Wat te doen in Luxemburg
Groothertogdom Luxemburg Reizen

Wat te doen in Luxemburg naast wandelen? (Incl. een regenprogramma)

Wat te doen in Luxemburg, was een vraag die al lang in mijn hoofd speelde? Luxemburg is namelijk een buurland van België en toch was ik er nog nooit geweest. Zonde eigenlijk. Zeker als je weet dat ik gek ben op wandelen, en de regio “Mullerthal” het wandelparadijs bij uitstek is. Maar naast wandelen zijn er echter nog zoveel mooie dingen te zien en te ontdekken.
Ik wil je via deze blog dan ook graag de antwoorden geven op de vragen waar ik zelf naar op zoek was, toen ik onze citytrip voorbereidde. Altijd fijn als je goed voorbereid op vakantie kan vertrekken.

Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg?

Regio's in Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg is het op 1 na kleinste landje van de Europese Unie.  Het is ingedeeld in verschillende regio’s die elk hun specifieke eigenschappen hebben.

Wij gingen naar het romantische en sprookjesachtige  Mullerthal, ook wel klein Zwitserland genoemd. De regio bij uitstek om prachtige wandelingen te maken in de natuur. Een andere regio die je via mijn blog ook een beetje kon ontdekken is Éislek, de Luxemburgse Ardennen en ook wel het Scandinavië van het Groothertogdom genoemd. De diep uitgesneden rivierdalen waar je de dorpjes kan terug vinden en ook de kastelen en burchten maken ook van deze streek een pareltje om te bezoeken. Een voorbeeldje hiervan was Esch-sur-Sûre.

Verder heb je ook nog regio Luxemburg waar de hoofdstad gelegen is, Guttland dat in het midden van het land ligt, de Moezel met haar bekende wijnkelders, Minett of het Land van de Rode Aarde. Daarnaast heb je nog de natuurparken namelijk; het natuurpark van de Boven-Sûre, natuurpark van de Our en Natur- & Geopark Mëllerdall.

Luxemburg
Luxemburg detail

Onderweg naar Mullerthal

Aalst – Mullterhal is een ritje van zo een 2u50 minuten. Je kan gewoon rechtstreeks naar je bestemming rijden of je kan, net zoals wij deden, onderweg een tussenstop maken naar een mooi dorpje op je route. Zo kan je even de benen strekken en heb je meteen terug een plekje ontdekt.
Dat mooie dorpje waar wij toen stopten was Esch-sur-Sûre.

Eén van de mooiste dorpjes van Luxemburg is Esch-sur-Sûre

Omringd door de Sûre en verscholen tussen de bergen (in de schaduw van de burchtruïnes) kan je Esch-sur-Sûre vinden. Het behoort tot de toeristische regio Éislek en ligt aan de voet van een enorme rotsblok die loodrecht naar omhoog gaat en waar bovenop een kasteelruïne prijkt.

 

Wat te doen in Luxemburg
Het dorpje Esch-sur-Sûre wordt omringd door de Sûre

Op bovenstaande foto zie je duidelijk dat de rivier de Sûre een lus maakt waarbinnen het dorpje Esch-sur-Sûre zich cirkelvormig rond de rivier vormt. Helemaal boven staat de burcht die dateert van het jaar 927.

Wat te doen in Luxemburg
Kasteelruïnes van Esch-sur-Sûre

Je kan naar boven wandelen en de torens van de ruïnes gaan bezoeken. ’s Avonds zou het op zijn mooiste zijn, aangezien ze verlicht worden zodat ze een sprookjesachtig uitzicht krijgen.
Voor beide torens moet je een andere route volgen om er te geraken want er is geen verbinding meer tussen beiden. Allebei de routes starten beneden in het dorp.
Wandelliefhebbers kunnen zich hier in Esch-sur-Sûre ook uitleven met 90 km aan wandelpaden.

Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg

Wat te doen in Luxemburg

Afhankelijk van wat je wil doen in Luxemburg kan je je keuze maken uit die verschillende regio’s. Aangezien ik dol ben op wandelen, zaten we in Mullerthal dus echt wel op de juiste plek. Maar ik kan nu al zeggen dat ik ook heel graag eens de stad Luxemburg zou verkennen.

