Friesland wadlopen
Nederland Reizen

Wat te doen in Friesland? 9 tips hoe je oplaadt in stijl

Ik was nog nooit eerder in Friesland geweest, maar ik had er wel al veel fijne dingen over gehoord. Toen ik de kans kreeg om te gaan opladen in Friesland was ik dus meteen enthousiast en twijfelde geen seconde om mee te gaan. Friesland sprak ook wel tot mijn verbeelding. Hun taaltje alleen al is om het zacht uit te drukken speciaal. Jaren geleden liet Twarres er ons kennis mee maken, en wat toen al duidelijk was kan ik nu enkel beamen, je snapt er geen jota van. Zouden de inwoners even speciaal zijn als hun taal? Aangezien ik mijn ervaringen graag met jullie deel, heb ik dan ook over deze mooie provincie van Nederland al mijn tips gebundeld en neergeschreven in een post. Wat kan je doen in Friesland? 9 tips hoe je kan opladen in Friesland style kom je hier te weten.

Wat te doen in Friesland
Dokkum, één van de 11 Friese steden

Inhoudstafel

Waar ligt Friesland?

Wadlopen Friesland
Het kwelderlandschap in Blija

Friesland, of zoals ze daar zeggen Fryslân, is één van de twaalf provincies van Nederland (en door het wateroppervlak tevens de grootste). Het ligt in het Hoge Noorden van Nederland en grenst aan de Waddenzee. Er zijn vele meren, plassen, kanalen, sloten en vaarten. De Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog horen ook bij Friesland.

De provincie telt elf steden, verbonden door water, en samen wereldberoemd als de 11 steden van de Elfstedentocht. De steden zijn Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Hindeloopen, Dokkum, Harlingen, Workum, Stavoren, Bolsward en Franeker. Sommige van de dorpen zijn hier echter groter dan bepaalde steden. De steden hebben dan ook de naam niet te danken aan het formaat maar aan hun positie in de geschiedenis.

Leeuwarden, of in het Fries Ljouwert, is de hoofdstad van de provincie & ook de grootste stad. Sloten is de kleinste, Stavoren de oudste en Sneek de jongste. In heel Friesland wonen zo’n 660.000 mensen.

Wie Friesland zegt, denkt aan veel rust en ruimte. En daar hebben wij dit weekend helemaal van kunnen genieten.
Toerisme is erg belangrijk in Friesland. Veel mensen houden ervan om in Friesland op vakantie te gaan. Zeker als je van de natuur houdt, is er veel te doen. Je kan er wandelen, suppen, fietsen of paardrijden in de Friese bossen. Maar ook wadlopen op de blubberige bodem van de Waddenzee is een fijne activiteit die je zeker eens moet uitproberen als je er bent.

Friesland

Citytrip in het Hoge Noorden…
Verdwaal in Leeuwarden in de knusse straatjes, langs de monumentale panden, de fijne winkels, de goeie restaurants en  de verrassende Street Art

Waarom zou je opladen in Friesland Style?

Over de Friezen wordt gezegd dat ze zich gelukkiger, vrijer, gezonder en veiliger voelen. Toch wel een paradox als je weet dat ze minder geld verdienen, gemiddeld minder hoog opgeleid zijn en tóch zouden ze dan gelukkiger en gezonder zijn? Er werd onderzoek naar gedaan en blijkbaar hebben ze hiervoor een bepaalde methode namelijk het “Opladen in Friesland Style“! Dit is het exact wat je moet doen om je hoofd leeg te maken en je batterijen weer op te laden. Stap uit de drukte en hectiek van het dagelijkse leven en ervaar hoe het is om te leven als een Fries. Het open landschap van Friesland heeft de ruimte om alles wat te veel is achter te laten, en herboren thuis te komen.
Ik geef je hieronder enkele ideeën hoe je kan opladen in Friesland Style.

Friesland Wadlopen
Terp fan de Takomst
Deals Booking
Bespaar minstens 15% op nieuwe accommodatieboekingen bij deelnemende accommodaties, gekenmerkt door de 'Begin 2024 Deal'-badge in de zoekresultaten en bij de kamerselectie. Boekingen moeten worden gemaakt vóór 10:00 uur CET op 01-04-2024 voor verblijven met een incheckdatum vanaf 01-01-2024 en een uitcheckdatum op of voor 01-04-2024. De korting is alleen van toepassing op de kamerprijs (exclusief eventuele toeslagen of belastingen). Als je wijzigingen aanbrengt in je boeking, kun je je korting verliezen. In dat geval ben je het volledige bedrag verschuldigd. Korting kan niet worden gebruikt in combinatie met enige andere promotie behalve Genius-kortingen. Kamerprijzen met het label 'Partneraanbieding' zijn uitgesloten van deze promotie. Deze aanbieding wordt aangeboden door de deelnemende accommodatie en is afhankelijk van beschikbaarheid.

