten kan je steeds terecht op de site van C-Mine.

TIP!

Ga eerst naar de C-mine erfgoedfilm kijken over de geschiedenis van de mijnen, voor je de expeditie doet.
Dan kan je je nog beter inleven in het verhaal van de expeditie.

Labyrint

Op het binnenplein heeft het kunstenaar- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh een groot labyrint gebouwd.

Voel je even Alice in Wonderland, en laat je mee dwalen door de stalen gangen van het 1 km lange labyrint. Ontdek overal een andere invalshoek die je telkens een nieuwe kijk geeft op je omgeving.

C-Mine
Wat te doen in Genk C-Mine
Wat te doen in Genk C-Mine
Wat te doen in Genk C-Mine
Wat te doen in Genk

Een hongertje...?

Op C-Mine zelf zijn er 3 eetgelegenheden.
1. Je hebt Bistro Bels waar je gezellig kan genieten van de eenvoudige Belgische keuken.

2. Naast cinemacomplex Euroscoop heb je Ciné Città waar je terecht kan voor een snelle hap of voor wie gezellig wil tafelen en genieten van de Italiaanse keuken.

3. Geef je echter de voorkeur aan de Aziatische keuken dan is Wok Plaza, gelegen in de Lampisterie, the place to be.

3. Het Mijndepot

Als je in het Mijndepot op ontdekking gaat, kom je het levensechte verhaal van de ex-kompels te weten. Ze vertellen hoe het was om te leven en te werken in en rond de koolmijnen.
Dit is een enorm boeiende ervaring. Ik kan dit bezoek zeker aanbevelen. Ook dit kan je trouwens met je Visit Genk pas bezoeken.

Hier hoef je niet vooraf te reserveren maar kijk wel goed naar de uren dat de voorstellingen doorgaan. Het is maar 2x per dag op bepaalde uren te bezoeken.

Mijndepot
Mijndepot
Wat te doen in Genk Mijndepot
Wat te doen in Genk Mijndepot

Je kan na of voor je bezoekje in de cafetaria een Kompel, het streekbiertje uit Limburg, gaan degusteren. De Kompel bieren zijn een ode aan de kolenputters, hun noeste arbeid en hun leven van stof en zweet.

Wat te doen in Genk
Wat te doen in Genk Mijndepot
Wat te doen in Genk Mijndepot
Wat te doen in Genk Mijndepot
Wat te doen in Genk Mijndepot
Wat te doen in Genk
Wat te doen in Genk Mijndepot
Wat te doen in Genk Mijndepot
Wat te doen in Genk Mijndepot

4. Fotogeniek fietsen

Wil je alle Genkse toppers meteen op een halve dag zien? Ga dan zeker fotogeniek fietsen. Je kan kiezen uit 3 fietslussen. Er is er eentje van 22km, 40 km of 52 km. Hoe langer je route, hoe meer hotspots je te zien krijgt. Wanneer je dus de 52 km kiest heb je echt alle pareltjes, die Genk rijk is, gezien.
Langsheen de route vind je hippe, Instagram waardige plekjes maar ook activiteiten die kidsproof zijn en unieke picknickplaatsen.

Er is een plannetje verkrijgbaar bij Visit Genk maar ook bij de afhaalpunten van Fietsparadijs Limburg.
Op dit plannetjes staat trouwens ter inspiratie al een volledige dag uitgestippeld door Genk.

Huur een fiets bij Fietsparadijs Limburg

Fietsparadijs Limburg

Fietsparadijs Limburg is een bedrijf waar je gelijk welke fiets kan huren en deze bovendien op veel verschillende punten kan gaan afhalen. Buiten Genk zijn er verschillende afhaalpunten zoals in Lommel, Bilzen, Borgloon, …
In Genk zelf kan je terecht bij fietspunt station, Labiomista, Kattevennen, C-mine en Bokrijk.

Door hier een fiets te huren geniet je dus niet alleen van een duurzame en gezonde uitstap, maar geef je ook kansen aan mensen!

Fietsparadijs Limburg

Wij kozen deze keer voor een erg originele fiets namelijk een tandem. Leute gegarandeerd. In het begin niet eenvoudig om mee te rijden maar na een tijdje went het wel. Als je achteraan zit moet je vooral veel vertrouwen hebben in de bestuurder.

Een tandem is ook handig wanneer de achterste fietser wil fotograferen of filmen terwijl je aan het rijden bent.
Een e-bike was een gemakkelijker optie geweest maar bijlange niet zo grappig.