Wandelen in Mullerthal

In Klein Zwitserland, vlakbij de Duitse grens, is het landschap ruig en schilderachtig mooi. De steile en bochtige valleien, de imposante rotsformaties met de kloven waar je doorheen kan lopen, maken van deze streek het wandelparadijs bij uitstek.  Wist je dat ze hier een Mullerthal trail hebben met niet minder dan 112km wandelplezier.

De trail bestaat uit 3 routes waar de ervaren wandelaar zeker zijn gading zal tussen vinden. Daarbovenop zijn er nog eens 4 extra aanvullende routes. Je kan de routes herkennen met het volgende symbool.

Mullerthal trail
Het Mullerthal Trail symbool

Alternatieve wandelroutes

Als je naar de afstanden van de trail routes kijkt, zie je meteen dat je toch al enige wandelervaring moet hebben. Daarom vroeg ik me af of je ook kortere routes kan volgen? Wel het antwoord is ja. Je kan op de site ook nog wandelsuggesties en wandeltochten vinden die veel korter zijn en voor elk wat wils.

Een andere vraag die bij me opkwam, was of je een plannetjes nodig hebt om ze te kunnen volgen? Hierop is het antwoord neen. Je kan van elke wandeling wel een GPX downloaden op de site. Maar je kan de wandeling perfect doen zonder plannetje. Overal is alles tot in de puntjes bewegwijzerd; met zelfs het aantal kilometer erbij tot het volgende hoogtepuntje. Zo kan je eigenlijk gewoon van de ene route op de andere overspringen als er een hotspot in de buurt is die je wil zien.

W7 Mullerthal trail
Langs de W7 wandelroute

Wandelsuggesties

Lokale Wandelroute W7

De W7 wandelroute is onze enige grote wandeltocht die we hebben kunnen doen. Maar wat een mooie dingen hebben we daar gezien. Het is een tocht van iets meer dan 10 km en echt wel de moeite.

W7 Mullerthal trail

Ik vertel in een apart blogartikel meer over deze wandeling. Ik wil alvast wel al wat fotootjes delen.

Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg

De onderstaande wandelingen stonden op mijn planning, maar door de slechte weersomstandigheden zijn deze helaas niet kunnen doorgaan. Mocht ik de kans nog krijgen, zou ik deze zeker willen doen. Ik geef ze hier toch mee ter inspiratie.

Wanneer je in Mullterthal wandelt, lijk je wel in een sprookjesboek rond te dwalen!

Lokale Wandelroute E1

Bij deze wandeling start en eindig je in Echternach. Van mooie vergezichten over de stad Echternach tot de imposante kloof “Wolfsschlucht”, een omweg naar de rots “Paulsplatte”,  een amfitheater en een grot…. Dit staat op het menu van deze 4 uur durende wandeling. Je kan de wandeling in 2 richtingen doen want ze staat in beide richtingen aangegeven.

Let wel op dat je stevig schoeisel aantrekt want deze wandeling heeft toch wel een sterke moeilijkheidsgraad.

Voor meer info over deze route E1 kan je op de site terecht.

Naam: Lokale wandelroute – E1
Start en doel
: Echternach basiliek
Dichtstbijzijnde parkeerplaats: Parkeerplaats A Kack: (500 m)
Afstand:  13.5 km op 4 uur

Wat te doen in Luxemburg
Alternatief voor de E1: Echternach Rondje vanuit Echternach

Aangezien de E1 een vrij lange wandeling is, en ook het slechte weer besliste dat dit niet mogelijk was, ging ik op zoek  naar een alternatief. Ik koos deze wandeling uit om zeker de nauwe kloof Wolfsschlucht te ontdekken. Daarom ging ik op zoek naar een alternatief waarbij je ook voorbij Wolfsschlucht komt. Ik vond er eentje via Komoot. Ze vertrekt net als de E1 in Echternach centrum. Verder kan ik je niets over deze wandeling vertellen.  Alle info over de verharding van de wegen kan je op komoot terugvinden. Laat gerust een comment achter als je ze gedaan hebt.