Wat kan je doen om op te laden in Friesland Style?

1. Stadstour met 'A Guide to Leeuwarden'

Zoals ik in eerdere blogs al schreef, is een wandeltour door de stad in mijn ogen de beste manier om de stad snel te ontdekken. De lokale gidsen van ‘A Guide to Leeuwarden‘ nemen je dan met veel plezier mee naar de onbekende schatten van Leeuwarden en vertellen je de mooiste verhalen over de geschiedenis, gebruiken en cultuur van Leeuwarden. Je merkt aan hun enthousiasme dat ze zo trots zijn op hun stad dat het aanstekelijk werkt.

We namen voorbije zomer in Lissabon ook al deel aan zo een “free tours wandeling”. Principe is dat de gidsen je meenemen op hun gratis tocht door de stad. Na afloop mag je zelf kiezen wat je hen wil doneren. Het fijne hieraan is dat het echt mensen van de lokale bevolking zijn en dat ze dus echt elk verborgen pareltje in die stad weten zijn.

Wat te doen in Friesland
Kleinste winkeltje van Leeuwarden
Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
Oldehove, de trots van Leeuwarden

De Oldehove is de scheve kromme toren van Leeuwarden.  In 1529 wilde Leeuwarden de hoogste toren van het land bouwen, maar de Oldehove zakte al tijdens de bouw zo scheef dat de bouwers bij 39 meter moesten stoppen. Ze probeerden hem toch nog recht te bouwen, maar juist daardoor werd hij ook nog krom.
Hij staat 1m99 uit het lood en op zo een 10 meter hoogte zie je duidelijk dat er een knik inzit.
Van april tot oktober kan je hem trouwens beklimmen. Doordat hij zo scheef staat heb je binnenin het gevoel dat je dronken bent.

Street Art in Leeuwarden

Street Art is te vinden op verschillende locaties in de stad en voegt kleur en levendigheid toe aan de straten. Hieronder vallen diverse legale en illegaal aangebrachte kunstuitingen in de openbare ruimte. Denk daarbij aan stickers, posters, graffiti en muurschilderingen. Je kan de Street Art dan ook op verschillende manieren ontdekken. Zo is er een Street Art map en Street Art fietsroute. 1x/maand wordt er zelfs een Street Art tour met een gids georganiseerd.

Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
Friesland Street-art

Waar je nu het keramiek museum Princessehof vindt, is de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher geboren. Hier vond zijn eerste tentoonstelling in 1929 hier plaats. In Den Haag heb je Escher in het Paleis, waar je je kan laten verrassen door de meesterwerken van M.C. Escher.

Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland

Blokhuispoort

Als je iets moet gezien hebben in Leeuwarden is het, naar mijn bescheiden mening, de Blokhuispoort.
De Blokhuispoort heeft een rijke geschiedenis en diende oorspronkelijk als een middeleeuwse gevangenis, gebouwd in de 15e eeuw. Het complex heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad, waaronder die van klooster, kazerne en huis van bewaring.

Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland

Tegenwoordig heeft de Blokhuispoort een nieuw leven gekregen. Het fungeert niet langer als een gevangenis, maar huisvest verschillende instellingen en bedrijven. Zo zijn er onder andere creatieve ondernemers, ateliers, kantoren, de bibliotheek, een hostel en een restaurant gevestigd in het complex. Vanwege zijn historische betekenis, architecturale pracht, en huidige multifunctionele gebruik, is de Blokhuispoort ook een toeristische attractie geworden. Bezoekers kunnen rondleidingen volgen om meer te leren over de geschiedenis en het huidige gebruik van het complex.

Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland

Naast deze free tours hebben ze nog heel wat andere tours die je met hen kan maken. Denk hierbij onder andere aan de Streetart Tours.
Ga voor meer info over de free tours of de andere tours naar de site van A Guide to Leeuwarden.

adres

OBE, Heer Ivostraatje 1, 8911 DP Leeuwarden
Startplaats: Oldehoofsterkerkhof

2. Spektakelmusical De Tocht

De tocht

In het speciaal voor deze show gebouwde Friso theater, vind de spektakelmusical “De Tocht” plaats. De Tocht vertelt het verhaal van vijf oude schaatsvrienden die elkaar lang geleden uit het oog zijn verloren. Wanneer eindelijk weer een Elfstedentocht plaatsvindt, herinneren ze zich hun belofte om die samen uit te rijden. Beleef de magie van de wereldberoemde Tocht der Tochten en ervaar de kracht van ‘samen’. Want 1 ding is zeker, alleen doorsta je deze helse tocht niet.

