Groepsfoto NGVG tijdens de zondagstoet
België Oost-Vlaanderen Reizen

Aalst carnaval door de ogen van “nen ajoin”…

Aalst Carnaval is het voorbije jaar zo in een negatief daglicht gezet dat ik er echt boos van word. En het ergste is dat het vooral is door diegene die er totaal geen benul van hebben wat carnaval hier juist inhoudt.

Er is inderdaad een wagen uitgereden met hoofden op van joden, en er liepen mensen verkleed als joden in de stoet, maar wat is daar nu strafbaar aan?

Wil dat zeggen dat Aalstenaars lachen met het leed van de joden van zoveel jaar terug? Neen totaal niet. Integendeel.
Ik ben 100% zeker dat niemand met die gedachte speelt. Is dit nu echt een reden om Aalst carnaval van de lijst van Unesco te schrappen, of is het gewoon sterk overdreven en uitvergroot?

Wij hier in Aalst, drijven de spot met alles en iedereen. Ook onze stadsgenoten ontsnappen niet aan de spot en de satire. We hebben ook hier in Aalst recht op vrijheid van meningsuiting. En daar maken we gretig gebruik van zonder de bedoeling om te kwetsen. Onze buren van Dendermonde, Belgische ministers, onze eigen politici, het coronavirus, de regering, het koningshuis, de brexit…, alles passeert de revue.

Ik herinner me nog steeds de verhalen van mijn grootvader, toen hij jong was en naar carnaval ging, meer dan 50 jaar geleden.  Hij verkleedde zich toen onherkenbaar. Wanneer ze dan naast vrienden stonden, en ze elkaar verweten, zonder dat die vrienden wisten wie ze waren,  hadden ze zoveel plezier. Ook dit was zonder de bedoeling te kwetsen maar gewoon omdat het leuk was en met carnaval kon dat nu eenmaal. Achteraf konden ze er samen hartelijk om lachen.

Om je te laten zien wat Aalst carnaval echt is, en om je zin te doen krijgen om zelf eens naar Aalst af te zakken tijdens onze 3 zotte dagen, schrijf ik deze blog. Ik wil je, als geboren en getogen Aalstenaar, meenemen hoe het werkelijk is.

Checklist Aalst Carnaval
Even ter verduidelijking...

De planning van Aalst carnaval

Wat is de oorsprong van Aalst carnaval of ook vastenavond of vastelauved genoemd?  Dat is de avond voor Aswoensdag, de laatste avond voor het begin van de vasten. Vroeger hielden ze dan een groot feest omdat ze daarna moesten gaan vasten en dan konden ze nog eens volop eten en drinken. 

Waar het woord carnaval juist zijn oorsprong heeft, is niet helemaal zeker. De meest genomen uitleg is dat het afgeleid is van ‘carne’ en ‘vale’, wat dan weer ‘vlees vaarwel’ betekent. Tijdens de vasten mocht men geen of weinig vlees eten. (bron aalstcarnaval.be)

Dag 1: Zondag

De zondagsstoet is het begin van Aalst carnaval. De stoet begint normaal om 12u45 maar dit jaar strooide het weer roet in het eten. Er was een storm actief en daardoor was het een uurtje later dat iedereen kon vertrekken. Maar gelukkig is er beslist dat de stoet wel kon doorgaan.

Alle wagens trekken dan door 22 straten van Aalst. De groepen presenteren hun  meterslange wagens aan het grote publiek en tonen het beste van zichzelf in hun speciaal ingeoefende act.

Het hoogtepunt is de passage op de Grote Markt, aan de voet van onzen Tettentoeren.  Of voor wie niet van Aalst is, het belfort. 😁
Over de Markt dansen samen met je groep, in je kostuum en met je wagen geeft zo een kick. Dat kan je aan iemand van buiten Aalst niet uitleggen. De laatste wagen komt meestal pas rond 22u over de markt. Heel wat uurtjes kijkgenot dus.

Er kwamen ongeveer 80 000 toeschouwers kijken. Wat eigenlijk veel is voor het hondenweer dat we kregen.

Kleine, middelgrote en grote groepen

Dit jaar waren er 71 officiële groepen ingeschreven voor de stoet, ingedeeld in 3 categorieën. Na de groepen rijdt als 72 ste groep “de koisploeg” = de kuisploeg. Die zorgen ervoor dat na de passage van de stoet de straten van onze keizerlijke stad er weer netjes bij liggen. 

Losse groepen

Er gaan naast de officieel Aalsterse carnavalsgroepen ook nog een heleboel losse groepen mee. Die zorgen voor de peper en het zout in de stoet. Aangezien die niet voor een grote wagen moeten zorgen, kunnen die hun onderwerp ‘last minute’ kiezen en speelt dat dus vaak in op de recente actualiteit vb Koning Albert en Delphine Boël…

Aalst carnaval is meer dan 3 dagen feesten alleen

Als Aalstenaar leef je een heel jaar door naar carnaval toe. De prachtige praalwagens die je in onze straten ziet flaneren, kunnen onmogelijk op enkele weken gebouwd worden. Dat is maanden lang naar die ene dag toe leven. Het moet een passie zijn of je houdt dat niet vol. Daar kruipt bovendien ook een massa geld en tijd in.