Naam: Echternach rondje
Start en doel: Echternach
Dichtstbijzijnde parkeerplaats: Bushalte Charly’s Halt
Afstand: 6.88 km op 2 uur

Lokale Wandelroute L2

Een andere wandeling die op mijn planning stond was de lokale Wandelroute L2.
Ik had deze gekozen omdat we ook een dag naar het kasteel van Larochette zouden gaan, en dan konden we dat meteen zien op onze tocht.
Door de regen zijn we gewoon naar het kasteel gereden en hebben spijtig genoeg ook deze wandeling niet kunnen doen.

Naam: Lokale wandelroute – L2
Dichtstbijzijnde parkeerplaats: Schongfabrik (50 m)
Afstand: 8.6 km op 2u30

Kasteel Larochette
Aan het kasteel van Larochette

Lokale Wandelroute C6

Deze wandeling ligt iets verder van Beaufort. Het begin van deze wandeling zou door de vele trappen wel niet te onderschatten zijn.
De beschrijving en vooral de foto’s spraken me erg aan. Vandaar dat ik ze hier ook met je deel. Het is een iets kortere route maar het hoeven niet elke dag erg lange wandelingen te zijn. Klik op de naam om meer informatie te vinden en de beelden te bekijken.

Naam: Lokale wandelroute C6
Dichtstbijzijnde parkeerplaats: Camping La Pinède
Afstand: 5.8 km op 2u

Lokale Wandelroute B1

De B1 wandelroute vertrekt op de parkeerplaats van het kasteel van Beaufort. Vlakbij dus als je in Beaufort logeert.
Je gaat langs het kasteel, bossen, beken en rotsformaties. Deze stevige wandeling brengt je langs een gevarieerd landschap.

Naam: Lokale wandelroute – B1
Start en doel
: Kasteel van Beaufort
Dichtstbijzijnde parkeerplaats: Parkeerplaats aan het kasteel
Afstand:  10.6 km op 3 uur

Wat te doen in Luxemburg
Deze huisjes staan vlakbij het kasteel van Beaufort

Wil  je op het gebied van wandelen nog andere uitdagingen? In Luxemburg kan je die ongetwijfeld vinden.
Klik hier voor nog meer wandelinspiratie.
Wil je een alternatieve route voor de Mullerthal trail. Die kan je vinden op de site van Marcella Molenaar.

Stadjes in de buurt

Echternach

De oudste stad van Luxemburg, en wereldbekend om zijn springprocessie, is het stadje Echternach. Het is de hoofdstad van de regio Mullerthal en ligt op de grens met Duitsland en aan de oevers van de Sûre. Elk jaar opnieuw, op de dinsdag na Pinksteren, trekt zij duizenden pelgrims en nieuwsgierigen aan die het UNESCO werelderfgoed komen bewonderen.

Waarom moet je naar Echternach?

De statige burger- en herenhuizen, de nauwe straatjes en de oude stadswallen hebben de stad haar middeleeuws karakter doen behouden. Kuier door de stad om zelf de sfeer op te snuiven.

Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg

Start je tocht door Echternach op het marktplein of de Place du marché.  Zet je er op één van de terrasjes en geniet van de mooie gevels rondom jou.

Wat te doen in Luxemburg Echetrnach
Echternach
Wat te doen in Luxemburg

Het stadhuis op het marktplein is een opmerkelijk historisch monument uit de 15e eeuw.

Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg

Van op deze plek kan je de imposante Sint-Willibrordus Basiliek al zien. De basiliek met haar crypte is het belangrijkste en imposantste religieuze monument van het land. 

Wat te doen in Luxemburg
St Willibrord Basiliek
Sint-Willibrordus Basiliek
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg

Wanneer je dan verder stapt zie je ernaast de voormalige benedictijnenabdij met een grote vierkante binnenplaats.

Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg

Loop je nog verder richting het water, dan nader je de grens met Duitsland en de grensbrug over de Sûre namelijk de Alte Sauerbrück.

grensbrug met Duitsland en Echternach
Wat te doen in Luxemburg
Echternach

Beaufort

Dit kleine stadje ligt tussen de bossen en rotsen van klein Zwitserland. Je kan hier de kasteelruïnes bezoeken.
Voor ons was Beaufort ook de uitvalsbasis vanwaar we elke dag onze tocht door Luxemburg startte en eindigde.

