Wat kan je doen in Gent
België Oost-Vlaanderen Reizen

Wat kan je doen in Gent – Bezienswaardigheden

Op vakantie in België klinkt misschien niet zo spannend dan naar een ver land gaan en nieuwe culturen ontdekken. Maar zoals het er nu naar uitziet, zullen we misschien niet anders kunnen dan binnen onze landgrenzen te blijven deze zomer. Hopelijk mogen we dan wel al verder gaan dan alleen onze nabije omgeving.
Daarom wil ik je graag wat alternatieven aanbieden voor een vakantie in eigen land. Ik ga je enkele tips geven naar waar je eventueel een daguitstap kan maken of misschien wel enkele dagen kan verblijven.
Wat je kan doen in Gent en welke bezienswaardigheden je er allemaal kan zien kom je hier te weten.

Wat kan je doen in Gent

Waar naartoe in Oost-Vlaanderen?

Ik ben van het principe dat ik enkel de steden bespreek waar ik zelf al geweest ben. Anders kan je niet echt achter je verhaal staan. Ik kan niet alle steden in 1 post bespreken. Daarom heb ik beslist om het op te delen in stukken.  Omdat ons land bestaat uit verschillende provincies,  heb ik dan ook de keuze gemaakt om de steden per provincie te bespreken. Ik ben zelf afkomstig van de provincie Oost-Vlaanderen dus wil ik hier mijn tocht starten. Ik ga het in dit artikel hebben over Gent en wat de bezienswaardigheden in Gent zijn. Ik heb echter ook al artikels geschreven over wat te kan doen in Aalst en ook Spookstad Doel kwam reeds aan bod.

Ontdek de magie van Gent

Gent is onze provincie hoofdstad en is met de ruim 267.000 inwoners, op Antwerpen na, de grootste gemeente van ons land. 

Naast Aalst is dit echt wel de stad waar ik me het meeste thuis voel. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste heb ik er mijn studententijd doorgebracht. Ik heb er 2 jaar “op kot” gewoond en dat beviel me prima. Voor mij is Gent eigenlijk Aalst in het groot.

Daarnaast kan je er heerlijk shoppen en je hebt heel veel mooie en gezellige pleinen waar je iets kan gaan drinken. Qua architectuur kan deze stad ook wel tellen. De talloze mooie gebouwen en gevels maken van deze stad een toplocatie om te bezoeken.

Ik neem je mee op een verkenningstochtje door Gent.

Gent
Gent Vakantie in België

Wat kan je doen in Gent? Bezienswaardigheden

Het stadhuis

Deze mooie gevel is een mengeling van 2 stijlen. Enerzijds is er de laatgotische stijl met zijn kenmerkende spitsbogen bij raam- en deuropeningen. Anderzijds zie je de renaissance stijl met de zuilen en pilasters zoals bij de Italiaanse palazzi.

Dit imposante gebouw herbergt achter zijn muren niet minder dan 51 zalen waaronder de trouwkapel. Hier hebben al vele koppeltjes elkaar het jawoord gegeven.

Ghent By night
Vakantie in België

Het Gravensteen

Deze waterburcht, midden in het centrum, zal wel veruit één van de bekendste gebouwen van Gent zijn. Bij een bezoek krijgt je een beeld van hoe de ridders in de 12de eeuw leefden. Je vindt er onder andere een merkwaardige collectie foltertuigen. Ook het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers. Een bezoek aan dit imposante gebouw zal je niet snel vergeten.

Vakantie in België

Kerken en Kathedralen

De Sint-Baafskathedraal, gelegen aan het Sint-Baafsplein, is rijkgevuld met kunstschatten van Rubens tot het Lam Gods van Van Eyck. Gent was dan ook de stad waar dit wereldberoemde schilderij tot stand kwam. Tot eind juni 2021 is het nog het Van Eyck jaar in Gent. Dit is verlengd door de corona crisis.

Vakantie in België
Vakantie in België
Het belfort Gent

Het belfort is erkend als UNESCO werelderfgoed. De vurige draak, die sinds 1377 op de toren staat, hield niet alleen de stad in de gaten, maar was ook de symbolische schattenbewaker van het belfort.  Samen met de SInt-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk, gelegen op de Korenmarkt is dit de beroemde torenrij van de stad.

Het belfort Gent

Vanop de Sint-Michielsbrug (die je hieronder op de foto kan zien) kan je dit plaatje van de 3 bekende torens schieten.
Naast deze 3 heb je dan ook nog een heel aantal andere kerken in Gent waaronder de Sint-Michielskerk en de Sint-Jacobskerk.