Carnaval zit in je bloed. Iemand van buiten Aalst kan vaak niet begrijpen wat carnaval betekent voor een Aalstenaar”.

AKV Noig g'ambeteird en vriejt gezjeneird (NGVG)

Ik weet over wat ik spreek want ben zelf ook 15 jaar met onze carnavalgroep “Noig g’ambeteird en vriejt gezjeneird” in de stoet meegeweest.
Om de kas te spijzen organiseerden we jaarlijks een taartenverkoop, een carwash, een eetfestijn, een fuif, … Allemaal om geld op te brengen om die ene speciale dag met onze wagen te kunnen buiten rijden. En trots te kunnen dansen in de straten van onze mooie stad.

Groepsfoto NGVG tijdens de zondagstoet
NGVG

Nadat wij destijds gestopt zijn als officiële groep, zijn we ook nog enkele jaren als losse groep in de stoet geweest.

Dit jaar keken we langs de zijlijn mee naar de stoet. Desondanks hebben we 2 weken voor carnaval beslist om nog eens allemaal in hetzelfde kostuum carnaval te vieren. Dus zijn we met man en macht aan de slag gegaan om er toch nog iets leuk van te maken. Super tof dat we na 25 jaar nog zo een echte vriendengroep zijn. De carnavalsgroep bestaat officieel niet meer, maar wij zullen voor altijd ‘NGVG’ zijn.

NGVG
NGVG
NGVG
Me and my boys
Me and my son

Dag 2: maandag

Als je in een carnavalsgroep zit moet je ook op maandag weer paraat zijn. Want in de namiddag trekt de stoet voor een 2de maal door de straten van Aalst, weliswaar over een kleiner traject.

Om 14u start op de Grote Markt de bezemdans van de Aalsterse Gilles.
Dat is een folkloristisch ritueel, en met die bezemdans verjagen ze de boze geesten en hopen op een goede oogst. Een heerlijk schouwspel en als het niet regent dragen ze bovendien hun prachtige hoeden met pluimen.

Op zondag lopen ze trouwens ook vooraan in de stoet en dan gooien ze honderden sinaasappelen uit naar het volk.

Aalsterse Gilles
Aalsterse Gilles

Aansluitend op de bezemdans is er dan de ajuinworp.

Er wordt een gouden ajuin verstopt tussen de duizenden snoepajuintjes die worden gegooid naar het volk. Daar zitten ook nog een massa andere prijzen tussen.

’s Avonds is dan het moment van de waarheid aangebroken voor de carnavalisten. Dan is het de prijsuitreiking in de flora hallen voor de 3 categorieën van groepen.

Prijsuitreiking in de flora hallen
Elk jaar gaan ook wij kijken naar wie de winnaars zijn van de carnavalsgroepen. Vroeger was dat ook os stressmoment.

En de winnaars van Aalst carnaval 2020 zijn...

Winnaar kleine groepen 2020: De Schoitkitten

Aalst carnaval

Winnaar middelgrote groepen 2020: Krejeis

Aalst carnaval

Winnaar grote groepen 2020: Possensje

Aalst carnaval
Aalst carnaval
Aalst carnaval

Na de prijsuitreiking zakt terug iedereen af naar het centrum om de 2de nacht in te gaan.

Dag 3: Dinsdag

Voil Jeanettenstoet

Dag 3 start om 15u met de Voil Jeanettenstoet. Een bont gekleurd allegaardje, vaak gekleed met een bont jas en een korset. En gewapend met een vogelkooi met een haring in en een kinderkoets. Zo lopen ze in de stoet. Ze vertrekken op de Grote Markt en gaan via het stationsplein (waar er heel veel al blijven plakken 😉)naar het Vredeplein.

Voil Jeanettenstoet
Dat bedoel ik nu met "met de paplepel ingeven".

Vanwaar komt nu die traditie?
Deze stamt al af van de 19de eeuw. Toen gingen de armere mensen feesten, verkleed in wat gewoon voorhanden was namelijk de oude kledij van je grootmoeder.

Voil Jeanettenstoet
Stationsplein Aalst
Popverbranding op het vredeplein

Dinsdag wordt dan uiteindelijk afgesloten met de popverbanding. Elk jaar mag een carnavalsgroep een carnavalspop maken. Op de Grote Markt wordt die om 21 uur in brand gestoken om het einde van carnaval aan te kondigen. Na de verbranding geeft de prins opnieuw het startsein om er nog eens een laatste nacht terug in te vliegen.