Wat te doen in Luxemburg
Beaufort
Wat te doen in Luxemburg

Regenprogramma in Luxemburg

Qua weer moet je in Luxemburg geen tropisch klimaat verwachten. Dus de regen moet je er in de herfst jammer genoeg bij nemen. Wij hadden de pech dat het 2 van de 3 dagen regende. Daarom ging ik vooraf ook al op zoek naar een alternatief regenprogramma. Het voordeel van een bezoekje in de herfst is dan weer dat het decor er sprookjesachtig mooi is. De groene bossen kleuren in alle tinten van oranje tot rood. Je kan de natuur in al zijn pracht en praal in deze regio bewonderen.

Als het weer tegenzit kan je 2 dingen doen.
1. Je begint te kniezen en gaat thuis blijven wachten tot het stopt met regenen.
2. Of je kan ook alternatieven zoeken om toch nog het beste te maken van je dag.

Ik zet hieronder even de alternatieven op een rijtje die wij gevonden en/of gedaan hebben.

Lees ook: Ideale regenactiviteit voor wijnliefhebbers is ongetwijfeld wijnproeven in Luxemburg in Remich.

De hotspots bezoeken met de auto

Vele van de hotspots op onze wandelingen kan je ook gewoon met de auto bereiken. Je mist dan natuurlijk wel de ervaring van de mooie tocht er naartoe. Bovendien heb je ook minder beweging gehad, maar het fijne is dat je wel de mooie plekjes hebt kunnen bewonderen en vastleggen op foto.

Enkele van die natuurlijke fotogenieke plekken die je met de auto kan bereiken zijn:
Wollefsschlucht , Perekop, Schiessentümpel, Kallektuffquell, …

Daarbovenop is rondrijden in Luxemburg op zich al een hele ervaring. Geef onderweg zeker je ogen de kost en geniet van de prachtige natuur om je heen.

Wat te doen in Luxemburg

1. Wollefsschlucht of Wolfskloof

De Gorges du Loupe of Wollefsschlucht  genoemd, is een steil naar beneden lopende gladde en smalle rotsspleet. Errond heb je in de rotswand allerlei grotten, doorkijkjes en heel veel trappen. Bovenaan heb je een plateau waar je een mooi zicht op de omgeving hebt. Je kan zeggen dat dit één van de meest spectaculaire  natuurlijke monumenten van de regio is.

Jammer genoeg hebben we dit prachtige wonder van de natuur niet zelf gezien. Ik had een wandeling ernaartoe gepland maar de weergoden waren ons niet gunstig gezind. Daarom besloten we om het met de auto te bezoeken. Na een uur wandelen hadden we het nog steeds niet gevonden. Het werd donker en dus hebben we onze zoektocht moeten staken. De dag erna regende het aan 1 stuk door. Net toen ik de exacte weg ernaartoe gevonden had.

Ik wil je hier graag de route meegeven, zodat je niet hetzelfde probleem hebt als wij hadden.

Route beschrijving naar Wollefsschlucht

Wanneer je van Echternach komt, neem je de N10 richting Vianden/ Diekirch. Je slaat af richting de CR364 (stond ook zo in de GPS)
Aan de rechterzijde zie je hotel Belair en een beetje verderop kan je links parkeren nabij een stenen bruggetje. Wandel dan via een trap het bos in richting een schuilhut en volg dan de borden Wolfsschlucht. (Van hier af zou het nog 1.1 km zijn) Een stukje verder ga je op een driesprong rechtsaf omhoog om naar het uitkijkpunt en de Wolfskloof te gaan. Om terug te keren ga je dezelfde route naar beneden tot op de driesprong en dan sla je rechtsaf. Je volgt het pad tot bij een gebouw waar je dan terug op de E1 wandelroute uitkomt. Daar ga je linksaf en voorbij het hotel kom je terug aan je auto.

Vind je dit te moeilijk? Dan wandel je gewoon de wandelroute E1 en kom je er vanzelf voorbij.

Wat te doen in Luxemburg
De CR364 tussen de parking voor Wollefsschlucht en Perekop

2. Perekop

Perekop is niet meer of minder dan een indrukwekkende reuzenrots die in deze streek erg populair is.

Wat te doen in Luxemburg Perekop
Perekop

Om hier te geraken volg je de CR 364 van Echternach naar Berdorf en iets verderop kom je Perekop tegen. In Google gemakkelijk te vinden en aangeduid met een fototoestel. Aan Perekop zelf is er een parking of enkele meters verderop, voorbij de bocht, kan je ook gemakkelijk parkeren.

