Kluizenbos wandelroute
Wandelen in Oost-Vlaanderen Wandelinspiratie

Kluizenbos wandelroute: een wandeling over het vlonderpad

Een ijskoude winterochtend in januari. De zon straalde fel aan de hemel, de rijp bedekte de bladeren en de plasjes waren bevroren. Een ideale ochtend dus om de wandelschoenen dicht te knopen en op stap te gaan. Het beloofde een mooie dag te worden. Daarom was de wandelroute vooraf al helemaal uitgestippeld. We zouden een lus van de kluizenbos wandelroute doen. Later bleek dit het ideale moment om deze wandeling te doen. Lees verder waarom.

Kluizenbos wandelroute

Kluizenbos wandelroute: de groene lus

Het Kluizenbos is één van de laatste overblijfselen van het grote ‘Afflighem Bosch’, dat in de middeleeuwen maar liefst 500 hectare groot was. Vroeger was het eigendom van de Abdij van Affligem, en de Kluiskapel herinnert nog steeds aan de monniken die hier in stilte kwamen mediteren. Momenteel bestaat het Kluizenbos uit 50 ha waar nog steeds zeldzame plantensoorten te vinden zijn. Daarnaast is het een toevluchtsoord voor vele reeën, en biedt het de buizerd een rustige broedplaats.

Enkele jaren geleden deed ik al de blauwe en rode wandeling van de Kluizenbos wandelroute. Ik wist dat er ook nog een groene lus was, en wou die dus ook graag nog eens uitproberen. Met zijn 7.6 km is dit de langste lus van allemaal. De rode is 1.9 km en blauw is 6.1 km. Zoals je kan zien op de kaart kun je alle routes ook bijna perfect combineren. De rode, die aan de kluiskapel begint, en de groene overlappen elkaar op een bepaald punt. Net zoals je aan de blauwe ook perfect de rode kan koppelen.

Kluizenbos wandelroute
Kluizenbos Natuurpunt
Kaart natuurpunt.be
Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste reizen, wandelingen of ontdekkingen?
Kluiskapel

Je kunt de wandeling, afhankelijk van welke kleur je kiest, op 3 verschillende plaatsten starten. Dat is duidelijk aangegeven op de kaarten met de rode pijlen. De groene wandeling start je best aan de abdij van Affligem; waar je tevens gratis kan parkeren. Daar ben je ook meteen aan knooppunt 1, de start van de wandeling. De wandeling loopt deels over knooppunten, en eens in het bos zelf volg je de groene pijltjes van natuurpunt. Je kan via de wandelknooppunten ook nog een alternatieve “Kluiswandeling” doen. Die loopt enkel over de knooppunten en is ongeveer 1 km langer.

Vlonderpladen kleuren de route

Het Kluizenbos staat bekend om zijn drassige terrein, veroorzaakt door de bronnen die de Somergembeek voeden. Dit maakt het bos soms moeilijk begaanbaar, omdat de paden vaak veranderen in diepe modderpoelen. Veel wandelaars verlaten de paden op zoek naar drogere routes, wat de kwetsbare bosflora beschadigt.

Om dit probleem aan te pakken, hebben de stad Aalst en Natuurpunt een verhoogd houten vlonderpad aangelegd door de meest drassige delen van het bos. Dit 200 meter lange pad, gemaakt van duurzaam, onbewerkt inlands hout, stelt wandelaars in staat het bos te doorkruisen zonder de bodem te beschadigen en je schoenen wat minder bloot te stellen aan de modder. Daarnaast zijn er kunstig verspreide boomstronken en houten paaltjes die een pad vormen.
Niettegenstaande moet je hier niet wandelen met witte sneakers, want die ga je onderweg in het modderige landschap gegarandeerd kwijtraken.

Kluizenbos wandelroute
Kluizenbos wandelroute
Kluizenbos wandelroute
Kluizenbos wandelroute

Nuttige informatie voor deze wandeling

Naam: Kluizenbos wandelroute – groene lus

Start & aankomst: kluiskapel in de Kluizerij, Kluisdreef 1 in Hekelgem of abdij van Affligem, Abdijstraat 6B, 1790 Affligem

Parking: Aan de abdij van Affligem

Knooppunten: 1- 18 – 10 – 11 – 12 – Groene bordjes – 17 – 18 – 1

Afstand: 7.6 km

Knooppunten Kluizenbos
Bewegwijzering KLuizenbos

Herkenningsborden: groene bordjes en knooppunten

Ondergrond: Grotendeels onverhard en in het bos is het erg drassig. Voorzie dus stevig schoeisel of laarzen.

Horeca: Gasthof d’ Oude Brouwerij

Extraatjes: Vlonderpaden, afgezaagde boomstronken en takken paden

Honden: Toegelaten aan de leiband

Op een vlonderpad wandel je tussen natuur en rust, waar elke stap de harmonie van het landschap onder je voeten weerspiegelt

Impressie van de wandeling

Terugblik op de groene (en rode) Kluizenbos wandeling

Waarom was dit nu het perfecte moment voor deze wandeling? Door de vrieskou was de ondergrond ’s ochtends op sommige plekken nog licht bevroren, wat een voordeel was voor de drassige grond. Dit zorgde ervoor dat de paden op bepaalde plekken iets minder modderig waren. Dus als het erg nat geweest is, kan je je best voorzien van stevig schoeisel of zelfs laarzen. En als je gaat wandelen in de winter is de vroege koude winterochtend het perfecte moment.
Veel wandelplezier en hou me zeker op de hoogte van wat je ervan vond.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Bol AlgemeenBol Algemeen

Deze vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.