Het spektakelniveau van deze musical kan je zeker toeschrijven aan het feit dat de show plaatsvindt op een continu roterende ijsvloer van meer dan 2000m², waardoor de schaatsers dus de hele tijd kunnen blijven schaatsen. De doelstelling van deze musical is de magie van de Elfstedentocht doorgeven aan de volgende generatie.

Leuke weetjes over de Elfstedentocht

Enkele cijfertjes
  • De Elfstedentocht start en eindigt na 200 km in Leeuwarden.
  • In het verleden zijn er reeds 15 Elfstedentochten doorgegaan. De eerste was in 1909 en de laatste in 1997.
  • In 1912 startten er enkele tientallen deelnemers. In 1997 waren dat er 16.000! Volgens peilingen zouden er bij de eerstvolgende tocht 25.000 deelnemers zijn.
  • Voor “de Tocht” zijn hoofdrolspelers uit het hele land geselecteerd, meestal bekende gezichten in het musical gebeuren. Daarbovenop doen er 300 figuranten mee met de show
  • Voor de première, begin oktober 2023, werden al 85.000 kaarten verkocht. Het eerste weekend van november waren er al 125.000 tickets de deur uit. De cast en crew van musical “De Tocht” heeft hiervoor een Gouden Ticket Award uitgereikt gekregen en toevallig was dit dan nog juist wanneer wij er waren.
Traditie
  • It giet oan’ is de bekende Friese Elfsteden-kreet en betekent ‘Het gaat door‘.
  • De Friesen zijn zo een goede schaatsers omdat ze in de herfst en de winter vaak in isolement leefden door de hoge waterstanden. Wanneer het dan begon te vriezen bonden ze hun schaatsen aan en konden ze dankzij het ijs erop uit trekken.
  • Wie de volledige Elfstedentocht uit schaatste kreeg het felbegeerde ‘Elfstedenkruisje’.
  • Om dat kruisje te kunnen bemachtigen wil de traditie dat je in elk van de elf steden je stempelkaart laat stempelen.
  • De Elfstedentocht leeft nog steeds enorm onder de Friese bevolking. Iedereen die wou, kon fictieve verhalen en verhaallijnen voor de show insturen, waar dan uit gekozen werd.
  • Op de leeftijd van 18 jaar deed Koning Willem-Alexander anoniem mee aan de tocht. Onderweg werd hij echter herkend maar hij hield vol en bereikte uiteindelijk zonder een echte training de finish.
  • Voor ze de finish bereiken moeten de schaatsers tot in Dokkum schaatsen en daar, na het halen van hun stempel, omdraaien om via Bartlehiem terug te keren naar Leeuwarden. Het keerpunt dat is aangegeven door een bankje in de vorm van een schaats kan je nu nog steeds zien naast het water in Dokkum.
De tocht
De tocht

Mis dit spektakel niet!

Niet alleen de prachtige stemmen van de musicalsterren, de decors van deze show, de prestaties van de schaatsers, maar ook de wind die letterlijk door de zaal waait, zorgden voor kippenvel. Het verhaal en de magie grijpt je van bij het begin van de show vast om je gedurende het hele verhaal niet meer los te laten. Door de verandering van het klimaat is de kans kleiner dat de Elfstedentocht ooit nog zal doorgaan. Maar door deze musical koester ik nu ook de hoop dat er ooit nog een Elfstedentocht komt, en ik ben zeker dat ik die dan ook op de voet zal volgen en beleven zoals ik het nog nooit beleefd heb.

De Tocht is een totaalspektakel waarbij al je zintuigen worden geprikkeld en je ogen te kort komt om alles te kunnen zien.

Nog zeker tot 31/1/2024 gaat de musical door in het Friso theater, maar ze vermoeden dat het nog wel veel langer zal doorgaan. Dus als je de kans krijgt, twijfel niet en bezoek deze prachtige show.

adres

Newtonweg 2, 8912 BD in Leeuwarden

3. Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Het Eise Eisinga Planetarium is een bijzonder astronomisch uurwerk en planetarium in Franeker, en vernoemd naar Eise Eisinga, een wolkammer, amateur-astronoom en wiskundige die het tussen 1774 en 1781 bouwde. Het planetarium staat in het huis van Eise Eisinga in zijn woonkamer en is nog steeds op de oorspronkelijke locatie te bewonderen.