Wat te doen in Luxemburg

Dit romantische tafereeltje speelt zich af aan de voet van deze metershoge rotsformatie.

Wat te doen in Luxemburg
Mullerthal
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg

3. Schiessentümpel

De Schiessentümpel is eigenlijk een stenen brug waaronder een driedelige waterval in de Zwarte Ernz stroomt. Dit is een 21 km lange zijrivier van de Sûre.
Dit schilderachtige tafereeltje is echter zo mooi dat het vele bezoekers lokt, en het het beeld geworden is van de Luxemburgse regio Mullerthal.

 

Schiessentümpel
Schiessentümpel

Wil je dit plekje voor altijd vereeuwigen? Dan kan je het je gemakkelijk maken en van boven aan de weg een foto nemen. De mooiste foto’s neem je echter wanneer je de brug over gaat, helemaal naar beneden tot op waterniveau. Het droge stuk rots dat in het midden van de rivier ligt, is het plekje voor dat ene shot dat je altijd al wou. Om een foto te pakken te krijgen zonder dat er iemand opstaat is hier echter niet eenvoudig.

Schiessentümpel
Hoe kom je nu bij de Schiessentümpel?

Je kan de romantische de Schiessentümpel bereiken te voet of met de auto.

– Wij deden de W7 (of de W6 kan ook) wandeling en dan kom je er aan het einde van de wandeling automatisch voorbij. Deze vertrekt vanaf het “Tourist Center Heringer Millen”.

– Wanneer je echter de auto verkiest, neem je de CR121. Je kan je dan parkeren op de grote parkeerplaats tussen het dorp Müllerthal en de kruising bij de Breidweiler brug.

Wat te doen in Luxemburg
Stairway Mëllerdall

4. Kallektuffquell of Kalktufbron

Een andere sprookjesachtige plek, niet zover van de Schiessentümpel, is de Kallektuffquell of de  kalktufbron.  Deze ligt in de vallei van de Zwarte Ernz. Bovenaan de trappen is een richel waar kristalhelder kalkhoudend water in een bekken stroomt. Er is een grote verscheidenheid aan mossen en de kleuren van het water en de rotsen zijn magisch mooi.

Kallektuffquel

Ook het beeld boven aan de richel spreekt enorm tot de verbeelding.

Kallektuffquell
Kallektuffquell

Wanneer je de W7 wandelroute doet, wandel je alvorens je aan de Kallektuffquell komt eerst nog over dit 600 meter lange vlonderpad. Een droom voor de fotograaf in mij.

Verken de steden van Mullerthal via een auto tour

Ik had 2 auto route’s gevonden. De ene al wat langer dan de andere. We hebben ze zelf niet gedaan omdat we geen tijd genoeg hadden. Maar als je wat langer blijft, is het misschien wel een leuk alternatief.

1. De Mullerthal Touring Grand tour.

Deze is 80 km en brengt je van Echternach via Rosport  – Girsterklaus – Dickweiler – Herborn – Bech – Consdorf – Reilandermillen – Reuland – Heffingen – Larochette – Medernach – Suevelbur – Christnach – Waldbillig – Müllerthal – Grundhof – Bollendorf-Pont terug naar Echternach

Een uitgebreide wegbeschrijving, een GPX file of andere downloads kan je vinden op de site van Visit Luxembourg

2. De Panoramaroute

Deze route is 35 km lang en gaat van Beaufort – Reisdorf – Ermsdorf – Medernach – Christnach – Waldbillig – Müllerthal – Vugelsmillen terug naar Beaufort

Ook hiervan zijn er een uitgebreide wegbeschrijving en downloads te vinden bij Visit Luxembourg.