Fotogeniek Fietsen

Fietsen door het water

Eén van de hoogtepunten van Fotogeniek fietsen is ongetwijfeld Fietsen door het water.
Het is een speciale ervaring om te fietsen of wandelen terwijl je op ooghoogte door het water gaat. Het moet niet gezegd dat deze hotspot heel wat nieuwsgierigen trekt die maar al te graag hier een fotootje willen nemen. Ik was eentje van hen😀

Wat te doen in Genk Fotogeniek Fietsen
Wat te doen in Genk Fotogeniek Fietsen
Fietsparadijs Limburg
Fietsen door het water
Wat te doen in Genk Fotogeniek Fietsen

5. Logeren in M Hotel

Wij verbleven tijdens onze Genk 2-daagse in M Hotel dat deel uitmaakt van Different Hotels. Dit hotel ligt op een prachtig domein vlakbij het Molenvijverpark.

M hotel
M hotel
Wat te doen in Genk M hotel
M hotel
Molenvijverpark

Kamers

De kamers hebben een mooi decor en beschikken over al de faciliteiten die je nodig hebt. Je hebt keuze uit 3 verschillende soorten kamers. Wij hadden de comfort kamer.

Wat te doen in Genk M hotel
M hotel
M hotel
M hotel
Deals Booking
Besparing van minimaal 15% is beschikbaar op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties met de Vakantiedeal 2023-badge op de zoekresultaten- en kamerselectiepagina's. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 23:59 CET op 28-09-2023 voor verblijven met incheckdata vanaf 04-04-2023 en uitcheckdata op of vóór 28-09-2023. Korting geldt alleen voor de kamerprijs (exclusief aanvullende toeslagen en belastingen). Als je je boeking wijzigt, kun je je korting verliezen en het volledige bedrag verschuldigd zijn. De korting kan niet worden gebruikt in combinatie met andere promoties, behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label Partneraanbieding zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Lobby & Bar

M hotel

Ook in de gezellige lobby en bar is het aangenaam vertoeven. Je kan bovendien in het restaurant van het hotel gaan dineren.

Wat te doen in Genk M hotel
Wat te doen in Genk M hotel
Wat te doen in Genk M hotel
Wat te doen in Genk M hotel
Wat te doen in Genk M hotel
Kledij G-Fashion Gijzegem
Wat te doen in Genk M hotel
Wat te doen in Genk M hotel

Ontbijt

’s Morgens kan je in het restaurant genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijbuffet op de klanken van live gespeelde muziek. Je kan bij goed weer ook je ontbijt nuttigen op het romantische terras met zicht op de vijver.

 

M hotel

Heb je interesse voor een verblijf in dit aangename hotel. Klik dan gerust eens door naar M Hotel

Booking.com

Culinair Genk

Wat kan je doen in Genk op culinair gebied? Je hebt heel veel eetgelegenheden waar je terecht kan. Ik ging op zoek naar enkele adresjes die ik heel graag wou ontdekken, maar waar we niet toegekomen zijn. Misschien kan jij ze wel eens uitproberen en me dan laten weten of het de moeite is voor een volgend bezoek?

Lunch of picknick:
Zaken die op mijn lijstje stonden waren:
Foods and Goods voor broodjes, salades of picknick manden.
Lola’s Salad Bar voor onder andere Poke Bowls

Diner:
Melange
leek me ook wel leuk.
En Restaurant U was een speciaal concept.
Maar voor het diner gingen wij naar Partaasch. Aangezien het putje zomer was hadden ze een pop up terras gemaakt en was alles dus buiten te doen.

Partaasch
Partaasch
Partaasch

Nog veel meer te doen in Genk

Buiten al de activiteiten waar ik jullie liet mee kennismaken, is er nog zoveel meer te doen in Genk.
Bekijk daarvoor zeker de site van Visit Genk en aarzel niet om deze mooie stad te gaan ontdekken.
Wij keerden tevreden terug naar huis met een pak mooie herinneringen en nieuwe kennis.

Zoek je nog inspiratie voor andere leuke uitstappen in Limburg?
Dan kan ik je deze zeker aanbevelen:
Fietsen door de bomen & logeren in een droom hotel
Haspengouw per fiets ontdekken is de ideale manier

De oranje wandeling in Borgloon, rijk aan bloesems en kunst
Greenspot Zammelen, schatkamer van de natuur

Wandeling in Teuven. Genieten van de prachtige natuur.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wat een bijzondere plek. Vanuit Nederland denk wel een stukje rijden, maar lijkt me wel een leuke bestemming voor een weekendje weg. Ik zou dan zeker naar de c-mine gaan, geschiedenis boeit me altijd wel. En dan vervolgens de dag af te sluiten met een heerlijke ‘Kompel’ bier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.