Belangrijke kenmerken van het Eise Eisinga Planetarium zijn:

Wat te doen in Friesland

Het Eise Eisinga planetarium wordt beschouwd als het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Bij dit mechanisch model van het zonnestelsel zie je zes planeten, waarbij elke planeet door middel van tandwielen wordt aangedreven, en de banen van de planeten rond de zon op schaal worden weergegeven.

Wat te doen in Friesland Eise Eisinga
Eise Eisinga
Eise Eisinga

Het Eise Eisinga Planetarium is meer dan alleen een astronomisch instrument; het is ook een bewegend kunstwerk. De planeten bewegen realistisch en worden aangedreven door een klokmechanisme.

Eise Eisinga
Andere vaste onderdelen van het museum zijn de voormalige wolkammerij van Eisinga en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten.

De gids van het museum vertelt je op geregelde tijdstippen alles over de passie van Eisinga en de waarde van dit goed bewaarde historische kunstwerk. Sinds september 2023 heeft het Planetarium bovendien de Unesco Werelderfgoedstatus ontvangen!
Nog een leuke weetje is dat het museum verkozen is tot een kidsproof museum.

Eise Eisinga
Eise Eisinga
Eise Eisinga

Als je geïnteresseerd bent in astronomie of geschiedenis, is een bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium een unieke ervaring om de vroege benaderingen van het zonnestelsel te begrijpen. Neem je graag, van in je luie zetel, eens een kijkje hoe de stand van de planeten zich op dit moment ten opzicht van elkaar bevinden, kijk dan zeker eens naar de site van het Planetarium.

Liefhebber van thee of een tasje koffie?

Bij het naar buiten gaan word je meteen richting de cafetaria gelokt door de heerlijke zoet aroma’s van de verschillende soorten thee die ze hier schenken. Een tip als je houdt van deze heerlijke zoete lekkernij…

adres

Eise Eisingastraat 3, 8801 KE Franeker

4. Supclean-up met Supaway

SupAway Friesland

Suppen is een populaire sport in Friesland. Suppen is jezelf staand op een surfboard voortbewegen door middel van een peddel. Het is de snelst groeiende watersport van dit moment en geschikt voor jong en oud. Balans is de key terwijl je heerlijk tot rust komt op de prachtige Friese wateren. Bij SUPAway kan je niet alleen Sup lessen volgen maar wij waren er voor iets totaal anders.

Met SUPclean-up willen ze iets terugdoen voor de natuur en maken ze georganiseerd grachten en waterwegen schoon. Zo willen ze een voorbeeld zijn voor iedereen!

Hoe gaat het in zijn werk?

Door op regelmatige tijdstippen vanop een SUP board het water schoon te maken, zinkt er minder afval naar de bodem en is de kans kleiner dat drijf- en zinkafval uiteindelijk in de oceanen terecht komt. Voor mij was het vooral zaak om gewoon al op die sup te blijven zitten, en geen duik in het water te nemen. Dat is gelukkig niet gebeurd. Ik moet zeggen dat dit geen activiteit was waar ik erg naar uitkeek, maar het is veel beter meegevallen dan ik had verwacht. 

SupAway
SupAway Friesland
SupAway Friesland
SupAway Friesland
SupAway Friesland

Tenslotte hadden we na 1.5 uur afval opvissen, een serieuze buit binnen. Friesland heeft ons veel plezier geschonken en wij konden op deze manier ook iets terugdoen.

Wil je graag ook je steentje bijdragen voor moeder natuur, en zorgen dat de Plastic soep afneemt? Neem dan zeker eens een kijkje bij SUPAway.

adres

Singel 20, 9001 XP Grou

5. 11Fountains, eentje in elke Friese stad

Elf fonteinen in de elf Friese steden die ontworpen zijn door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. Dit is wat het kunstproject 11Fountains inhoudt.
Elke stad van Friesland heeft zijn eigen fontein en deze draagt de geschiedenis en het verhaal van de stad bij zich. Men kan wel zeggen dat je hier de grootste beeldentuin van Europa kan terugvinden.

De fonteinen zijn in werking van maart tot oktober. Daarna gaan ze in winterslaap. 21 maart, de dag dat de spraakmakende fonteinen weer gaan kletteren, noemt men kletterdei. De enige fonteinen die een heel jaar blijven werken zijn die van Leeuwarden en Dokkum.

