Spookstad Doel
België Oost-Vlaanderen Reizen

Spookstad Doel in beeld. Griezel je mee…?

Toen ik de kans kreeg om met een groepje amateurfotografen ‘spookstad’ Doel te bezoeken heb ik geen seconde getwijfeld om mee te gaan. Ik had er al zoveel over gehoord maar wist totaal niet wat ik er me moest bij voorstellen. Het was dus erg spannend bij aankomst. Ten eerste zagen we de lege straten, waar geen auto’s geparkeerd staan en de verlaten huizen, vol geklad met graffiti.
Ten tweede werden we meteen geconfronteerd met de wachters die ons nauwgezet in het oog hielden. Ze zijn natuurlijk wel gewoon om fotografen te spotten, maar ze willen vooral controleren dat niemand de leegstaande huizen betreedt. Ik neem je mee op mijn tocht door deze Belgische spookstad Doel.

De doolen

De Doolen is hoe ze vroeger Doel noemden. Vanwaar het precies komt, daar geraken historici het niet over eens. Nu zou het een nieuwe ontmoetingsplaats zijn in de spookstad Doel.

Spookstad Doel

Eigenlijk is Doel helemaal geen stad maar een een deelgemeente van Beveren en deze ligt aan de oevers van de Schelde, vlakbij de Nederlandse grens. En helemaal een spookstad is het ook niet want er wonen nog steeds een tiental bewoners. Het kreeg de term ‘spookstad’ mee doorheen de geschiedenis en is zo bekend, tot buiten onze landsgrenzen.

Spookstad Doel

Een stukje geschiedenis

Dit polderdorp kwam sinds de jaren 60 in de media door de mogelijke uitbreiding van de Antwerpse haven.
De discussie over Doel kwam op gang. Politici raakte het er maar niet over eens. Kan Doel blijven of niet?

Uiteindelijk kon door de bouw van 2 nieuwe doks in de haven van Antwerpen de leefbaarheid niet meer gegarandeerd worden. En zo kregen de inwoners van Doel de kans om vrijwillig te vertrekken. De bewoners raakten echter verdeeld. Een deel wenste te blijven en een ander deel eiste een billijke onteigeningsvergoeding.

In 1999 werd er een bemiddelaar aangesteld om de personen, die vrijwillig wensten te vertrekken, te begeleiden. Zo liep het polderdorp stilletjes aan leeg. Op 1 mei 2003 woonden in het centrum van Doel nog 214 inwoners. In 2015 nog 142 en in april 2018 nog 19. En dat terwijl er in de jaren 60 nog 1400 woonden.

Op de dag van vandaag wonen er nog steeds enkele bewoners die blijven strijden voor hun dorp.

Volgens een persmededeling van mei 2019 is gebleken dat Doel nog steeds leefbaar is en moet blijven bestaan. Het actiecomité Doel 2020 geeft niet op. Hun slogan klinkt luid en duidelijk ‘Doel blijft’.

(Bron: Wikipedia)

Spookstad Doel
Dit moet een prachtig huis geweest zijn vroeger.

Een vreemde ervaring

Kunst in Doel

Wanneer je in de verlaten straten ronddwaalt en je ziet de leegstaande (soms nog mooie) huizen met dichtgetimmerde of kapotte ramen en hier en daar een wapperend gordijn. De beschilderde of met onkruid begroeide gevels,  een achtergelaten meubelstuk, kraakpanden, kunstwerken, lege speelpleinen… het kruipt onder je vel.

Het zal jouw huisje maar zijn, waar je al je tijd, energie en centen in gestopt hebt. Emotioneel zwaar…

Spookstad Doel

Slogans op de gevels die het protest van de toenmalige inwoners weerspiegelen. En aan de andere kant hier en daar nog een huis waarvan de eigenaar halsstarrig weigerde om zijn woning te verlaten. Het is best wel griezelig en doet je iets om al die ellende te zien. Het zal jouw huis maar zijn dat daar staat te verkommeren.

Slogan Doel

Leegstaande gebouwen trekken ook krakers aan. Volgens schattingen waren ze zelfs op een moment met 150 à 200.  Ze namen de panden over. Dit werd voor een tijdje door de vingers gezien door de maatschappij die eigenaar was van de leegstaande huizen. In 2006 kwam daar verandering in. Toen kregen de krakers de kans om zich te regulariseren of om te verdwijnen. 

Spookstad Doel

Graffiti in alle geuren en kleuren

Ook dit is de spookstad

De huizen waar nog mensen wonen zijn mooi onderhouden. Een enorm contrast met de vervallen huizen.

Bewoond huis

Uniek in België

De straten zijn vrij uniek in België. Ze zijn zeer gestructureerd aangelegd, namelijk in een dambordpatroon. Dat wil zeggen dat de straten loodrecht op elkaar staan.