Aangezien de markt op dat moment meestal overladen vol staat met toeschouwers, kijken wij de laatste jaren vanop het Vredeplein (op groot scherm) naar de verbranding. Dit jaar was het weer een spelbreker want het was serieus aan het regenen. We zijn dus maar gaan schuilen in een cafeetje en hebben niet gewacht op de prins om verder te fuiven.

Sfeerbeelden Aalst carnaval

Christoph D'Haese alias Dozje
We hebben ook een foto kunnen scoren met onze jarige Burgemeester 'Dozje'

Winterfoor

Elk jaar staan ook alle grote pleinen van Aalst vol met kermisattracties en eetkramen. De winterfoor start op vrijdag, de week voor carnaval, en duurt tot de zondag na carnaval.

Op donderdag voor Aalst carnaval is er de ‘dag van het kind’. Dan mogen de kinderen van de basisscholen met hun klas naar de kermis. Ze krijgen dan voor amper 1€ toegang tot de attracties.

Wist je dat tijdens de dag van het kind de hele kermis prikkelarm gemaakt wordt. Dan wordt het geluid begrensd, de lichten worden gedimd en door de microfoon wordt enkel de start van de attractie aangekondigd. Hiermee schenkt de Stad Aalst speciale aandacht aan kinderen met autisme en epilepsie. Een heel mooi gebaar.

De laatste zondag is er dan de ‘kortingsdag’. De attracties geven dan kortingen tot 40% en ook bij de eetstanden kan je kortingen rapen tot 20%. De perfecte dag om nog een kermisdagje mee te pikken.

Met de paplepel....

Aalst carnaval is iets dat in je bloed zit en eens je het beestje te pakken hebt, raak je het nooit meer kwijt.
Het wordt aan onze kinderen met de paplepel meegegeven. In elke school in Aalst is er wel een carnavalstoet. Ze werken rond carnaval in de klas. En op carnaval zelf gaan ze met hun ouders naar de stoet kijken of beter nog, gaan ze zelf mee in de stoet. Mijn kinderen waren erg jong toen ze ook al mee in de stoet liepen.
Op de onderstaande foto’s staat mijn jongste zoon in zijn eerste stoet. Hij moest toen nog 5 jaar worden.

Website met alle info over Aalst carnaval

Tot slot wil ik jullie ook nog meegeven dat er een website bestaat over Aalst carnaval. Toerisme Aalst heeft alle info die je nodig hebt om met ons mee te vieren of gewoon eens de sfeer te komen op snuiven tijdens onze carnaval, gebundeld op deze carnaval website.
Je kan er ook al meteen met ons mee aftellen naar 14 februari 2021. 🎭
Jammer genoeg zullen we door de corona toestanden nog een extra jaartje moeten wachten op carnaval. Maar op zondag 27/2/2022 staan we er weer.

Aalst carnaval

Ben je ook nieuwsgierig geworden...?

Dit was in het kort hoe wij hier in Aalst carnaval vieren.
Ik weet dat ik een brave carnavalist ben. Ik ga elke nacht naar huis gaan slapen. Er zijn carnavalisten die de 3 dagen gewoon door doen. Die overnachten ergens in een café en wanneer ze wakker worden gaan ze verder waar ze gebleven waren. Maar ik ben nooit een ‘die hard‘ geweest. Ik heb mijn nachtrust nodig.

Ik hoop dat ik je kunnen overtuigen heb om met ons volgend jaar eens te komen meevieren. En om te zien dat al de kritiek op Aalst echt overdreven en niet correct is.
Wij willen ons gewoon amuseren  en aan de buitenwereld tonen dat wij de beste carnaval van België hebben… 🤩

Ter verduidelijking wil ik er nog even bij vermelden, dat ik deze blog echt vanuit mijn eigen oogpunt, als ajuin en carnavalist, geschreven heb.  Dit is dus gebaseerd op mijn eigen ervaringen die ik met jullie wou delen. Het is dus heel goed mogelijk dat jij daar een andere mening over hebt. Maar de boodschap van deze blog is om jullie te laten ervaren hoe iemand van hier er over denkt!

Wil je buiten carnaval Aalst ook wat beter leren kennen? Dan moet je zeker “Wat te doen in Aalst? Hotspots in de ajuinstad” eens lezen. Als je dan al in Aalst bent, kan je even verder richting de kust rijden tot in Gent.  “Wat kan je doen in Gent – Bezienswaardigheden” vind je hier allemaal terug.

Heb je vragen of opmerkingen, geef gerust je mening.

Lieve groetjes

Gundi

Om te bewaren voor later...

Deze vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Zo mooi om te zien dat carnaval overal anders wordt gevierd. Ik hou echt van carnaval en hoop echt dat het in 2021 doorgaat. Ik vier btw carnaval in Breda 🙂

    1. Ik hoop het ook maar hier zijn al een heel aantal activiteiten vooraf al afgelast.
      Corona stopt overal een stokje voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.