Love in Leeuwarden

De fontein ‘Love’ brengt de liefde en hoop samen in Leeuwarden. Deze 2 sculpturen van een jongen en een meisje zijn maar liefst 7 meter hoog en staan mooi te wezen op het vernieuwde stationsplein. Hun gezichten zijn met gesloten ogen naar elkaar gekeerd. Rondom de gezichten hangt er voortdurend een mistwolk die symboliseert dat ze dromen, want voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes.

11Fountains
11Fountains
adres

Aan de ingang van het station in Leeuwarden

De Fontein van Fortuna in Sneek

De fontein van Fortuna in Sneek staat symbool voor de godin van geluk, Vrouwe Fortuna. Deze staat ook voor de grillige wendingen van voorspoed en tegenslag. Op een gouden bol midden in het water staat een man met een Hoorn des Overvloeds. Deze ruim 3 meter hoge fontein symboliseert de welstand van de gelukkige die ermee in aanraking komt, maar laat ook zien dat het fortuin even snel iemand kan worden afgenomen. Tijdens de 11fountains wandelroute door Sneek leer je meer over het rumoerige verleden van Sneek en hoe fortuin hier een rol in heeft gespeeld.

Opladen in Friesland
adres

In het water bij het Hoogend in Sneek

Het centrum van Sneek mag je ook niet missen

Naast de fontein is Sneek of ook Snits, bekend om zijn mooie waterpoort met zijn twee achtkantige torens (het bekendste icoon van de stad). Ze werd rond 1492, tegelijkertijd met de stadswal rond de stad, gebouwd. De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten. Nu heeft ze enkel nog de functie als sierpoort.

Vroeger werd ‘s nachts de stad afgesloten. Wie te laat was moest betalen. Om Sneekers dat te besparen, werd de klok ooit vijf minuten vooruit gezet. Zo kwam men niet zo snel te laat. Sindsdien is de klok van de Waterpoort nooit meer teruggedraaid.

De stadsgracht, pittoreske straatjes, statige panden, gezellige pleinen boordevol terrasjes en leuke restaurants. Bezoek zeker ook het centrum van Sneek eens. En voor wie van feesten en zeilen houdt, mis dan de Sneekweek niet. Dit grootste zeilevenement op binnenwaters in Europa start op de eerste vrijdag van augustus.

De Oortwolk in Franeker

11Fountains

De fontein De Oortwolk is een ode aan de wereldberoemde in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een ‘wolk’ van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Eén van de parels is zilverkleurig als de maan. De andere is verguld, welke de zon symboliseert. Ze is 3,6 meter hoog.

adres

Naast de Martinikerk aan het plein ‘De Breedeplaats’ in Franeker

De IJsfontein in Dokkum

De IJsfontein is 2 meter hoog en 3 meter breed en de meest abstracte en technisch uitdagende van alle 11 de fonteinen. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur waardoor ze geen dag hetzelfde is. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. Deze fontein is dus één van de 2 die een heel jaar door actief is.

11Fountains
adres

Op de Markt aan de kerk van Dokkum

Elf unieke wandelroutes door de elf Friese steden

Naast de fonteinen die wij bezochten heb je nog De vleermuis, De Walvis, Flora en Fauna, Onsterfelijke bloemen-Rikka, Kievit, De Visfontein voor Stavoren en De Woeste Leeuwen van Workum.

Je kan in elk van de elf steden een korte wandelroute volgen, die je niet alleen met de fonteinen laat kennismaken, maar ook met de stad waar deze staan. Bezoek de fontein, luister naar het klaterende water en volg de 11fountains wandelroute waarbij je je laat verrassen door de highlights langs de routes. Ga voor alle info naar de site van de 11fountains wandelroutes.

Bezoek zeker ook het centrum van Dokkum

Dokkum is de meest noordelijke stad van Nederland en heeft een rijke geschiedenis. Het is vooral bekend vanwege de moord op Bonifatius, een Engelse missionaris, in 754.

Het centrum van Dokkum heeft schilderachtige straten, grachten en historische gebouwen met onder andere de Bonifatiuskapel. De stad heeft een charmante sfeer en biedt gelegenheid tot wandelen en genieten van de architectuur. Rond het centrum heen heb je een verhoogd wandelpad en hier wordt de geschiedenis van Dokkum verteld.

Dit pittoreske stadje heeft kleine hoogteverschillen en kleine doorkijkjes die het hier zo gezellig maken en waardoor je hier toch van een “insta-hotspot” kan spreken.