Gentse Feesten Vakantie in België

De Stadshal

Gent Vakantie in België

De stadshal op het Emile Braunplein is een overdekte ontmoetingsplaats in het centrum van Gent. De hal leent zich uitstekend als evenementenplek. De hal is een constructie van ongeveer 40 op 15 meter breed die steunt op 4 betonnen sokkels en 20 meter hoog.
Onder de stadshal is een café met een terras dat uitkijkt op een parkje (zie foto St. Baafskathedraal) en ook een openbaar toilet. (Kan altijd interessant zijn om te weten.)😉

Vakantie in België

De Graslei en Korenlei

Wat kan je doen in Gent

De Graslei en Korenlei is een gezellig plek waar je op één van de vele bootjes kan stappen om een toertje te maken op de Leie. Maar waar je ook gezellig op een terrasje kan gaan zitten om iets lekker te eten of te drinken.

Graslei en Korenlei
De Gentse Feesten

Tijdens de Gentse Feesten vind je hier Polé Polé. Dit is dan ook de place to be voor een avond vol zuiderse en zwoele ambiance.

Gentse Feesten

Het feest van de stad Gent is zonder twijfel

“De Gentse feesten”

Gentse Feesten
Gentse Feesten
Vakantie in België

Van midden tot eind Juli moet je absoluut Gent eens bezoeken als je op vakantie bent in België.
De gezellige stad is dan nog meer ’the place to be’ tijdens deze periode. Je kan dan van plein naar plein via de gezellige straatjes wandelen. Overal is er wel iets te doen en op de grote pleinen zijn er dan ook vaak optredens van bekende artiesten. ALs je dit nog nooit meegemaakt hebt moet je het zeker eens aanstippen in je agenda. Maar in 2020 zal het jammer genoeg niet doorgaan wegens de corona crisis.

De vrijdagmarkt

De vrijdagmarkt is één van de oudste pleinen van de stad. Het is  heel groot en in het midden staat een standbeeld van Jacob Van Artevelde.

Vakantie in België

Op vrijdag en zaterdag kan je er gewoon naar de wekelijkse markt gaan.

Rondom zijn een heleboel cafeetjes en restaurants gevestigd. En je bent daar ook in de buurt van één van de shoppingstraten van Gent en nabij het Patershol.

Onder het plein is er ook een grote ondergrondse parking. Je zit dicht in het centrum maar kijk zeker eens online naar de prijzen van “parkeren in Gent” want er zijn soms grote prijsverschillen.

Gent

Voor mij is bovenstaande gebouw één van de meest imposante op dit 1 hectare grote plein.

Vakantie in België
Het Toreken, het oudste gebouw op de vrijdagsmarkt
Gent Dulle Griet
Vlakbij de vrijdagsmarkt staat de Dulle Griet
Ghent by night

Patershol

Het Patershol krijgt de naam mee van het culinaire hart van Gent. In deze wijk zijn er namelijk veel café’s en restaurants gevestigd. Je kan hier dan ook van elk land wel een restaurant vinden. Je maakt als het ware een culinaire wereldreis.
De pittoreske straatjes, de mooie gevels en de gezellige sfeer maken dat je dit absoluut ook op je bucketlist moet zetten wanneer je Gent bezoekt.

Patershol

Het bekende ribbetjes restaurant “Amadeus” heeft hier een vestiging. Als je daar nog niet geweest bent moet je  zeker eens reserveren en à Volonté ribbentjes gaan eten. De bekende aardappel en de saus van de ribbetjes zijn om je vingers bij af te likken.

Patershol Gent
Patershol Gent

Graffitistraatje

Vakantie in België
Wat kan je doen in Gent - Graffitistraatje

In de buurt van het stadhuis vind je het bekende graffitistraatje dat je op het stadsplan gaat vinden als het Werregarenstraatje.
Wil je foto’s nemen van kleurrijke streetart, dan moet je zeker hier zijn.

Ik ben er ook gaan foto’s nemen met mijn zoon voor zijn plechtige communie.
Aangezien iedereen hier zijn kunsten kan botvieren, ga je hier dus telkens een ander decor aantreffen.

Vakantie in België
Graffitistraatje

De Krook

In dit architecturaal meesterwerkje is onder andere de stadsbibliotheek van Gent gevestigd. De betekenis van krook is ‘bocht’ en laat de Krook nu net in een bocht van de Schelde liggen, ook een rivier die door Gent stroomt.

Je kan er mooie foto’s nemen of zoals ik deed, communiefoto’s van mijn jongste zoon.
Maar ook ’s avonds als het verlicht is, is het er prachtig. Ik ga nog eens naar daar moeten gaan om enkele foto’s te schieten.

De Krook
De Krook

Ter hoogte van de bocht van de Schelde ligt de Nelson Mandelapromenade. Hier kan je rustig relaxen in een groene omgeving. Even ontsnappen uit de drukte van de stad. Op bovenstaande foto was deze nog in volle aanbouw.