Stratenplan Doel
Bron: Beveren.be

Op de plattegrond zie je dat er drie straten zijn die evenwijdig lopen met de Scheldedijk en vier straten die daar haaks op staan.  Je kan bovendien van op straat ook geen enkele tuin van de huizen zien.  Er zijn wel steegjes en gangetjes tussen de huizen aangebracht om zo de tuinen te bereiken.

Vervolgens hebben de verschillende straten een eindpunt dat de voormalige straatnaam bepaalde: pastorie, kerk, school en hooghuis.

OLV Hemelvaart Kerk
Onze-Lieve Vrouw Hemelvaartkerk
Kerk Doel
OLV-Hemelvaart Kerk
Hooghuis Doel

Hier zie je het Hooghuis, het bekendste huis van Doel. Dit pand is gebouwd in 1613 als buitenhuis voor de schoonvader van Rubens. Dat werd tenminste vaak gezegd en geschreven. Maar sommige bronnen zeggen dat dit niet klopt…. Wie zal het zeggen?

Haven

Doel zou ook Doel niet zijn zonder de gekende koeltorens van de kerncentrale die je van ver ziet staan. 

Haven van Antwerpen

Spookstad Doel bezoeken

In Doel komen er nu nog veel toeristen. Je kan er langs de lange dijk gaan wandelen of fietsen.

In augustus zijn er de Doelse Feesten en de Scheldewijding waar er massa’s toeristen op afkomen. Op die dag kan je met de waterbus vanuit Antwerpen naar Lillo. Anderzijds is er dan ook een gratis veerdienst (= Het zeilend veer) tussen Lillo-fort en Doel. Wil je op de hoogte zijn van het hele programma van de ‘Doelse Feesten’ moet je maar kijken op Doel 2020.

Bovendien kan je van Pasen tot eind september met de veerdienst elke zaterdag, zondag en feestdag gratis oversteken naar Doel of Lillo. Zo is Doel over het water rechtstreeks bereikbaar vanuit Antwerpen. Je kan dus een bezoekje aan Doel heel goed combineren met een citytrip naar Antwerpen.

Toen wij er waren, was er ook een communie fotoshoot. Door de vele graffiti  is dit natuurlijk wel een stoere plek en je kan midden op straat gaan staan zonder te bang te moeten zijn voor voorbijrijdende auto’s.

En tot slot kan je ook nog in Doel iets gaan eten of drinken. Er zijn nog 2 of 3 gelegenheden waar je terecht kan, onder andere Doel 5 en de Molen.

 
Koeltorens en de molen van Doel

Waar moet je rekening mee houden?

Je kan Doel bezoeken maar het is zeker niet de bedoeling om de panden te betreden. Er is gevaar voor instorting en de politie en de toezichters houden ook steeds een oogje in het zeil.

Aan de toegangsweg tot Doel staan verdwijnpalen. Elke bezoeker die Doel wil betreden, moet zich registreren via de EID-kaart, en dat:
– op weekdagen van 18 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens
– in het weekend en op feestdagen
Op weekdagen van 6 tot 18 uur is Doel vrij toegankelijk.

Let op!!!
Er is ook een samenscholingsverbod op alle dagen, maandag tot en met zondag, van 21 uur ’s avonds tot 9 uur ’s morgens. Dus dat wil zeggen dat groepen van meer dan 3 personen strafbaar zijn.

Je kan ook een virtueel bezoekje maken aan Doel dank zij Google Arts & Culture. Je kan zelfs tot op de Scheldedijk gaan kijken. Echt leuk.

Een blik op Doel

Spookstad Doel
Spookstad Doel
Spookstad Doel
Spookstad Doel
Verlaten huizen in Doel
Spookstad Doel
Spookstad Doel
Kunstwerk
Kunstwerk
Doel
Spookstad Doel
Doel

Bereikbaarheid

Locatie Doel

Wil je een spannende citytrip in België beleven en iets dat je nooit meer vergeet, ga dan zeker deze Oost-Vlaamse stad Doel eens bezoeken.

Heb ik je via deze blog getriggerd en wil je meer te weten komen over dit bijzondere polderdorpje. Bezoek dan zeker de site Doel 2020 .

Voor een uitstap naar andere Oost-Vlaamse stad kan je inspiratie opdoen in mijn blogpost Vakantie in België – Waar naartoe in Oost-Vlaanderen

Bekijk zeker ook mijn andere blogartikels voor een leuke uitstap in België.

Lieve groetjes,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

24 reacties

  1. Ben zelf 1 keer in doel geweest en vond het echt een gave plek om te bezoeken. Hopelijk mogen we nog lang genieten van deze spookstad, het past nu wel een beetje bij Antwerpen 🙂

    1. Ja klopt. Ik vind dat je het zeker eens moet gezien hebben. En wanneer je in Antwerpen bent, is het het ideale moment.