Wat te doen in Friesland
Dokkum
Wat te doen in Friesland
Dokkum
Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
Dokkum
Dokkum
De Admiraliteitsdagen en de weken van de Admiraal

Ook van feesten kennen ze hier iets. Het eerste weekend van september vinden om de 2 jaar de Admiraliteitsdagen plaats. Gedurende vier dagen kan je gratis het maritieme festival bezoeken en zo historische schepen spotten, deelnemen aan diverse activiteiten en genieten van een uitgebreid muziekprogramma in de binnenstad of aan het water.

Daarnaast kennen ze ook nog de weken van de admiraal wat een kleiner feest is dat in de even jaren zal doorgaan tijdens een aantal weekends.

Het keerpunt van de Elfstedentocht

In het hart van Dokkum, op het water van de Zijl, moesten de Elfstedentochtschaatsers (na hun stempel te halen) via hetzelfde water de stad weer verlaten op weg naar Leeuwarden. Dat punt in Dokkum wordt het keerpunt van de Elfstedentocht genoemd.

Keerpunt Dokkum
Dit is het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum
Keerpunt Dokkum
Dokkum
Vanaf de brug bij het Keerpunt heb je prachtig zicht op het oude stadhuis uit 1607

6. Kwelderwandeling en Wadlopen in Blija

Over wadlopen had ik al vaak gehoord maar wist totaal niet wat ik er me kon bij voorstellen. Ik was dus blij dat ik het nu zelf eens kon meemaken. Wadlopen is een populaire activiteit in Friesland en biedt de mogelijkheid om te voet over de bodem van de Waddenzee te lopen. Als je nog iets zoekt om op te laden moet je zeker dit overwegen want als je hier niet zen wordt, word je het nergens. Je wandelt door het meest ongerepte en mooiste natuurgebied van Nederland. De Waddenzee is niet voor niets in 2009 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Grote zwermen wilde ganzen vullen de lucht, terwijl kuddes schapen in groepjes bijeenkomen. Het is belangrijk om weten dat honden hier dan ook niet zijn toegestaan.

Wadlopen Friesland
Wadlopen Friesland
Wadlopen Friesland
Wadlopen Friesland

Wadloopcentrum Fryslân biedt georganiseerde wadlooptochten aan, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad, helemaal aangepast aan je conditie. Zo is Terschelling bijvoorbeeld een loodzware tocht. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen ook mee gaan op kwelderwandeling, maar zij kunnen wel nog niet gaan wadlopen op de eilanden.

Wadlopen Friesland
Wadlopen Friesland

Laat je fascineren door het uitgestrekte en adembenemende kwelderlandschap, terwijl het slik aan je laarzen kleeft en de wind langs je oren waait.

Wat trek je best aan tijdens het wadlopen?

Tijdens het stappen worden je voeten letterlijk opgezogen door het slik. Aangepaste kledij is dan ook een vereiste. Je gaat best op stap in korte broek (want een natte jeans kan gaan schuren) en goed zittende ‘hoge canvas gymschoenen’ (type Converse All Stars). Weet ook dat sokken verplicht zijn.

Lage gymschoenen en waterschoenen blijven achter in het sterk zuigende slik, en zijn dus niet geschikt. Bij geen geschikt schoeisel kan je deelname geweigerd worden!

In de winter is een warm, water- en winddicht jasje geen overbodige luxe. In het voorjaar en de zomer moet je je goed voorbereiden en beschermen tegen de zon want op het wad kan ze fel gaan schijnen met alle gevolgen van dien. Zorg ook voor reserve kledij en schoeisel voor achteraf want dit is echt wel noodzakelijk.
Voor een kweldertocht volstaat een lange broek en laarzen.

Wadlopen Friesland
Wadlopen Friesland

Waar stopt de kwelder en waar begint het wad?

Tijdens de wandeling ondergaat de natuur om je heen geleidelijk een metamorfose. Je vertrek in een weide, maar al snel merk je de overgang in vegetatie. Dit markeert het begin van de kwelder, de overgang tussen het vaste land en het waddengebied.

Hoe minder het water invloed heeft op het land, hoe meer kwelder je hebt. Wij hebben door het slechte weer vooral een kwelderwandeling gedaan maar zijn wel tot op het begin van het wad geweest.

Terp fan de Takomst

Omdat Friesland aan zee ligt, overstroomde het vroeger vaak. De eerste bewoners van Friesland bouwden daarom hun woningen op een terp, een heuvel waar alles droog bleef. De mensen maakten deze heuvels zelf. Vroeger waren er heel veel terpen in Friesland.