Pleziervaarten en taxiboten kunnen hier bovendien ook aanmeren.

De Krook

De Ghelamco arena

Ghelamco Arena
Vakantie in België

De Ghelamco arena ook het Arteveldestadion genoemd, is het huidige stadion van de Belgische eerste klasse voetbalploeg KAA Gent. Sinds 2013 is dit de thuisbasis van de Buffalo’s. Ze kunnen er 20 000 supporters verwelkomen.
Vanop de E40 zie je deze voetbaltempel blinken op zijn grondvesten…

Ghelamco Arena

Ga genieten van het groen in Gent

Als je vakantie in België neemt, moet je af en toe ook eens de rust opzoeken. Waar kan je dat beter dan in een prachtige natuurdomein. Je hebt het Citadelpark in Gent. Dit mooie grote park is de groene long van Gent. Je kan er chillen in de zon of een rustige wandeling maken. Dit is wel niet de plek waar je als vrouw alleen in het donker door moet lopen. Dat heb ik in elk geval tijdens mijn studententijd vaak gehoord.

Het parkje op de foto hiernaast is gewoon midden in het centrum van Gent.
Onthaasten in de stad…

Park in Gent

Bourgoyen - Ossemeersen

Bourgoyen Ossemeersen Gent
Bourgoyen Ossemeersen Gent

Op 3 km van het centrum vind je het natuurdomein van 220 hectare de Bourgoyen. Je kan gewoon vrij gaan wandelen of een pad volgen.

Dan kan je kiezen uit 3 gemarkeerde wandelroutes nl.
Bourgoyenpad (blauw -5.5 km)
Spoorwegdijkpad (geel – 2km)
Meerskantpad (rood – 2km)

Wil je meer informatie, ga dan zeker eens kijken op de site van natuurpunt.

Niet ver van Gent heb je het mooie Deinze waar je ook heerlijk kan gaan wandelen langs de Vlasrotersroute en  genieten van al het moois dat de Leiestreek te bieden heeft.

Al gaan shoppen in Gent?

In Gent heb je verschillende winkelbuurten. Zo heb je Gent Central met de bekende winkelstraten zoals de Veldstraat, de Lange Munt en ertussen de Korenmarkt. Op het einde van de Lange Munt kom je dan automatisch uit aan de Vrijdagmarkt. Daar kan je heerlijk  bekomen van het shoppen in één van de plaatselijke tavernes.

Daarnaast heb je ook SoGo. Dit zijn een heleboel winkels aan de Sint-Pietersnieuwstraat, de Walpoortstraat en de Kortedagstraat. Hier vind je iets chiquere winkels maar ook outlet en streetwear shops van Gent.

East District is de commerciële wijk rond Henegouwenstraat, Bennesteeg, Mageleinstraat en Volderstraat. Hier kan je ook op culinair vlak je gading vinden.

Dan heb je nog Quartier Sint-Pieters, Côté Culture, Linkeroever en Rond Sint-Jacobs elk met hun specifieke winkels en eigenheid.

In Gent heb je ook nog shoppingcenters zoals Dok Noord en Gent Zuid.
Aan winkels is er in Gent, zoals je ziet, geen gebrek.

Wat kan je doen in Gent

Gent - een streling voor het oog...

Zoals ik al zei kan je in Gent ook genieten van de ene mooie gevel naast het andere. Wat denk je van deze prachtige exemplaren.

Vakantie in België
Vakantie in België Gent
Vakantie in België
Gent

Door Gent stroomt de Leie en de Schelde

Vakantie in België
Vakantie in België

De Leie vertrekt in Noord-Frankrijk en mondt in Gent uit in de Schelde. Daardoor kan je overal in Gent dus mooie foto’s nemen van de huizen lang de waterkant. Ik vind dat altijd zo een romantisch beeld.

Er is nog zoveel meer te ontdekken in Gent. Ga zeker eens een kijkje nemen op de website van Visit Gent voor veel meer info over deze mooie en charmante stad.
Ik ben zeker dat je na een bezoekje aan deze stad er nog lang zal over napraten.

Leestip: Ook op de site van Instagrambloggers kan je nog tips vinden van wat je allemaal kan zien in Gent.

Heb ik je kunnen overtuigen?

Zoals je ziet moeten we met een dosis goed weer zeker niet twijfelen om onze vakantie in België door te brengen. Ons landje is klein maar er zijn hier nog zoveel mooie plekjes te ontdekken.

Ik heb alvast op mijn bucketlist een aantal plaatsen gezet die ik zeker eens wil gaan bezoeken. Eerst en vooral lijkt Mechelen me zo een gezellige stad om een citytrip te doen. Ook de Vlooybergtoren in Tielt-Winge wil ik eens vastleggen op mijn lens. In Limburg wil ik graag ‘Fietsen door het water of fietsen door de Bomen in Bosland.  De Meensepoort in Ieper met zijn bekendelast post’ staat ook op mijn lijstje.