  2. Yvonne zegt:

    Ik zelf en ook de andere leden van ons gezin houden wel van dit soort uitjes, haha. Recent vroegen onze kinderen nog om komende zomer weer te gaan Urbexen, hadden ze al een tijd niet gedaan. We gaan zelf graag ook naar binnen, jammer dat dit hier niet meer kan, maar wel begrijpelijk.

    1. Ik ben eigenlijk een bange scheet als het op urbexen aankomt. 😉 Ik durf dat niet zo goed. In Doel zijn wij wel eens ergens binnen geweest maar ik snap het ook wel dat dat niet kan. We hebben wel enkel vlug een foto genomen en weer snel weg.

  3. Ik heb wel een van Doel gehoord, maar had er nog nooit echt beelden van gezien. Gaaf! Ik ben nog nooit op zo’n locatie geweest, zou het graag eens willen. Gaaf om te fotograferen!

    1. Als graag gaat urbexen moet je dat zeker eens doen. Er heerst echt een speciaal sfeertje…

  4. Kelly zegt:

    Ik wil hier nog steeds een keer naar toe, maar het komt er iedere keer niet van. Toch maar een keer inplannen. Lijkt me hartstikke tof om daar te fotograferen.

    1. Dat is het zeker. Het laat wel een beetje een raar gevoel na. Ik vond het zo erg voor die mensen die hun huis hadden moeten achterlaten. Maar het is absoluut een ervaring.

      1. Hermans zegt:

        Had er veel familie wonen langs vaders kant maar door de onteigeningen weet ik niet waar al diemensen zijn terecht gekomen.Als ikklein was ging ik met mijn ouders ieder jaar naar de kermis

        1. Verschrikkelijk he. Het zal je maar overkomen. Ik hield een heel vreemd gevoel over aan mijn bezoek. Voelde zo mee met die mensen.

      2. Angelo zegt:

        Morgen gaan wij een bezoekje brengen met de zoon ben benieuwd

        1. Veel plezier!!

  5. Twee weken geleden was ik in Kalmthout en zag ik ineens dat ik best dichtbij Doel was. Ik had graag een uitstapje naar de spookstad gemaakt, maar helaas hadden we te weinig tijd. We hebben vooral lekker gefietst en gewandeld. Maar een volgende keer als ik in de buurt ben ga ik zeker een kijkje nemen.

    1. Het loopt niet weg he. Er komt wel eens een moment en dan moet je het zeker doen.

  6. Wat gek om te zien zeg. Ik had wel eens van Doel gehoord maar ik wist eigenlijk niet waarom het een spookstad genoemd wordt. Het is een vreemde gewaarwording om alles zo te zien en te lezen. Jouw voormalige huis zal er maar tussen staan… Een bijzonder dagje uit is het wel, weer eens wat anders.

    1. Je voelt zo de sfeer daar hangen als je daar rondloopt. En ook als je er weg bent blijft dat gevoel nog wat hangen. Inderdaad, het zal jouw huis maar zijn. Maar leuk om er te fotograferen…

  7. Wat een vreemd gevoel moet dat zijn, om hier rond te lopen. Ik wist trouwens helemaal niet dat er nog steeds mensen wonen!

    1. Ik wist dat ook niet. Het zijn er wel niet veel. Ik zou daar niet willen wonen. Vind het maar griezelig.

  8. Ik heb meerdere bloggers over Doel gehoord, maar ik ben er tot op heden nog nooit geweest. Het lijkt me wel een hele gave ervaring en bijzonder om te wandelen en fotograferen.

    1. Dat is het zeker. Het laat wel een indruk op je na. Het zal je maar overkomen he. Je hebt een huisje en je moet het daar zo achterlaten.
      #kippenvel

  9. Bedankt voor dit artikel. Ik hou echt van je standpunt.

    1. Dank je wel voor je leuke comment!

  10. Ik ben daar nu ook voor de eerste keer geweest en het moet verschrikkelijk zijn voor de mensen die daar gewoond hebben en nu hun huis zo terug te zien, het laat inderdaad een diepe indruk na.
    Ik heb niet alles gezien was wat bang om mijn auto niet terug te vinden (stom he)
    Zou er zo geen stratenplan bestaan dat je alle straten kan afgaan …..zonder je weg kwijt te raken.

    1. Ik was daar ook echt niet goed van achteraf.
      Op het plannetje op mijn site zie je eigenlijk het hele dorpje staan. Zo kan je je misschien oriënteren?
      Wij stonden op de parking nabij het water. Dat is ook makkelijk om je naar te oriënteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.