Wadlopen Friesland

Op een hoge plek op de kwelder vind je de “Terp fan de Takomst” deze Friese uitdrukking kan vertaald worden als “Heuvel van de Toekomst.” Het verwijst naar het idee van het bouwen van terpen om gemeenschappen te beschermen tegen overstromingen en klimaatverandering. De bevolking van Blije wou meer de verbinding zoeken met UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Een terp met uitzicht op de kwelders van Noard-Fryslân Bûtendyks, om zo een nieuwe belevingsplek te creëren, om oude verhalen te vertellen en nieuwe verhalen te maken. Een plek om o.a. te onderwijzen, te onderzoeken of om te luisteren naar muziek of de wind, terwijl je het heerlijke beeld van de Waddenzee in je opneemt. Kortom: een plek in de natuur, om te zijn en te genieten van het landschap. Hiermee herstellen ze de oorspronkelijke verbinding die het dorp met de zee had, op een duurzame manier.

Wadlopen Friesland
Wadlopen Friesland
Wadlopen Friesland
Wadlopen Friesland
Wadlopen Friesland
Ook zin gekregen in een tochtje over het wad? Kijk dan zeker eens naar de site van Wadloopcentrum Friesland.

Zin gekregen om eens naar de Waddeneilanden te gaan? Dan kun je misschien gaan wandelen in Ameland? Lees dan zeker ook Natuur op Ameland.

7. Doorkruis met een E-chopper het Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is een prachtig natuurgebied in het midden van Friesland, dat bekend staat om zijn uitgestrekte meren, moerassen, rietvelden, en diversiteit aan planten en dieren. Het gebied is ontstaan door de vele veenafgravingen, waardoor het tegenwoordig een ruim 4.000 hectare groot laagveenmoeras is. Verschillende plantensoorten gedijen in de moerassige gebieden, terwijl het park ook een thuis biedt aan tal van vogels, waaronder zeldzame soorten zoals de zeearend. Je hebt er diverse wandel- en fietspaden die bezoekers de mogelijkheid bieden om de natuur te verkennen. Er zijn ook uitkijkpunten en observatiehutten voor vogelspotters.
Wij trokken met de E-chopper langs een uitgestippelde route van De Twirre, de place to be voor groepsuitjes in Nationaal Park De Alde Feanen.

Wat te doen in Friesland
Wat te doen in Friesland
E-Chopper
adres

Reidtûgel 5c, 9264 TS Earnewâld

8. Logeren in Hotel Via Via

Hotel Via Via ligt op 800 m van het station en op een steenworp van het centrum van Leeuwarden.  Hoewel Via Via zichzelf omschrijft als ‘Just a Room’ en niet als een traditioneel hotel, heb ik persoonlijk geen enkel moment het verwachte comfort van een hotel gemist. Het innovatieve en moderne concept biedt een perfect alternatief voor de standaard hotelervaring.

In plaats van een continu bemande receptie, biedt Hotel Via Via een alternatieve benadering: je ontvangt voorafgaand aan je aankomst een digitale sleutel per e-mail, waarmee je online kunt inchecken. Hiermee heb je eveneens toegang tot zowel de ingang van het hotel als je kamer gedurende je verblijf.

Op elk moment kan je ook contact opnemen als je assistentie nodig hebt, wat het verblijf nog toegankelijker maakt.

Hotel Via Via
Hotel Via Via

De faciliteiten in dit hippe hotel met een retro kantje

Het hotel beschikt over moderne, luxueuze kamers met retro accenten. Je hebt er comfortabele bedden ter beschikking, een eigen toilet en badkamer met luxe regendouches, zachte handdoeken, snelle wifi en grote ramen. Sommige hebben ook een zithoek. De ruimtes zijn onberispelijk schoon, en dagelijks wordt jouw kamer met zorg opnieuw in gereedheid gebracht.

Hotel Via Via Friesland
Hotel Via Via
Hotel Via Via
Hotel Via Via
Hotel Via Via
Hotel Via Via

De Breakfast deal

Tussen 07.00 en 11.00 uur is het mogelijk om jouw ontbijtdeal op te halen in de shop. De ontbijtdeal omvat een portie yoghurt met verschillende toppings, een croissant of een andere ontbijtkoek, koffie of thee, en een biologisch sapje. Veel keuze is er niet maar alles was wel heerlijk vers. Je kan je ontbijt dan meenemen naar je kamer of in de gezellige woonkamer opsmullen.

Hotel Via Via
Hotel Via Via
Hotel Via Via
Hotel Via Via
Hotel Via Via
Bovendien zijn er 24/7 diverse snacks en drankjes beschikbaar om aan je trek te voldoen. Of je nu zin hebt in gezonde knabbels of een wijntje in blik, in hun winkeltje is het beschikbaar. Hier kan je zelf een drankje uit de koelkast nemen en betalen via een automaat, volgens het principe van een honesty bar.
Hotel Via Via

Bovendien zijn er 24/7 diverse snacks en drankjes beschikbaar in de honesty bar. Of je nu zin hebt in gezonde knabbels of een wijntje in blik, in hun winkeltje is het beschikbaar.