Bezoek de kastelen in de buurt

Het kasteel van Beaufort was vlakbij onze verblijfplaats. Op 5 minuutjes rijden ben je ter plekke. De andere kastelen deden we gewoon op onze terugweg naar huis. We hebben de route een beetje aangepast en zo hebben we er toch enkele gezien. (maar zijn niet overal binnen geweest)

Kasteel van Beaufort

Kasteel van Beaufort

De ruïne van het middeleeuwse kasteel van Beaufort dateert uit de 12de eeuw. Deze zijn gerenoveerd en terug open voor publiek sinds 1932.
Daarnaast kom je ook het Renaissance-slot uit de 17e eeuw tegen. Dit slot kan alleen onder leiding van een gids worden bezocht. Tijdens ons bezoek was het jammer genoeg gesloten. Kijk dus zeker goed de openingsuren na als je hiervoor interesse hebt.
Kasteel Beaufort
Kasteel Beaufort
Kasteel Beaufort
Kasteel Beaufort
Wat te doen in Luxemburg

De ruïnes kan je wel gewoon zelf bezoeken met behulp van een Nederlandse routeomschrijving. Je kan in de kelder zelfs de folterkamers gaan bekijken waar nog wat foltertuigen ten toon werden gesteld.

Aan het einde van het bezoek van de ruïnes en/of het kasteel, word je getrakteerd op een proeverij van de smakelijke Cassero. Dit is een aalbessen likeur die in de kasteelkelder wordt gemaakt.

Burcht van Vianden

Wat te doen in Luxemburg

Wat mij betreft is het mooiste kasteel dat we gezien hebben het kasteel van Vianden. Het staat bovenop een rots en je ziet het al van ver de kop opsteken. Omgeven door het charmante dorpje Vianden, dat in het dal van de Our ligt, vormt dit geheel een sprookjesachtig tafereel.

Wanneer je richting Vianden naar beneden rijdt, kom je boven langs de weg een kleine parkeerplaats tegen. Als je daar stopt krijg je een super mooi panoramisch uitzicht over de burcht van Vianden en het stadje in het dal.

Wat te doen in Luxemburg
Het panoramische uitzicht op het kasteel van Vianden en het stadje
Vianden

Als je dan je weg naar beneden vervolgt kan je links van het kasteel verder rijden, en daar is een parking waar je betalend kan parkeren.

Kasteel van Vianden

Het kasteel van Vianden werd van de 11e tot in de 14e eeuw op de fundamenten van een Romeins kasteel en een Karolingisch vluchtburg gebouwd. Tot 1977 was het eigendom van een groothertogelijke familie waarna het eigendom werd van de staat. Sindsdien werd het gerestaureerd in zijn oude glorie en straalde als nooit tevoren. Tot de dag van vandaag is het één van de belangrijkste historische monumenten van Europa en een grote toeristische trekpleister.
Ook hier kan je met je Visit Luxembourg Card naartoe.

Het stadje Vianden

Ga zeker ook eens naar beneden, naar het stadje Vianden. Via de ‘Grand-rue’ wat de hoofdstraat van Vianden is, zie je de oude huisjes en gezellige steegjes

Wat te doen in Luxemburg,Vianden
Wat te doen in Luxemburg,Vianden
Wat te doen in Luxemburg,Vianden
Wat te doen in Luxemburg,Vianden

Beneden kom je dan aan het water waar je verschillende eet- en drinkgelegenheden hebt.
Wij gingen eten in Restaurant – Cafe Du Pont vlakbij het water. De prijzen vallen goed mee en de kaart is er deels in het Nederlands. De ober sprak (en begreep) er bovendien heel goed Nederlands.

Wat te doen in Luxemburg,Vianden
Restaurant - Cafe Du Pont

Kasteel van Larochette

Het stadje Larochette ligt in het dal van de rivier Witte Ernz (wat een zijrivier is van de Sûre). Van bij het moment dat je het stadje binnen rijdt, zie je meteen op 150 meter hoogte, de ruïnes van Chateau de Larochette opduiken.

Wat te doen in Luxemburg
Kasteel Larochette

Van beneden in het dorp kan je na een stevige klim te voet de burcht bereiken.  Kies je liever voor de auto dan volgt je gewoon de bordjes naar de gratis parking, en via de bosrijke weg bereik je uiteindelijk de ruïnes.

Wat te doen in Luxemburg
Kasteel Larochette
Kasteel Larochette

Van boven aan het kasteel krijg je een prachtig zicht over het dorpje Larochette.
Wil je echter graag van op een hoogte kijken naar het stadje en de burcht, dan kan dat ook perfect.
Trek dan gauw je wandelschoenen aan en volg de 8 kilometer lange auto-pédestre wandeling. Dan krijg je van aan de overkant van de rivier een goed zicht op het dorpje en het kasteel. (Ik besprak eerder in dit artikel al de L2 wandeling. Dit was de wandeling die ook voorbij dit kasteel kwam.)