Plaatsen genoeg dus om een leuk weekend in België door te brengen.

Weet jij nog toffe plekjes zijn die ik zeker eens moet bezoeken? Ik zou het super leuk vinden dat je ze hieronder bij de reacties zet.

Verder wens ik je veel vakantieplezier en hou me op de hoogte.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. Wat een leuke ideeën om een tripje in eigen land te plannen! Doel wil ik al lang eens bezoeken, lijkt me een bijzondere ervaring!

  1. Dat is het minste dat je kan zeggen. Doel liet zo een indruk op mij na. Je moet het zeer eens doen…
   groetjes
   Gundi

 2. Mooi artikel. Doet me als Ootsvlaamse veel plezier!!! Doel is inderdaad apocalyptisch. Ik schreef er deze blogpost over: https://lookingaround.be/urban-exploring-in-doel/
  Ook echt mega in de buurt van Doel is het Verdronken Land van Saeftinghe: https://lookingaround.be/het-verdronken-land-van-saeftinghe/ . Echt uniek.

  Nog een paar tips voor Oost-Vlaanderen: Sint-Niklaas en omstreken. Ook daar is best veel moois te zien aan de Schelde en de Durme.

  1. Dank je wel. Fijn om te lezen. En ook super om je tips te delen.
   Ga ik zeker eens bekijken.

 3. Wat een uitgebreid artikel over vakantie in Oost-Vlaanderen. Zelf ben ik al in best wat steden in België geweest en is Gent mijn favoriet. Super gezellig, de mooie ‘lei’ aan het water, het graffiti straatje, het Belfort en Gravensteen. Echt prachtig. Eigenlijk voelde het een beetje als Groningen in België 🙂

  1. Ik kan hier veel over vertellen omdat ik zelf ook van Oost-Vlaanderen ben. Aalst ligt zo een 25 minuutjes van Gent (richting Brussel) en ik heb bovendien gestudeerd in Gent. Ben je er al geweest met de Gentse Feesten? Zeker een aanrader…
   Groningen ken ik eigenlijk niet. Misschien moet ik dat ook op mijn lijstje zetten? 😉

 4. Ik wil heel graag eens naar Gent en zou het heel graag combineren met een leuke vakantie in Oost-Vlaanderen. Ik heb nog maar heel weinig van België gezien en dat is jammer, want het is zo dichtbij en het ziets ze zo mooi uit!

  1. Ik ben van Oost-Vlaanderen dus als je vragen hebt stuur je ze maar door. Als ik kan ga ik je zeker helpen!!! En euh welkom hoor… 😉

 5. Yvonne zegt:

  Wat goed om te zien hoeveel relatief onbekende plekjes (voor mij als Nederlander toch in elk geval) er nog te ontdekken zijn in België. De grote steden hebben we allemaal wel ooit eens gezien, maar Aalst bijvoorbeeld lijkt me ook zeker de moeite waard!

  1. Aalst is mijn stad. Is zeker de moeite om eens te komen bezoeken!! 😉
   Het is gelegen net in het midden tussen Brussel en Gent.

 6. Erg leuke blog. Gent ken ik wel al goed maar de overige steden zijn voor mij nog nieuw. Aalst wil ik zeker bezoeken!

  1. Zeker eens doen. En als je bijkomende tips wil laat je het maar weten.

 7. Kelly zegt:

  Wat een fijn overzicht zeg. Daar heb ik misschien wel wat aan want ik ben mij aan het oriënteren op België voor het najaar. Wilde eigenlijk naar Portugal of Kroatië, maar ik twijfel en zie het nog niet zitten om te gaan vliegen. Misschien dat ik wil gaan roadtrippen in België.

  1. Vliegen durf ik ook nog niet. Fijn dat ik je heb kunnen inspireren. Fijne vakantie in elk geval.

 8. Wat een uitgebreid artikel! Aalst ken ik alleen van naam van de carneval, maar dat is dus wel een tripje waard. Doel staat nog steeds op het lijstje en Gent is altijd goed!

  1. Aalst moet je inderdaad ook eens doen buiten carnaval. Het is hier heel erg gezellig en als je van shoppen houdt ga je je zeker kunnen uitleven. Als je nog tips nodig hebt laat je het maar weten.

 9. Mooie lijst hoor! België kent een hoop verborgen pareltjes

  1. Dank je wel voor het compliment!:-D

 10. […] Leestip: Benieuwd waar je naast Gent nog meer heen kunt? Gundi geeft tips voor andere mogelijkheden voor vakantie in België. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.