Daarnaast biedt Hotel Via Via een gezellige gezamenlijke huiskamer waar je rustig je boek of de krant kunt lezen en ontspannen aan je dag kunt beginnen. Lockers zijn beschikbaar voor het veilig opbergen van waardevolle spullen. Kortom, een uitstekend en volwaardig alternatief voor een gebruikelijk hotel.

Hotel Via Via

Het hotel bewijst dat lage service niet betekent dat je moet inleveren op levensstijl of comfort. Voor ons was Hotel Via Via dan ook de perfecte uitvalsbasis om Leeuwarden en de rest van Friesland te ontdekken.

adres

Tweebaksmarkt 23, 8911 KW Leeuwarden

9. Geniet van een lekker Fries etentje

Lunch

Lunchen

Grand Café De Doelen in Franeker

Wat te doen in Friesland
De Doelen

Gelegen aan het prachtig vernieuwde stadsplein, is Grand Café De Doelen wellicht het meest centrale plekje in Franeker! Het ligt recht tegenover de fontein De Oortwolk en om de hoek heb je bovendien het Eise Eisinga Planetarium. De ideale combinatie dus om deze bezoeken met een etentje in dit Grand Cafe te plannen. Het smaakvol ingericht interieur en de lekkere maaltijden zorgen ervoor dat je je er heel snel thuis voelt.

Er is een ruime terra, waar je uitzicht hebt op de Oorwolkfontein, de Martinikerk en natuurlijk het winkelende publiek!

De Doelen
De Doelen
De Doelen
adres

Breedeplaats 6, 8801 LZ Franeker

Grand Café de Waegh in Dokkum

Gevestigd in een monumentaal pand van 1754, de oude boterwaag van Dokkum, is tegenwoordig een hip en modern Grand Café maar met behoud van authentieke details. In Grand Café de Waegh kan je de hele dag terecht voor de lekkerste koffie, gerechten of borrels. De keuken staat bekend om zijn biologische en seizoensgebonden ingrediënten in verrassende combinaties…. Wij aten hier de lekkerste broodjes en soep die ik ooit al gegeten heb.

Wat te doen in Friesland
Grand Café De Waegh
Grand Café De Waegh
Grand Café De Waegh
Grand Café De Waegh
Grand Café De Waegh
Grand Café De Waegh
adres

Grote Breedstraat 1, 9101 KH Dokkum

Diner

Diner time

Sophias Leeuwarden

Sophias

Bij Sophias komen verschillende concepten samen. Geniet van een high-class experience bij de Urban bistro met heerlijke hoogstaande gerechten. In de ruime buitentuin, the City Garden, kun je heerlijke hapjes en drankjes bestellen terwijl je tussen de locals zit.

Sophias
Sophias
Sophias
Sophias
adres

Lange Marktstraat 1, 8911 AD Leeuwarden

Markt 23 in Sneek

Op een mooie en historische locatie in Sneek vind je Markt 23. In dit nieuw en eigentijds Grand café-restaurant kan je gezellig genieten van een lekker etentje. Lunchen, iets drinken of gaan dineren, het kan er allemaal.

Wat te doen in Friesland
Markt 23
Markt 23
Markt 23
Markt 23
Markt 23
Markt 23
adres

Marktstraat 23, 8601 CS Sneek

Terugblik op een heerlijk weekendje opladen in Friesland

Deze reis kwam tot stand onder de deskundige leiding van Visit Friesland.  Ik wil hen dan ook graag bedanken voor de heerlijke tijd die we hier beleefden. Ik ben helemaal overtuigd dat een bezoekje aan Friesland je helemaal kan opladen. En ik hoop nu stiekem dat we ooit toch nog eens een strenge winter beleven zodat de Elfstedentocht toch nog eens kan doorgaan. Ik zal hem dan in elk geval met heel veel interesse volgen. En zoals ze hier zeggen” Tsjoch op Fryslân” Fryslân Boppe!  Of in het Nederlands: “Santé op Friesland! Friesland boven”!

Zin gekregen om een rondje door Nederland te maken? Wij bezochten er nog andere pareltjes zoals Utrecht, Amersfoort, Spakenburg, Zaandam,  Den Haag en Lisse. die zeker ook de moeite zijn.

Liefs,

Gundi

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.