Larochette
Zicht op Larochette van aan de burcht

Deze “Luxembourg” letters, staan eveneens in Larochette op Place Bleiche.

Wat te doen in Luxemburg

Kasteel van Bettendorf

Dit kasteel staat op een privéterrein en kan niet worden bezocht. Dus behalve enkele foto’s van de buitenkant is dit eigenlijk geen omweg waard.

Kasteel Bettendorf
Kasteel Bettendorf
Kasteel Bettendorf

Kasteel Bourscheid

Kasteel Bourscheid is Luxemburgs grootste en statigste burcht. Het is een indrukwekkend bouwwerk met karakteristieke ronde torens dat op een 150 meter hoge rots boven de meanderende Sûre uitsteekt. De weg door het dal op weg naar het kasteel is eveneens erg mooi. Eens je boven bent kan je het kasteel bezoeken. De rondleiding gebeurt aan de hand van een audiotour die ook in het Nederlands beschikbaar is.
Na je bezoek kan je op het panoramaterras genieten van een fantastisch zicht dat je krijgt op het dal rond het kasteel.

Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg
Wat te doen in Luxemburg

Naar Mullerthal met de kids

Luxemburg met kinderen

Zowel in- als outdoor zijn verschillende activiteiten voor de kinderen voorzien. Op het gebied van sport, plezier, natuur en cultuur hebben ze er verschillende activiteiten beschikbaar.
Al die activiteiten staan gebundeld in een mooi plannetje per streek van Mullerthal. Deze brochure is eveneens in het Nederlands geschreven.

Verblijven bij Camping Park Beaufort

Voor de eerste keer in onze reiscarriére gingen we logeren op een camping. Ik heb het normaal gezien meer voor hotels, maar gelukkig konden we hier eerder spreken over glamping dan over camping.
In Camping Park Beaufort kan je optimaal genieten, of je nu van echt kamperen houdt, of het liever wat luxueuzer hebt. De camping ligt in Beaufort aan de rand van het bos. Rond de camping heb je veel wandel- en fietsroutes. Voor de actieve vakantieganger vind je in deze regio dus zeker je ding.

In de zomer is er eveneens een groot openlucht zwembad waar de kinderen zich kunnen uitleven. In de winter is er dan een ijspiste waar je tot 18u naartoe kan.
De ijspiste is van 1/11 open en gratis wanneer je verblijft op de camping. Je kan er ook aan Ice karting doen. Let wel op, reserveer tijdig want het is snel volzet.

 

Camping park Beaufort
Camping park Beaufort

Logeren in een tippi of een Iglo?

Wie wil nu eens niet logeren in een tippi of een iglo? Wij kunnen over deze leuke ervaring nu meespreken.
De kinderen verbleven er in een heus tipidorp inclusief plaats voor kampvuur en een echte totempaal.

Camping Park Beaufort
Wat te doen in Luxemburg
Camping Park Beaufort

In onze cosy iglo (voor 4 personen) hadden we naast een klein keukentje ook een eigen badkamer. Je hoeft dus geen gebruik te maken van de, nochtans super nette, sanitaire gebouwen.

Aan de receptie van de camping kan je terecht voor al je vragen maar ook voor informatie over uitstappen in de buurt. Wil je wandelen, fietsen of eerder een culturele uitstap maken… Ga gerust langs voor meer uitleg.

Camping Park Beaufort
Camping park Beaufort
Camping park Beaufort
Camping park Beaufort

Verkies je nu toch een hotel boven een camping? Kijk dan zeker eens via Booking.com voor een geschikt verblijft.

Booking.com

Tips voor de kleine en grote honger

Wat ook nog erg handig is, is dat net naast de camping er een Proxi delhaize is. Enkele honderd meter verder in het dorp, is er bovendien een bakker en zijn er ook restaurants waar je kan gaan eten.
Aanrader… Je kan net zoals wij een lekkere pîzza gaan afhalen bij Beim Mato.

VisitLuxembourg Card

Met de VisitLuxembourg Card ga je op meer dan 90 plaatsen gratis binnen onder andere in kastelen, musea of tal van overige recreatiemogelijkheden. Op andere plekken kan je er kortingen tot 30% mee scoren.

Voor de prijs kan je kiezen uit verschillende opties. Neem zeker eens een kijkje op de site van de LuxembourgCard voor je naar Luxemburg afreist en kies de card die het beste bij je wensen aansluit.

VisitLuxembourg App

Je trouwe gezelschap bij een reisje door Luxemburg is ongetwijfeld de gratis VisitLuxembourg App. Je vindt er veel informatie over grote tot kleine hotspots, weerinformatie, sportieve activiteiten, begeleide tours, adresjes van restaurants, concerten, … en nog zoveel meer.

Deze app is je inspiratiebron bij uitstek en zorgt voor nog meer zin in allerlei nieuwe belevenissen in Luxemburg.
Selecteer in de App je favorieten en vind ze zo veel vlugger terug.

Er staat ook een directe link naar je VisitLuxembourg card.
Handig in gebruik dus.

Visit luxemburg App

Wat te doen in Luxemburg

Ik zet nog even kort op een rijtje wat je allemaal zeker moet gezien hebben bij een bezoekje aan deze regio.

 • Doe minstens 1 wandeling van de Mullerthal trail.
 • Bezoek Schiessentümpel, Wollefsschlucht, Kallektuffquell en Perekop
 • Ga zeker naar 1 van de verschillende kastelen in de regio vb Kasteel en Ruïne van Beaufort, Larochette, Vianden…
 • Echternach met zijn Willibrord Basiliek, de Benedictijnenabdij, de Romeinse villa, het gezellige marktplein en de smalle straatjes mogen niet op je lijstje ontbreken.

Naast dit lijstje voor jullie stond op mijn ‘To Do Lijstje’ zeker nog Luxemburg stad. Al zoveel mooie beelden van daar gezien dat ik er zeker ook eens naartoe wil. In de zomer van 2023 was het dan zover en trokken we naar Minett en Luxemburg Stad. Weten wat we daar beleefden en of het effectief de moeite was?
Lees: Wat zeker doen in Luxemburg Stad – 7 bezienswaardigheden

Normaal ga ik ook nooit een zelfde streek 2x bezoeken maar naar Mullerthal wil ik zeker nog terug. Wandelen daar is het paradijs op aarde.

Heb je nog vragen?
Neem dan zeker contact op met mij en ik probeer je vragen te beantwoorden.

Bedankt Visit Luxembourg en Blink_Pr dat wij via jullie deze zalige regio mochten ontdekken.

Liefs,

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Tijdens mijn fietsreis door Noord-Europa was ik ook van plan door Luxemburg te fietsen. Dat mocht (dankzij C) niet, dus ik moest er omheen. Jammer, want ik had graag al die mooie stadjes als Esch-sur-Sûre bezocht. Die blijven dus nog even op het lijstje staan.

  1. Ooit moet je ze zeker eens doen. Ze zijn meer dan de moeite waard. Veelplezier tijdens je volgende avonturen.

 2. Wij hadden het er afgelopen herfst over, dat wij wel eens naar Luxemburg zouden willen in de herfst. Dit klinkt echt perfect en ziet er geweldig uit met al die mooie herfstkleuren. Fantastisch zeg! Ik wil er heel graag wandelen, maar ook de kastelen en stadjes ontdekken. Ik ga dit opslaan!

  1. Het is het allemaal meer dan waard om er enkele uurtjes voor te rijden. Ik ben zo aangenaam verrast door dit land dat ik er meer wil van leren kennen.
   Veel plezier in elk geval!

 3. Omdat we deze zomer zelf een kleine twee weken in Luxemburg vakantie vierden, kwamen we even op deze site spieken om te zien wat we ‘vergeten’ zijn. Ook wij wandelden veel, maar bezochten ook street art stadje Kahler en het industrieel erfgoed van Belval.

 4. Luxemburg was mijn laatste bestemming voor de pandemie uitbrak. Ik was er vaker op doorheen gereden, maar nog nooit echt gestopt. Luxemburg heeft mij echt een beetje verrast, we hebben best wel wat leuke plekjes ontdekt. Op je foto’s ziet het er ook echt heel gaaf uit. Ik wil ook graag eens terug om meer te wandelen, dat kon ik destijds niet echt doen door een blessure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.